Εγιαλέτι της Τύνιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εγιαλέτι της Τύνιδας
1574–1705

Σημαία
ΧώραΟθωμανική Αυτοκρατορία
ΠρωτεύουσαΤύνιδα
Γλώσσεςοθωμανικά Τουρκικά και Modern Standard Arabic
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°48′23″N 10°10′54″E

Το εγιαλέτι της Τύνιδας (τουρκικά: Eyalet-i Tunus)[1] ή μπεηλερμπεηλίκι της Τύνιδας ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συστάθηκε το 1574 έπειτα από την οριστική κατάληψη της Τύνιδας από τους οθωμανούς, μια περίοδος κατά την οποία βρισκόταν στην εξουσία ο σουλτάνος Σελίμ Β΄.

Η πρώτη οθωμανική κατάκτηση της Τύνιδας πραγματοποιήθηκε το 1534 υπό τη διοίκηση του πασά Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, του νεότερου αδελφού του Ορούτς Ρέις, ο οποίος ήταν ο καπουδάν πασάς του οθωμανικού στόλου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Ωστόσο, μέχρι την τελική οθωμανική ανακατάληψη της Τύνιδας από την Ισπανία το 1574 υπό τον καπούδαν πασά Ουλούτς Αλί Ρέις, οι Τούρκοι προσάρτησαν μόνιμα στην αυτοκρατορία τους την πρώην χασφιδική Τυνησία. Αρχικά τέθηκε υπό τουρκική κυριαρχία το Αλγέρι, ενώ σύντομα η οθωμανική Πύλη διόρισε απευθείας κυβερνήτη πασά για την Τύνιδα, υποστηριζόμενο από Γενίτσαρους.

Στην περιοχή δρούσαν οι Βερβερίνοι πειρατές, κυρίως από το Αλγέρι, αλλά και από την Τύνιδα και την Τρίπολη, οι επιδρομές των οποίων σταδιακά άρχισαν να μειώνονται λόγο της αυξανόμενης δύναμης των ευρωπαϊκών κρατών, με αποτέλεσμα τον αφανισμό τους έπειτα από τους βερβερικούς πολέμους. Το 1705 η εξουσία της περιοχής περιήλθε στη δυναστεία των Χουσαϊνιδών, οι οποίοι δημιούργησαν το αυτόνομο μπεηλίκι της Τύνιδας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]