BBC Βορειοδυτικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από BBC Radio Manchester)
BBC Βορειοδυτικά
Νομική μορφήΔημόσιος φορέας ενημέρωσης
Ίδρυση1922
ΈδραΣάλφορντ
Σημαντικά πρόσωπαΑζίζ Ρασίντ
ΜητρικήBBC
ΙστότοποςΕπίσημη Ιστοσελίδα

Το BBC Βορειοδυτικά (αγγ. BBC North West) είναι τοπικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του BBC στη Βόρεια Αγγλία και εκπέμπει στις περιοχές Τσισάιρ, Γκρέιτερ Μάντσεστερ, Λανκασάιρ, Μέρσεϋσάιντ, Βόρειο Γιόρκσαϊρ, Δυτικό Γιόρκσαϊρ, Ντέρμπισαϊρ, Κάμπρια και Νήσος του Μαν

Ο φορέας ξεκίνησε να εκπέμπει το 1922 και εδρεύει στην πόλη του Σάλφορντ.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • BBC Βορειοδυτικά : Το BBC North West παράγει περιφερειακές τηλεοπτικές ειδήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας της νυχτερινής ειδησεογραφικής εκπομπής North West Tonight, παράλληλα με τα ημερήσια δελτία North West Today και τις ενημερώσεις κατά τη διάρκεια του BBC Breakfast.

Ραδιόφωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • BBC Radio Lancashire : εξυπηρετεί την κομητεία Λανκασάιρ. Ξεκίνησε ως BBC Radio Blackburn στις 26 Ιανουαρίου του 1971 ενώ στις 4 Ιουλίου του 1982 άλλαξε στο σημερινό του όνομα. Ο σταθμός εκπέμπει από τα στούντιό του στο Μπλάκμπερν στους 95.5, 103.9 και 104.5 στα FM και στους 855 και 1557 στα AM. Επίσης, ο σταθμός εκπέμπει μέσω διαδικτύου από την υπηρεσία RealPlayer και από τον Απρίλιο του 2004 μέσω ψηφιακού ραδιοφώνου.
  • BBC Radio Manchester : εξυπηρετεί τις κομητείες Γκρέιτερ Μάντσεστερ και το βορειοανατολικό Τσισάιρ. Ο σταθμός εκπέμπει 24 ώρες το 24ωρο από τα στούντιό του, τα οποία βρίσκονται στο Μάντσεστερ στις συχνότητες 95.1 και 104.6 στα FM. Ξεκίνησε να λειτουργεί στις 10 Σεπτεμβρίου του 1970 και ήταν ο πρώτο ραδιοφωνικός σταθμός του BBC Local Radio στο Μάντσεστερ. Τα στούντιο του σταθμού ήταν στο κέντρο της πόλης στο Νέο Ραδιομέγαρο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο σταθμός ήταν γνωστός για την εκπομπή "Midway through the Day", η οποία εξέπεμπε από το μέσημερι μέχρι τις 19:00. Από τον Οκτώβριο του 1988 μέχρι τις 3 Απριλίου του 2006, ο σταθμός ονομαζόταν BBC GMR (Greater Manchester) και, για μικρό χρονικό διάστημο το 1997, GMR Talk. Το πρόγραμμα του σταθμού περιελάμβανε μουσικές και κωμικές εκπομπές. Εκείνη την περίοδο ο σταθμός ήταν μέρος του δικτύου BBC Night. Μετά από 18 χρόνια, το 2006- ο σταθμός μετανομάστηκε ξανά σε Radio Manchester. Το πρώτο τραγούδι που έπαιξε από τον σταθμό ήταν το Manchester των The Beautiful South.
Τα στούντιο του σταθμού στην οδό Hanover Street στο Λίβερπουλ.
  • BBC Radio Merseyside : εξυπηρετεί τις κομητείες Μέρσεϋσάιντ και το βόρειο Τσισάιρ. Ο σταθμός εκπέμπει από τα στούντιό του, τα οποία βρίσκονται στο Λίβερπουλ στις συχνότητες 95.8 στα FM και 1485 στα AM. Επίσης, ο σταθμός εκπέμπει και μέσω ψηφιακού ραδιοφώνου.

Στούντιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στούντιο της οδού Dickenson Road, στο Μάντσεστερ τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο έξω από το Λονδίνο, έδρα του σταθμού από το 1929 ως το 1957

Από το 1929 μέχρι το 1957, ο φορέας στεγάζονταν σε μια πρώην εκκλησία στην οδό Dickenson Road στη περιοχή Ράσολμ του Μάντσεστερ. Από το 1957 μέχρι το 1975, ο φορέας στεγάζονταν στο Ραδιομέγαρο στους Κήπους του Πικαντίλι στην πόλη Μάντσεστερ. Από το 1975, όπου ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Νέου Ραδιομεγάρου, ξεκίνησε σταδιακά την μετακίνησή του εκεί. Τον Μάιο του 1981, ολοκληρώθηκε το δεύτερο τηλεοπτικό στούντιο στο Νέο Ραδιομέγαρο και έτσι πλέον μπορούσε να εκκενώσει εντελώς τα στούντιό του στο Πικαντίλι ύστερα από 52 χρόνια.
Από το Φθινόπωρο του 2011, τα στούντιο βρίσκονται στην περιοχή MediaCityUK στο Σάλφορντ, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]