Χρήστης:Pavlos1988/CEE Meeting 2017 - Αναφορά (3η και 4η μέρα)
Το β΄ μέρος της αναφοράς από την παρουσία του Συλλόγου Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας (Wikipedia Community Schools Association Greece) στο 6ο ετήσιο CEE Meeting που διεξήχθη από τις 22 ως τις 25 Σεπτεμβρίου του 2017 στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Η τρίτη μέρα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Wikimedia’s strategic direction: Endorsement process and next steps – Nicole Ebber, Kaarel Vaidla
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης σχετικά με τη στρατηγική του Ιδρύματος Wikimedia και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, οι εκπρόσωποι των διαφόρων chapters και user groups ανέπτυξαν τις απορίες, τις επισημάνσεις και τα σχόλιά τους πάνω στη στρατηγική, καθώς και το αν επιδοκιμάζουν το κείμενο που τους παρουσιάστηκε.
Σε γενικές γραμμές επισημάνθηκαν:
- η καταρχήν συμφωνία με το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία του κειμένου.
- η χρήση εξειδικευμένων αγγλικών που καθιστούν δυσνόητα σημαντικά αποσπάσματα του κειμένου.
- η ασάφεια σε ό,τι αφορά τους στόχους.
- η διστακτικότητα ή ακόμη και αδιαφορία της πλειοψηφίας των μελών των κοινοτήτων να λάβει μέρος στις διεργασίες.
Επίσης, ο Kaarel Vaidla αναφέρθηκε στην έλλειψη στρατηγικής σκέψης εντός των κοινοτήτων σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, ενώ ο Vahid Mansour – με αφορμή την αναφορά ενός εκπροσώπου σχετικά με την πολιτική χροιά του κειμένου, όπως αυτή τονίστηκε την προηγούμενη μέρα από τον Asaf Bartov – προχώρησε σε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην πολιτική στράτευση και την προώθηση πολιτικών στόχων (όπως η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και η αντίθεση στον οποιασδήποτε φύσης περιορισμό αυτού του δικαιώματος). Συγκεκριμένα, η δεύτερη περίπτωση δεν απαιτεί τη συστράτευση με συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, καθώς κάποιες αξίες είναι γενικές και υπεράνω πολιτικών θέσεων.
Wikimedia Hackathon goes CEE - What we learned from pre-hackathons across the region – Claudia Garád, Marios Magioladitis, Samat
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εκπρόσωποι από διάφορες κοινότητες παρουσίασαν με τη σειρά τα pre-hackathons που οργάνωσαν ενόψει του κεντρικού Hackathon που διεξήχθη στη Βιέννη, τους στόχους που είχε το καθένα από αυτά, τα target groups στα οποία απευθύνονταν κοκ. Αρχικά, η Claudia Garád έκανε μια εισαγωγή και έπειτα παρουσίασε τις δύο δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστρία, μια για γυναίκες και άλλη μια για μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ένας από τους στόχους των οργανωτών ήταν η δημιουργία μιας ασφαλούς ατμόσφαιρας μέσα στην οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να συνεισφέρει απρόσκοπτα.
Ακολούθησε ο Μάριος Μαγιολαδίτης, ο οποίος ανέλυσε το pre-hackathon που διεξήχθη σε συνεργασία με το ΑΠΘ: συγκεκριμένα, η δράση χωρίστηκε σε δύο μέρη (ένα για το γυναικείο και άλλο ένα για το ανδρικό κοινό), ενώ το απαιτούμενο μπάτζετ καλύφθηκε από τους χορηγούς. Συν τοις άλλοις, τόνισε πως ένα από τα οφέλη της δράσης ήταν η προσέλκυση μερικών νέων μελών στα εγχειρήματα της Wikimedia και το ίδιο το UG.
Κατόπιν, τον λόγο πήρε εκ νέου η Claudia Garád που παρουσίασε τη δράση των Ρουμάνων, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί στο CEE Meeting εκπρόσωπος από τους διοργανωτές του συγκεκριμένου pre-hackathon. Στη Ρουμανία έγινε προσπάθεια ώστε να καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όμως παρά τα θετικά στοιχεία που παρατηρήθηκαν, δεν επιτεύχθηκαν στο έπακρο οι προβλεπόμενοι στόχοι. Παράλληλα, τονίστηκε πως η προβολή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία τέτοιων δράσεων.
Στη συνέχεια ο Tamás Mészöly ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το pre-hackathon της Ουγγαρίας, αποφασίστηκε μετά από πολλές διεργασίες η διοργάνωση ενός μονοήμερου event όπου οι συμμετέχοντες θα επικεντρώνονταν στη βελτίωση των υποδομών της Wikimedia, στα Wikidata, στο SPARQL κ.λπ.
Παράλληλα, παρατήρησε πως η συμμετοχή στη δράση ήταν μικρότερη σε σχέση με όσους είχαν δηλωθεί. Πάνω σε αυτό, εκπρόσωποι της πολωνικής οργανωτικής επιτροπής σημείωσαν πως μια καλή λύση θα ήταν η θέσπιση ενός μικρού αντιτίμου προκειμένου να προσελκύονται άτομα που θέλουν πράγματι να λάβουν μέρος σε τέτοιες δράσεις.
Έπειτα, ο Jan Groh από την τσεχική Βικιπαίδεια ανέλυσε τη δράση που οργανώθηκε στην πατρίδα του: συμμετείχαν 12 άτομα από διάφορες χώρες (π.χ. Ινδία, Νέα Ζηλανδία, Τουρκία κλπ), αντικείμενο ενασχόλησης ήταν η βελτίωση των applications των Wikimedia Commons, ενώ η δράση πραγματοποιήθηκε σε ευρύχωρο σπίτι που νοικιάστηκε από τους διοργανωτές.
Τέλος, η Rachel Farrand του WMF τόνισε την υποστήριξη του Ιδρύματος σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και ανέφερε μερικές από τις προσεχείς δράσεις.
Conducting wikiexpeditions – Toni Ristovski, Taras Rykmas + 3 more
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εδώ, οι ομιλητές (οι Toni Ristovski του UG Shared Knowledge της Π.Γ.Δ.Μ., Taras Rykmas και Viktor Semeniuk του Wikimedia Ukraine, Paweł Marynowski της Wikimedia Polska και Jan Groh του Wikimedia Czech Republic) μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τη διοργάνωση των λεγόμενων wikiepxpeditions (μετάφραση: βικιεκδρομές), παρουσιάζοντας τις δράσεις τους και τις ιδιαιτερότητες που αυτές έχουν από χώρα σε χώρα.
Σε γενικές γραμμές, οι wikiexpeditions είναι εκδρομές που οργανώνονται με σκοπό την φωτογράφιση χωριών, μνημείων και λοιπών αξιοθέατων και την επιφόρτωση αυτών των αρχείων στα Commons.
Όπως ανέφερε ο Paweł Marynowski, ως δράση, οι βικιεκδρομές ξεκίνησαν το 2009 από την Πολωνία: συγκεκριμένα, συμμετείχαν 5 με 7 άτομα, τα οποία πραγματοποιούσαν εκδρομές που διαρκούσαν κάποιες φορές μέχρι και δύο εβδομάδες και στη συνέχεια, το υλικό που μάζευαν το αναρτούσαν στα Commons. Η δράση διατηρήθηκε σε αυτήν τη μορφή μέχρι το 2015. Πλέον, για λόγους ευκολίας, η Wikimedia Polska επιδοτεί παρόμοιες διήμερες δράσεις με μικρές χορηγίες, στις οποίες συμμετέχουν συνήθως 2 με 3 άτομα.
Σε ό,τι αφορά τις ανάλογες δράσεις στην Τσεχία, ο Jan Groh σημείωσε πως αρχικά οι Τσέχοι Wikimedians συμμετείχαν στις πολωνικές δράσεις προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και έπειτα ξεκίνησαν να οργανώνουν και οι ίδιοι βικιεκδρομές, έχοντας στα πρώτα βήματά τους βοήθεια και από την πολωνική πλευρά.
Οι τσεχικές βικιεκδρομές διοργανώνονται περίπου κάθε χρόνο και ενίοτε σε συνεργασία με άλλα chapters, όπως π.χ. με τη Wikimedia Polska και τη Wikimedia Slovakia.
Επίσης, πραγματοποιούνται συχνά - μέσω μικρών χρηματοδοτήσεων - μικρές εξορμήσεις για φωτογραφίσεις, κυρίως τα σαββατοκύριακα (συνήθως ένα άτομο μεταβαίνει σε μια περιοχή και λαμβάνει φωτογραφίες). Αυτή η μορφή βικιεκδρομής είναι εξαιρετικά βολική, διότι εκτός από μια οικονομική λύση, προσφέρει και άλλες διευκολύνσεις όπως α) άνεση στην οργάνωση και β) παροχή διαχειρίσιμου όγκου αρχείων (200 με 300 φωτογραφίες αντί π.χ. για τις χιλιάδες φωτογραφίες των πολυήμερων βικιεκδρομών που απαιτούν και αρκετό χρόνο για την ταξινόμησή και το ανέβασμά τους).
Έπειτα, ο Toni Ristovski μίλησε για τις βικιεκδρομές στην πατρίδα του. Συγκεκριμένα, στην ΠΓΔΜ διεξάγονται βικιεκδρομές 4 με 6 φορές τον χρόνο, κυρίως σε περιόδους γιορτών ή αδειών. Στόχος είναι οι περιοχές με υποεκπροσώπηση στα Wikimedia Commons, ενώ πριν την εκδρομή, πραγματοποιείται έρευνα για σημεία ενδιαφέροντος της υποψήφιας περιοχής, όπως λ.χ. εκκλησίες, κτίρια, μνημεία, μουσεία, σημεία φυσικού κάλλους κλπ.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδρομής οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους για άντληση πληροφοριών σχετικά με τον τόπο, ώστε αυτές να προστεθούν – μετά την απαραίτητη τεκμηριώση – σε κάποιο λήμμα της Βικιπαίδειας.
Επίσης, οι βικιεκδρομές περιλαμβάνουν και πεζοπορίες, ενώ γίνονται σχέδια ώστε η δράση να αποκτήσει νέες μορφές με απώτερο σκοπό να καλυφθεί το σύνολο της επικράτειας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι της Wikimedia Ukraine. Στην Ουκρανία, με αφετηρία το 2011, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 69 βικιεκδρομές, οι οποίες από το 2016 έλαβαν νέα μορφή, που αποτελείται από τρία σκέλη:
- την αίτηση.
- την εκδρομή.
- την αναφορά, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον το ανέβασμα των αρχείων στα Commons και τη δημιουργία 10 νέων λημμάτων (5 στη Βικιπαίδεια και άλλων 5 στα Βικιταξίδια).
Ειδική μνεία, έγινε και στη βικιεκδρομή που πραγματοποίησαν τον Φεβρουάριο του 2017 στα χιονισμένα Καρπάθια, όπου έξι συμμετέχοντες διένυσαν μέσα σε πέντε μέρες 60 χλμ και στη συνέχεια επιφόρτωσαν 200 φωτογραφίες στα Commons, δημιούργησαν τον απαιτούμενο αριθμό νέων λημμάτων και βελτίωσαν πάνω από 20 ήδη υπάρχοντα λήμματα.
Αργότερα ακολούθησαν οι ερωτήσεις του κοινού. Σχετικά με τα έξοδα που καλύπτονται από τα κατά τόπους chapters ή user groups, δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις:
Ο Toni Ristovski ανέφερε πως το UG Shared Knowledge της ΠΓΔΜ πρώτα δημιουργεί ομάδα ενόψει μιας σχεδιασμένης βικιεκδρομής και στη συνέχεια πραγματοποιεί κάλεσμα για τυχόν ενδιαφερόμενους. Η εκδρομή πραγματοποιείται συνήθως με αυτοκίνητα και από το user group καλύπτονται τα έξοδα για τα καύσιμα, τη διαμονή και το φαγητό, ενώ ο εξοπλισμός και τυχόν περαιτέρω δαπάνες καλύπτονται από τους συμμετέχοντες.
O Jan Groh σημείωσε πως στις μονοήμερες εκδρομές, το chapter καλύπτει τα έξοδα για τα καύσιμα ή τα εισιτήρια της συγκοινωνίας, ενώ στις βικιεκδρομές που διαρκούν περισσότερες μέρες, πέρα από τα ανωτέρω, καλύπτεται η διαμονή (σε λογικές τιμές) και δίνεται κάποιο ποσό για τη σίτισή. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μπορούν, αν το επιθυμούν, να δανειστούν τον εξοπλισμό που παρέχει ελεύθερα το chapter.
Σε ό,τι αφορά την Πολωνία, καλύπτονται το φαγητό, η διαμονή και η μετακίνηση, ενώ από τη μεριά τους, οι Ουκρανοί τόνισαν πως αφού εγκριθεί η προτεινόμενη βικιεκδρομή, δίνεται πρώτα μια μικρή προκαταβολή της τάξης του 20%, ενώ το υπόλοιπο ποσό αποδίδεται μετά τη σύνταξη της αναφοράς και εφόσον τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα:
- ο Toni Ristovski σημείωσε πως στην περίπτωση των βικιεκδρομών της ΠΓΔΜ, υπάρχουν άτομα που συμμετέχουν σε κάθε εξόρμηση, οπότε έχουν αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία. Επίσης, χάρη στην εκ των προτέρων έρευνα γίνεται στοχευμένη φωτογράφιση, με αποτέλεσμα το 80% - 90% των αρχείων που ανεβαίνουν στα Commons να αξιοποιούνται και σε λήμματα της Βικιπαίδειας.
- ο Jan Groh ανέφερε πως στόχος του chapter είναι η καταγραφή και κάλυψη στα Commons κάθε οικισμού της Τσεχίας, ένα εγχείρημα που βρίσκεται σε καλό δρόμο. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως αναλογικά με τα έξοδα, τα αποτελέσματα των δράσεων είναι πολύ θετικά.
- ο Paweł Marynowski επισήμανε πως ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων βοηθάει στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και πως ενίοτε υπάρχουν άτομα που μετά την ολοκλήρωση της δράσης καθυστερούν πολύ να ανεβάσουν τα αρχεία τους στα Commons.
- τέλος, ο Krzysztof Machocki της Wikimedia Polska, αφού μνημόνευσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πάνω στο τελευταίο σκέλος της αναφοράς του Paweł Marynowski, επισήμανε ως καίριο παράγοντα για την επιτυχία τέτοιων δράσεων την επιλογή των κατάλληλων προσώπων.
Community recruitment - Serbian wiki way – Miroslav Loci
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]O Miroslav Loci ή Mickey Mystique της Wikimedia Serbia παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα μέθοδο με την οποία το chapter επιχειρεί να προσελκύσει νέα μέλη στη σερβική κοινότητα.
Αρχικά ανέφερε τους κυριότερους λόγους που τους ώθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως:
- η μικρή συμμετοχή νεαρών ατόμων.
- η έλλειψη κινήτρων μεταξύ μαθητών και φοιτητών για συμμετοχή.
- η ανάγκη των μαθητών/φοιτητών για βελτίωση των ικανοτήτων/γνώσεων τους πάνω π.χ. στο αντικείμενο των σπουδών τους.
- η ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο.
- η δημιουργία ενεργών χρηστών εντός των μαθητικής/φοιτητικής κοινότητας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θεσπίστηκε από το 2014 ο θεσμός του Βικι-πρέσβη, θέση την οποία καταλαμβάνουν συνήθως πρωτοετείς ή δευτεροετείς μαθητές/φοιτητές που λειτουργούν ως πρεσβευτές της Wikimedia Serbia προσεγγίζοντας όχι μόνο τους συμμαθητές/συμφοιτητές τους, αλλά και τους καθηγητές τους ώστε να γίνονται δράσεις σχετικές με τη Βικιπαίδεια.
Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των βικι-πρεσβευτών και να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ιδρύματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Wikimedia Serbia διοργανώνει από το 2016 ένα ετήσιο πενθήμερο Edu Wiki camp.
Συγκεκριμένα, πρώτα γίνεται κοινοποίηση σε διάφορα social media και πλατφόρμες που απευθύνονται σε μαθητές/φοιτητές και έπειτα ακολουθεί η επιλογή των υποψηφίων (προβλέπονται περίπου 15 άτομα).
Σε ό,τι αφορά την επιλογή της τοποθεσίας, προκρίνονται περιοχές:
- απομονωμένες, ώστε οι συμμετέχοντες να είναι προσηλωμένοι αποκλειστικά στον λόγο για τον οποίο συμμετέχουν στη δράση, δηλαδή το να μπουν στον κόσμο της Βικιπαίδειας και των αδελφικών της εγχειρημάτων
- αλλά και με αξιοθέατα ιστορικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας (όπως μοναστήρια, μνημεία, ποτάμια, φαράγγια κλπ)
Το Edu Wiki camp διαρκεί πέντε μέρες και χωρίζεται σε τρία μέρη:
- το θεωρητικό μέρος, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τις βασικές γνώσεις για τον ρόλο που προορίζονται (π.χ. για τη Βικιπαίδεια, το Κίνημα, τις άδειες των Wikimedia Commons κλπ).
- την ενημέρωση σχετικά με τις επιλογές που έχουν ως βικι-πρεσβευτές, ώστε να βρει ο καθένας το πεδίο δράσης το οποίο πιστεύει πως του ταιριάζει περισσότερο (π.χ. εθελοντισμός στη Wikimedia Serbia, συμμετοχή σε δράσεις, αλλά και σχεδιασμός των δικών τους δράσεων).
- τις πολυποίκιλες δραστηριότητες, όπου οι συμμετέχοντες χωρίζονταν συνήθως σε δύο ομάδες και ασχολούνταν με φωτογραφικές εξορμήσεις, επεξεργασία λημμάτων σε περιεχόμενο και πολυμέσα, μικρά κουίζ σχετικά με τις άδειες χρήσεως εικόνων, προσομοίωση παρουσίασης σε κοινό σχολής ή σχολείου κ.ά.
Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας ήταν η ανάπτυξη των κοινωνικών επαφών ανάμεσα στους συμμετέχοντες προκειμένου να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ τους που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συνεργασία τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία φοιτούν (π.χ. μελλοντική οργάνωση κοινής δράσης ανάμεσα σε δύο σχολεία ή πανεπιστήμια που διαθέτουν βικι-πρεσβευτές).
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από το πρώτο Wiki Edu camp που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2016 στη Golija της Σερβίας, καθώς τα αποτελέσματα του 2ου Wiki Edu camp δεν ήταν ακόμη έτοιμα την περίοδο του συνεδρίου.
Σύμφωνα με τους οργανωτές του, το πρώτο Wiki Edu Camp κρίθηκε λίαν επιτυχημένο, καθώς το 75% των συμμετεχόντων παραμένει ενεργό, αναδείχτηκαν 8 βικι-πρέσβεις, άλλα και τρία νέα μέλη στο Δ.Σ. της Wikimedia Serbia.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα: Κατά τη διάρκεια του camp: α) οι δραστηριότητες πρέπει να είναι διαδραστικές και ποικίλες ώστε οι συμμετέχοντες να μένουν προσηλωμένοι, β) το ιδανικό μέρος ενός αντίστοιχου Wiki Edu camp πρέπει να είναι μακριά από πειρασμούς που θα αποσπάσουν την προσοχή των συμμετεχόντων, αλλά ταυτόχρονα κοντά σε σημεία ενδιαφέροντος, γ) είναι απαραίτητη η γρήγορη και άνετη πρόσβαση στο διαδίκτυο
Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα: α) είναι απαραίτητη η συχνή επικοινωνία και μετά τη λήξη της δράσης μέσω social media, αλλά και με οργάνωση συναντήσεων, β) είναι πολύ σημαντική η άμεση ανταπόκριση και η ουσιαστική υποστήριξη στις απορίες και τα προβλήματα των συμμετεχόντων, ώστε εκείνοι να νιώθουν την απαραίτητη ασφάλεια για να προχωρήσουν στο έργο τους, γ) πρέπει να δίνεται σημασία στο ρόλο του βικι-πρέσβη, ώστε να αυξάνεται και το κίνητρό του (συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως ο τίτλος πρέσβης δεν είναι τυχαίος, αλλά δόθηκε για να τονιστούν ο ρόλος του εθελοντή και η βαρύτητα του έργου του μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα), δ) οι βικι-πρέσβεις πρέπει να προσεταιρίζονται εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εκείνους τους καθηγητές που έχουν τη διάθεση να πραγματοποιήσουν έστω και μικρές αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης, όπως π.χ. την προσθήκη των διαδραστικών γνώσεων που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από τα εγχειρήματα του Wikimedia.
Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά πλάνα τις Wikimedia Serbia πάνω στο Wiki Edu camp, υπάρχουν οι σκέψεις για:
- συνέχιση της δράσης
- εισαγωγή του Βικιλεξικού και των Wikidata στο πρόγραμμα του camp.
- διείσδυση σε περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
- εύρεση αντικαταστατών για όσους αποχωρούν από το πρόγραμμα του βικι-πρέσβη.
- αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στη δράση.
Στο τέλος, πήρε τον λόγο η Ivana Madžarević (Community και Project Manager της Wikimedia Serbia), η οποία απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με την υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στο camp, ανέφερε πως στην φόρμα υποβολής αναλύονται οι στόχοι και το πρόγραμμα της δράσης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι μπορούν να αποκομίσουν από αυτή, πως μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την εμπειρία κλπ.
Επίσης, επεσήμανε ότι την φετινή χρονιά (2017) υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τη δράση και πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο έργο η επιλογή των συμμετεχόντων, η οποία βέβαια, είχε ως κριτήρια, μεταξύ άλλων:
- τη φόρμα που συμπλήρωσαν.
- το εκπαιδευτικό ίδρυμα από το οποίο προέρχονταν.
- το αν η ίδια η δράση μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους
- το αν έχουν εμπειρία συγγραφής στη Βικιπαίδεια, καθώς στόχος των οργανωτών είναι η ισορροπία ανάμεσα σε Βικιπαιδιστές και μη, ώστε να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Wikimedia and Wikipedia in media – Ivana Madžarević
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]H παρουσίαση της Ivana Madžarević ήταν αφιερωμένη στην εικόνα της Wikimedia Serbia και της σερβικής Βικιπαίδειας στα εγχώρια ΜΜΕ με προεκτάσεις στην απεικόνιση του Ιδρύματος, της Βικιπαίδειας και των υπόλοιπων βικι-εγχειρημάτων στα Μέσα κάθε χώρας. Ως προς τη μορφή της, η παρουσίαση περιλάμβανε και ερωτήσεις προς το κοινό.
Αρχικά η Ivana Madžarević ανέφερε πως τα ΜΜΕ είναι σημαντικός παράγοντας διότι μέσω αυτών γίνεται προβολή του έργου, των δράσεων, των στόχων, αλλά και της ίδιας της ύπαρξης του WMF, του Κινήματος, της Βικιπαίδειας και ενός εγχώριου chapter ή user group. Παράλληλα, τα ΜΜΕ συμβάλλουν στην προσέγγιση νέων χρηστών, εθελοντών, συνεργατών και δωρητών.
Κατόπιν παρουσίασε γράφημα με τις αναφορές περί Βικιπαίδειας, Wikimedia κλπ στα σερβικά ΜΜΕ για το 2016, με τον διαγωνισμό Wiki Loves Earth να λαμβάνει την ευρύτερη κάλυψη, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στο ότι ο νικητής του διαγωνισμού προερχόταν από τη Σερβία.
Με αφορμή το ανωτέρω, τόνισε πως τέτοιου είδους διαγωνισμοί αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή ενός group ή chapter, των δράσεών του, των βικι-εγχειρημάτων κ.ά.
Επίσης αναφέρθηκε πως το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τη Βικιπαίδεια, κυμαίνεται συνήθως:
- στον εντοπισμό βανδαλισμών και λανθασμένων ή παρωχημένων πληροφοριών προκειμένου να δημιουργήσουν ειδήσεις που τραβούν την προσοχή του κοινού.
- στην άντληση πληροφοριών για τη δημιουργία άρθρων.
- στην ασυμφωνία περιεχομένου σε διάφορες εκδόσεις-γλώσσες της Βικιπαίδειας.
Βέβαια, παρά τη συχνή κριτική που αυτά ασκούν προς τη Βικιπαίδεια, τα ΜΜΕ εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν και να την αναφέρουν. Συν τοις άλλοις, αρκετές φορές ζητούν να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη Βικιπαίδεια, τη λειτουργία, τη δομή, τους σκοπούς της κοκ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκαν συχνά λάθη και παρανοήσεις σε ό,τι αφορά τη Βικιπαίδεια:
- ταύτιση της Βικιπαίδειας με το Ίδρυμα Wikimedia.
- εντύπωση πως είναι εταιρεία.
- εντύπωση πως το περιεχόμενο εγκρίνεται από κάποιον αρχισυντάκτη, ο οποίος δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές.
Τέλος, επισημάνθηκαν ορισμένες συχνές ερωτήσεις των ΜΜΕ, αλλά και όσων δεν έχουν τριβή με τη Βικιπαίδεια και τα αδελφικά της εγχειρήματα, όπως:
- πόσο αξιόπιστη είναι η Βικιπαίδεια;
- ποιοι είναι οι συντάκτες της;
Προκειμένου να λυθούν απορίες όπως οι ανωτέρω, η ομιλήτρια κατέδειξε ως παράγοντες ζωτικής σημασίας την εμβάθυνση και την καλύτερη εξήγηση στο τι είναι και πως λειτουργούν το WMF, η Βικιπαίδεια και τα υπόλοιπα βικι-εγχειρήματα.
CEE Spring 2017 – Natalia Szafran-Kozakowska, Vassia Atanassova, Mārtiņš Bruņenieks, Philip Kopetzky
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η παρουσίαση αφορούσε το CEE Spring, έναν ετήσιο διαγωνισμό δημιουργίας και επέκτασης λημμάτων που σχετίζονται με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης[1].
Στην αρχή, οι κεντρικοί διοργανωτές του CEE Spring 2017 έκαναν έναν απολογισμό του διαγωνισμού, στηριζόμενοι στα στοιχεία που διέθεταν μέχρι τότε.
Έπειτα, ακολούθησε συζήτηση όπου τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα όπως:
1.Οι διαφορές στη δομή του διαγωνισμού ανά κοινότητα. Συγκεκριμένα, οι τοπικές επιτροπές διαφοροποιούνταν αρκετά συχνά:
- στους κανόνες αξιολόγησης της συνεισφοράς κάθε συμμετέχοντα (π.χ. στο απαιτούμενο μέγεθος κάθε λήμματος, στο σύστημα κατάταξης κ.ά.).
- στο είδος των βραβείων και στο ποιοι βραβεύονταν (κάποιες επιτροπές θέσπισαν ως βραβεία αποκλειστικά βιβλία, άλλες είχαν μια ποικιλία που καθοριζόταν ανάλογα με την κατάταξη κάθε συμμετέχοντα, άλλες είχαν θεσπίσει κάποια επιπρόσθετα μικρά βραβεία ως κίνητρα κλπ).
- στη χρησιμότητα των καταλόγων των λημμάτων, καθώς κάποιες τοπικές επιτροπές έλαβαν υπόψη μόνο τα λήμματα που περιλαμβάνονταν σε αυτούς τους καταλόγους, ενώ σύμφωνα με άλλες τοπικές επιτροπές, οι συγκεκριμένοι κατάλογοι δεν είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά λειτουργούσαν ως πηγή έμπνευσης.
2.Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι συμμετέχοντες στη συγγραφή, καθώς ήταν συχνό το φαινόμενο αρκετά από τα προτεινόμενα λήμματα κάποιων καταλόγων να μη συνοδεύονται από την απαιτούμενες πηγές που θα επέτρεπαν στους χρήστες να δημιουργήσουν ένα αξιοπρεπές λήμμα.
- Συγκεκριμένα, κάποια προτεινόμενα λήμματα δεν διέθεταν αντίστοιχο λήμμα σε κάποια ευρύτερα κατανοητή γλώσσα, όπως π.χ. αγγλικά, ούτε ήταν διαθέσιμες αξιόπιστες διαδικτυακές πηγές που θα επέτρεπαν τη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς λήμματος για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης, υπήρχαν και περιπτώσεις λημμάτων που παρόλο που διέθεταν π.χ. αγγλικό λήμμα, δεν είχαν παραπομπές (ή τουλάχιστον παραπομπές που μπορούσαν να ελεγχθούν) και ήταν γραμμένα με μη εγκυκλοπαιδικό τρόπο, που σε συνδυασμό με την ανωτέρω αναφερόμενη έλλειψη (αξιόπιστων) διαδικτυακών πηγών, καθιστούσαν τη συγγραφή λήμματος αδύνατη.
3.Τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση και την ανάπτυξη του διαγωνισμού (εύρεση κινήτρων για μεγαλύτερη συμμετοχή, συνεργασίες με παράλληλους διαγωνισμούς/δράσεις που διεξάγονται την ίδια χρονική περίοδο, οργανωτικά ζητήματα κλπ).
Parallel corpora based on Wikisource to support foreign language contributions in Wiktionary – Lars Aronsson
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]O Lars Aronsson της Wikimedia Sverige παρουσίασε ένα εργαλείο που δημιούργησε ο ίδιος, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν με προσθήκες ξενόγλωσσων λέξεων στο Βικιλεξικό, αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτό τη Βικιθήκη.
Το συγκεκριμένο εργαλείο, πραγματοποιεί αναζητήσεις στη Βικιθήκη, ανιχνεύοντας προτάσεις μέσα στις οποίες βρίσκεται η προς ορισμό λέξη. Με αυτόν τον τρόπο, μαζί με τον ορισμό της ξενόγλωσσης λέξης ή του όρου, δίδονται και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα χρήσης τους στον γραπτό λόγο.
Πρόκειται για ένα εργαλείο, που όπως επισημάνθηκε και από τους παρευρισκόμενους ενδείκνυται όχι απλά στον τομέα της συνεισφοράς στο Βικιλεξικό, αλλά και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρθηκε, λόγω της φύσης των κειμένων της Βικιθήκης - πρέπει να είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, πράγμα που σημαίνει πως πρόκειται κατά κανόνα για παλιά κείμενα – είναι πολύ πιθανόν πολλά από τα αποσπάσματα της Βικιθήκης να είναι γραμμένα σε παρωχημένη γλώσσα, οπότε χρειάζεται και η χειροκίνητη επεξεργασία του χρήστη, π.χ. εκσυγχρονισμός του αποσπάσματος που λαμβάνεται ως παράδειγμα, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη γραφή ή γλώσσα, όπως αυτή προκύπτει από διάφορες γλωσσικές μεταρρυθμίσεις ανά χώρα (π.χ. αναφέρθηκαν τα παραδείγματα των μεταρρυθμίσεων ή εξελίξεων σε γλώσσες όπως η γερμανική, η ρωσική και η σουηδική).
Photographic collaborations – Toni Ristovski, Kiril Simeonovski
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι Toni Ristovski και Kiril Simeonovski από το UG Shared Knowledge της ΠΓΔΜ παρουσίασαν την έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσαν από κοινού με το UG Wiki Education Brazil.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για παρουσίαση εικόνων της βραζιλιάνικης φύσης στην ΠΓΔΜ και αντιστρόφως, χρησιμοποιώντας υλικό από τα Wikimedia Commons[2].
Αφού πρώτα αναφέρθηκε το ιστορικό του όλου εγχειρήματος, στη συνέχεια αναλύθηκαν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση μιας αντίστοιχης δράσης:
- πρώτα από όλα, είναι απαραίτητο να υπάρχουν τουλάχιστον δύο κοινότητες που θέλουν να συνεργαστούν (κάποιο chapter, user group, θεματικό group ή ακόμη και ανεπίσημη ομάδα χρηστών με διάθεση να συνεισφέρουν)
- το επόμενο βήμα είναι η επιλογή των εικόνων που θα αντιπροσωπεύσουν την κάθε κοινότητα (ό,τι ποιοτικά καλύτερο υπάρχει για τη χώρα στο διαδικτιακό αποθετήριο των Wikimedia Commons)
- έπειτα πρέπει να βρεθούν τα GLAM (Πινακοθήκες, Βιβλιοθήκες, Αρχεία, Μουσεία) που θα παράσχουν τον χώρο για την διεξαγωγή της έκθεσης
Κατόπιν παρουσιάστηκε ένα δείγμα για το πώς πρέπει να παρουσιάζεται μια φωτογραφία στην έκθεση: πέρα - φυσικά - από την ίδια την εικόνα, είναι απαραίτητη η περιγραφή της εικόνας, το όνομα του δημιουργού της και η άδεια χρήσης της, ενώ προτείνεται να υπάρχει και ένας σύνδεσμος προς το λήμμα της QRpedia που σχετίζεται με την εικόνα.
Ο παράγοντας της QRpedia είναι σημαντικός, καθώς για να λειτουργούν οι κωδικοί της QRpedia προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός αντίστοιχου λήμματος στη Βικιπαίδεια. Αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για δράσεις λημματογράφησης προκειμένου να καλυφθούν ενδεχόμενα κενά.
Αυτές οι δράσεις μπορούν να είναι:
- edit-a-thon στον εκθεσιακό χώρο.
- συνεργασίες μεταξύ αλλόγλωσσων Βικιπαιδειών.
- διαγωνισμός συγγραφής λημμάτων.
Οφέλη που προκύπτουν από τη δράση:
- οφέλη κοινότητας: δημιουργία και προώθηση περιεχομένου, σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας κλπ.
- οφέλη οργανισμών GLAM: προάγεται η ποικιλία του προγράμματος του οργανισμού, προσελκύονται επισκέπτες και γίνεται συμμέτοχος σε μια διεθνή συνεργασία.
- οφέλη δημιουργών: ελεύθερη έκθεση των φωτογραφιών τους και αναγνώριση της συνεισφοράς τους.
- οφέλη κράτους: δωρεάν διαφήμιση στο εξωτερικό.
Είδη συνεργασιών που μπορούν να λάβουν χώρα:
- ανεξάρτητο δίκτυο (independent network): απλή συνεργασία ανάμεσα σε δύο κοινότητες.
- δίκτυο δακτυλίου (ring network): συνεργασία πολλών κοινοτήτων όπου π.χ. η πρώτη προωθεί τη δεύτερη, η δεύτερη την επόμενη κοκ και όπου ο κύκλος κλείνει με την τελευταία κοινότητα να προωθεί την πρώτη.
- πλήρες δίκτυο (complete network): συνεργασία πολλών κοινοτήτων όπου η καθεμιά προβάλει το έργο όλων των υπολοίπων.
- διαδραστικό δίκτυο (interaction network): ξεχωριστά δίκτυα συνεργάζονται μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν το ένα στο άλλο.
Προκλήσεις της δράσης:
- επανακαθορισμός της συνεργασίας με GLAM (απαιτεί πολλά περισσότερα από μια απλή επιφόρτωση αρχείων στα Commons).
- καθορισμός του αριθμού των εκτιθέμενων φωτογραφιών.
- επιλογή της κατάλληλης θεματολογίας.
- επιλογή του κατάλληλου τύπου συνεργασίας.
Ξενάγηση στην παλιά πόλη και λοιπές δράσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησε η καθιερωμένη ομαδική φωτογράφιση και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές ξεναγήσεις στο ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας (μια μεγάλη και μια μικρή), ενώ η τρίτη μέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε σε μια μπυραρία, όπου δημιουργήθηκαν διάφορες μικτές παρέες που συζητούσαν σε χαλαρό κλίμα επί παντός επιστητού.
Τέταρτη μέρα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Just enough is more: GLAM WIKI and sustainability – Marta Malina Moraczewska
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η παρουσίαση της Marta Malina Moraczewska, συντονίστριας των GLAM-Wiki προγραμμάτων της Wikimedia Polska, είχε ως αντικείμενο την υιοθέτηση πρακτικών που οδηγούν στην καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους Βικιπαιδιστές και στα συνεργαζόμενα ιδρύματα (πινακοθήκες, βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία).
Σε ό,τι αφορά την αγαστή συνεργασία με τα ιδρύματα, απαραίτητα στοιχεία από πλευράς Βικιπαιδιστή είναι:
- η κατανόηση των προτεραιοτήτων κάθε πλευράς.
- η ανάληψη μικρών αλλά γρήγορων βημάτων.
- η συχνή και ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
- η ύπαρξη πραγματικού ενδιαφέροντος για συνεργασία.
- ο εντοπισμός και η αξιοποίηση των ενεργών μελών του συνεργαζόμενου φορέα, καθώς συνήθως αυτοί γίνονται πολύ καλοί συνεργάτες
Όσον αφορά τη συνεργασία ενός user group ή chapter με ένα ίδρυμα, τονίστηκε πως πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι (π.χ. είμαστε οι χ και κάνουμε το ψ για να πετύχουμε το ω).
Παράλληλα, στον τομέα των διαπροσωπικών επαφών με ανθρώπους του συνεργαζόμενου φορέα, πρέπει: α) να υπάρχει ξεκάθαρη γλώσσα επικοινωνίας (αποφυγή χρήσης της εξειδικευμένης γλώσσας του τομέα μας), β) να δημιουργηθεί περιβάλλον σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης, γ) να επενδυθούν χρόνος και κόπος, αποφεύγοντας ωστόσο την πίεση, δ) να τονιστεί πως η Βικιπαίδεια ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους μέσα από κοινά ενδιαφέροντα.
Πλάνο και ιεράρχηση Καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας και συνέχισης της δράσης είναι η υιοθέτηση ρεαλιστικών στόχων, οι οποίοι προκύπτουν από τον αριθμό των συμμετεχόντων και τον χρόνο που θα χρειαστούν για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τη χρονική διάρκειά της.
Έτεροι σημαντικοί παράγοντες είναι η κινητοποίηση του ενδιαφέροντος της κοινότητας και η ύπαρξη χρονοδιαγράμματος, αλλά και εναλλακτικών επιλογών. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα, στην επιλογή του κυρίως θέματος.
Δράσεις μικρής κλίμακας
- Οργάνωση edit-a-thon και δημιουργία/επεξεργασία αρχείων και λημμάτων από μέλη του συνεργαζόμενου φορέα.
Δράσεις μεγάλης κλίμακας
- Μαζική επιφόρτωση αρχείων και κινητοποίηση μεγάλου αριθμού ατόμων.
Στόχοι των δράσεων είναι:
- η μεταφορά τεχνογνωσίας στους συνεργαζόμενους φορείς.
- η προσέλκυση κοινού, μέσα από το οποίο θα προκύψουν νέα μέλη στα βικι-εγχειρήματα.
- η δημιουργία ενός νέου δικτύου συνεργασίας.
The Dos and Don'ts of partnerships – Nicola Zeuner
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]H Nicola Zeuner της Wikimedia Deutschland αναφέρθηκε στις σωστές πρακτικές και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθείται σε συνεργασίες με GLAM (Πινακοθήκες, Βιβλιοθήκες, Αρχεία, Μουσεία) και στα λάθη που πρέπει να αποφεύγονται.
Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, οι παρευρισκόμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες όπου ένα μέλος παρουσίαζε μια συνεργασία που είχε με έναν φορέα και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έκαναν διαπιστώσεις ή έδιναν συμβουλές αναλόγως με το ποσοστό της επιτυχίας εκείνης της δράσης. Ακολούθως, οι περιπτώσεις παρουσιάστηκαν στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους με τον απαραίτητο σχολιασμό (επισημάνσεις, συμβουλές κλπ).
Safety at events – Kalliope Tsouroupidou
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ομιλία της Καλλιόπης Τσουρουπίδου του WMF αφορούσε την παροχή και τη διατήρηση της ασφάλειας των συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα, οι διάφορες δια ζώσης εκδηλώσεις και δράσεις, εκτός από τα θετικά τους στοιχεία, εγκυμονούν και κινδύνους για δημιουργία διαμαχών μεταξύ των συμμετεχόντων.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι πολύ πιθανόν κάποια άτομα όχι μόνο να νιώσουν άβολα, αλλά και να αναπτύξουν αισθήματα ανασφάλειας. Όπως είναι φυσικό, τέτοιες καταστάσεις δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα.
Η ασφάλεια σε ένα συνέδριο επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχολογικής υγείας, ενός συνδυασμού που παρέχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν χαρούμενο και παραγωγικό σύνεδρο. Από την άλλη, η έλλειψη μιας εκ των δύο αυτών προϋποθέσεων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες, όπως η αποχώρηση του θιγμένου προσώπου από την εν λόγω δράση αλλά και από όλες τις παρόμοιες δράσεις.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προκαλείται απώλεια ενός ενεργού μέλους της κοινότητας, η οποία μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς καθώς ενδέχεται:
- το μέλος να μειώσει σημαντικά τις συνεισφορές του στα βικιεγχειρήματα ή ακόμη και να αποσυρθεί από αυτά (προσωρινά ή οριστικά).
- ενδέχεται μελλοντικά να αποθαρρύνει άλλα άτομα που μπορεί να εκφράσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα βικιεγχειρήματα.
&αράλληλα, η απουσία του εν λόγω μέλους οδηγεί και σε απώλεια μιας άποψης, η οποία είναι πολύτιμη σε πολυσυλλεκτικά εγχειρήματα όπως αυτά του WMF.
Στη συνέχεια, η Καλλιόπη Τσουρουπίδου προχώρησε σε βαθύτερη ανάλυση.
Τι μπορεί να πάει στραβά σε μια δράση;
- κάποιο απρόοπτο (όπως π.χ. ένας τραυματισμός ή ακόμη και ένας θάνατος από ατύχημα).
- κάποιο κρούσμα βιαιοπραγίας ή σεξουαλικής κακοποίησης.
- ενδεχόμενη παρουσία τιμωρημένων χρηστών, η παρουσία των οποίων απαγορεύεται de facto σε εκδηλώσεις του WMF.
Όλα τα ανωτέρω παραδείγματα μπορούν κάλλιστα να προκαλέσουν αισθήματα άγχους ή και φόβου στους συμμετέχοντες.
Περιπτώσεις σημαντικών παραβιάσεων ασφαλείας:
- στοχευμένη παρενόχληση.
- λεκτική βία.
- συνεχής σεξουαλική παρενόχληση, ακόμη και μετά από έκκληση του θύματος περί διακοπής αυτής της δραστηριότητας.
Περιπτώσεις μεσαίας ή μικρής κλίμακας (συμπεριλαμβάνονται και ακούσιες περιπτώσεις):
- άστοχα σχόλια.
- διαφωνίες σχετικά με τα βικιεγχειρήματα που στην πορεία αποκτούν και προσωπικό χαρακτήρα.
- ακατάλληλο περιεχόμενο σε παρουσίαση.
&άλλες παρενοχλήσεις που δεν εντοπίζονται εύκολα.
Υπεύθυνοι για την πρόληψη και την πρέπουσα αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων:
- η οργανωτική επιτροπή της κάθε δράσης.
- ο οργανισμός/φορέας που χρηματοδοτεί αυτή τη δράση.
- η ασφάλεια του χώρου που διεξάγεται η δράση.
- οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.
Πρακτικές που αυξάνουν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια δράσεων:
Από πλευράς οργανωτικής επιτροπής:
- έλεγχος των εγγραφών (για αποφυγή αποκλεισμένων χρηστών)
- έλεγχος προδιαγραφών συνεδριακού χώρου και ασφάλειας κτιριακών εγκαταστάσεων
•πρόβλεψη χώρου για προσωπική χαλάρωση ατόμων που ίσως δεν νιώθουν άνετα με το να είναι συνέχεια σε επαφή με το πλήθος •δημιουργία ομάδας έκτακτων αναγκών (να είναι εύκολα αναγνωρίσιμη) •αίτημα προς τους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν ρητά με τους προβλεπόμενους κανόνες συμπεριφοράς και διαρκής υπενθύμιση σε αυτούς •μετά τη λήξη της δράσης, διατήρηση επαφής με άτομα που τυχόν έγιναν θύματα επίθεσης.
Από πλευράς οργανισμού/φορέα:
- υποστήριξη της οργανωτικής επιτροπής μέσω της θέσπισης συγκεκριμένων κανόνων, της παροχής υλικού και της επί τόπου υποστήριξης.
Από πλευράς συμμετεχόντων: •εξοικείωση με τις οδηγίες. •εξοικείωση με την τοπική ομάδα εκτάκτων αναγκών. •διαρκής εγρήγορση και άμεση αναφορά περιστατικών που χρήζουν αντιμετώπισης. •προσοχή σε συμπεριφορές μη συμβατές με άλλες κουλτούρες.
Τέλος, αναφέρθηκαν μερικές σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον γραπτό και τον προφορικό λόγο και στο πως αυτοί μπορούν να επηρεάσουν μια συζήτηση.
Discussion: Future of the Wikimedia CEE + μάθημα SPARQL από τον Asaf Bartov
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κατά την τελευταία συνεδρία, εκφράστηκαν οι εντυπώσεις διαφόρων εκπροσώπων από chapters και user groups, ακούστηκαν κάποιες απόψεις για το μέλλον της περιοχής της ΚΑΑ και του CEE Meeting, ανακοινώθηκαν μερικά διαδικαστικά πράγματα (π.χ. οι υποψηφιότητες του Λβιβ της Ουκρανίας και του Βελιγραδίου της Σερβίας για την ανάληψη του CEE Meeting του 2018[3]), ενώ στο τέλος, ο Asaf Bartov παρέδωσε μαθήματα SPARQL για αρχάριους.
Επίλογος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μετά το μεσημεριανό γεύμα, τους πρέποντες αποχαιρετισμούς με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, αλλά και τις απαραίτητες ευχαριστίες προς τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που ήταν όλες εκείνες τις μέρες σε εγρήγορση για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου, ήρθε η ώρα της αναχώρησης, οπότε από κοινού με τον συμβικιπαιδιστή MARKELLOS που συνταξιδεύαμε στην επιστροφή για την Αθήνα, πήραμε τον δρόμο για το αεροδρόμιο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον ManosHacker και τον Laertis333 για τις πολύτιμες συμβουλές τους, καθώς και όλους όσους με εμπιστεύθηκαν, επιλέγοντάς με για να αντιπροσωπεύσω τον Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας (Wikipedia Community Schools Association Greece) στο Wikimedia CEE Meeting 2017, δίνοντάς μου παράλληλα τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε ένα σημαντικό συνέδριο, όπου συναναστράφηκα με άτομα από διάφορα μέρη του κόσμου, συζητώντας για τη Βικιπαίδεια και όλα τα υπόλοιπα πράγματα που μας ενώνουν, ξέχωρα από την οποιουδήποτε είδους διαφοροποίηση (γλωσσική, πολιτισμική, εθνική κοκ).
Οι εντυπώσεις που αποκόμισα από το συνέδριο της Βαρσοβίας ήταν μόνο θετικές, ενώ ελπίζω να κατάφερα να μεταφέρω στον γραπτό λόγο όσο καλύτερα μπορούσα το πνεύμα του συνεδρίου και όσα ειπώθηκαν στις ομιλίες και τις παρουσιάσεις που παρακολούθησα.
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να αναφέρω είναι πως η ατμόσφαιρα τέτοιου είδους συνεδρίων και συναντήσεων είναι μια εμπειρία που πρέπει να βιώσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Βικιπαιδιστές και ως εκ τούτου, συνιστώ ανεπιφύλακτα στον καθένα, αν μπορέσει, να μη χάσει αυτή την ευκαιρία.
Pavlos1988 (συζήτηση) 19:07, 25 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)
Σημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Ο όρος ΚΑ Ευρώπη στην προκειμένη περίπτωση έχει μια ευρεία έννοια, καθώς στον διαγωνισμό, όπως και γενικότερα στη Wikimedia Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμμετέχουν και εκπρόσωποι από κράτη εκτός του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου.
- ↑ Τα επίσημα εγκαίνια των εκθέσεων πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου του 2017 (βλ. εδώ.).
- ↑ Τελικά υπερίσχυσε η υποψηφιότητα του Λβιβ.