Φραγκίσκος δε Ασίς, δούκας του Κάδιξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος Α´ της Ισπανίας
Don Francisco de Asís.jpg
Γέννηση
Aranjuez
Θάνατος
Επιναί-συρ-Σεν
Υπηκοότητα Γαλλία και Ισπανία
Ιδιότητα King consort
Σύζυγος Ισαβέλλα Β΄ της Ισπανίας
Τέκνα Ισαβέλλα, Πριγκίπισσα της Αστούριας, Αλφόνσος ΙΒ΄ της Ισπανίας, Maria del Pilar, Infanta María de la Paz of Spain, Infanta Eulalia of Spain, Fernando de Borbón y Borbón, María Cristina de Borbón y Borbón, María de la Concepción de Borbón y Borbón και Francisco de Asís Leopoldo de Borbón y Borbón
Γονείς Φραγκίσκος του Κάδιξ και Λουίζα Καρλότα της Νάπολης και της Σικελίας
Αδέλφια Ερρίκος της Σεβίλλης, Infanta Josefina of Spain, Infanta Luisa of Spain, Infanta Maria Cristina of Spain, Infanta Isabel of Spain, Infanta Amelia Philippina of Spain και χωρίς ετικέτα
Αξίωμα Spanish Queen consort
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος και Τάγμα του Αγίου Ανδρέα

Ο Φραγκίσκος δε Ασίς (Francisco de Asís de Borbón, 13 Μαΐου 1822 - 17 Απριλίου 1902) από τον Οίκο των Βουρβόνων-Ισπανίας ήταν δούκας του Κάδιθ. Ήταν σύζυγος της Ισαβέλλας Β' της Ισπανίας και βασιλικός σύζυγος από το 1846 έως το 1868.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν δεύτερος γιος του Φραγκίσκου δε Πάουλα δούκα του Κάδιθ (γιου του Καρόλου Δ΄ της Ισπανίας) και της Λουίζας-Καρλόττας των Δύο Σικελιών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1846 νυμφεύτηκε την Ισαβέλλα Β΄ της Ισπανίας. Ο Φραγκίσκος και η Ισαβέλλα ήταν εξαδέλφια τόσο από την πλευρά των πατέρων τους (ήταν μεταξύ τους αδελφοί), όσο και από την πλευρά των μητέρων τους (ήταν μεταξύ τους αδελφές).

Το 1864 έγινε πρόεδρος του βασιλικού Συμβουλίου και ακολούθησε την Ισαβέλλα στην εξορία (1868). Αν και χώρισαν, παρέμειναν φίλοι, περισσότερο καλοί από πριν. Στην εξορία πήρε τον τίτλο του κόμη του Μορατάγια. Ο γιος του Αλφόνσος ΙΒ΄, ανέβηκε στον Ισπανικό θρόνο το 1875, ενώ ο ίδιος παρέμεινε στην Γαλλία ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του, διαμένοντας από το 1881 στον πύργο του Επινέ-συρ-Σεν στον Σηκουάνα.

Από τα 12 παιδιά που έκανε με την Ισαβέλλα Β΄, επέζησαν:

Πολλές φήμες κυκλοφορούσαν ότι τα παιδιά που γέννησε η Ισαβέλλα Β΄ δεν ήταν δικά του, γιατί ήταν ομοφυλόφιλος ή είχε γενετικά προβλήματα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bergamini, John D. : The Spanish Bourbons: the History of a Tenacious Dynasty New York, Putnam, 1974