Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φραάτης Γ΄ της Παρθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φραάτης Γ’ της Παρθίας
Αργυρή δραχμή 62 π.Χ., 21 χλστ., 4,05 γραμ. Εμπρός όψη: κεφαλή κατ' ενώπιον. (Πίσω όψη: ο Αρσάκης Α΄ επί δίφρου κρατεί τόξο, επιγρ.: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ - ΑΡΣΑΚΟΥ - ΘΕΟΠΑΤΟΡΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥ- ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΟΣ). Μονόγραμμα νομισματοκοπείου Εκβατάνων.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Θάνατος57 π.Χ.
Αιτία θανάτουδηλητήριο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΜιθριδάτης Δ’ της Παρθίας
Ορόντης Β’ της Παρθίας
ΓονείςΣανατράκης της Παρθίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αρσακιδών της Παρθίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φραάτης Γ’ της Παρθίας ήταν βασιλιάς των Πάρθων από το 70 π.Χ. ως το 57 π.Χ. Ανήκε στη βασιλική δυναστεία των Αρσακιδών και ήταν γιος και διάδοχος του βασιλιά Σανατράκη. Ονομάστηκε Θεός επειδή τα νομίσματα που κόπηκαν με την εικόνα του είχαν χρυσή επιχρωμάτωση, ώστε να έχουν μεγαλύτερη αξία από τα αντίστοιχα νομίσματα γειτονικών βασιλείων.

Όταν ο Φραάτης Γ’ ανέβηκε στον θρόνο το 70 π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλλος έκανε επίθεση στον βασιλιά της Αρμενίας Τιγράνη τον Μέγα, που ήταν ο ισχυρότερος βασιλιάς σε ολόκληρη τη Μεσοποταμία. Ο Φραάτης αρνήθηκε να υποστηρίξει τον Τιγράνη και τον σύμμαχο του Μιθριδάτη Στ’, βασιλιά του Πόντου. Αντίθετα υποστήριξε τον γαμπρό του, τον νεότερο Τιγράνη, σύμμαχο των Ρωμαίων και επιτέθηκε στην Αρμενία σε συμμαχία με τον Πομπήιο το 65 π.Χ. Ο Πομπήιος, παρά το ότι νίκησε τους Αρμένιους, στη συνέχεια εγκατέλειψε τον Φραάτη, επέτρεψε στον Τιγράνη τον Μέγα να εξακολουθεί να είναι βασιλιάς της Αρμενίας και πήρε όμηρο στη Ρώμη τον Τιγράνη τον νεότερο. Ο Φραάτης Γ’ δολοφονήθηκε από τους δυο γιους του Ορόντη Β’ και Μιθριδάτη Γ’.