Super Nintendo Entertainment System
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το Super Nintendo Entertainment System (γνωστό και ως Super NES και SNES[1]) είναι κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών τέταρτης γενιάς της Nintendo, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1990 στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, το 1991 στη Βόρεια Αμερική, το 1992 στην Ευρώπη και την Αυστραλασία (Ωκεανία), και το 1993 στη Νότια Αμερική. Το SNES είναι γνωστό στην Ιαπωνία ως Super Famicom (ιαπωνικά: スーパーファミコン, Χέπμπορν: Sūpā Famikon). Η έκδοση της κονσόλας για τη Βόρεια Αμερική ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή της Ιαπωνίας, καθώς η κονσόλα και τα χειριστήριά της είχαν διαφορετικό σχεδιασμό. Μέσα στο 1992, το SNES κυκλοφόρησε και στην Ευρώπη, με σχεδιασμό ίδιο της ιαπωνικής του έκδοσης. Η παραγωγή της κονσόλας συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 2003.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Nintendo ακολούθησε την ίδια τακτική που είχε ακολουθήσει και στην προηγούμενη κονσόλα της, Nintendo Entertainment System. Χαμηλή τιμή, μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών και εξαιρετικά, για την εποχή, τεχνικά χαρακτηριστικά:
- Επεξεργαστής: 65816
- Ταχύτητα επεξεργαστή: 3,58 MHz
- Ανάλυση: 512 x 418
- Χρώματα: 256 / 32.768
- Μέγιστη εμφάνιση Sprite: 60 πριν επιβραδύνει-128 μέγιστα
- Μέγεθος Sprite: 64 x 64
- Bits: 16
Πωλήσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το SNES πήρε εύκολα το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς σε Ιαπωνία και Ευρώπη, όμως δεν συνέβη το ίδιο στη Βόρεια Αμερική, και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο μεγάλος αντίπαλός του, το Sega Mega Drive (Sega Genesis στη Βόρεια Αμερική), έκανε καλύτερες πωλήσεις. Παρ' όλα αυτά, το SNES σημείωσε 61.91 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως,[2] πράγμα που το έκανε την κονσόλα της εποχής του με τις καλύτερες πωλήσεις. Μεγάλη ευθύνη για αυτό είχαν τα πολλά ποιοτικά παιχνίδια που εκδόθηκαν για την κονσόλα, με βασικότερες τις σειρές παιχνιδιών Super Metroid, Final Fantasy, The Legend of Zelda, Super Mario World και Donkey Kong Country.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «WebCite query result». www.webcitation.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2016.
- ↑ «WebCite query result». www.webcitation.org. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2016.