Χρήστης:C messier/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Calm Down

C Μessier

Μια αρχαία ελληνική λεξούλα [[λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιο­λιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτο­πιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών]]

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


dwarf novae with the longest interval between outbursts Star Clusters in M31

Yet another edit counterAdminStats[2]


Η ελληνική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 70.000 άρθρα.

paru;enow
M109
Παρατηρησιακά δεδομένα (Εποχή J2000)
Αστερισμός/οι24
Ορθή αναφορά123
Απόκλιση124
Μετατόπιση προς το ερυθρό0,1906
Αριθμός γαλαξιών225 (2)
Λαμπρότερο μέλοςmm345
Άλλοι προσδιορισμόι
tyy, 567
Δείτε επίσης: Γαλαξιακό σύστημα, Κατάλογος γαλαξιακών σμηνών


Σταυλοχελίδονο

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πουλιά (Αves)
Τάξη: Πασσερίμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Χελιδονίδες (Hirudidae)
Γένος: Χιρούντο (Hirundo)
Είδος: H. rustica
Διώνυμο
Hirundo Rustica
(Linnaeus, 1758)

πάρκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι ένα μνημείο φυσικής κληρονομίας στη δυτική Λέσβο. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη συγκέντρωση απολιθωμένων δέντρων που αποτελούν ένα ολόκληρο αυτόχθονο οικοσύστημα που απολιθώθηκε επιτόπου λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας που έλαβε μέρος στη περιοχή 20 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το πάρκο έχει έκταση 150.000 στρέμματα. Η περιοχή κυρήχθηκε εθνικό πάρκο το 1985, ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι ιδρύθηκε το 1994 και έχει ως σκοπό τη μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, συντήρηση και φύλαξη του Απολιθωμένου Δάσους. Το 2000 το πάρκο έγινε ιδρυτικό μέλος των ευρωπαϊκών γεωπάρκων και από το 2004 αποφασίστηκε η ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Η περιοχή του πάρκου χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία και φυσικό πλούτο φυσικών πόρων. Τα χαρακτηριστικά της Δυτικής Λέσβου είναι τα ιδιαίτερης αισθητικής αξίας τοπία, ο μεγάλος αριθμός φυτικών απολιθωμάτων, η ποικιλία οικοσυστημάτων, η παρουσία σπανίων και απειλούμενων ειδών πανίδας και χλωρίδας και η ποικιλία ηφαιστειακών σχηματισμών που δημιούργησε η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Μειόκαινου. Στα ηφαιστεικά οικοδομήματα που δημιουργήθηκαν συμπεριλαμβάνονται ηφαιστειακοί δομοί και θόλοι, μεγάλων διαστάσεων βλέβες, ηφαιστεικοί λαιμοί και σημεία εξόδου της λάβας.

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ηφαιστεική δραστηριότητα που οδήγησε στη δημιουργία των διάφορων σχηματισμών που παρατηρούνται σχέδον στα δύο τρίτα της Λέσβου. Τα ηφαιστειακά πετρώματα καταλαμβάνουν το βόρειο, κεντρικό και δυτικό τμήμα της Λέσβου. Διακρίνονται επιμέρους γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως οι λάβες της Ερέσου, που αποτελούν τον παλαιότερο σχηματισμό, ο σχηματισμός του Σκουτάρου, ο ιγνιμβρίτης του Πολυχνίτου και οι βλέβες του Μεσοποτάμου.

Η ηφαιστειάκή δραστηριότητα είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης της ευρασιατικής λιθοσφαρικής πλάκας στο βορρά με την αφρικανική λιθοσφαρική πλάκα στο νότο, με αποτέλεσμα τη βύθιση της δεύτερης κάτω από τη πρώτη. Η αφρικανική πλάκα λείωνει και στη συνέχεια, το λιωμένο υλικό κινείται προς της επιφάνεια και δημιουργεί ένα τόξο ηφαιστείων πίσω από τη περιοχή σύγκορυσης των δύο πλακών. Τώρα η περιοχή σύγκλισης είναι νότια της Κρήτης και υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια στη Σαντορίνη και τη Νίσυρο. Πριν από 21,5 με 16,5 εκατομμύρια χρόνια, στο χώρο του σημερινού Αιγαίου υπήρχε μία ενιαία ξηρά, η Αιγηίδα, η περιοχή σύγκλισης βρισκόταν στο χώρο των Κυκλάδων και τα ηφαίστεια στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.[2]Στη Λέσβο, αυτή η δραστηριότητα δημιούργησε σύνθετα ηφαιστειακά οικοδομήματα. Οι κύριοι κρατήρες στη Λέσβο βρίσκονταν στη περιοχή της Βατούσας, της Άγρας και του Λεπέτυμνου.[3]

Η ηφαιστεική δραστηριότητα των ηφαιστείων της Λέσβου προκάλεσε την έξοδο τεράστιων ποσοτήτων λάβας, στάχτης και άλλων υλικών που σκέπασαν μεγάλες εκτάσεις. Η βλάστηση εκείνης της εποχής σκεπάστηκε από παχιά στρώματα ηφαιστεικής στάχτης. Στη συνέχεια, οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, παρέσυραν τη στάχτη από τις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Έτσι δημιουργήθηκαν πυροκλαστικές ροές υλικών που κινήθηκαν προς τα δυτικά και κάλυψαν το μεγάλο πυκνό δάσος που υπήρχε εκείνη τη περιοχή στη δυτική Λέσβο. Η κίνης του υλικού ήταν ταχύτατη και κάλυψε αμέσουν τους κορμούς, τα κλαδία και τα φύλλα των δέντρων.

Η απομόνωση των φυτικών ιστών από τις επιφανειακές συνθήκες και η έντονη υδροθερμική κυκλοφορία, θερμών ρευστών πλουσίων σε πυρίτιο που ακολούθησε, επέτρεψε την τέλεια απολίθωση των φυτικών ιστών, κάτω από ιδανικές συνθήκες. Κατά τη διαδικασία αυτή είχαμε αντικατάσταση μόριο προς μόριο της οργανικής φυτικής ύλης από ανόργανη ύλη των ρευστών.[4] Με το τρόπο αυτό διατηρήθηκαν πολύ καλά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των δέντρων, όπως η εξωτερική επιφάνεια του κορμού, οι αυξητικοί δακτύλιοι καθώς και η εσωτερική δομή του ξύλου.

Σήμερα, από τη φυσική διάβρωση των ηφαιστεικών πετρωμάτων, αποκαλύπτονται ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί δέντρων που φτάνουν σε μήκος τα είκοσι μέτρα. Η διάμετρος των μεγαλύτερων κορμών πλησιάζει τα τρία μέτρα. Πολύ καλή είναι η διατήρηση των ριζικών κόμβων των δέντρων, γεγονός που αποτελεί ιδιαιτερότητα για το απολιθωμένο άσος της Λέσβου, καθώς αποτελεί δείκτης της αυτόχθονης δημιουργίας του απολιθωμένου δάσους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του πάρκου είναι ότι στις παράκτιες περιοχές, όπως στο πάρκο Πλάκας εμφανίζονται χαρακτηριστικές μορφές κυψελοειδούς αποσάθρωσης των ηφαιστειακών πετρωμάτων, τα οποία στη περιοχή του Σιγρίου είναι ανδεσίτες, γνωστές ως ταφόνι (tafoni) αυτές που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από μισό μέτρο, ενώ για μικρότερες χρησιμοποιείτε ο όρος alneoles. Πρόκειται για γεωμορφές που παρουσιάζουν μορφή σφαιρικών κοιλοτήτων με ομαλά, κοίλα τοιχώματα. Τα ταφόνι σχηματίζονται από την έντονη αιολική και χημική αποσάθρωση. Ο πιο πιθανός μηχανισμός δημιουργίας τους είναι ότι το αλάτι εισέρχεται διαλυμένο στο νερό σε μικρορωγμές του βράχου. Με την εξάτμηση του νερού σχηματίζονται κρύσταλλοι άλατος που γεμίζουν τους κενούς χώρους και ασκούν τάσεις στο εσωτερικών των βράχων, με αποτέλεσμα ποσότητα του πετρώματος να αποσπάται και με το πέρασμα του καιρού οι κοιλότητες που δημιουργούνται να πέρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Χλωρίδα και Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη περιοχή του απολιθωμένου δάσους, οι κλιματικές συνθήκες είναι διαφορετικές απ’ότι στο υπόλοιπο νησί όπου δεσπόζουν οι ελαιώνες και η μακία βλάστηση. Το κλίμα είναι πιο ξηρό, και πλησιάζει αυτό των κυκλαδίτικων νησιών, ενώ δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Ορδυμνού. Η βλάστηση σε αυτό το τμήμα του νησιού είναι η τυπική μεσογειακή φρυγανική βλάστηση. Τα φυτά που την αποτελούν είναι η αστοίβη, η γαλαστοίβη, ο ασπάλαθος και τα κενταύρια. Ανάμεσα σε αυτή τη βλάστηση ανθίζουν την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι πλήθος φυτών, όπως οι ορχιδέες, με περίπου 30 διαφορετικά είδη, ενώ αργότερα το καλοκαίρι ανθίζουν οι αγκαθωτοί θάμνοι. Επίσης παρατηρούνται διάφορα αρωματικά φυτά, όπως η ρίγανη, και πλήθος από αγρωστώδη και γεώφυτα, που αναπτύσσονται στις περιφραγμένες περιοχές του πάρκου. Κοντά στους χειμάρρους συναντώται ροδοδάφνες. Επίσης υπάρχουν δάση από βελανιδιές.

Ανάμεσα στα φυτά υπάρχουν πολλά σποροφάγα, εντομοφάγα και αρπακτικά πτηνά, λαγοί, ποντικοί, χελώνες, σαύρες, φίδια. Ανάμεσα στα πουλιά ξεχωρίζουν τα απειλούμενα είδη σμυρνοχελίδονο και ο σκουρόβλαχος, που είναι από τα λίγα πτηνά που είναι ενδημικά της Μεσογείου. Απο τις σαύρες ξεχωρίζουν το κροκοδειλάκι και ο οφίοωψ που απαντώνται από την Ευρώπη μόνο στην Ελλάδα.

Παλαιοχλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη μελέτη των απολιθώματων προκείπτει ότι η απολιθωμένη χλωρίδα από κωνοφόρα, αγγειόσπερμα, καρποφόρα δέντρα, μονοκοτυλήδονα και δικοτυλήδονα και λίγα πτεριδόφυτα. Από τα κωνοφόρα στο δάσος απαντόται είδη των οικογενειών πρωτοπευκίδες, πευκίδες, κυπαρρισίδες και ταξοδιειδής. Στην τελευταία ανήκει μεγάλος αριθμός απολιθωμάτων (γένος taxodioxylon) στο πάρκο και αποτελούν προγονικές μορφές του είδους Σεκόια, τα οποία αποτελούν τους μεγαλύτερους ζωντανούς οργανισμούς με ύψος μεγαλύτερο από 100 μέτρα. Σημαντικό μέρος στη σύνθεση του δάσους παίζει και το είδος πεύκη η παράδοξη (pinoxylon paradoxum), που προσδιορίστηκε σε αυτό το πάρκο. Αυτό το είδος έχει το χαρακτηριστικό ότι συνδυάζει τόσο χαρακτηριστικά ελάτου, όσο και πεύκου. Από τα μονοκοτυλήδονα έχουν προσδιοριστεί διάφορα έιδη φοινίκων, ενώ από αγγειόσπερμα δικοτυλήδονα έχουν προσδιοριστεί προγονικές μορφές συγγενικές με τα σύγχρονα δέντρα κανελλόδεντρο, λέυκα, δάφνη, πλάτανος, οξιά και σφέδαμος. Τα είδη αυτά είναι αντίστοιχα τα Palmoxylon, Laurinoxylon, Populoxylon, Daphnogene, Platanoxylon και Querqoxylon, τα οποία βρίσκονται κυρίως στις περιοχές της Πλάκας και της Νησιώπης.[5]

Από τα ευρήματα προκείπτει ότι το δάσος δεν ήταν ενιαίο, αλλά αποτελούταν από διαφορετικές ζώνες βλάστησης. Στη θέση «Μπαλή Αλώνια» η ζώνη των πρωτοπευκίδων διαφέρει από αυτή των ταξοδιειδών και στο χαμηλότερο τμήμα αναμειγνύεται με φυλλοβόλα δέντρα. Στη περιοχή Γαβαθά – Λαψαρνών υπάρχει ένα πευκοδάσος και ένα φοινικόδασος, ενώ στο πάρκο Πλάκας υπήρχε δάσος καρποφόρων δέντρων με δάφνες, κανελλόδεντρα, λεύκες και πλατάνους. Το πάρκο Πλάκας, δηλαδή, βρίσκεται στη θέση βλάστησης των πλατύφυλλων δέντρων, που αποτελεί ένδειξη χαμηλού παλαιοαναγλύφου. Από τη σύνθεση της παλαιοχλωρίδας βγαίνει το συμπέρασμα ότι στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, υπήρχαν μικτά δάση κωνοφόρων ενώ στα χαμηλότερα επικρατούσαν πλατύφυλλα και φοίνικες. Αυτό δείχνει ότι το απολιθωμένο δάσος αναπτύχθηκε σε υποτροπικό κλίμα, που μεταβαλλόταν σε ηπειρωτικό θερμό κλίμα, με χαρακτήρα υποχλωρικής χλωρίδας.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πάρκο Απολιθωμένου Δάσους καλύπτει συνολικά έκταση περίπου 150 χλμ, στα οποία υπάρχουν τρεις περιγραγμένες περιοχές, το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, στη θέση Μπαλή Αλώνια, το πάρκο Πλάκας και το πάρκο Σιγρίου, και πέντε περιοχές απόλυτης προστασίας. Στη θέση Μπαλή Αλώνια έχει βρεθεί ο μακρύτερος κατακείμενος κορμός με μήκος 20 μέτρων, και ο ψηλότερος γνωστός ιστάμενος κορμός, με ύψος 7,02 μέτρα, ενώ στο πάρκο πλάκας έχει βρεθεί ο ιστάμενος κορμός με τη μεγαλύτερη γνωστή διάμετρο και περίμετρο, 3,7 και 13,7 μέτρα αντίστοιχα.[4] Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου βρίσκεται στο Σίγρι και διαθέτει εκθέματα τόσο από τη περιοχή, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Δίπλα στις εγκαταστάσεις του μουσείου βρίσκεται το πάρκο Σιγρίου. Στο πάρκο Σιγρίου έχουν ανακαλυφθεί μεγάλος αριθμός ριζικών κόμβων.[4] Σημαντικός αριθμός απολιθωμάτων βρίσκεται στο νησί Νησιώπη.

παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BirdLife International (2008). Hirundo rustica. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Ανακτήθηκε 1 Νοεμβρίου 2008. Η καταχώρηση στη βάση δεδομένων περιέχει και την δικαιολόγηση του γιατί το είδος ανήκει στην κατηγορία Ελαχίστης Ανησυχίας
  2. S. Borsi, G. Ferrara, F. Innocenti και R. Mazzuoli. «Geochronology and petrology of recent volcanics in the eastern Aegean Sea (West Anatolia and Lesvos Island)». Bulletin of Volcanology 36: 473-496. doi:10.1007/BF02597122. http://www.springerlink.com/content/516748386531124w/. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2011. 
  3. NOVAK, Irwin D.,SOULAKELLIS, Nikolaos, ZOUROS, Nikolaos. «IDENTIFYING FORMER CENTERS OF VOLCANIC ACTIVITY ON LESVOS ISLAND, GREECE». CS1 maint: Uses authors parameter (link)
  4. 4,0 4,1 4,2 «The Petrified Forest of Lesvos». Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2011. 
  5. «ΜΕΙΟΚΑΙΝΙΚΟ ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΔΑΣΟΣ» (pdf). 
  • Οδηγός πάρκων απολιθωμένου δάσους Πλάκας & Σιγρίου. Λέσβος: Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 2008. σελίδες 31–43. ISBN 978-960-88364-6-4.  Unknown parameter |Authors= ignored (|authors= suggested) (βοήθεια)


Χρήστης:C messier/προχειρο 2

11 Ιουνίου 2012

   * (διαφ. | ιστορ.) . . μ Μπίτολα‎; 09:59 . . (+74)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 178.6.145.162 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρή...)
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:58 . . (-74)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Ο Πύργος του Ρολογιού: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:58 . . (+287)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Τα λουτρά Ντεβοζ: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:58 . . (+158)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Ο Πύργος του Ρολογιού: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Κωνσταντίνος Τσουκαλάς‎; 09:57 . . (+203)‎ . . ‎91.140.83.106 (Συζήτηση)‎ (→‎Εργογραφία: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:56 . . (-157)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Ελληνική Κοινότητα: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:55 . . (+46)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Το Ισάκ Τζαμί: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μαντόνα‎; 09:55 . . (+1)‎ . . ‎141.237.245.87 (Συζήτηση)‎ (→‎2010s: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:55 . . (-2)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Ιστορία: αλφαβητική σειρά, δεν αναφέρεται μόνο στο ΒΠΠ)
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μαντόνα‎; 09:55 . . (+25)‎ . . ‎141.237.245.87 (Συζήτηση)‎ (→‎2010s: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μαντόνα‎; 09:54 . . (+74)‎ . . ‎141.237.245.87 (Συζήτηση)‎ (→‎2010s: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:54 . . (+320)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Το Γενί τζαμί: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Συζήτηση:Μπίτολα‎; 09:53 . . (+46)‎ . . ‎Dgolitsis (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Η ειδοποιός διαφορά: ευθαρσώς και ενυπόγραφο)
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:52 . . (-121)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Α' παγκόσμιος πόλεμος: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:51 . . (+32)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Οθωμανική κυριαρχία: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:51 . . (+298)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Το τζαμί Αγντάρ-καντί: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Συζήτηση:Μπίτολα‎; 09:50 . . (+1.235)‎ . . ‎Dgolitsis (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Η ειδοποιός διαφορά: Лерин.. ξέρετε τι σημαίνει: Φλώρινα)
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:50 . . (+114)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Β' παγκόσμιος πόλεμος: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:49 . . (-111)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Μεσοπόλεμος: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:47 . . (+1.369)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Το σκεπαστό παζάρι: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:45 . . (+14)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Οθωμανική κυριαρχία: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:43 . . (+2.456)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Η εκκλησία του αγ. Δημητρίου: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:43 . . (+286)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Οθωμανική κυριαρχία: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:39 . . (-284)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Ιστορικοί χρόνοι: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:37 . . (+6)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Γεωγραφία: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:37 . . (-1)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Γεωγραφία: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:36 . . (+35)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Γεωγραφία: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:34 . . (+88)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:30 . . (+2.857)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Ο Πύργος του Ρολογιού: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:26 . . (+87)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Βαλκανικοί πόλεμοι: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:25 . . (-85)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Εξέγερση του Ίλιντεν: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:23 . . (+23)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Εξέγερση του Ίλιντεν: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . μ Συζήτηση:Σφαγή του Διστόμου‎; 09:18 . . (+1.475)‎ . . ‎Templar52 (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (Ούτε το χαλύβδινο σύμφωνο να είχαμε συνυπογράψει !)
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:16 . . (+50)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Ετυμολογία: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:13 . . (-97)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Ο Πύργος του Ρολογιού: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:13 . . (+1.931)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Κύρια αξιοθέατα: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:05 . . (+92)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Κύρια αξιοθέατα: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:04 . . (-12)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Σιρόκ Σοκάκ: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Συζήτηση:Μπίτολα‎; 09:04 . . (0)‎ . . ‎Dgolitsis (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Η ειδοποιός διαφορά: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:03 . . (+648)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Παραπομπές: Κατόπιν σύγκρουσης)
   * (διαφ. | ιστορ.) . . μ Κουρδιστάν‎; 09:03 . . (+70)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον Melikov Memmed (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρ...)
   * (διαφ. | ιστορ.) . . PGE Arena‎; 09:01 . . (+6)‎ . . ‎Nataly8 (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Αγώνες του Euro 2012: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Συζήτηση:Μπίτολα‎; 09:01 . . (+311)‎ . . ‎Dgolitsis (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Η ειδοποιός διαφορά: ..κι εγώ γελούσα)
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 09:01 . . (+15)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Οθωμανική κυριαρχία: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 08:59 . . (+16)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Οθωμανική κυριαρχία: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 08:55 . . (+45)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Οθωμανική κυριαρχία: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 08:54 . . (+708)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Εβραϊκή κοινότητα: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Συζήτηση:Μπίτολα‎; 08:48 . . (+1.290)‎ . . ‎Dgolitsis (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Κουκούς και Μοναστήρι: το λοιπόν μην ευθυγραμμίζεστε με τέτοιες πρακτικές αλυτρωτικού τύπου)
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 08:48 . . (+112)‎ . . ‎178.6.145.162 (Συζήτηση)‎ (→‎Οθωμανική κυριαρχία: )
   * (διαφ. | ιστορ.) . . Μπίτολα‎; 08:46 . . (+1.267)‎ . . ‎Kalogeropoulos (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (→‎Ελληνική Κοινότητα: )
  • 20:52, 24 Δεκεμβρίου 2012 ‎Ντουράνγκο (ιστορ.) ‎[3.875 bytes] ‎C messier (Συζήτηση | Συνεισφορά) (Νέα σελίδα: {{coord|24|56|N|104|55|W|region:MX-DUR|type:adm1st|display=title}} Αρχείο:Durango en México.svg|thumb|250px|Η θέση της πολιτείας στο Μεξικό...)
  • 20:24, 24 Δεκεμβρίου 2012 ‎Ταμπάσκο (ιστορ.) ‎[3.926 bytes] ‎C messier (Συζήτηση | Συνεισφορά) (Νέα σελίδα: {{coord|17|58|N|92|35|W|region:MX-TAB|type:adm1st|display=title}} [[Αρχείο:Tabasco en México.svg|thumb|250px|Η θέση της πολιτείας στο Μεξικό]...)
  • 20:02, 24 Δεκεμβρίου 2012 ‎Παναγιώτης Μουλάς (ιστορ.) ‎[3.254 bytes] ‎Dgolitsis (Συζήτηση | Συνεισφορά) (νέο λήμμα)
  • 19:56, 24 Δεκεμβρίου 2012 ‎Καμπέτσε (ιστορ.) ‎[4.458 bytes] ‎C messier (Συζήτηση | Συνεισφορά) (Νέα σελίδα: {{coord|18|50|N|90|24|W|region:MX-CAM|type:adm1st|display=title}} Αρχείο:Campeche en México.svg|thumb|250px|Η θέση της πολιτείας στο Μεξικό...)
  • 19:23, 24 Δεκεμβρίου 2012 ‎Κιντάνα Ρόο (ιστορ.) ‎[4.657 bytes] ‎C messier (Συζήτηση | Συνεισφορά) (Νέα σελίδα: {{coord|19|35|N|87|55|W|region:MX-ROO|type:adm1st|display=title}} Αρχείο:Quintana Roo En Mexico.png|thumb|250px|Η θέση της πολιτείες στο Μεξι...)
  • 18:53, 24 Δεκεμβρίου 2012 ‎Γιουκατάν (ιστορ.) ‎[5.586 bytes] ‎C messier (Συζήτηση | Συνεισφορά) (Νέα σελίδα: {{άλλεςχρήσεις4|Μεξικανική πόλη|χερσόνησο|Χερσόνησος Γιουκατάν}} {{coord|20|50|N|89|0|W|region:MX-YUC|type:adm1st|displa...)

Ποικιλία στα μητρώα, 24 Ιουλίου 2013
  • (Κατάλογος διαγραφών); 12:44 . . Ο/Η C messier (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) αποκατέστησε τη σελίδα Διαμέρισμα Αουατσαπάν ‎(25 εκδόσεις επαναφέρθηκαν: συγχώνευση)
  • (Μητρώο_επιφορτώσεων); 12:44 . . Papardilas (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) ανέβασμα νέας έκδοσης του "Αρχείο:Pireas.jpg" ‎({{Πληροφορίες εικόνας |Περιγραφή= |Πηγή= |Ημερομηνία= |Δημιουργός= |Άδεια χρήσης= }})
  • (Κατάλογος διαγραφών); 12:44 . . Ο C messier (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) διέγραψε τη σελίδα Διαμέρισμα Αουατσαπάν ‎(Γ6: Συγχώνευση ιστορικών: το περιεχόμενο ήταν: ' {{Coord|13.867|N|89.892|W|region:SV|display=title}} {{Πρότυπο:Διαμέρισμα (Ελ Σαλβαδόρ) | ελληνικό όν...)
  • (Κατάλογος διαγραφών); 12:44 . . Ο Lemur12 (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) διέγραψε τη σελίδα Συζήτηση:Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση/Πρόταση διαγραφής ‎(το περιεχόμενο ήταν: '{{δα|Πειραματισμός χρήστη}} {{συζήτηση διαγραφής|<!--λήμμα-->| |αποτέλεσμα= |διαχειριστής= }} Ο φορέας αυτός είναι παράνο...')
  • (Αρχείο μετακινήσεων); 12:43 . . Ο C messier (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) μετακίνησε τη σελίδα Γεωγραφία του Αουατσαπάν στη Διαμέρισμα Αουατσαπάν ‎(συγχώνευση ιστορικών)
  • (Κατάλογος διαγραφών); 12:43 . . Ο Lemur12 (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) διέγραψε τη σελίδα Sony ericsson k610i ‎(Γ2: Πειραματισμός χρήστη: το περιεχόμενο ήταν: '{{δα|αυτόματη μετάφραση}} Sony Ericsson K610i εμφανίστηκε 13 φεβρουαρίου 2008 Αρχείο:AM S...)
  • (Κατάλογος διαγραφών); 12:43 . . Ο C messier (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) διέγραψε τη σελίδα Διαμέρισμα Αουατσαπάν ‎(Γ6: Συγχώνευση ιστορικών: το περιεχόμενο ήταν: '{{συγχώνευση εδώ| Γεωγραφία του Αουατσαπάν}} {{Coord|13.867|N|89.892|W|region:SV|display=title}} {{Π...)
  • (Μητρώο_επιφορτώσεων); 12:42 . . Papardilas (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) ανέβασμα νέας έκδοσης του "Αρχείο:Pireas.jpg" ‎({{Πληροφορίες εικόνας |Περιγραφή=ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ |Πηγή=data from ametro map |Ημερομηνία=24-7-13 |Δημιουργός=http://el.wikipedia.org/wiki/user:Papardilas |Άδε...)

  • (Αρχείο μετακινήσεων); 16:15 . . Ο Xaris333 (Συζήτηση | Συνεισφορά) μετακίνησε τη σελίδα Συζήτηση:Χέλσινγκμποργκς στη Συζήτηση:Χέλσινγκμποργκς ΙΦ ‎
  • (διαφ. | ιστορ.) . . μ Παράδοξο του Ράσελ‎; 16:15 . . (+368)‎ . . ‎C messier (Συζήτηση | Συνεισφορά)‎ (προστέθηκε η Κατηγορία:Θεωρία συνόλων (με το HotCat) (ίσως έχει αντιγραφή από το Logicomix))
  • (Αρχείο μετακινήσεων); 16:15 . . Ο Xaris333 (Συζήτηση | Συνεισφορά) μετακίνησε τη σελίδα Χέλσινγκμποργκς στη Χέλσινγκμποργκς ΙΦ πάνω από την ανακατεύθυνση ‎

  • (Κατάλογος διαγραφών); 17:53 . . Ο C messier (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) διέγραψε τη σελίδα Τέφρα ‎(Γ3: Βανδαλισμός: το περιεχόμενο ήταν: η τεφρα ειναι μια βλακια και μιση υυυυυυυυυυυυυυ υυυυυυυυυ...)
  • (διαφ. | ιστορ.) . . Αντρέα Ράγκι‎; 17:52 . . (-22)‎ . . ‎C messier (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή)‎ (Αναίρεση έκδοσης 5587930 από τον Glorious 93 ποιο είναι το λάθος? Γκ και Γγ είναι ισοδύναμα, μάλιστα στα ξένα ονομάτα γκ προτιμά) [επαναφορά]
  • (διαφ. | ιστορ.) . . Αλέξανδρος ο Μέγας‎; 17:52 . . (+1.835)‎ . . ‎Sculptureholic (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή)‎ [επαναφορά]
  • (διαφ. | ιστορ.) . . Ειρήνη Μάρρα‎; 17:51 . . (-1.148)‎ . . ‎46.190.41.233 (Συζήτηση | φραγή)‎ (αλλαξα ενα σημαντικο κομματι του κειμενου) (Ετικέτα: Οπτική επεξεργασία) [επαναφορά]
  • (διαφ. | ιστορ.) . . Ν! Τέφρα‎; 17:51 . . (+453)‎ . . ‎2.86.33.9 (Συζήτηση | φραγή)‎ (Νέα σελίδα: η τεφρα ειναι μια βλακια και μιση υυυυυυυυυυυυυυ *υυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ...)

(διαφ. | ιστορ.) . . Παλαμισμός‎; 17:50 . . (+272)‎ . . ‎37.6.241.201 (Συζήτηση | φραγή)‎ (→‎Ιστορική θεώρηση: διόλου φιλική η εγκυκλοπαίδεια στις ανώνυμες επεξεργασίες και απαράδεκτα παρωχημένη στο σύστημα captcha)

Λήμματα με περισσότερες από 100.000 θεάσεις σε μία μέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νασιρίγια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νασιρίγια (αραβικά: الناصرية‎) είναι πόλη στο νοτιοανατολικό Ιράκ, πρωτεύουσα του κυβερνείου Ντι Καρ. Η Νασιρίγια υπολογίστηκε ότι το 2011 είχε περίπου 525.000 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη πόλη στο κυβερνείο και η ένατη μεγαλύτερη στη χώρα.[1]. Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του Ευφράτη κοντά στην αρχαία πόλη Ουρ.

Η πόλη ιδρύθηκε το 1872 ώστε να γίνει το διοικητικό κέντρο του σαντζακίου Μουνταφίκ και πήρε το όνομά της από τον Νασίρ Πασά, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του σαντζακίου.[2] Το 1934 ιδρύθηκε στη πόλη το ιρακινό κομμουνιστικό κόμμα. Η πόλη έχει στη μεγάλη πλειονότητά της σιιτικό πληθυσμό.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. IRAQ www.citypopulation.de
  2. Gökhan Çetinsaya (2006). The Ottoman Administration of Iraq, 1890-1908. Routledge. σελ. 130. ISBN 1134294948. 
  3. «Αντιπαράθεση στους δρόμους της Νασιρίγια». The New York Times, αναδημοσίευση από Καθημερινή. The New York Times. 28 Φεβρουαρίου 2010. http://www.kathimerini.gr/386393/article/epikairothta/kosmos/antipara8esh-stoys-dromoys-ths-nasirigia. Ανακτήθηκε στις 2014. 

Δοκιμή