Polandball

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η αναπαράσταση του Polandball όπως προήλθε από τους χρήστες

Το Polandball, γνωστό επίσης και ως countryball, είναι ένα user-generated διαδικτυακό μιμίδιο που προήλθε από το /int/ board του Γερμανικού imageboard (διαδικτυακού φόρουμ εικόνων) Krautchan.net στο δεύτερο μισό του 2009. Το meme έχει εμφανιστεί σε έναν μεγάλο αριθμό από webcomics, όπου οι χώρες παρουσιάζονται ως σφαιρικές περσόνες που αλληλοεπιδρούν συχνάκις με σπαστά αγγλικά, διακωμωδώντας τα εθνικά στερεότυπα και τις διεθνείς σχέσεις. Στο στυλ των κόμικς μπορεί κάποιος να αναφερθεί διπλά τόσο ως Polandball (ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει η Πολωνία ανάμεσα στους χαρακτήρες καρτούν) όσο και ως countryball (ή συνολικά, countryballs).

Polandball[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Polandball έχει τις ρίζες του στον 'κυβερνοπόλεμο' του Αυγούστου του 2009 ανάμεσα στους Πολωνούς χρήστες του Internet και τον υπόλοιπο κόσμο στο drawball.com. Ο ιστοχώρος, που προσφέρει έναν εικονικό καμβά, επιτρέπει στους χρήστες του Internet να ζωγραφίσουν ότι θέλουν, όπως και να ζωγραφίσουν πάνω στις ζωγραφιές των άλλων. Στο πολωνικό internet, προτάθηκε μια ιδέα να ζωγραφίσουν τη σημαία της Πολωνίας πάνω σε μια μπάλα, και χιλιάδες Πολωνοί από κοινού κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της ζωγραφιστής μπάλας ζωγραφίζοντας με άσπρο το πάνω μέρος του κόκκινου, και με τη λέξη "POLSKA" γραμμένη στη μέση. Μετά τον συντονισμό από το 4chan, το σχήμα στη συνέχεια καλύφθηκε από μια τεράστια ναζιστική σβάστικα.[1][2]

Το Krautchan.net είναι ένα γερμανόγλωσσο imageboard του οποίου το /INT/ board έχει κατακλυστεί από αγγλόφωνους netizens. Η αρχή του meme του Polandball έχει πιστωθεί στον Falco, έναν Βρετανό στο /INT/, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2009 δημιούργησε το μιμίδιο χρησιμοποιώντας το MS Paint με έναν απολίτικο τρόπο για να τρολάρει τον Wojak, έναν Πολωνό που ήταν στο ίδιο board και που συνεισέφερε με σπασμένα αγγλικά [3]. Μετά απ'αυτό τα καρτούν του Polandball άρχισαν να σχεδιάζονται με ενθουσιασμό από τους Ρώσους.[1][4][5]

Η υπόθεση του Polandball, που κέρδισε σε δημοφιλία στον απόηχο της συντριβής του αεροσκάφους στο Σμολένσκ που σκότωσε τον Πολωνό Πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι, αναπαριστά την Πολωνική ιστορία, τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες, και τα στερεότυπα,[4][6] δίνοντας βάρος στην Πολωνική μεγαλομανία και τα εθνικά συμπλέγματα.[2] Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα countryballs συνηθίζεται να γράφονται σε σπαστά αγγλικά και internet slang, και θυμίζουν το μιμίδιο Lolcat, και στο τέλος του καρτούν της Πολωνίας, που σκόπιμα αναπαρίσταται ως κόκκινη στο πάνω μέρος άσπρου φόντου (το αντίστροφο της Πολωνικής σημαίας), και συνήθως εμφανίζεται να κλαίει.[1][2]

Μερικά κόμικς του προκύπτουν από την παραδοχή Polandball ότι η Ρωσία μπορεί να πετάξει στο διάστημα, ενώ η Πολωνία όχι. Ένα από τα πιο δημοφιλή καρτούν του Polandball ξεκινά με την υπόθεση ότι η Γη πρόκειται να χτυπηθεί από έναν γιγάντιο μετεωρίτη, οδηγώντας όλες τις χώρες με διαστημική τεχνολογία να εγκαταλείψουν τη Γη και να μπουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Στο τέλος του καρτούν, η Πολωνία, που βρίσκεται ακόμα στη γη, φωνάζει προφέροντας με σπαστά αγγλικά το τυπικό τσιτάτο του Polandball "Poland cannot into space".[4] Με αυτόν τον χιουμοριστικό τρόπο οι Ρώσοι βάζουν ένα τέλος σε όλη τη συζήτηση με τους Πολωνούς για το ποια χώρα είναι ανώτερη.[1][4][6] Σε ένα άλλο κόμικ του Polandball που ανασκαλίζει στην ιστορικο-πολιτική σάτιρα, η Πολωνία φαίνεται να προκαλεί πλήξη σε άλλες countryballs, με την διακήρυξή της ότι "So when we crushed Russia and the turks [sic] were were the biggest country in the world... and..", οδηγώντας άλλες χώρες να γελάσουν μ'αυτό. Η Πολωνία, εκνευρισμένη πλέον, εκστομίζει τη λέξη kurwa, και σηκώνει μια πινακίδα που λέει "Internet serious business", το οποίο είναι ένα σλόγκαν του internet που χρησιμοποιείται για να λοιδωρεί όσους μεταχειρίζονται άλλους με περιφρόνηση, και στον χώρο του Polandball τελειώνει με κλάμα.[1][2][7]

Άλλα countryballs[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια αναπαράσταση της Βρετανίας παραχθείσα από χρήστες σε στυλ Polandball
"Greeceball"

Το Polandball μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κόμικς για άλλες χώρες, αλλά από σύμβαση και αυτά τα κόμικς συνήθως αναφέρονται επίσης ως Polandball,[1] αν και μπορεί κάποιος να αναφερθεί σε αυτά και ως countryballs.[5] Σύμφωνα με το Lurkmore.to, η Βαυαρία έχει το δικό της, και άλλα balls έχουν δημιουργηθεί για τις ΗΠΑ, την Καταλονία και τη Σιβηρία, μεταξύ άλλων. Στη Σιγκαπούρη παίρνει τη μορφή μιας τριάδας και αποκαλείται Tringapore. Στο Ισραήλ παίρνει τη μορφή ενός υπερκύβου (κάνοντας έτσι παραπομπή στη εβραϊκή φυσική). Στο Καζακστάν παίρνει τη μορφή ενός τούβλου και στο Ηνωμένο Βασίλειο απεικονίζεται να φορά ένα ψηλό καπέλο και ένα μονόκλ.[8] Επίσης υπάρχει στο Facebook, κοινότητα που αφορά την Ελλάδα στον χώρο των countryballs. Στο έτος 2014, οι περισσότερες χώρες υπάρχουν ως κοινότητες countryball. Επίσης πολλές κοινότητες βρίσκονται στο Google+. Οι περισσότερες είναι τύπου RolePlay.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Orliński, Wojciech (16 Ιανουαρίου 2010). «Wyniosłe lol zaborców, czyli Polandball» (στα Πολωνικά). Gazeta Wyborcza. http://wyborcza.pl/1,86116,7462232,Wyniosle_lol_zaborcow__czyli_Polandball.html. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2012. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Zapałowski, Radosław (15 Φεβρουαρίου 2010). «Znowu lecą z nami w... kulki» (στα Πολωνικά). Cooltura. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-14. https://www.webcitation.org/6GcFM7m6D?url=http://www.elondyn.co.uk/newsy,wpis,7731. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2012. 
  3. «Ορισμός του broken english στο About.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2012. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Kapiszewski, Kuba (Απρίλιος 2010). «Fenomem - Polska nie umieć kosmos» (στα Πολωνικά). Przegląd. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-11-03. https://web.archive.org/web/20141103023207/http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/fenomem. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2012. 
  5. 5,0 5,1 «Polandball». Knowyourmeme. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2012. 
  6. 6,0 6,1 Cegielski, Tomek (12 Απριλίου 2011). «MEMY. Legendy Internetu» (στα Πολωνικά). Hiro.pl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-04-15. https://web.archive.org/web/20110415014502/http://hiro.pl/magazyn/magazyn_zjawiska/memy.html. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2012. 
  7. «Polandball cartoon». Unknown. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2012. 
  8. «Int» (στα Ρωσικά). Lurkmore.to. 26 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]