Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ολόκληρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα ολόκληρο και μια παύση ολόκληρου
ΟλόκληροΜισόΤέταρτοΌγδοοΔέκατο έκτοΤριακοστό δεύτερο
Σύγκριση διπλών αξιών (𝅝 = 2×𝅗𝅥 κτλ.) π  σ  ε

Ένα ολόκληρο στη μουσική σημειογραφία είναι μια μεμονωμένη νότα που διαρκεί ή ισοδυναμεί με δύο μισά ή τέσσερα τέταρτα.

Το ολόκληρο έχει ένα κεφάλι με σχήμα κοίλου οβάλ—όπως το μισό—αλλά χωρίς ουρίτσα (βλ. Εικόνα 1). Δεδομένου ότι είναι ίσο με τέσσερα τέταρτα, καταλαμβάνει όλη τη διάρκεια ενός μέτρου σε 4/4.

Οι άλλες νότες είναι πολλαπλάσια ή κλάσματα του ολόκληρου. Για παράδειγμα, σε σχέση με το ολόκληρο, ένα διπλό ολόκληρο έχει τη διπλάσια διάρκειά του, ένα μισό έχει τη μισή του διάρκεια και ένα τέταρτο διαρκεί το ένα τέταρτο της διάρκειάς του.

Ένα σχετικό σύμβολο είναι η παύση ολοκλήρου, η οποία δηλώνει μία παύση που διαρκεί όσο ένα ολόκληρο. Οι παύσεις ολοκλήρων σχεδιάζονται ως μαύρα ορθογώνια που συνήθως κρέμονται κάτω από τη δεύτερη γραμμή από την κορυφή ενός μουσικού πενταγράμμου, αν και μπορεί περιστασιακά να τοποθετούνται κάτω από διαφορετική γραμμή (ή βοηθητική γραμμή) σε πιο περίπλοκα πολυφωνικά αποσπάσματα ή όταν τα μέρη δύο οργάνων ή τραγουδιστών είναι γραμμένα στο ίδιο πεντάγραμμο.

Το ολόκληρο επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποδηλώσει ένα ολόκληρο μέτρο σε μουσική ελεύθερου χρόνου, όπως το αγγλικανικό άσμα, ανεξάρτητα από το μέτρο που χρησιμοποιείται.

Το σύμβολο του ολόκληρου βρέθηκε για πρώτη φορά στη μουσική σημειογραφία από τα τέλη του δέκατου τρίτου αιώνα (Μόρεν και Ράστολ 2001). Προέρχεται από το στρογγυλό, χωρίς ουρίτσα semibrevis της μεσαιωνικής σημειογραφίας, εξού και η προέλευση του βρετανικού ονόματος της αξίας (semibreve).

Ο βρετανικός όρος (semibreve) προέρχεται από το ιταλικό semibreve, το οποίο προέρχεται από τις λατινικές λέξεις semi- «μισό» και brevis «μικρό». Το αμερικανικό της όνομα (whole note) είναι μεταφραστικό δάνειο του γερμανικού ganze Note. Το όνομα της νότας σε ορισμένες άλλες γλώσσες, προέρχεται από το στρογγυλό της σχήμα, όπως το καταλανικό rodona, το γαλλικό ronde και το ισπανικό redonda. Το ελληνικό της όνομα προέρχεται από το ουσιαστικοποιημένο ουδέτερο του επιθέτου ολόκληρος, αντίστοιχο του αγγλικού whole. Οι αντίστοιχες κινεζικές, ιαπωνικές, κορεατικές και βιετναμικές ονομασίες μεταφράζονται στα αγγλικά ως whole note.