Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υδροπτέρυγο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υδροπτέρυγο δρομολογημένο στη Βαλτική

Το υδροπτέρυγο ή εμπορικά λεγόμενο ιπτάμενο δελφίνι, ή υδροφόιλ, (hydrofoil ship) είναι ναυπηγικός τύπος πλοίου που ανήκει στα ταχύπλοα επιβατηγά πλοία χωρίς θαλάσσιο εκτόπισμα (non displacement craft) με "μέση ταχύτητα" και άνω. Ναυπηγικά φέρει υπό τα ύφαλα μόνιμα πτερύγια, υδροολισθητήρες, (καμπυλωτά πέδιλα συνήθως δύο, με ελαφρά ανοδική κλίση προς πλώρη), δια των οποίων πάνω από συγκεκριμένη ταχύτητα, το κύριο μέρος του σκάφους εξέρχεται της επιφάνειας του νερού (θάλασσας, ποταμού ή λίμνης) με αποτέλεσμα μηδενίζοντας τις τριβές ν΄ αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα. Βεβαίως εξυπακούεται ότι οι άξονες στους έλικες έχουν μεγάλη κλίση ώστε να διατηρούνται αυτές μέσα στο νερό.

  • Τα ιπτάμενα δελφίνια μπορούν να αναπτύξουν υψηλές ταχύτητες, 30-40 κόμβων, πλην όμως είναι ευαίσθητα στους κυματισμούς, γι΄ αυτό και στερούνται ανοικτού καταστρώματος. Συνήθως πλέουν με οικονομική ταχύτητα 25-30 κόμβους. Σύμφωνα με ειδικό άρθρο του Δ.Κ.Α.Σ. υποχρεούνται, "εν κινήσει", μέρα ή νύκτα, να φέρουν εκτός των συνήθων φανών ναυσιπλοΐας περίβλεπτο κίτρινο φάρο (ροταλάρμ) στο άνω μέρος του ιστού τους.
Υδροπτέρυγο στον λιμένα Πειραιώς
Υδροπτέρυγο εκτός λιμένος

Στην Ελλάδα αυτός ο τύπος σκάφους έλαβε τον εμπορικό τίτλο "Ιπτάμενο δελφίνι" στη δεκαετία του '70, όταν τέτοιο σκάφος με το όνομα "express" είχε δρομολογηθεί σε γραμμές του Αργοσαρωνικού. Το "Express", ξεκίνησε τα δρομολόγια του το 1961, στον Αργοσαρωνικό, και αργότερα και στο Ναύπλιο. [1]. Λίγο αργότερα, η Ceres Flying Dolphins καθιέρωσε τον όρο για τον συγκεκριμένο τύπο πλοίου.

Τα πρώτα υδροπτέρυγα σκάφη κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ και αργότερα σε άλλες χώρες, με κύριο σκοπό τον διάπλου σε λίμνες. Στην Ελλάδα πιο γνωστά είναι τα σοβιετικής κατασκευής ιπτάμενα δελφίνια της κλάσης Μετεόρ, που εφόσον καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν επεκτείνουν τους πλόες τους ακόμα και σε γραμμές του Αιγαίου. Στην Ελλάδα, το πρώτο υδροπτέρυγο ήρθε το 1962