Solaris Bus & Coach

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρώην λογότυπο Solaris (2005–2012)

Solaris Bus & Coach - Πολωνός παραγωγός αστικών λεωφορείων, υπεραστικών λεωφορείων και τρόλεϊ με την έδρα του στο Bolechowo-Osiedle κοντά στο Πόζναν. Παλαιότερα η προσφορά περιελάμβανε και τουριστικά πούλμαν και τραμ. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αστικών λεωφορείων στην πολωνική αγορά και ένας από τους ηγέτες στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η εταιρεία προέρχεται από την επιχείρηση Neoplan Polska που ιδρύθηκε το 1994. Το 1996, ένα εργοστάσιο παραγωγής άνοιξε στο Bolechowo-Osiedle κοντά στο Πόζναν, και αυτή η ημερομηνία θεωρείται η αρχή της ιστορίας της εταιρείας. Το 1999, κυκλοφόρησε το πρώτο αστικό λεωφορείο Solaris - Solaris Urbino 12 . Το 2001, το όνομα της εταιρείας άλλαξε σε Solaris Bus & Coach Sp. z o. o., και το 2005 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία . Η εταιρεία δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Ο ισπανικός όμιλος Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας από το 2018. Από το 2020, η εταιρεία είναι και πάλι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης .

Η Solaris διαθέτει τέσσερα εργοστάσια παραγωγής: το κύριο εργοστάσιο και την έδρα στο Bolechowo (τελική συναρμολόγηση λεωφορείων και τρόλεϊ), δύο εργοστάσια στη Środa Wielkopolska (συγκόλληση κουφωμάτων λεωφορείων και τρόλεϊ και συγκόλληση των λεγόμενων κιβωτίων τραμ) και ένα μισθωμένο στο Πόζναν στο ul. Wieruszowska, αίθουσα τελικής συναρμολόγησης σιδηροδρομικών οχημάτων .

Τα αστικά λεωφορεία Solaris προσφέρονται σε πολλές διαμορφώσεις κίνησης, μεγέθη και τύπους αμαξώματος. Το 2006 Η Solaris ήταν ο πρώτος κατασκευαστής στον κόσμο που παρουσίασε στην ευρωπαϊκή αγορά ένα υβριδικό λεωφορείο Solaris Urbino 18 μαζικής παραγωγής. Η προσφορά του κατασκευαστή περιλαμβάνει ντίζελ, αέριο CNG ή πλήρως ηλεκτρικούς κινητήρες . Το Solaris Urbino 12 electric 4ης γενιάς ήταν το πρώτο πολωνικό και το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο που κέρδισε τον διεθνή τίτλο του Λεωφορείου της Χρονιάς 2017.

Ιστορία της εταιρείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Neoplan Πολωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Neoplan Polska

Ο Krzysztof Olszewski το 1994 ίδρυσε την εταιρεία Neoplan Polska Sp. z o. o. που αντιπροσωπεύει τη γερμανική μάρκα λεωφορείων Neoplan στην πολωνική αγορά. Το 1995, η εταιρεία κέρδισε έναν διαγωνισμό για την παράδοση 72 αστικών λεωφορείων χαμηλού ορόφου στο Πόζναν. Ο όρος του διαγωνισμού ήταν η τοποθεσία του εργοστασίου λεωφορείων στην περιοχή του Πόζναν. Ως αποτέλεσμα, ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης λεωφορείων ξεκίνησε στο Bolechowo-Osiedle. Το πρώτο λεωφορείο που παρήγαγε η Neoplan Polska βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στις 22 Μαρτίου 1996 [uwaga 1] Μετά την ολοκλήρωση της παραγγελίας για το Πόζναν, η εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια κέρδισε την ηγετική θέση στην πολωνική αγορά αστικών λεωφορείων χαμηλού ορόφου. Στο Bolekhiv, τα λεωφορεία της οικογένειας Neoplan Metroliner κατασκευάστηκαν με άδεια:

Αυτά τα λεωφορεία χαρακτηρίζονταν από αξιοπιστία και ποιότητα κατασκευής, και κυρίως από μοντέρνο σχεδιασμό και, που ήταν τότε μεγάλη καινοτομία, προσβασιμότητα για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες μέσω ενός χαμηλού ορόφου. Το στοιχείο που ξεχώριζε τα λεωφορεία Neoplan που παράγονται στην Πολωνία από τα ξένα ήταν ένα πράσινο ντάκ κολλημένο στον μπροστινό τοίχο στην αριστερή πλευρά. Υποτίθεται ότι συμβολίζει τα χαμηλού ορόφου λεωφορεία και την ευκολία χρήσης τους. Το χρώμα του dachshund, με τη σειρά του, προκάλεσε συσχετισμούς με την οικολογία τόσο στη διαδικασία παραγωγής όσο και στην ίδια την ιδέα των δημόσιων μεταφορών [3] [4] .

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, η Neoplan Polska επέκτεινε σημαντικά το δικό της τεχνικό γραφείο υπεύθυνο για την έρευνα και την ανάπτυξη. Ακόμη και τότε, χρησιμοποιούσε ήδη λογισμικό υπολογιστή, το οποίο του επέτρεψε να συντομεύσει το χρόνο σχεδιασμού και κατασκευής ενός νέου πρωτοτύπου μοντέλου. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 Η Neoplan παρουσίασε μια νέα γενιά αστικών λεωφορείων. Ωστόσο, ο Olszewski αποφάσισε ότι δεν θα το έβαζε σε παραγωγή στο εργοστάσιο Bolechowo, γιατί λόγω της υψηλής τιμής δεν θα έβρισκε μεγάλο ενδιαφέρον στην Πολωνία. Το 1998, οι μηχανικοί της Neoplan Polska κατασκεύασαν ανεξάρτητα το πρώτο αστικό λεωφορείο που παρήχθη μόνο στο εργοστάσιο του Bolechowo - Neoplan K4016TD (μαζί με τη συντομότερη έκδοση του Neoplan K4010TD ), που ονομάζεται Olibus για σκοπούς μάρκετινγκ. Το 1999 έγινε η πρεμιέρα του πρώτου αστικού λεωφορείου από την οικογένεια Solaris Urbino (βλ. ενότητα Αστικά και υπερστικά λεωφορεία ). Αρχικά, η Neoplan Polska δεσμευόταν με συμβόλαιο με τη Neoplan, και ως εκ τούτου η εταιρεία του Olszewski μπορούσε να πουλά λεωφορεία μόνο σην Πολωνία ή σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Το 2001 Η Neoplan απορροφήθηκε από τη γερμανική εταιρεία MAN . Ως εκ τούτου, την 1η Σεπτεμβρίου 2001, η εταιρεία Neoplan Polska άλλαξε το όνομά της σε Solaris Bus & Coach Sp. ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ Ιδιοκτήτες έγιναν μόνο οι Krzysztof και Solange Olszewski. Έκτοτε, οι εξαγωγές λεωφορείων Solaris στο εξωτερικό δεν έχουν περιοριστεί από καμία συμφωνία με τη Neoplan και έχουν λήξει όλοι οι δεσμοί με αυτήν την εταιρεία. Την 1η Ιουλίου 2005, η εταιρεία μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία Solaris Bus & Coach SA [5] [1] [6] [3] [4] .

Αστικά και υπεραστικά λεωφορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα λεωφορεία της οικογένειας Solaris Urbino σχεδιάστηκαν από μια ομάδα Πολωνών μηχανικών σε συνεργασία με την εταιρεία σχεδιασμού IFS Designatelier από το Βερολίνο υπό την ηγεσία του Krzysztof Olszewski. Το 1999, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Πόζναν, έκανε το ντεμπούτο του το αστικό λεωφορείο χαμηλού ορόφου MAXI Solaris Urbino 12. Την ίδια χρονιά, παρουσιάστηκαν δύο μοντέλα κατηγορίας MEGA ( Solaris Urbino 15 και Solaris Urbino 18). Το 2000, το μικρότερο μοντέλο της οικογένειας παρουσιάστηκε στην αγορά - το Solaris Urbino 9. Η νέα σειρά αστικών λεωφορείων διακρίθηκε από μοντέρνο σχεδιασμό, σκελετό εξ ολοκλήρου από ανοξείδωτο χάλυβα και καινοτόμες τεχνικές λύσεις, συμ. η ασύμμετρη γραμμή του παρμπρίζ, που βελτιώνει την ορατότητα του οδηγού. Έχει γίνει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των προϊόντων Solaris. Τα λεωφορεία πρώτης γενιάς κατασκευάστηκαν κυρίως για την πολωνική αγορά. Τον Μάρτιο του 2000, η εταιρεία πούλησε το πρώτο της όχημα σε μια ξένη εταιρεία, τη Solaris Urbino 15, στην εταιρεία DPO στην Οστράβα της Τσεχίας. Τα λεωφορεία Solaris Urbino πρώτης γενιάς έπληξαν επίσης, μεταξύ άλλων, στη Σλοβακία, τη Λετονία και τη Γερμανία.

Το 2002 παρουσιάστηκε η δεύτερη γενιά του Urbino. Υπήρχαν μικρές αλλαγές σε σύγκριση με τους προκατόχους της, η δεύτερη γενιά ήταν μια μεταβατική έκδοση μεταξύ της πρώτης και της προγραμματισμένης τρίτης έκδοσης του Urbino. Παρουσιάστηκε επίσης το νέο μοντέλο Solaris Urbino 10, το οποίο αντικατέστησε το Urbino 9. Το 2004, παρουσιάστηκε επίσης το μοντέλο Solaris Urbino 15 CNG - το πρώτο λεωφορείο Solaris που τροφοδοτείται από συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Το Solaris Urbino 12 δεύτερης γενιάς έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για τον τίτλο του Λεωφορείου της Χρονιάς 2005, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση και έχασε ελαφρώς από την MAN Lion's City.

Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τρόλεϊ Solaris Trollino κατασκευάζονται από το 2001 με βάση τα χαμηλού ορόφου λεωφορεία Solaris Urbino. Τα πρώτα αντίγραφα του Trollino 12 δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την PKT Gdynia . Το 2002 μπήκαν σε σειριακή παραγωγή μακρύτερα τρόλεϊ σε εκδόσεις 15 μέτρων και 18 μέτρων. Το Solaris Trollino 15 ήταν το πρώτο τρόλεϊ στον κόσμο αυτού του μήκους. Αρχικά, παράγονται μονάδες κίνησης της ουγγρικής εταιρείας Ganz Transelektro και της Τσέχικης Cegelec. Την άνοιξη του 2007 Η Solaris, μαζί με την εταιρεία Medcom από τη Βαρσοβία, αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα πρωτότυπο του τρόλεϊ Solaris Trollino 12, εξοπλισμένο με πολωνική ασύγχρονη κίνηση. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2007 και δοκιμάστηκε στο Λούμπλιν. Άλλα δύο αντίγραφα έγιναν για το MPK Lublin . Η εταιρεία TLT από την Tychy [3] [4] [1] έχει επίσης δικαίωμα συναρμολόγησης και έγκρισης για μοντέλα Trollino. Το 2019, κατά τη διάρκεια της εμπορικής έκθεσης Busworld Solaris, παρουσίασε το διαρθρωμένο μοντέλο τρόλεϊ Solaris Trollino 24, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αργότερα ως πλατφόρμα για περαιτέρω μοντέλα λεωφορείων αυτού του μήκους [7]

Τα τρόλεϊ Solaris Trollino προσφέρονται σε εκδόσεις μήκους 12, 15, 18 και 24 μέτρων. Στην Πολωνία, το Trollino βρίσκεται στους δρόμους Gdynia, Tychów και Lublin. Παραδόθηκαν επίσης για το δίκτυο που ανακατασκευάζεται στη Ρώμη (στην έκδοση με μπαταρίες που επιτρέπει την οδήγηση στο κέντρο της πόλης χωρίς τη χρήση του αλυσοειδούς) και για τα υπάρχοντα στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Landskrona, την Opava και την Ostrava . Το 2009, το πρώτο τρόλεϊ έφτασε στην Πορτογαλία. Το Solaris Trollino διατίθεται επίσης σε ειδική έκδοση αμαξώματος MetroStyle, η οποία μοιάζει με τη σχεδίαση των τραμ Solaris Tramino. Τρόλεϊ αυτού του τύπου πήγαν στο Σάλτσμπουργκ, το Έσλινγκεν και το Καστεγιόν ντε λα Πλάνα [1] [4] [3] [8].

Τραμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2006 Η Solaris Bus & Coach υπέγραψε συμβόλαιο με τη Bombardier Transportation και τη γερμανική εταιρεία Vossloh Kiepe για τη συναρμολόγηση τραμ στην Πολωνία. Το 2006, αυτές οι εταιρείες, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας που δημιουργήθηκε, κέρδισαν διαγωνισμό για την προμήθεια 24 τραμ Bombardier NGT6 / 2 για την Κρακοβία και 3 για το Γκντανσκ. Ως μέρος της συνεργασίας, η Bombardier Transportation προμήθευε αμαξώματα αυτοκινήτων, η Vossloh Kiepe προμήθευε ηλεκτρικό εξοπλισμό και η Solaris παρείχε την προμήθεια άλλων εξαρτημάτων και τη συναρμολόγηση οχημάτων σε συνεργασία με την MPK Kraków. Η συναρμολόγηση των τραμ για την Κρακοβία πραγματοποιήθηκε στην Zajezdnia Podgórze της Κρακοβίας. Το 2007, 3 παραγγελθέντα οχήματα παραδόθηκαν στο Γκντανσκ [9] και τα πρώτα 8 στην MPK Kraków [10].

Αρχές και προσωπικό της εταιρείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχές της εταιρείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Krzysztof και Solange Olszewski - ιδρυτές και ιδιοκτήτες της Solaris Bus & Coach
Πρώην λογότυπο Solaris (2005–2012)
Εργοστάσιο στο Środa Wlkp.

Οι μεγαλύτερες παραγγελίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Solaris Alpino στα χρώματα της Ε.ΘΕ.Λ Αθήνα
Solaris Urbino 18 στο Βερολίνο

Ε.ΘΕ.Λ Αθήνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2008 η αστική συγκοινωνία από την Αθήνα Ε.ΘΕ.Λ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια 320 αστικών λεωφορείων (220 κατηγορίας MIDI και 100 κατηγορίας MAXI). Από τους ανταγωνιστές επιλέχθηκε ως προμηθευτή η Solaris και τον Ιούλιο του 2008 υπογράφηκε σύμβαση για την προμήθεια 100 μονάδων. Urbino 18 και 220 τεμ. Alpino 8.6. Η αξία της σύμβασης υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ [11]. Οι παραδόσεις λεωφορείων ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2009 [12].

Cotral Lazio[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2016 Η Solaris κέρδισε σύμβαση για την προμήθεια 300 προαστιακών λεωφορείων για την εταιρεία Cotral από την ιταλική περιφέρεια του Λάτσιο. Η αξία της σύμβασης είναι σχεδόν 110 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο της σύμβασης παραδόθηκαν λεωφορεία 12 μέτρων της οικογένειας Solaris InterUrbino. Τα λεωφορεία είναι εξοπλισμένα, μεταξύ άλλων σε χώρους αποσκευών, κλιματισμό και κάμερες οπισθοπορείας. Τροφοδοτείται από κινητήρες ντίζελ DAF [13] [14]. Το 2019, ανακοινώθηκε ότι συνάφθηκε άλλη μια σύμβαση με την Cotral για την προμήθεια άλλων 360 λεωφορείων Solaris InterUrbino 12 τα επόμενα χρόνια σε δόσεις έως και 50 οχημάτων ετησίως [15].

BVG Berlin[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 Η Solaris κέρδισε μια παραγγελία από την Berliner Verkehrsbetriebe για την προμήθεια έως και 260 αστικών λεωφορείων MEGA συνολικά (130 + 130 κάτω από την επιλογή δεξιά). Χάρη σε αυτό το συμβόλαιο, 260 χαμηλού ορόφου Solaris Urbino 18 λεωφορεία τρίτης γενιάς έχουν βγει στους δρόμους του Βερολίνου. Ένωσαν τα 10 Urbino 18 που λειτουργούσαν προηγουμένως της προηγούμενης έκδοσης [4] .

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ta data jest przyjmowana za początek istnienia przedsiębiorstwa Solaris, o czym świadczą np. obchody 20-lecia istnienia spółki w 2016 r., pomimo iż formalnie Solaris Bus & Coach Sp. z o.o. istnieje od 2001 r., a jako spółka akcyjna od 2005 r.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Historia – Solaris Bus & Coach S.A., https://www.solarisbus.com/pl/firma/historia 
  2. Atlas autobusów. Poznań: Poznański Klub Modelarzy Kolejowych. ISBN 978-83-920757-4-5. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Solaris. Power of Enthusiasm, 2013 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Solaris Urbino – 15 lat rynkowego sukcesu, http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-e494a753-3ed4-4fdb-a5f8-a348051f0173/c/Rusak.pdf 
  5. Praca zespołowa, σελ. 16–17. 
  6. 20 lat Solaris, https://www.solarisbus.com/pl/busmania/solaris-20-lat-662 
  7. Solaris na Busworld w 100% elektryczny, 2019-10-17, https://www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/solaris-na-busworld-2019-w-100-elektryczny-zdjecia-62898.html 
  8. Ambasadorzy salzburskiej komunikacji, 2012, σελ. 12–15, ISSN 1689-6076 
  9. Bombardier przyjechał nocą, 3 grudnia 2007, http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Bombardier-przyjechal-noca-n26001.html 
  10. Nowe krakowskie tramwaje. 5/2006. Emi-press, σελ. 8. ISSN 1234-5962. 
  11. Solaris: kierunek Ateny!, https://transinfo.pl/infobus/solaris-kierunek-ateny-_more_62992/ [νεκρός σύνδεσμος]
  12. Urbino i Alpino w stolicy Grecji. 2010, σελ. 18–19. ISSN 1689-6067. 
  13. Olbrzymi kontrakt Solarisa we Włoszech. 300 autobusów, http://www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/olbrzymi-kontrakt-solarisa-we-wloszech-300-autobusow-51125.html 
  14. InterUrbino podbija Włochy. Mega kontrakt Solarisa!, https://transinfo.pl/infobus/interurbino-podbija-wlochy-mega-kontrakt-solarisa-_more_88706/ 
  15. Solaris podbija Włochy: ponad 600 autobusów!, 2019-06-27, https://transinfo.pl/infobus/solaris-podbija-wlochy-ponad-600-autobusow-_more_115691/