Quake (σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Quake)
Quake (σειρά)
Δημιουργόςid Software
ΠλατφόρμαLinux και Microsoft Windows
δεδομένα (π  σ  ε )
Ένα μερικό δέντρο της οικογένειας παιχνιδιών με τη μηχανή του Quake.
Το δέντρο οικογένειας Quake, το οποίο δείχνει παιχνίδια και μηχανές βασισμένα στην id Tech 2.

Το Quake είναι σειρά βιντεοπαιχνιδιών βολών πρώτου προσώπου που αναπτύσσεται από την id Software. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς με το ίδιο όνομα κυκλοφόρησε το 1996.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του Quake II δεν έχει σχέση με αυτή του Quake, και αυτή του Quake III Arena έχει λίγη σχέση με αυτή των προκατόχων του. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή το Quake II αρχικά προοριζόταν να είναι ένα ξεχωριστό προνόμιο (το Quake II ήταν ένας δοκιμαστικός τίτλος), ένα σχέδιο το οποίο καταρρίφθηκε όταν τα περισσότερα από τα ονόματα που η id Software προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ήταν ήδη πιασμένα.

Παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Quake (1996)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει ως υπόθεση ένα πεζοναύτη που ταξιδεύει μέσα από εναλλακτικές διαστάσεις για να αποτρέψει μια δαιμονική εισβολή, μια ιστορία παρόμοια με αυτή ενός προηγούμενου δημοφιλούς παιχνιδιού της id, του Doom.

Μέρη:

Quake II (1997)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Quake II

Έχει ως υπόθεση μια επίθεση σε έναν εξωγήινο πλανήτη, τον Stroggos, σε αντίποινα για τις επιθέσεις των Strogg στη Γη. Οι περισσότερες από τις επόμενες εκδοχές στο προνόμιο του Quake ακολουθούν αυτή την γραμμή.

Μέρη:

  • Quake II Mission Pack: The Reckoning (1998)
  • Quake II Mission Pack: Ground Zero (1998)

Quake III Arena (1999)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Quake III Arena

Επικεντρώνεται γύρω από την "Arena Eternal", μια σκηνογραφία μονομαχιών που δημιουργήθηκε από μια εξωγήινη φυλή γνωστή ως Vadrigar και αποικισμένη από μαχητές από διάφορα σημεία στο χώρο και το χρόνο. Ανάμεσα σε αυτούς τους μαχητές είναι μερικοί χαρακτήρες από ή εμπνευσμένοι από το Doom ("Doomguy"), το Quake (Ranger, Wrack) και το Quake II (Bitterman, Tank Jr., Grunt, Stripe).

Μέρος:

  • Quake III: Team Arena (2000)

Quake 4 (2005)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Quake 4

Ξεκινάει από εκεί που το Quake II είχε σταματήσει — τον τελειωμό του πολέμου ανάμεσα στους ανθρώπους και στους Strogg. Το υποπροϊόν Enemy Territory: Quake Wars δρα ως prequel στο Quake II, όταν οι Strogg εισβάλουν για πρώτη φορά στη Γη.

Quake Mobile (2005)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Quake Mobile

Enemy Territory: Quake Wars (2007)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Enemy Territory: Quake Wars

Quake Live (2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Quake Live

Το Quake Live είναι μια ενημερωμένη έκδοση του Quake III Arena, που σχεδιάστηκε αρχικά ως ένα free-to-play παιχνίδι που ξεκίνησε μέσω ενός plug-in.

Quake Champions (TBA)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Quake Champions

Σκηνογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Strogg είναι μια εξωγήινη φυλή που δρα ως κύριος ανταγωνιστής στο Quake II και στο Quake 4. Είναι μια προς παίξιμο φατρία στα Quake III: Team Arena και Enemy Territory: Quake Wars. Οι Strogg είναι μια φιλοπόλεμη κυβερνητική φυλή, κακόφημη για την συστηματική αντικατάσταση των τάξεών της με αιχμαλώτους πολέμου και την τροποποίηση των σωμάτων τους με μηχανικά όπλα και προσθετικά. Διατηρούν ένα τεράστιο παγκόσμιο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα με ορυχεία, διυλιστήρια ορυκτών, εργοστάσια ελαφριάς παραγωγής και εγκαταστάσεις βαριάς βιομηχανικής παραγωγής παντού στον Stroggos. Η βαριά εξάρτησή τους από τη βιομηχανία έχει δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον το οποίο έχει σκοτώσει πολλή από την ντόπια φυτική και ζωική ζωή στον Stroggos, και τα υπόλοιπα ζώα υπόκεινται σε απαίσια μετάλλαξη.

Μηχανές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα περισσότερα παιχνίδια βασίζονται σε ενισχυμένες εκδόσεις την πρωτότυπης μηχανής Quake με καλύτερο φωτισμό, υποστήριξη για πιο πολύπλοκα μοντέλα, καλύτερο δικτυακό κώδικα και άλλες τροποποιήσεις.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]