FEST (φεστιβάλ κινηματογράφου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το FEST είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ κινηματογράφου που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι της Σερβίας από το 1971. [1] Το φεστιβάλ πραγματοποιείται συνήθως το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το FEST ήταν το μοναδικό φεστιβάλ κινηματογράφου σε σοσιαλιστική χώρα που προσέλκυσε μεγάλους αστέρες του Χόλιγουντ όπως ο Τζακ Νίκολσον, ο Κερκ Ντάγκλας, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Ντένις Χόπερ, ο Πίτερ Φόντα, καθώς και διάσημους σκηνοθέτες όπως ο Μίλος Φόρμαν, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Ρόμαν Πολάνσκι, ο Σαμ Πέκινπα, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι και άλλοι.

Η σημασία του φεστιβάλ σημείωσε μείωσε κατά τη δεκαετία του 1990, κυρίως λόγω του διεθνούς εμπάργκο το οποίο είχε τότε ασκηθεί σε Σερβία και Μαυροβούνιο. Το 1993 και το 1994 το φεστιβάν δεν πραγματοποιήθηκε καν και το 1997 ακυρώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία που είχε σημειωθεί εναντίον διαδηλωτών φοιτητών.

Παρ' όλα αυτά, το FEST εξακολουθεί να προσελκύει πολλούς λάτρεις του κινηματογράφου. Το 2007, οι αίθουσες του φεστιβάλ έκοψαν 98.191 εισιτήρια για περίπου 80 ταινίες.

Το 2007, το φεστιβάλ εγκαινίασε η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ και το 2009 ο Άγγλος ηθοποιός Ρέιφ Φάινς. Το 2020, τιμώμενο πρόσωπο του 48ο FEST ήταν ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. [2]

B2B[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2006, ιδρύθηκε το τμήμα B2B (Belgrade Industry Meetings) ως μέρος του φεστιβάλ FEST. Το πρόγραμμα και η επιχειρηματική εστίαση του B2B είναι η κυκλοφορία των κινηματογραφικών παραγωγών των χωρών της Ευρώπης εκτός Ευρώπης. Το B2B εστιάζει στην παραγωγή, τους σεναριογράφους και τις ταινίες με γεωγραφική προέλευση τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε χώρες με ισχυρή ευρωπαϊκή επιρροή και κληρονομιά, όπως η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Γεωργία, το Ισραήλ, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Βόρεια Μακεδονία, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Ρωσία, το Τατζικιστάν, η Τουρκία, το Τουρκμενιστάν, η Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν .

Το B2B γίνεται πεδίο συγκέντρωσης σκηνοθετών, παραγωγών, χορηγών, εκθετών, διανομέων, εκπροσώπων υπουργείων πολιτισμού και κινηματογραφικών κέντρων από τις προαναφερθείσες χώρες, με εκπροσώπους κινηματογραφικών ταμείων και εταιρειών παραγωγής από τη Δυτική Ευρώπη. Το B2B προσφέρει στους επαγγελματίες - ανεξάρτητους παραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ, εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών - τη δυνατότητα να αποκτήσουν βαθιά γνώση της κινηματογραφίας και των δυνατοτήτων παραγωγής σε αυτές τις χώρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «About Fest - 50. International Film Festival, Fest 2022». 50. FEST International film festival - CEBEF (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2022. 
  2. «Τιμήθηκε ο Κώστας Γαβράς στο Φεστιβάλ κινηματογράφου Βελιγραδίου». «Εθνικός Κήρυκας». 8 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]