Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (Βέλγιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μεταρρυθμιστικό Κίνημα
Mouvement Réformateur
Logo MR officiel.jpg
Ηγέτης Ολιβιέ Σαστέλ
Ίδρυση 21 Μαρτίου 2002
Έδρα National Secretariat, Avenue de la Toison D'Or 84-86, 1060, Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ιδεολογία Φιλελευθερισμός
Κοινωνικός φιλελευθερισμός
Συντηρητικός φιλελευθερισμός
Πολιτική θέση Κεντροδεξιά
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό και Μεταρρυθμιστικό Κόμμα
Διεθνής προσχώρηση Φιλελεύθερη Διεθνής
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Ιστοσελίδα
http://www.mr.be/
Πολιτικό σύστημα Βελγίου
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (γαλλ. Mouvement Réformateur) είναι ένα γαλλόφωνο βελγικό φιλελεύθερο κόμμα. Το κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνηση του Έλιο Ντι Ρούπο και συμμετέχει στις κυβέρνήσεις της Βαλλωνίας και της Περιφέρειας Βρυξελλών μέχρι τις εκλογές του 2004. Από τις εκλογές του 2007, το κόμμα ήταν το μεγαλύτερο γαλλόφωνο κόμμα του Βελγίου μέχρι το 2010, όταν μεγαλύτερο γαλλόφωνο κόμμα έγινε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα αποτελεί συμμαχία τριών γαλλόφωνων και ενός γερμανόφωνου φιλελεύθερων κομμάτων. Το Φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (PRL) και το ρεζιοναλιστικό κόμμα Γαλλόφωνοι Δημοκρατικοί Φεντεραλιστές (FDF) ξεκίνησαν τη συμμαχία τους το 1993, ενώ προσχώρησε σε αυτή το προοδευτικό χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα Πολιτών για την Αλλαγή (MCC). Η συμμαχία μετατράπηκε σε ενιαίο κόμμα στο συνέδριο του 2002, όπου το γερμανόφωνο Κόμμα για την Ελευθερία και την Πρόοδο. Το κόμμα είναι μέλος της Φιλελεύθερης Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού και Μεταρρυθμιστικού Κόμματος. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2011, το FDF αποχώρησε από το κόμμα, εξαιτίας διαφωνιών με τον πρόεδρο του κόμματος Σαρλ Μισέλ, για τον οποίο θεωρούσαν ότι δεν υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των γαλλόφωνων σχετικά με το θέμα της περιφέρειας Βρυξέλλών-Χάλε-Βιλβούρντε κατά τη διάρκεια του Βελγικού σχηματισμού κυβέρνησης 2010-2011.

Παρόλο που η αρχική ιδεολογία του κόμματος ήταν ο κλασικός φιλελευθερισμός και η οικονομία της ελεύθερης αγοράς, στη συνέχεια ακολούθησε τη γενικότερη τάση των Βέλγων φιλελευθέρων προς τον κοινωνικό φιλελευθερισμό υπό την επίδραση του Ντιρκ Φερχόφστατ, ο αδερφός του οποίου, Γκι Φερχόφστατ ηγήθηκε του αντίστοιχου κόμματος της Φλάνδρας, τους Ανοιχτούς Φλαμανδούς Φιλελεύθερους και Δημοκράτες.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Βελγική Βουλή των Αντιπροσώπων
19 / 150
Βελγική Γερουσία
8 / 71
Βαλλωνικό Κοινοβούλιο
25 / 75
Κοινοβούλιο της Γαλλόφωνης Κοινότητας του Βελγίου
23 / 94
Κοινοβούλιο των Βρυξελλών
18 / 89
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
3 / 21
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mouvement Réformateur της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).