Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φρειδερίκος του Μάιντς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκος, αρχιεπίσκοπος του Μάιντς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος25  Οκτωβρίου 954
Μάιντς[1]
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααρχιεπίσκοπος του Μάιντς (937–954)
καθολικός αρχιεπίσκοπος (από 937)[3][4]
αρχιεπίσκοπος[5]

Ο Φρειδερίκος (γερμ.: Friedrich, πέθανε το 954) ήταν αρχιεπίσκοπος του Μάιντς από το 937 μέχρι το 954. Προερχόταν από τον Οίκο του Ρέγκιναρ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Ρέγκιναρ Α΄ δούκα της Λωρραίνης και της Χερσίντα της Φραγκίας, ίσως κόρης του Καρόλου Β΄ του φαλακρού της Δυτικής Φραγκίας.

Διαδέχθηκε τον Χιλδεβέρτο ως αρχιεπίσκοπος του Μάιντς. Αμέσως ενήργησε ως αντίπαλος του Όθωνα Α΄ της Γερμανίας, ένας από τους πιο συστηματικούς αντιπάλους του. Το 939 προσχώρησε στην εξέγερση του αδελφού του Γιλβέρτου δούκα της Λωρραίνης, μαζί με τον Έμπερχαρντ Κορραδιδών δούκα της Φραγκονίας και τον Ερρίκου Α΄ Οθωνιδών δούκα της Βαυαρίας· τελικά φυλακίστηκε στο Χάμμερμπουρκ για ένα διάστημα. Το 941 σχεδίαζε με τον Ερρίκο Α΄ τη δολοφονία του Όθωνα Α΄ στο Κβέντλινμπουρκ, αλλά αποκαλύφθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν στο Ίνγκελχαϊμ και αφού τιμωρήθηκαν, ελευθερώθηκαν τα Χριστούγεννα.

Αρνήθηκε να συνοδεύσει τον Όθωνα Α΄ στην Ιταλία το 951. Συμμετείχε σε μία άλλη εξέγερση μαζί με τον Λιούντολφ δούκα της Σουαβίας (γιο του Όθωνα Α΄) και τον Κορράδο Σαλίων δούκα της Λωρραίνης. Προσήλκυσαν τον Όθωνα Α΄ στο Μάιντς το 953, αλλά ο Κορράδος του εγκατέλειψε και χωρίς τη βοήθεια του Ερρίκου Α΄ εύκολα συνετρίβησαν και τιμωρήθηκαν. Προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη διαμάχη, όταν απεβίωσε το 954.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peter Herde (1961), "Friedrich, Erzbischof von Mainz", Neue Deutsche Biographie (NDB) (in German), 5, Berlin: Duncker & Humblot, pp. 516–517; (full text online)
  • Ernst Dümmler (1877), "Friedrich, Erzbischof von Mainz", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 7, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 549–552