Διαδικτυακό μιμίδιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Διαδικτυακό μιμίδιο (αγγλ. Internet meme) ή Φαινόμενο του διαδικτύου (Internet phenomenon) αποκαλείται οτιδήποτε προκαλεί έντονο ενδιαφέρον στους χρήστες του Διαδικτύου και εξαπλώνεται ραγδαίως στον Κυβερνοχώρο.[1] Ο όρος Διαδικτυακό μιμίδιο αποτελεί αναφορά στα μιμίδια, παρόλο που τα τελευταία έχουν μία ευρύτερη έννοια της πολιτισμικής πληροφορίας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πιο απλή μορφή του, ένα Διαδικτυακό μιμίδιο, είναι ουσιαστικά η διάδοση ενός αρχείου, ή κάποιου υπερσυνδέσμου από ένα άτομο σε άλλα, με τη χρήση των μέσων του Διαδικτύου (για παράδειγμα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστολόγια, χώρους κοινωνικής δικτύωσης, υπηρεσίες άμεσης αποστολής μηνυμάτων, κ.ά.). Το περιεχόμενό του συνήθως είναι χιουμοριστικό. Μπορεί να είναι ένα αστείο, μία φήμη, εικόνες που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, ιστοσελίδες, κάποιο βίντεο ή κινούμενο σχέδιο, ή μία ανορθόδοξη ειδησεογραφική ιστορία κτλ. Πιο απλά, ένα διαδικτυακό μιμίδιο είναι ένα εσωτερικό αστείο, το οποίο γνωρίζει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του Ίντερνετ. Μπορεί να παραμείνει το ίδιο ή να εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου, μέσω του σχολιασμού, των μιμήσεων και των παρωδιών του αυθεντικού.

Ο όρος μπορεί να αναφέρεται στο περιεχόμενο που διαδίδεται από χρήστη σε χρήστη, στην ιδέα πίσω από το περιεχόμενο, ή στο φαινόμενο της ίδιας της εξάπλωσης του.[2]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Karen Schubert (July, 2003). «Bazaar goes bizarre». USA Today. http://www.usatoday.com/tech/news/2003-07-28-ebay-weirdness_x.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-07-05. 
  2. Xeni Jardin. «Digital Art: It's All About L.A.». Wired Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-01-05. https://archive.today/20130105055102/http://www.wired.com/culture/lifestyle/news/2002/11/56119. Ανακτήθηκε στις 2007-07-05.