Αρσάκης Β΄ της Παρθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρτάβανος Α΄ της Παρθίας
Coin of Arsaces II, Ray mint.jpg
Αργυρή δραχμή π. 210 π.Χ., 16 χλστ., 4,06 γραμ. Εμπρός όψη: ο Αρσάκης Β΄ φέρει μπασλύκ. Πίσω όψη: Ο Αρσάκης Α΄ επί δίφρου κρατεί τόξο, εμπρός του αετός, επιγρ. ΑΡΣΑΚΟΥ.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος191 π.Χ.
Παρθική Αυτοκρατορία
Χώρα πολιτογράφησηςΠαρθική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΖωροαστρισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς
Οικογένεια
ΤέκναΑρσάκης Δ΄
ΓονείςΑρσάκης της Παρθίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αρσακιδών της Παρθίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αρσάκης Β΄ της Παρθίας (Αρτάβανος Α' σύμφωνα με λατινικές πηγές) ήταν βασιλιάς της Παρθίας (211 π.Χ. - 191 π.Χ.), γιος και διάδοχος του Τιριδάτη Α΄, αδελφού του Αρσάκη Α΄ του ιδρυτή της δυναστείας των Αρσακιδών της Παρθίας (247 π.Χ. ).

Ο Τιριδάτης Α΄, πατέρας του Αρσάκη Β', δεν εμφανίζεται ο ίδιος ως βασιλιάς παρά μόνο ως συμβασιλεύς του αδελφού του Αρσάκη Α΄. Ο ίδιος ο Αρσάκης Β´ φέρεται διάδοχος του θείου του. Όταν ο Αρτάβανος Α΄ στέφθηκε βασιλιάς της Παρθίας, άλλαξε το όνομά του σε Αρσάκης Β΄.Το 209 π.Χ. ο κορυφαίος Σελευκίδης βασιλιάς Αντίοχος Γ΄ ο μέγας νίκησε τον Αρσάκη Β' και ανακατέλαβε από τους Αρσακίδες ολόκληρη την Παρθία μαζί με την πρωτεύουσα Εκατόμπυλο. Ωστόσο επέτρεψε στον Αρσάκη Β΄ να εξακολουθήσει να είναι βασιλιάς, αλλά ως υποτελής του και πληρώνοντας ετήσιο φόρο. Τον Αρσάκη Β' διαδέχθηκε ο γιος του Πριαπάτιος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]