Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χατζά Λαμπίμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χατζά Λαμπίμπ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hadja Lahbib (Γαλλικά)
Γέννηση21  Ιουνίου 1970
Boussu
Χώρα πολιτογράφησηςΒέλγιο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΓαλλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Ολλανδικά
ΣπουδέςΕλεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
παρουσιάστρια ειδήσεων
πολιτικός
ΕργοδότηςRTBF
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΜεταρρυθμιστικό Κίνημα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαCo-Chairperson of Brussels 2030 (2021–2023)
Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου (από 2022)[1][2][3]
Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Βελγίου (από 2022)[4]
Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου του Βελγίου (από 2022)[5]
Βραβεύσειςεπίτιμος πολίτης της Λιέγης (2011)[6]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χατζά Λαμπίμπ (γεν. στις 21 Ιουνίου 1970) είναι Βελγίδα δημοσιογράφος, τηλεοπτική παρουσιάστρια, σκηνοθέτης και πολιτικός, που υπηρετεί ως Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου και των Ομοσπονδιακών Πολιτιστικών Ιδρυμάτων από τον Ιούλιο του 2022.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, προτάθηκε για Επίτροπος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Βιογραφικά Στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χατζά Λαμπίμπ γεννήθηκε στο Μπουσού της επαρχίας Αινώ της Βαλλωνικής Περιοχής, στις 21 Ιουνίου 1970.

Σπούδασε από το 1989 έως το 1993 Δημοσιογραφία και Επικοινωνία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Το 2019, παρακολούθησε εκπαίδευση στη διαχείριση αλλαγών και την ψηφιακή ηγεσία και εκπαίδευση στη διαχείρηση.

Από το 1993 έως το 2020, εργάζεται ως δημοσιογράφος και μέλος της πολιτικής και κοινωνικής ενότητας του συντακτικού επιτελείου του τμήματος ειδήσεων και ως παρουσιάστρια των καθημερινών ειδήσεων και διαφόρων πολιτιστικών, κοινωνικών και πολιτικών προγραμμάτων στη Βελγική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Γαλλικής Κοινότητας. Από το 2000 έως το 2009 βρίσκεται ως ειδική απεσταλμένη και δημοσιογράφος στη Μέση Ανατολή, το Τσαντ, το Μαρόκο και το Αφγανιστάν. Το 2011 αναλαμβάνει την παρουσίαση του διαγωνισμού Queen Elisabeth και πολυάριθμων συνεδρίων και δημόσιων εκδηλώσεων. Από το 2005 έως το 2009, εργάσθηκε ως Παρουσιάστρια των ειδήσεων του Σαββατοκύριακου στην TV5 Monde και στην συνέχεια εργάζεται ως παραγωγός ντοκιμαντέρ και διευθύντρια κοινωνικών και πολιτιστικών προγραμμάτων. Το 2021, ανέλαβε Επικεφαλής του έργου που προετοιμάζει την υποψηφιότητα των Βρυξελλών για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Πολιτική Δραστηριότητα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από τον διορισμό της ως Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου και των Ομοσπονδιακών Πολιτιστικών Ιδρυμάτων στις 15 Ιουλίου 2022, η Χατζά Λαμπίμπ ήταν πολιτικά ενεργή μόνο με τη σοσιαλιστική οργάνωση Solidaris και δεν ήταν μέλος του φιλελεύθερου Μεταρρυθμιστικού Κινήματος, του οποίου ο ηγέτης Γκιόργκι-Λούις Μπουσέζ την πρότεινε απροσδόκητα για το θέση του ομοσπονδιακού υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου σε αντικατάσταση της Σόφι Βίλμες. Ορκίστηκε ενώπιον του Βασιλιά Φιλίππου την ίδια μέρα[7].

Στις 7 Οκτωβρίου 2022, η Χατζά Λαμπίμπ, μαζί με την βουλευτή Ντάρυα Σαφάι και την γερουσιαστή Γκούντελε Λίκενς, έκοψαν τα μαλλιά τους στο κοινοβούλιο, σε ένδειξη αλληλεγγύης με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

Στις 26 Νοεμβρίου 2022, η Χατζά Λαμπίμπ και ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο επισκέφθηκαν την Ουκρανία.

Τον Ιούνιο του 2023, η Λαμπίμπ κέρδισε σε διαδικασία ψήφου δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο αφού χορήγησε βίζα σε αντιπροσωπείες από πόλεις του Ιράν και της Ρωσίας για να παρευρεθούν σε συνέδριο δημάρχων στις Βρυξέλλες νωρίτερα τον ίδιο μήνα. Το κόμμα του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος είχε απειλήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν έπρεπε να παραιτηθεί, κάτι που θα είχε οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης.

Επίσης, τον Ιούνιο του 2023, δημοσιοποιήθηκε ότι γνώριζε το Σκάνδαλο Κατάργκεϊτ καθώς ο σύζυγός της, Ζακ Λεμιέρ, πρώην σύζυγος της Μαρί Αρενά είναι ο πατέρας του Ουγκό Λεμιέρ, που ερευνήθηκε για το σκάνδαλο. Ένα μήνα πριν δημοσιοποιηθεί το σκάνδαλο του Κατάργκεϊτ, συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Ali bin Samikh Al Marri, ο οποίος κατηγορείται για τη διαφθορά.

Κατά τη διάρκεια της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, προέτρεψε να «στερήσει από την Ουγγαρία —η οποία ανέλαβε την προεδρία τον Ιούλιο— τα δικαιώματα ψήφου» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Ιούλιο του 2024, επέκρινε την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, λέγοντας ότι «το Βέλγιο θα υπερασπίζεται πάντα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου»[8].

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2024, προτάθηκε ως υποψήφια για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου[9]. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όρισε την Χατζά Λαμπίμπ ως Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων και Ισότητας.

Πριν ξεκινήσει την πολιτική της σταδιοδρομία, η Λαμπίμπ επισκέφτηκε την πολιτικά αμφισβητούμενη Δημοκρατία της Κριμαίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Ιούλιο του 2021. Δεν είπε πώς ακριβώς έφτασε εκεί και δεν αναγνώρισε την Κριμαία ως έδαφος της Ουκρανίας. Πήγε στο φεστιβάλ "Παγκόσμιες Αξίες", το οποίο διοργανώνεται από το Ακαδημαϊκό Ρωσικό Δραματικό Θέατρο της Σεβαστούπολης που φέρει το όνομα του Λουνατσάρσκι και διοργανώνεται από την Κατερίνα Τιχόνοβα, κόρη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπό την ιδιότητά της ως Υπουργού Εξωτερικών, καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στην Ουκρανία και χαρακτήρισε παράνομη την κατοχή της Κριμαίας. Σε επιστολή που απηύθυνε στον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών στις 28 Ιουλίου 2022, εξέφρασε την υποστήριξή της στην Ουκρανία και χαρακτήρισε τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας ως «παράνομη».

  1. «Voormalig RTBF-journaalanker Hadja Lahbib (MR) volgt Sophie Wilmès op als minister van Buitenlandse Zaken». (Ολλανδικά) Ανακτήθηκε στις 15  Ιουλίου 2022.
  2. «MR’s Hadja Lahbib replaces Sophie Wilmès as Belgian Foreign Affairs Minister». (Αγγλικά)
  3. «Composition of the Belgian federal government | Belgium.be». Ανακτήθηκε στις 22  Ιουλίου 2022.
  4. «Composition of the Belgian federal government | Belgium.be». Ανακτήθηκε στις 22  Ιουλίου 2022.
  5. «Composition of the Belgian federal government | Belgium.be». Ανακτήθηκε στις 22  Ιουλίου 2022.
  6. www.liege.be/fr/vie-communale/protocole/les-citoyens-dhonneur/les-citoyens-dhonneur-2011.
  7. ertnews.gr, Συντακτική ομάδα (15 Ιουλίου 2022). «Βέλγιο: Η αλγερινής καταγωγής Χατζά Λαμπίμπ νέα υπουργός Εξωτερικών». ertnews.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2024. 
  8. ertnews.gr, Συντακτική ομάδα (20 Μαΐου 2024). «Yπέρ το Βέλγιο, κατά η Τσεχία στη νομική κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς». ertnews.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2024. 
  9. ertnews.gr, Συντακτική ομάδα (2 Σεπτεμβρίου 2024). «Η υπουργός εξωτερικών του Βελγίου Χ. Λαχμπίμπ είναι η υποψήφια επίτροπος της χώρας». ertnews.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2024.