International Virtual Aviation Organisation

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

IVAO VZN ή International Virtual Aviation Organisation VZW,[1] είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος λειτουργεί, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των χρηστών, ένα δίκτυο εξομοίωσης πτήσεων.[2] Ακολουθούμενης μιας δωρεάν εγγραφής στο δίκτυο, οι χρήστες μπορούν συνδεθούν στο δίκτυο IVAO (IVAN) και να απολαύσουν τις υπηρεσίες του οργανισμού ως εικονικοί Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας ή εικονικοί πιλότοι εμπλεκόμενοι και αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους σε ένα μαζικά πολυχρηστικό περιβάλλον, εφαρμόζοντας διαδικασίες της πραγματικής αεροπλοΐας, φρασεολογία και τεχνικές.[3]


Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο IVAO, με περισσότερους από 168.800 εγγεγραμμένους χρήστες από τον Ιανουάριο του 2015 (25.600 εκ των οποίων είναι ενεργοί το τελευταίο τρίμηνο),[4] είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα δίκτυα για διαδικτυακή εξομοίωση πτήσεων που επιτρέπουν στους χρήστες τους να ενεργούν και να συμμετέχουν ως εικονικοί πιλότοι ή ΕΕΚ.[5] Ο IVAO βασίζεται αποκλειστικά στα μέλη του και τους εθελοντές για την ανάπτυξη του λογισμικού του. Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας μπορούν να συνδεθούν στο Δίκτυο του IVAO με το λογισμικό του IVAO, το IvAc, που προσομοιώνει τη λειτουργία ενός σύγχρονου πραγματικού ραντάρ. Οι πιλότοι μπορούν να συνδεθούν με χρήση του εξομοιωτή πτήσης τους και το λογισμικό του IVAO που ενσωματώνεται στον εξομοιωτή, το IvAp. Όλοι οι πιλότοι και ΕΕΚ με αυτόν τον τρόπο αλληλεπιδρούν στο περιβάλλον ενός ενιαίου παγκόσμιου διακομιστή (server) στην προσπάθεια για εξομοίωση της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας με βάση το "as real as it gets" (τόσο πραγματικά όσο μπορεί να γίνει). Ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των μελών του IVAO είναι στην Ευρώπη, το δίκτυο της Vatsim επικεντρώνεται στην Βόρειο Αμερική & Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο IVAO καταγράφει τις ώρες πτήσης ή ελέγχου και δίνει την δυνατότητα στα μέλη του να αποκτήσουν εικονικούς βαθμούς πιλότων ή ΕΕΚ αφού λάβουν εκπαίδευση και επιτύχουν σε θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις βασισμένες σε διαδικασίες και κανονισμούς της πραγματικότητας. Ο IVAO επίσης φιλοξενεί ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα VA και προσφέρει στις εικονικές αεροπορικές εταιρίες (Virtual Airlines) την δυνατότητα να λειτουργούν στο δίκτυο του IVAO ακόμα και με εικονικά χαρακτηριστικά κλήσης εταιριών και χρωματισμούς αεροσκαφών. Διοργανώσεις και τακτικές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε καθημερινή βάση. Σχεδόν 8000 συνδέσεις λαμβάνουν χώρα καθημερινά, ενώ κατά μέσο όρο τις καθημερινές επιτυγχάνονται 600 με 900 ταυτόχρονες συνδέσεις πιλότων και ΕΕΚ. Ο IVAO έθεσε το ρεκόρ μέγιστων ταυτόχρονων συνδέσεων κατά τη διάρκεια της ετήσιας διοργάνωσης "Crowded Skies" στις 13 Δεκεμβρίου, 2014 με 2.530 μέλη να πετάνε ή να ελέγχουν την ίδια στιγμή.[6]

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα βήματα για την ίδρυση ενός δικτύου εξομοίωσης πτήσεων σε ένα μαζικά πολυχρηστικό περιβάλλον έγιναν με την δημιουργία του SquawkBox και ProController στα μέσα του 1990. Το λογισμικό αυτό συνδεόταν στον FSD, έναν απλό πολυχρηστικό διακομιστή εξομοίωσης πτήσεων, ο οποίος επέτρεψε την εξέλιξη από ένα περιβάλλον ένας-με-έναν (ένας ΕΕΚ και ένα αεροσκάφος) σε ένα περιβάλλον πολλοί-με-πολλούς.

Η χρήση των προγραμμάτων αυτών, η SATCO (πλέον VATSIM) ήταν το πρώτο μεγάλο δίκτυο που επέτρεπε την δημιουργία ενός περιβάλλοντος ζωντανής εξομοίωσης πτήσεων. Στις 16 Δεκεμβρίου, 1998 ιδρύθηκε ο IVAO αφού ένα μέρος των χρηστών της SATCO έφυγαν για να δημιουργήσουν ένα νέο δίκτυο μετά από διοικητικές συγκρούσεις που προέκυψαν εντός του οργανισμού.[7] Τα τέλη του 2005, σε ακόμη μια σύγκρουση συμφερόντων αυτή τη φορά εντός του δικτύου του IVAO οδήγησε σε ακόμη ένα σχίσμα. Ο τότε πρόεδρος του IVAO συνέχισε με το IVAO.org, ενώ άλλα μέλη της διαχείρισης συνέχισαν τη λειτουργία με το IVAO.aero.[8] Το 2007 ο IVAO δηλώθηκε επίσημα ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός σύμφωνα με το Βελγικό δίκαιο.[9]

Επιπρόσθετα ο IVAO έλαβε μέρος στο Flight SimCon 2013, που οργανώθηκε στο Hartford, Connecticut.[10]

Το Ελληνικό Τμήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ελληνικό Τμήμα του IVAO ιδρύθηκε το Μάιο του 2001 με πρώτο υπεύθυνο λειτουργίας τον Νεκτάριο Αναστασόπουλο, είναι από τα ιδρυτικά Εθνικά τμήματα του οργανισμού με συνεχή παρουσία στις εξελίξεις του δικτύου ενώ από τις 11 Σεπτέμβρη 2015 απαριθμεί 1259 εγγεγραμμένα μέλη εκ των οποίων τα 227 είναι ενεργά.

Ενεργά Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Αύγουστο του 2015, ο IVAO έχει 57 (62 συμπεριλαμβανομένου των Πολύ-Εθνικών τμημάτων) ενεργά τμήματα χωρών από όλο τον κόσμο.

ID Χώρα
DZ Flag of Algeria.svg Αλγερία
AR Flag of Argentina.svg Αργεντινή
AW Flag of Aruba.svg Αρούμπα
AT Flag of Austria.svg Αυστρία
BY Flag of Belarus.svg Λευκορωσία
BE Flag of Belgium.svg Βέλγιο
BR Flag of Brazil.svg Βραζιλία
BG Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία
CA Flag of Canada.svg Καναδάς
CL Flag of Chile.svg Χιλή
CN Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα
CO Flag of Colombia.svg Κολομβία
CZ Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία
DK Flag of Denmark.svg Δανία
DO Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία
EG Flag of Egypt.svg Αίγυπτος
FI Flag of Finland.svg Φινλανδία
FR Flag of France.svg Γαλλία
PF Flag of French Polynesia.svg Γαλλική Πολυνησία
DE Flag of Germany.svg Γερμανία
GR Flag of Greece.svg Ελλάδα
HK Flag of Hong Kong.svg Coat of arms of Hong Kong (1959–1997).svg Hong Kong
HU Flag of Hungary.svg Ουγγαρία
IN Flag of India.svg Ινδία
ID Flag of Indonesia.svg Ινδονησία
IR Flag of Iran.svg Ιράν
IL Flag of Israel.svg Ισραήλ
IT Flag of Italy.svg Ιταλία
KW Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ
MT Flag of Malta.svg Μάλτα
MX Flag of Mexico.svg Μεξικό
MA Flag of Morocco.svg Μαρόκο
NL Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
AN Flag of Curaçao.svgFlag of Sint Maarten.svg Netherlands Antilles
NC Flag of FLNKS.svg Νέα Καληδονία
XN Flag of Denmark.svgFlag of Finland.svgFlag of Norway.svgFlag of Sweden.svg Nordic Region
AU Flag of Australia.svgFlag of New Zealand.svg Oceanic Region
PL Flag of Poland.svg Πολωνία
PT Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
RO Flag of Romania.svg Ρουμανία
RU Flag of Russia.svg Ρωσία
SA Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία
RS Flag of Serbia.svg Σερβία
SN Flag of Senegal.svg Σενεγάλη
SK Flag of Slovakia.svg Σλοβακία
SI Flag of Slovenia.svg Σλοβενία
ZA Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική
ES Flag of Spain.svg Ισπανία
SU Flag of Sudan.svg Σουδάν
CH Flag of Switzerland.svg Ελβετία
SY Flag of Syria.svg Συρία
TH Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη
TN Flag of Tunisia.svg Τυνησία
TR Flag of Turkey.svg Τουρκία
UA Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
AE Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
GB Flag of the United Kingdom.svgFlag of Ireland.svg United Kingdom and Ireland
US Flag of the United States.svgFlag of Puerto Rico.svgFlag of the United States Virgin Islands.svg United States
VE Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Maxime Esnau (2012). IVAO Public Relations Department. IVAO Public Relations Department, σελ. 100. ISBN 3-8370-5969-3. http://ivao.aero. 
  2. IVAO Public Relations Department (November 24, 2012). IVAO.aero MiVssion Statement. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις November 24, 2012.
  3. Jeff Van West (2007). Microsoft Flight Simulator X For Pilots: Real World Training. John Wiley and Sons, σελ. 677. ISBN 978-0-470-18331-1. http://books.google.com/books?id=BHvUjSAM0OMC. 
  4. «IVAO.aero Member List». IVAO Public Relations Department. Ανακτήθηκε στις January 18, 2015. 
  5. «Bust stress, conquer sky – the virtual way». deccanherald.com. July 20, 2010. http://www.deccanherald.com/content/177700/bust-stress-conquer-sky-virtual.html. Ανακτήθηκε στις August 24, 2011. «the International Virtual Aviation Organisation, the biggest community of virtual flyers and air traffic controllers» 
  6. «IVAO – Crowded Skies». IVAO. Ανακτήθηκε στις August 24, 2011. 
  7. Daniel Terdiman (December 16, 2006). «Into the wild blue virtual yonder». CNET News.com. http://www.news.com/Into-the-wild-blue-virtual-yonder/2100-1043_3-6144347.html. Ανακτήθηκε στις August 24, 2011. «It formed in 2001 when internal politics in a precursor network, SATCO, caused a rupture that resulted in two rival networks» 
  8. «Why IVAO.aero». IVAO. December 2, 2005. Ανακτήθηκε στις August 24, 2011. 
  9. «International Virtual Aviation Organisation». Belgian National Paper. April 18, 2007. http://www.ejustice.just.fgov.be/tsv_pdf/2007/04/18/07057973.pdf. Ανακτήθηκε στις July 18, 2013. 
  10. http://www.flightsimcon.com/communities.html

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]