Frecce Tricolori

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Frecce Tricolori (αγγλ. Three-coloured Arrows, ελλ. Τρίχρωμα Βέλη) είναι το ακροβατικό αεροπορικό σμήνος επιδείξεων ακριβείας της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί το 313ο Εκπαιδευτικό Σμήνος Επιδείξεων και ιδρύθηκε  το 1961. Η ομάδα χρησιμοποιεί το Aermacchi MB-339, ένα διθέσιο μαχητικό και εκπαιδευτικό αεροσκάφος, Ιταλικής σχεδίασης και κατασκευής, ικανό να επιτύχει ταχύτητες έως και 898 χλμ/ώρα στο επίπεδο της θάλασσας.

Οι Frecce Tricolori είναι το πιο πολυάριθμο ακροβατικό σμήνος στον κόσμο, με δέκα αεροσκάφη, από τα οποία τα εννιά παραμένουν σε σχηματισμό σε όλη την διάρκεια των επιδείξεων ενώ ο δέκατος εκτελεί ξεχωριστούς ελιγμούς.

Το σμήνος έχει ως έδρα την αεροπορική βάση του Ριβόλτο, στην βορειοανατολική Ιταλία.

Οι Frecce Tricolori θεωρούνται μία από τις καλύτερες ακροβατικές ομάδες στον κόσμο. Το 2005 κέρδισαν το βραβείο για την καλύτερη παρουσίαση στο σημαντικότερο στρατιωτικό αεροπορικό show, το Royal International Air Tattoo που γίνεται στην αεροπορική βάση του Φαιρφόρντ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 28 Αυγούστου 1988 οι Frecce Tricolori ενεπλάκησαν στην αεροπορική τραγωδία της αεροπορικής βάσης Ράμσταϊν της Γερμανίας, όπου πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι Frecce Tricolori συμμετείχαν στο πρώτο Ελληνικό αεροπορικό show Αρχάγγελος 2005 που έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 2005 στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Το πλήρες επίσημο όνομα της ομάδας είναι:

313. Gruppo Addestramento Acrobatico;

Pattuglia Acrobatica Nazionale (PAN) Frecce Tricolori.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]