Άδεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το «Άδεια» ανακατευθύνει εδώ. Για για την άδεια από τον χώρο εργασίας, δείτε: Άδεια μετ' αποδοχών.

Μια άδεια[1] είναι μια επίσημη άδεια ή άδεια να πραγματοποιηθεί ή να γίνει κάτι, ή να χρησιμοποιηθεί κάτι (όπως και το έγγραφο της άδειας).

Μια άδεια μπορεί να χορηγηθεί από ένα συμβαλλόμενο μέρος σε άλλο μέρος, ως στοιχείο της συμφωνίας μεταξύ των εν λόγω μερών. Ένας ορισμός-συντομογραφία της άδειας είναι "μια άδεια χρήσης αδειοδοτημένου υλικού".

Ειδικότερα, η άδεια μπορεί να εκδοθεί από τις αρχές, για να επιτρέψει μια δραστηριότητα που διαφορετικά θα ήταν απαγορευμένη. Αυτό μπορεί να απαιτεί την καταβολή αμοιβής ή την απόδειξη της ικανότητας. Η απαίτηση αυτή μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για να κρατήσει τις αρχές ενημερωμένες για το είδος της δραστηριότητας, και να τους δώσει την ευκαιρία να θέσουν όρους και περιορισμούς.

Ένας δικαιοπάροχος μπορεί να χορηγεί άδεια δυνάμει των νόμων πνευματικής ιδιοκτησίας για να επιτρέψει μια χρήση (όπως η αντιγραφή του λογισμικού ή η χρήση της εφεύρεσης (με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας)) σε ένα δικαιοδόχο, απαλλάσσοντας τον δικαιοδόχο από υπόθεση παράβασης από τον δικαιοπάροχο.[2] Μια άδεια βάσει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας έχει συνήθως πολλά στοιχεία πέραν της ίδιας της ενίσχυσης, συμπεριλαμβανομένης των διατάξεων διάρκειας, εδάφους, ανανέωσης, καθώς και άλλους περιορισμούς που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τον δικαιοπάροχο.

Όρος: πολλές άδειες ισχύουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό προστατεύει τον δικαιοπάροχο από την αύξηση της αξίας της άδειας, ή την αλλαγή των συνθηκών της αγοράς. Επίσης, διατηρεί την εκτελεστότητα, διασφαλίζοντας ότι καμία άδεια δεν επεκτείνεται πέρα από το όρος της συμφωνίας.

Έδαφος: Η άδεια μπορεί να ορίζει το έδαφος στο οποίο αφορά η άδεια. Για παράδειγμα, αν το έδαφος μιας άδειας περιορίζεται στην "Βόρεια Αμερική" (Μεξικό/ΗΠΑ/Καναδάς), δεν θα επιτρέπει στον αδειολήπτη προστασία από ενέργειες για χρήση στην Ιαπωνία.

Ένας ορισμός-συντομογραφία της άδειας είναι "μια υπόσχεση από τον δικαιοπάροχο να μην μηνύσει τον δικαιοδόχο". Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει μια άδεια για οποιαδήποτε χρήση ή εκμετάλλευση της πνευματικής ιδιοκτησίας από τρίτους ανέρχεται σε αντιγραφή, ή παράβαση. Η αντιγραφή θα ήταν ανάρμοστη και θα μπορούσε, χρησιμοποιώντας το νομικό σύστημα, να σταματήσει αν ο κάτοχος της πνευματικής ιδιοκτησίας το κάνει.[3]

Οι άδειες εκμετάλλευσης της πνευματικής ιδιοκτησίας παίζουν σημαντικό ρόλο σε επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και μεταδόσεις. Επιχειρηματικές πρακτικές όπως το franchising, η μεταφορά τεχνολογίας, τη δημοσίευση και ο χαρακτήρας του merchandising εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από την αδειοδότηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η αδειοδότηση γης (αποκλειστικές άδειες εκμετάλλευσης) και η αδειοδότηση IP αποτελούν υποκλάδους του δικαίου που γεννήθηκαν από την αλληλεπίδραση των γενικών νόμων της σύμβασης και των ειδικών αρχών και καταστατικών νόμων που αφορούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «licence Meaning in the Cambridge English Dictionary». dictionary.cambridge.org. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2018. 
  2. Intellectual Property Licensing: Forms and Analysis, by Richard Raysman, Edward A. Pisacreta and Kenneth A. Adler. Law Journal Press, 1999-2008. (ISBN 978-1-58852-086-9)
  3. Licensing Intellectual Property: Law & Management, by Raman Mittal. Satyam Law International, New Delhi, India, 2011. (ISBN 978-81-902883-4-7).