BBC Δυτικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από BBC Wiltshire)
BBC Δυτικά
Νομική μορφήΔημόσιος φορέας ενημέρωσης
Ίδρυση1957
ΈδραΜπρίστολ
Συντεταγμένες51°27′40″ s. š., 2°36′29″ z. d.
ΜητρικήBBC
ΙστότοποςΕπίσημη Ιστοσελίδα

Το BBC Δυτικά (αγγλικά: BBC West) είναι τοπικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του BBC στη Δυτική Αγγλία. Ο φορέας εξυπηρετεί την Κομητεία Μπρίστολ, το βόρειο και ανατολικό Σόμερσετ, το Γουίλτσαϊρ, το Γκλόστερσαϊρ και το βόρειο Ντόρσετ. Το BBC Δυτικά ξεκίνησε να εκπέμπει το 1957. Τα πρώτα χρόνια, εξαιτίας της θέσης του κέντρου εκπομπής του φορέα, εξέπεμπε στη Δυτική Αγγλία και στην Ουαλία.

Τα κεντρικά στούντιο του φορέα βρίσκονται στην πόλη του Μπρίστολ. Δευτερεύοντα στούντιο υπάρχουν και στις πόλεις Μπαθ, Γκλόστερ, Σουίντον και Τάουντον.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ραδιομέγαρο στο Μπρίστολ.

Ραδιόφωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • BBC Radio Gloucestershire : εξυπηρετεί κομητεία Γκλόστερσαϊρ. Ξεκίνησε να εκπέμπει στις 3 Οκτωβρίου του 1988 από τα στούντιό του, τα οποία βρίσκονται στο Γκλόστερ στους 95.0, 95.8 και 104.7 στα FM και στους 1413 στα AM. Επίσης, ο σταθμός εκπέμπει και μέσω ψηφιακού ραδιοφώνου. Ο σταθμός εκπέμπει ζωντανό πρόγραμμα κάθε εβδομάδα από τις 6:00 εώς τις 19:00. Τα Σάββατα από τις 6:00 μέχρι τις 18:05 και τις Κυριακές από τις 6:00 μέχρι τις 17:00. Τα στούντιο του σταθμού στεγάζονται στη λεωφόρο London Road στο Γκλόστερ.[1]
  • BBC Wiltshire : εξυπηρετεί την κομητεία Γουίλτσαϊρ. Ξεκίνησε να εκπέμπει στις 4 Απριλίου του 1989 από τα στούντιό του, τα οποία βρίσκονται στο Σουίντον στους 103.5, 103.6, 104.3 και 104.9 στα FM και στους 1332 και 1368 στα AM. Ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει ως BBC Wiltshire Sound στις 4 Απριλίου του 1989, με τα κύρια γράφεια και στούντιό του να εδρεύουν στο Σουίντον. Ο σταθμός δεν ονομάστηκε "BBC Radio Wiltshire" επειδή οι επωνυμίες "Wiltshire" και "Radio" και όλοι οι συνδυασμοί των δύο λέξεων είχαν κατωχυρωθεί από τον ανταγωνιστή του BBC, τον ραδιοφωνικό σταθμό "GWR FM"[2]. Στις 11 Νοεμβρίου του 2002, ο σταθμός διαχωρίστηκε σε δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς: στον "BBC Radio Swindon", ο οποίος κάλυπτε την πόλη και τα προάστιά της και στον "BBC Radio Wiltshire", ο οποίος κάλυπτε την υπόλοιπη κομητεία. Κανονικά οι δύο σταθμοί είχαν το δικό τους πρόγραμμα τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αλλά το 2007 έγινες αλλαγές στα προγράμματα και στους παρουσιαστές των δύο σταθμών, με αποτέλεσμα μόνο οι πρωϊνές εκπομπές να εκπέμπουν ξεχωριστά. Όλα τα υπόλοιπα προγράμματα αναμεταδίδονταν και στους δύο σταθμούς. Στις 4 Απριλίου του 2009, ακριβώς μετά από 20 χρόνια λειτουργίας, οι σταθμοί ενώθηκαν ξανά και έγιναν ένας σταθμός με την επωνυμία "BBC Wiltshire".
  • BBC Somerset : εξυπηρετεί κομητεία Σόμερσετ. Ξεκίνησε να εκπέμπει στις 11 Απριλίου του 1988 από τα στούντιό του, τα οποία βρίσκονται στο Τάουντον στους 95.5 στα FM και στους 1566 στα AM. Η πρώτη υπηρεσία του BBC στην κομητεία Σόμερσετ είχε εκπέμψει το 1978[3]. Τα στούντιο του σταθμού βρισκόντουσαν πάνω από μία καφετέρια στο Τάουντον στην Paul St. Επιπλέον, ο σταθμός είχε και ένα μικρό δορυφορικό στούντιο στο Γέοβιλ. Για πολλά χρόνια στη συχνότητα 1323 των AM υπήρχαν παρεμβολές από ένα σοβιετικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ακροατές από τη Φινλανδία έχουν δηλώσει ότι ο σταθμός ακούγετε μέχρι εκεί με πολύ καθαρό ήχο. Κάποιες φορές ο σταθμός χρησιμοποιεί τη συχνότητα των AM για να μεταδόσει εκπομπές για το κρίκετ, ενώ από τη συχνότητα των FM το πρόγραμμα του σταθμού συνεχίζει κανονικά. Ο σταθμός δεν έχει δική του συχνότητα στο ψηφιακό ραδιόφωνο, με συνέπεια ο σταθμός να μην εκπέμπει ψηφιακά.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]