Χεδιβάτο της Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χεδιβάτο της Αιγύπτου
1867–1914

Σημαία
ΧώραΑίγυπτος
ΠρωτεύουσαΚάιρο
ΓλώσσεςΑγγλικά
Πολίτευμασυνταγματική μοναρχία
Έκταση1.001.449 km²
Γεωγραφικές συντεταγμένες30°3′0″N 31°13′0″E

Το χεδιβάτο της Αιγύπτου (αραβικά: خديوية مصر, προφέρεται: [xedeˈwejjet ˈmɑsˤɾ], οθωμανικά τουρκικά: خدیویت مصر, Hıdiviyet-i Mısır) ήταν αυτόνομο, φόρου υποτελές κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που συστάθηκε και κυβερνήθηκε από τη δυναστεία του Μεχμέτ Αλή μετά την ήττα και την απέλαση των δυνάμεων του Ναπολέοντα Βοναπάρτη που έθεσαν τέλος στη βραχύβια γαλλική κατοχή της Κάτω Αιγύπτου. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε το έδαφος το 1882 και η βρετανική κυριαρχία διήρκεσε μέχρι το 1914, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο σύστησε προτεκτοράτο που ονομάστηκε σουλτανάτο της Αιγύπτου.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του χεδιβάτου, η τυποποιημένη μορφή του αιγυπτιακού νομίσματος ήταν η αιγυπτιακή λίρα.[1] Λόγω της σταδιακής ευρωπαϊκής κυριαρχίας της αιγυπτιακής οικονομίας, το χεδιβάτο υιοθέτησε το χρυσό πρότυπο το 1885.

Παρόλο που η υιοθέτηση σύγχρονων βιομηχανικών τεχνικών άρχισε υπό τον Μεχμέτ Αλή στις αρχές του 19ου αιώνα, η πολιτική συνεχίστηκε από τους χεδίβες. Οι μηχανές εισήχθησαν στην Αίγυπτο[1] και, με την κατάργηση του khedivate το 1914, η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας είχε γίνει η πιο σημαντική στο έθνος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Egypt / Economy». LookLex Encyclopaedia. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]