McDonald's

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
McDonald's
Νομική μορφή Συμμετοχική εταιρεία
Κλάδος quick service restaurant sector
Ίδρυση 15  Μαΐου 1940 και 15  Απριλίου 1955
Ιδρυτής Ρίτσαρντ Μακ Ντόναλντ και Ρέι Κροκ
Έδρα Oak Brook
Σημαντικά πρόσωπα Don Thompson, Steve Easterbrook, Jim Skinner, Charlie Bell, Jim Cantalupo, Jack M. Greenberg, Fred L. Turner, Michael R. Quinlan και Ρέι Κροκ
Υπάλληλοι 420 000 (2015) και 375 000 (2016)
Σλόγκαν I'm loving it, Ich liebe es, C'est tout ce que j'aime, вот что я люблю και Me encanta
Ιστότοπος Επίσημος ιστότοπος
Η έδρα της εταιρίας, το McDonald's Plaza

H εταιρεία McDonald's (NYSE: MCD) είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων ταχείας εστίασης (fast food) στον κόσμο. Εξυπηρετεί περίπου 68 εκατομμύρια πελάτες ημερησίως σε 119 χώρες. Πουλά κυρίως χάμπεργκερ, cheeseburger, προϊόντα κοτόπουλου, τηγανιτές πατάτες, πρωϊνό, αναψυκτικά, μίλκσεϊκς και επιδόρπια. Προσφέρει επίσης σαλάτες και φρούτα. Πολλά από τα εστιατόρια McDonald's περιλαμβάνουν ειδικό χώρo για παιδιά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο εστιατόριο McDonald's άνοιξε το 1940 στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας από τους αδελφούς McDonald. Αργότερα, το 1948, σκέφτηκαν να βασίσουν την εταιρεία τους σε μια καινούρια ιδέα: την ιδέα της εστίασης που βασίζεται στις χαμηλές τιμές και την γρήγορη εξυπηρέτηση, καθώς και στην προετοιμασία των προϊόντων σε αλυσίδα παραγωγής. Το 1953 πρώτοι ξεκίνησαν την επέκταση της επιχείρησής τους, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising) όπου η μητρική εταιρεία διατηρεί το σήμα και τους γενικούς κανονισμούς λειτουργίας και η διεύθυνση των κατά τόπους επιχειρήσεων αφήνεται στους υπεργολάβους. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και το γνωστό σήμα των McDonald's,με τις λεγόμενες "Χρυσές Αψίδες" (Golden Arches).

O Ρέι Κροκ, ο οποίος ήταν αντιπρόσωπος των αδελφών McDonald και διηύθυνε το ένατο κατάστημα της αλυσίδας, αγόρασε την εταιρεία τους το 1961. Σίγουρος πλέον πως η όλη ιδέα των εστιατορίων γρήγορης εστίασης θα είχε πλήρη όσο και ευρεία αποδοχή, ιδρύει - την ίδια χρονιά - το Hamburger University, το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα εκπαίδευε, στη συνέχεια, τους δικαιοδόχους αλλά και το προσωπικό της εταιρείας και των εστιατορίων. Ο ίδιος ήταν υπεύθυνος και για την παγκόσμια εξάπλωση της αλυσίδας: το 1967 ανοίγει το πρώτο εστιατόρια εκτός ΗΠΑ, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά και το 1971 το πρώτο στην Ευρώπη, κοντά στο Άμστερνταμ.

Σήμερα 45 εκατομμύρια πελάτες εξυπηρετούνται από 30.000 εστιατόρια σε 119 χώρες σε όλο τον κόσμο. Έτσι η εταιρεία έχει γίνει σήμερα σύμβολο της παγκοσμιοποίησης και του αμερικανικού τρόπου ζωής, ενώ έχει γίνει συχνά το επίκεντρο κριτικής σχετικά με την παχυσαρκία, την επιχειρησιακή ηθική και την υπευθυνότητα των εταιρειών απέναντι στους καταναλωτές.

Ελληνική Αγορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποκατάστημα στην Κω

Η McDonald's άνοιξε το πρώτο εστιατόριό της στην Ελλάδα, στις 12 Νοεμβρίου 1991 στην πλατεία Συντάγματος. Στο κατάστημα αυτό προστέθηκε και ένα δεύτερο, αυτό στο Πασαλιμάνι, το 1992. Κατά την περίοδο 1991 - 2005 η McDonald's επένδυσε πάνω από 116 εκ. ευρώ στην Ελλάδα. Παράλληλα, η εταιρεία διεύρυνε την ποικιλία των προϊόντων της προσφέροντας διάφορους συνδυασμούς για όλες τις ηλικίες. Κατά καιρούς, η McDonald's προσθέτει στο μενού της προϊόντα προσαρμοσμένα σε ελληνικές παραδόσεις και διατροφικές συνήθειες.

Πριν την κρίση λειτουργούσαν με το σύστημα franchise στην Ελλάδα μέχρι και 60 καταστήματα[1]. Μετά το κλείσιμο πολλών καταστημάτων, η Premier Capital Hellas που από το 2011 ανέλαβε την ανάπτυξη της αλυσίδας των McDonald's[2], άρχισε να επενδύει στα ήδη υπάρχοντα αλλά και σε νέα. Από τις 25 Ιουνίου 2014, λειτουργούν πλέον 24 καταστήματα[3], 5 εκ των οποίων εποχιακά[4].

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι και πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]