Πακώρος Β΄ της Παρθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πακώρος Β’ της Παρθίας
PacorusII.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1ος αιώνας
Παρθική Αυτοκρατορία
Θάνατος 105
Χώρα πολιτογράφησης Χαρακηνή
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Τέκνα Axidares of Armenia
Μιθριδάτης Δ’ της Παρθίας
Parthamasiris of Armenia
Γονείς Βορώνης Β’ της Παρθίας
Αδέλφια Βολογήσης Α΄ της Παρθίας
Οικογένεια Δυναστεία των Αρσακιδών της Παρθίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα King of Characene
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πακώρος Β’ της Παρθίας (πριν το 51 - 105) ήταν βασιλιάς της Παρθίας από τον Οίκο των Αρσακιδών. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Βορώνη Β’ και της Ελληνίδας συζύγου του. Ήταν βασιλιάς της Παρθίας από το 78 έως το 105. Το 78 πέθανε ο αδελφός του βασιλιάς της Παρθίας Βολογέσης Α΄ και τον διαδέχθηκε ο γιος του Βολογέσης Β’, ο Πακώρος τον ανέτρεψε την ίδια χρονιά τον ανιψιό του και πήρε τον θρόνο. Στα νομίσματα του εμφανίζεται με τον τίτλο Αρσάκης Πακώρος ώστε να επιβεβαιωθεί η καταγωγή του από τον ιδρυτή της δυναστείας των Αρσακιδών Αρσάκη για να μην υπάρχουν αμφισβητίες για τη νομιμότητα του στον θρόνο. Πέθανε το 105 και τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Χοσρόης Α’ . Απέκτησε τρεις γιους ανάμεσα τους ο Αξιδάρης βασιλιάς της Αρμενίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κάσσιου Διός, lxviii, 17.
  • Αμμιανός Μαρκελλίνος, Res Gestae, xxiii, 6, 23.
  • Crespigny, Rafe de. (2007). A Biographical Dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23-220 AD). Leiden: Koninklijke Brill. ISBN 90-04-15605-4.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pacorus II of Parthia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).