Χασεμίτες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οίκος του Χασίμ
الهاشميون
Hashemites
Χώρα
Προγονικός οίκοςDhawu Awn, κλάδος του Μπανού Κατάντα, του Μπανού Χασάν, του Μπανού Χασίμ, των Κουραϊσιτών
Τίτλοι
ΙδρυτήςΧουσεΐν μπιν Αλή
Τελευταίος ηγεμόνας
 • Αλή στη Χετζάζ
 • Φαϊζάλ Α΄ στη Συρία
 • Φαϊζάλ Β΄ στο Ιράκ
Σημερινός επικεφαλήςΑμπντάλα Β΄
Ίδρυση
 • 1916 στη Χετζάζ
 • 1920 στη Συρία
 • 1921 στο Ιράκ και την Ιορδανία
Διάλυση
 • 1920 στη Συρία (Γαλλο-Συριακός πόλεμος)
 • 1925 στη Χετζάζ (Σαουδική κατάκτηση της Χετζάζ)
 • 1958 στο Ιράκ (Επανάσταση της 14ης Ιουλίου)

Οι Χασεμίτες (αραβικά: الهاشميون, ρωμανικά: al-Hāshimiyyūn), επίσης Οίκος του Χασίμ,[1][2][3] είναι η βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας, την οποία κυβερνούν από το 1921 και ήταν η βασιλική οικογένεια των βασιλείων της Χετζάζ (1916–1925), της Συρίας (1920) και το Ιράκ (1921–1958).

Η οικογένεια κυβέρνησε την πόλη της Μέκκας συνεχώς από τον 10ο αιώνα, συχνά ως υποτελείς εξωτερικών δυνάμεων, και έλαβε τους θρόνους της Χετζάζ, της Συρίας, του Ιράκ και της Ιορδανίας μετά τη συμμαχία τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Βρετανική Αυτοκρατορία; αυτή η ρύθμιση έγινε γνωστή ως «λύση του Σαρίφιαν».

Η σημερινή δυναστεία ιδρύθηκε από τον Σαρίφη Χουσεΐν μπιν Αλή, ο οποίος διορίστηκε Σαρίφης και Εμίρης της Μέκκας από τον Οθωμανό σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ το 1908 και στη συνέχεια το 1916 —μετά τη σύναψη μυστικής συμφωνίας με τη Βρετανική Αυτοκρατορία— ανακηρύχθηκε βασιλιάς των αραβικών χωρών. (αλλά αναγνωρίστηκε μόνο ως Βασιλιάς της Χετζάζ) μετά την έναρξη της Αραβικής Εξέγερσης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι γιοι του Αμπντάλα και Φαϊζάλ ανέλαβαν τους θρόνους της Ιορδανίας και του Ιράκ το 1921 και ο πρώτος του γιος Αλή τον διαδέχθηκε στη Χετζάζ το 1924. Ο Αμπντάλα δολοφονήθηκε το 1951, αλλά οι απόγονοί του συνεχίζουν να κυβερνούν την Ιορδανία σήμερα. Οι άλλοι δύο κλάδοι της δυναστείας δεν επέζησαν. Ο Αλή εκδιώχθηκε από τον Ιμπν Σαούντ αφού οι Βρετανοί απέσυραν την υποστήριξή τους από τον Χουσεΐν το 1924–1925 και ο εγγονός του Φαϊζάλ, Φαϊζάλ Β΄, εκτελέστηκε στο πραξικόπημα του Ιράκ του 1958.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «The Hashemites». King Abdullah II Official Website. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
 2. Curatola, Giovanni (2007). The Art and Architecture of Mesopotamia. Abbeville Press. ISBN 978-0-7892-0921-4. 
 3. «Shiʿites in Arabia». Encyclopædia Iranica. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. The Zaydi denomination of the (Ḥasanid) Sharifian rulers of Mecca and the Imāmi-Shiʿi leanings of the (Ḥosaynid) emirs of Medina were well known to medieval Sunni and Shiʿi observers. This situation gradually changed under Mamluk rule (for the development over several centuries, up to the end of the Mamluk period, see articles by Mortel mentioned in the bibliography below). A number of Shiʿite and Sunnite sources hint at (alleged or real) sympathy for the Shiʿa among the Hāshemite (officially Sunni) families of the Ḥejāz, or at least some of their members