Quake (βιντεοπαιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το πρώτο βιντεοπαιχνίδι της σειράς Quake. Για τη σειρά βιντεοπαιχνιδιών, δείτε: Quake.
Quake
Quake cover.png
Δημιουργόςid Software
ΕκδότηςGT Interactive Software και Activision
ΣχεδιαστήςAmerican McGee
ΠλατφόρμαMS-DOS, Nintendo 64, Commodore Amiga, Linux, Microsoft Windows, Sega Saturn, Classic Mac OS και Nintendo Switch
Ημ/νία κυκλοφορίας22  Ιουνίου 1996
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Quake είναι βιντεοπαιχνίδι βολών πρώτου προσώπου που δημιουργήθηκε από την id Software και δημοσιεύθηκε από την GT Interactive το 1996. Είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς Quake.[1] Στο παιχνίδι, οι παίκτες πρέπει να βρουν το δρόμο τους μέσα από διάφορα λαβυρινθώδη, μεσαιωνικά επίπεδα, ενώ μάχονται μια ποικιλία από τέρατα χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία από όπλα.

Ως ο διάδοχος της σειράς βιντεοπαιχνιδιών Doom της id Software, το Quake σχεδιάστηκε στην ίδια τεχνολογία του προκάτοχου του. Σε αντίθεση με τη μηχανή του Doom, το Quake περιείχε πλήρες σε πραγματικό χρόνο απόδοση 3D και υποστήριζε πρώιμο 3D μέσω του OpenGL. Ενώ το Doom βοήθησε στην διασημότητα των deathmatches πολλαπλών παικτών, το Quake πρόσθεσε διάφορες ρυθμίσεις multiplayer. Τα διαδικτυακό παιχνίδι πολλαπλών παικτών έγινε όλο και περισσότερο κοινό, με την ενημέρωση QuakeWorld και λογισμικό όπως το QuakeSpy να καθιστούν τη διαδικασία εύρεσης και παιχνιδιού εναντίον άλλων στο διαδίκτυο ευκολότερη και πιο αξιόπιστη.

Gameplay[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη λειτουργία ενός παίκτη στο Quake, ο παίκτης εξερευνεί και κατευθύνεται προς την έξοδο σε κάθε επίπεδο γοτθικής ατμόσφαιρας, όπου αντιμετωπίζει τέρατα και βρίσκει μυστικές περιοχές. Συνήθως υπάρχουν διακόπτες για την ενεργοποίηση ή κλειδιά για συλλογή ώστε να ανοίξει τις πόρτες προτού να μπορέσει να επιτευχθεί στην έξοδο. Η έξοδος μεταφέρει τον παίκτη στο επόμενο επίπεδο. Πριν από την πρόσβαση σε ένα επεισόδιο, υπάρχει ένα σύνολο από τρία μονοπάτια με επίπεδα δεξιοτήτων, που χωρίζονται σε εύκολα, μεσαίο και δύσκολο. Το τέταρτο επίπεδο, "Nightmare", ήταν "τόσο κακό που ήταν κρυμμένο, έτσι ώστε οι παίκτες δεν θα περιπλανιόταν από ατύχημα".[2] Ο παίκτης πρέπει να πέσει μέσα στο νερό πριν από την είσοδο του τέταρτου επιπέδου και να πάει σε ένα μυστικό πέρασμα για την πρόσβαση σε αυτό.

Στη λειτουργία πολλαπλών παικτών, παίκτες σε πολλαπλούς υπολογιστές συνδέονται σε έναν server, όπου μπορούν να παίξουν είτε στη λειτουργία ενός παίκτη στο μαζί σε λειτουργία co-op, ή να παίξουν εναντίον ο ένας τον άλλον σε λειτουργία δύο παικτών. Όταν οι παίκτες πεθαίνουν στη λειτουργία πολλαπλών παικτών, μπορούν να ξαναεμφανιστούν, αλλά θα χάσουν τα αντικείμενα που συνέλεξαν από πριν. Αντικείμενα τα οποία συλλέχθηκαν από πριν ξαναεμφανίζονται κάποτε και μπορούν να συλλεχθούν πάλι. Οι πιο δημοφιλές λειτουργίες πολλών παικτών είναι τα deathmatch, τα οποία μπορούν να αποτελούνται από free-for-all (κανένας οργανισμός ή ομάδες), μονομαχίες ένα-σε-ένα, ή οργανωμένο teamplay με δύο ή περισσότερους παίκτες ανά ομάδα. Τα τέρατα δεν εμφανίζονται στο teamplay, καθώς δεν έχουν κανέναν σκοπό εκτός από το να αποκαλύπτουν τις θέσεις των παικτών. Η λειτουργία πολλαπλών παικτών στο Quake ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια τα οποία ήταν ξεχωριστά ως μια μορφή ηλεκτρονικού αθλητισμού.

Το gameplay στο Quake ήταν αναγνωρισμένο ως μοναδικό τότε, λόγω των διαφορετικών τρόπων ο παίκτης μπορούσε να ελιχθεί στο παιχνίδι. Ο παίκτης μπορεί να ξεκινήσει και να σταματήσει να κουνιέται σύντομα, να πηδάει αφύσικα ψηλά, και να αλλάζει κατεύθυνση ενώ κινείται στον αέρα.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παίκτης παίρνει τον ρόλο του πρωταγωνιστή γνωστού ως Ranger που στάλθηκε σε μια πύλη για να σταματήσει έναν εχθρό με κωδικό όνομα "Quake". Η κυβέρνηση πειραματιζόταν με την τεχνολογία τηλεμεταφοράς και ανέπτυξε ένα λειτουργικό πρωτότυπο με όνομα "Slipgate" ο Quake συμβιβάστηκε το Slipgate συνδέοντάς τον με το δικό του σύστημα τηλεμεταφοράς, το χρησιμοποιεί για να στείλει τάγματα θανάτου στην ανθρώπινη διάσταση, προκειμένου να δοκιμάσουν τις πολεμικές ικανότητες της ανθρωπότητας.

Η πρωταγωνιστής στο "Operation Counterstrike" είναι ο Ranger, ο οποίος πρέπει να προχωρήσει, ξεκινώντας σε ένα από τα τέσσερα επεισόδια από την υπέρβαση στρατιωτικής βάσης, πριν καταπολεμήσει σε άλλες διαστάσεις, φτάνοντας τους μέσω του Slipgate ή τον ισοδύναμό τους στον άλλον κόσμο. Αφού περάσει μέσα από το Slipgate, ο κύριος στόχος του Ranger είναι να συλλέξει τέσσερις μαγικούς ρούνους από τέσσερις διαστάσεις του Quake, τα οποία είναι τα βασικά στοιχεία για να σταματήσει τον εχθρό, ο οποίος αργότερα ανακαλύπτεται ως Shub-Niggurath και να σταματήσει την εισβολή της Γης.

Επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο πακέτα επέκτασης είχαν κυκλοφορήσει επίσημα για το Quake, τα Scourge of Armagon και Dissolution of Eternity, τα οποία συνεχίζονται εκεί που τελείωσε το πρώτο παιχνίδι, και έχουν όλα τα ίδια όπλα, δυνάμεις, τέρατα και την ίδια γοτθική ατμόσφαιρα, και συνεχίζουν/τελειώνουν την ιστορία του πρώτου παιχνιδιού καθώς και του πρωταγωνιστή.

Quake Mission Pack No. 1: Scourge of Armagon[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Quake Mission Pack No. 1: Scourge of Armagon κυκλοφόρησε στις 28 Φεβρουαρίου του 1997 και δημιουργήθηκε από την Hipnotic Interactive. Αποτελείται από τρία επεισόδια, τα οποία χωρίζονται σε δεκαεπτά νέα επίπεδα ενός παίκτη, με τρία από αυτά να είναι μυστικά, ένα νέο επίπεδο multiplayer και νέα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού που δεν εμφανιζόταν στο Quake, όπως περιστρεφόμενες δομές και τοίχοι που μπορούν να σπάσουν. Σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι της σειράς και το δεύτερο πακέτο επέκτασης, το Scourge of Armagon απαιτεί τα τρία επεισόδια να παιχτούν διαδοχικά. Τρεις νέοι εχθροί είναι τα Centroids, γιγαντιαίοι σκορπιοί με καρφωτικά μηχανήματα, τα Gremlins, μικρά goblins τα οποία μπορούν να κλέψουν όπλα και να πολλαπλασιαστούν τρέφοντας με πτώματα εχθρών και τα Spike Mines, κυμαινόμενες σφαίρες που εκρήγνυνται όταν είναι κοντά στον παίκτη. Υπάρχουν επίσης τρία νέα όπλα, το Mjolnir, ένα σφυρί το οποίο εκπέμπει γιγαντιαίες αστραπές, το Laser Cannon, το οποίο πυροβολεί γερά μπουλόνια ενέργειας και το Proximity Mine Launcher, το οποίο εκτοξεύει χειροβομβίδες που αποδίδουν στις επιφάνειες και εκρήγνυνται όταν ένας αντίπαλος έρχεται κοντά. Τα τρία νέα power-ups αποτελούν τα Horn of Conjuring, η οποία συγκαλεί έναν εχθρό για την προστασία του παίκτη, το Empathy Shield, η οποία μειώνει στο μισό τη ζημιά που λαμβάνεται από τον παίκτη μεταξύ του παίκτη και του επιτιθέμενου εχθρού και το Wetsuit, το οποίο καθιστά τον παίκτη άτρωτο σε ηλεκτρική ενέργεια και επιτρέπει στον παίκτη να παραμείνει κάτω από το νερό για ένα χρονικό διάστημα.

Η πλοκή ακολουθάει τον Armagon, έναν στρατηγό των δυνάμεων Quake, σχεδιάζει να εισβάλει στη Γη μέσω μιας πύλης γνωστή ως "Rift". Ο Armagon μοιάζει με ένα γιγαντιαίο gremlin με κυβερνητικά πόδια και ένα συνδυασμό μεταξύ κανονιών εκτόξευσης/λέιζερ για τα όπλα.

Quake Mission Pack No. 2: Dissolution of Eternity[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Quake Mission Pack No. 2: Dissolution of Eternity κυκλοφόρησε στις 31 Μαρτίου του 1997 και δημιουργήθηκε από την Rogue Entertainment. Περιέχει δύο επεισόδια, τα οποία χωρίζονται σε δεκαπέντε νέα επίπεδα ενός παίκτη, ένα νέο επίπεδο multiplayer, ένα νέο soundtrack και πολλοί νέοι εχθροί και αφεντικά. Ωστόσο, το πακέτο δεν έχει μυστικά επίπεδα. Οι οχτώ νέοι εχθροί είναι τα Electric Eels, Phantom Swordsmen, τα Multi-Grenade Ogres, Hell Spawn, Wraths, Guardians, Mummies, και αγάλματα διαφόρων εχθρών τα οποία μπορούν να ζωντανέψουν. Τα τέσσερα νέα αφεντικά είναι οι Lava Men, οι Overlords, γιγαντιαία Wraths, και ένας δράκος που φυλάει το "χρονικό μετατροπέα ενέργειας". Υπάρχουν επίσης δύο νέα power-up, το Anti Grav Belt το οποίο επιτρέπει στον παίκτη να πηδήξει πιο ψηλά και το Power Shield το οποίο μειώνει τη ζημιά που δέχεται ο παίκτης. Αντί να παρέχει το πακέτο αυτό νέα όπλα, παρέχει τέσσερα νέα είδη πυρομαχικών για υπάρχουσα όπλα, τα "lava nails" για το Nailgun, χειροβομβίδες συμπλέγματος για τον Εκτοξευτή Χειροβομβίδων, πυραύλοι που χωρίζονται σε τέσσερα σε μια οριζόντια γραμμή για τον Εκτοξευτή Πυραύλων, και κύτταρα πλάσματος για το Thunderbolt, καθώς και ένα άγκιστρο το οποίο βοηθάει στη μετακίνηση γύρω από τα επίπεδα.

Ένα ανεπίσημο πακέτο επέκτασης, το Abyss of Pandemonium, δημιουργήθηκε από τη Impel Development Team, κυκλοφόρησε από την Perfect Publishing και κυκλοφόρησε στις 14 Απριλίου του 1998. Μια αναβαθμισμένη έκδοση με όνομα Abyss of Pandemonium - The Final Mission κυκλοφόρησε ως freeware.[3]

Προς τιμή της 20χρονης επετείου του Quake, η MachineGames, ένα στούντιο της ZeniMax Media, κυκλοφόρησε ένα νέο πακέτο επέκτασης δωρεάν, με όνομα Episode 5: Dimension of the Past.[4]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Υποδοχή
Σκορ συναθροιστή
Συναθροιστής Σκορ
GameRankings (PC) 93.22%[5]
(N64) 76.14%[6]
(SAT) 64.50%[7]
Metacritic (PC) 94/100[8]
(N64) 74/100[9]
Σκορ κριτικών
Δημοσίευση Σκορ
GameSpot 6.4/10[10]

Το Quake δέχτηκε θετικές κριτικές. Το GameRankings έδωσε στην έκδοση PC ένα 93.22%,[5] στην έκδοση Nintendo 64 ένα 76.14%,[6] και στην έκδοση Sega Saturn ένα 64.50%,[7] ενώ το Metacritic έδωσε στην έκδοση PC ένα 94/100[8] και στην έκδοση Nintendo 64 ένα 74/100.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Retro Diary». Retro Gamer (Bournemouth: Imagine Publishing) (104): 13. Ιούλιος 2012. ISSN 1742-3155. OCLC 489477015. 
  2. Id Software. Quake (εγχειρίδιο οδηγιών), σελίδα 3. Id Software, 1996.
  3. «Abyss of Pandemonium for DOS (1998) - MobyGames». mobygames.com. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2016. 
  4. «The Original Quake Just Got a New Episode From Wolfenstein: The New Order's Developer». gamespot.com. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2016. 
  5. 5,0 5,1 «Quake for PC». GameRankings. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2014. 
  6. 6,0 6,1 «Quake for Nintendo 64». GameRankings. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2014. 
  7. 7,0 7,1 «Quake for Saturn». GameRankings. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2014. 
  8. 8,0 8,1 «Quake for PC Reviews». Metacritic. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2014. 
  9. 9,0 9,1 «Quake for Nintendo 64 Reviews». Metacritic. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2014. 
  10. «Quake Review». GameSpot. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]