Βολογέσης Δ΄ της Παρθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βολογήσης Δ΄ της Παρθίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 2ος αιώνας
Θάνατος 191
Χώρα πολιτογράφησης Elymais
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Τέκνα Βολογήσης Ε΄ της Παρθίας
Γονείς Μιθριδάτης Δ’ της Παρθίας
Οικογένεια Δυναστεία των Αρσακιδών της Παρθίας

Ο Βολογέσης Δ΄ της Παρθίας, ήταν βασιλιάς των Πάρθων (147 - 191) και γιος του Μιθριδάτη Δ' της Παρθίας (129 - 140). Κατάφερε να ενώσει τα δύο τμήματα του βασιλείου της Παρθίας το οποίο είχε διασπαστεί ανάμεσα στον πατέρα του και τον Βολογέση Γ'. Ανακατέκτησε το βασίλειο των Σαρακηνών που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την εποχή της επίθεσης του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραιανού. Οι συγκρούσεις με τη Ρώμη θα αρχίσουν ξανά με μια διαφωνία γύρω από την Αρμενία (155), οι Πάρθοι επιτέθηκαν στη Ρώμη στην οποία εκείνη την εποχή αυτοκράτορας ήταν ο Μάρκος Αυρήλιος. Οι Ρωμαίοι αιφνιδιάστηκαν και έκαναν αντεπίθεση, σε εκείνο τον πόλεμο η πόλη της Σελεύκειας στον Τίγρη καταστράφηκε και τα ανάκτορα στην Κτησιφώντα κάηκαν από τον στρατηγό Αβίδιο Κάσιο (165). Οι Ρωμαίοι έφτασαν ως την Μηδία ο Βολογέσης έκλεισε ειρήνη με τους Ρωμαίους σύμφωνα με την οποία αναγκάστηκε να παραχωρήσει την δυτική Μεσοποταμία στους Ρωμαίους.

Την τελευταία χρονιά της βασιλείας του δέχθηκε την εξέγερση του του υποτελή βασιλιά Οσρόη Β' (190) που είχε την απαίτηση να τον διαδεχθεί στον θρόνο της Παρθίας, η εξέγερση του Οσρόη κατεστάλη από τον διάδοχο του Βολογέση Ε'.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vologases IV of Parthia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).