Κατάλογος βασιλέων της Ιορδανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βασιλιάς του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας
Coat of arms of Jordan.svg
Έμβλημα της Ιορδανίας
Κάτοχος
King Abdullah portrait.jpg
Αμπντάλα Β΄
Στοιχεία
Επίδοξος διάδοχος Πρίγκιπας Χουσεΐν, διάδοχος της Ιορδανίας
Πρώτος μονάρχης Αμπντάλα Α΄

Ο Βασιλιάς του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας είναι ο αρχηγός κράτους και μονάρχης της Ιορδανίας. Υπηρετεί ως επικεφαλής της ιορδανικής μοναρχίας — ή της Χασεμιτικής δυναστείας. Ο βασιλιάς προσφωνείται η Αυτού Μεγαλειότης (صاحب الجلالة).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιορδανική μοναρχία ιδρύθηκε το 1921, με τη βοήθεια της Βρετανίας. Οι γιοι του Χουσεΐν μπιν Αλί, ο Σαρίφ της Μέκκας , από το 1908 μέχρι το 1916, είχαν εδραιωθεί ως βασιλιάδες του Ιράκ και της Ιορδανίας. Στην Ιορδανία, ο Αμπντουλάχ Α΄ έγινε Εμίρης της Υπεριορδανίας, θέση που κατείχε από τις 11 Απριλίου του 1921 μέχρι την παραχώρηση ανεξαρτησίας στην Υπεριορδανία στις 25 Μαΐου 1946 με το όνομα Χασεμιτικό Βασίλειο της Υπεριορδανίας. Ο Αμπντουλάχ στέφθηκε ως ο πρώτος βασιλιάς στη χώρα, της οποίας το όνομα απέκτησε την μικρότερη ονομασία Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας στις 3 Απριλίου 1949.

Η Χασεμιτική δυναστεία προέρχεται από την Χετζάζ, που είναι τώρα μέρος της Σαουδικής Αραβίας.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μονάρχες της Ιορδανίας (1921–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμιράτο της Υπεριορδανίας (1921-1946)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
Διάρκεια ζωής
Έναρξη βασιλείας
Λήξη βασιλείας
Σημειώσεις
Οίκος
Εικόνα
Αμπντάλα Α΄
  • عبد الله الأول بن الحسين
Φεβρουάριος 1882 – 20 Ιουλίου 1951
(69 ετών)
1 Απριλίου 1921 25 Μαΐου 1946 Προηγουμένως διορισμένος βασιλιάς του Ιράκ το 1920 Χασεμίτης Abdullah I of Jordan

Χασεμιτικό Βασίλειο της Υπεριορδανίας/Ιορδανία (1946–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
Διάρκεια ζωής
Έναρξη βασιλείας
Λήξη βασιλείας
Σημειώσεις
Οίκος
Εικόνα
Αμπντάλα Α΄
  • عبد الله الأول بن الحسين
Φεβρουάριος 1882 – 20 Ιουλίου 1951
(69 ετών)
25 Μαΐου 1946 20 Ιουλίου 1951
(δολοφονήθηκε)
Ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Παλαιστίνης από τη διάσκεψη της Ιεριχούς το 1948 Χασεμίτης Abdullah I of Jordan
Ταλάλ
  • طلال بن عبد الله
26 Φεβρουαρίου 1909 – 7 Ιουλίου 1972 (63 ετών) 20 Ιουλίου 1951 11 Αυγούστου 1952
(παραιτήθηκε του θρόνου)
Γιος του Αμπντάλα Α΄ Χασεμίτης Talal of Jordan
Χουσεΐν
  • الحسين بن طلال
14 Νοεμβρίου 1935 – 7 Φεβρουαρίου 1999 (63 ετών) 11 Αυγούστου 1952 7 Φεβρουαρίου 1999 Γιος του Ταλάλ Χασεμίτης Hussein of Jordan
Αμπντάλα Β΄
  • عبد الله الثانى بن الحسين
30 Ιανουαρίου 1962 (1962-01-30) (56 ετών) 7 Φεβρουαρίου 1999 Σημερινός Γιος του Χουσεΐν Χασεμίτης Abdullah II of Jordan

Βασιλικό έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έμβλημα του Βασιλιά


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έντονο κείμενο