Assassin's Creed Odyssey

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Assassin's Creed Odyssey
ΔημιουργόςUbisoft Quebec
ΕκδότηςUbisoft
ΠλατφόρμαPlaystation 4, Microsoft Windows, Xbox One και Nintendo Switch
Ημ/νία κυκλοφορίας5  Οκτωβρίου 2018
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Assassin's Creed Odyssey είναι βιντεοπαιχνίδι δράσης ρόλων που αναπτύχθηκε από την Ubisoft Quebec και εκδόθηκε από την Ubisoft. Αποτελεί το ενδέκατο μέρος της ομώνυμης σειράς παιχνιδιών και διαδέχθηκε το παιχνίδι του 2017, Assassin's Creed Origins. Η πλοκή του παιχνιδιού διαδραματίζεται στο έτος 431 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης. Οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν το φύλο του ή της μισθοφόρου, ο οποίος μάχεται και με τις δυο πλευρές καθώς προσπαθεί να επανενωθεί με την οικογένειά του και να ξεσκεπάσει μια κακοήθη σέκτα.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε παγκοσμίως για τις πλατφόρμες Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, και για το Nintendo Switch (μόνο στην Ιαπωνία) στις 5 Οκτωβρίου του 2018. Έλαβε καλές κριτικές για το open world, το οπτικό κομμάτι, τον τρόπο απεικόνισης της μάχης, την πλοκή και τους χαρακτήρες της, ενώ αντίθετα αρνητική κριτική για το grinding και τα microtransactions.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Assassin's Creed Οdyssey δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα στοιχεία του RPG από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς.[1] Περιλαμβάνει επιλογές διαλόγων, διακλαδωμένες αποστολές και πολλαπλά τέλη. Ο παίκτης δύναται να επιλέξει το φύλο του κεντρικού χαρακτήρα, παίζοντας ως Αλέξιος ή ως Κασσάνδρα. Υπάρχει επίσης η επιλογή να συνάψει ρομαντικές σχέσεις με non-playable characters και των δύο φύλων, άσχετα με το ποιο φύλο επιλέχθηκε. Εάν ο παίκτης διαπράξει εγκλήματα όπως φόνο ή κλοπή, θα κυνηγηθεί από άλλους μισθοφόρους.

Ο χαρακτήρας του παίκτη, η Κασσάνδρα (canon πρωταγωνίστρια) ή Αλέξιος, είναι μισθοφόρος και απόγονος του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα Α'. Κληρονομεί το σπασμένο του δόρυ, το οποίο έπειτα από τη μετατροπή του σε λόγχη χαρίζει στον παίκτη ειδικές ικανότητες στη μάχη. Το παιχνίδι επίσης χρησιμοποιεί ένα δέντρο ικανοτήτων που μπορούν να ξεκλειδωθούν με τη συλλογή εμπειρίας.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στο 431 π.Χ., 400 χρόνια πριν από τα γεγονότα του Assassin's Creed Origins. Αφηγείται ξανά τη μυστική ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου μεταξύ των πόλεων-κρατών της Αρχαίας Ελλάδας. Ο παίκτης έχει τον ρόλο του μισθοφόρου που μπορεί να μάχεται με τη Δηλιακή Συμμαχία με ηγέτη την Αθήνα, ή την Πελοποννησιακή Συμμαχία με ηγέτη τη Σπάρτη.

To κύριο storyline του παιχνιδιού είναι ο χαρακτήρας που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη διαλυμένη οικογένεια του αφότου αυτός και ο/η αδελφός/φη του πετάχτηκαν από το Όρος Ταΰγετος καθώς έτσι διέταξε τον πατέρα τους η μάντισσα της Σπάρτης. Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, το Odyssey έχει και μια αφήγηση στο παρόν που ακολουθεί τη Λέιλα Χασάν, που συστήθηκε στο Assassin's Creed Origins.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει μια πληθώρα ιστορικών προσώπων τα οποία συναντάς και μιλάς: τον Αλκιβιάδη, τον Αρχίδαμο, τον Αριστοφάνη, την Ασπασία, τον Βρασίδα, τον Ευριπίδη, τον Κλέων, τον Δημόκριτο, τον Ηρόδοτο, τον Ιπποκράτη, τον Παυσανία, τον Περικλή, τον Φειδία, την Πράξιλλα, τον Πολύκλειτο, τον Πυθαγόρα, τον Σωκράτη, τον Σοφοκλή και τη Θέσπις.

Περιλαμβάνει επίσης ιστορικές και μυθικές Ελληνικές τοποθεσίες όπως την Αγορά της Αθήνας, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, το Ωδείον της Αθήνας, το δάσος της Φολόης, το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, τη Νάξο, τη Λέσβο, την αρχαία Αθήνα, την αρχαία Αργολίδα, την Πνύκα, τη Μακεδονία και τα Μέγαρα. Έχει επίσης διάσημα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας όπως τη Μέδουσα, τον Κύκλωπα και τον Μινώταυρο.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και των ναυμαχιών με τριήρη, οι χαρακτήρες που κωπηλατούν τραγουδούν στίχους εμπνευσμένους ή ενίοτε παρμένους από την αρχαία ελληνική μουσική. Οι προγραμματιστές του παιχνιδιού συνεργάστηκαν με ιστορικούς, παράλληλα κάνοντας και οι ίδιοι έρευνα. Έτσι δημιούργησαν τραγούδια εμπνευσμένα από αρχαιοελληνικά κείμενα, ποιήματα και θεατρικά έργα, τα οποία συντέθηκαν στην Αθήνα από Έλληνα συνθέτη και ερμηνεύτηκαν από χορωδία.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «E3 2018: Assassin's Creed Odyssey Has Branching Dialogue Choices». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
  2. «Assassin's Creed Odyssey's Sea Shanties Are Actual Greek Poems». Kotaku (στα Αγγλικά). 1 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023.