Roulettes

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αεροσκάφος Pilatus PC-9A των Roulettes
Οι Roulettes κατά τη διάρκεια επίδειξης
Οι Roulettes κατά τη διάρκεια επίδειξης

Οι Roulettes είναι το ακροβατικό αεροπορικό σμήνος επιδείξεων ακριβείας της Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας. Η ομάδα απότελεί τμήμα της Κεντρικής Σχολής Πτήσεων (Central Flying School - CFS), με έδρα την αεροπορική βάση East Sale στην Βικτώρια, και δίνει περίπου 150 επιδείξεις τον χρόνο, τόσο στην Αυστραλία όσο και στις γειτονικές χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το σμήνος χρησιμοποιεί έξι αεροσκάφη Pilatus PC-9.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κεντρική Σχολή Πτήσεων απέκτησε το πρώτο της επίσημο ακροβατικό σμήνος το 1962, τους Red Sales, χρησιμοποιόντας μαχητικά αεροσκάφη De Havilland Vampire. Το σμήνος όμως διαλύθηκε πολύ σύντομά και επανασυγκροτήθηκε ως Telstars, πρώτα το 1962 και αργότερα το 1968, χρησιμοποιόντας αεροσκάφη Macchi MB-326.

Το 1970 δημιουργήθηκαν οι Roulettes για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας. Αρχικά χρησιμοποιούσαν τέσσερα αεροσκάφη Macchi MB-326, αποκτόντας ένα πέμπτο το 1974 και φτάνοντας τα επτά το 1981, πριν μειωθούν πάλι στα πέντε το 1982.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η ομάδα αναγκάστηκε να μειώσει της ώρες πτήσης της λόγω προβλήμάτων που άρχισε να εμφανίζει ο στόλος των Αυστραλιανών MB-326. Έτσι, το 1989 χρησιμοποιούσαν μόνο δύο αεροσκάφη ενώ στα τέλη του έτους άρχισαν να παραλαμβάνουν τα Pilatus PC-9, φτάνοντας στη σύνθεση που διατηρούν μέχρι σήμερα, έξι αεροσκάφη συν ένα εφεδρικό, βαμένα με άσπρο, μπλέ και έντονο κοκκινο χρώμα.

Ατυχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Roulettes είχαν τρία ατυχήματα στην ιστορία τους:

  • Το 1983 δύο MB-326 συγκρούστηκαν στον αέρα κατά την διάρκεια δοκιμών κοντά στη βάση Sale σκοτώνοντας και τους δύο πιλότους.
  • Το 1988 άλλα δύο MB-326 συγκρούστηκαν στον αέρα κατά την διάρκεια δοκιμών. Ο πιλότος του ενός εγκατέλειψε με άσφάλεια το αεροσκάφος του ενώ ο δεύτερος κατάφερε να το προσγειώσει χωρίς τροχούς.
  • Το 2005 δύο PC-9 συγκρούστηκαν στον αέρα κατά την διάρκεια δοκιμών. Ο πιλότος του ενός εγκατέλειψε με άσφάλεια το αεροσκάφος του ενώ ο δεύτερος κατάφερε να το προσγειώσει.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]