Αρτάβανος Δ΄ της Παρθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον Αρτάβανο Δ΄ λανθασμένα αποκαλούμενο στις παλαιότερες πηγές ως Αρτάβανο Ε΄. Για τον λανθασμένα αποκαλούμενο παλαιότερα Αρτάβανο Δ΄, δείτε: Αρτάβανος Γ΄ της Παρθίας.
Αρτάβανος Ε' της Παρθίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας
Parthia Satrapy
Θάνατος224
Parthia Satrapy
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναArtavazdes
Archak
Murrod
ΓονείςΒολογήσης Ε΄ της Παρθίας
ΑδέλφιαΒολογέσης ΣΤ΄
ΟικογένειαΔυναστεία των Αρσακιδών της Παρθίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αρτάβανος Δ' της Παρθίας (σε παλαιότερες πηγές αναφέρεται λανθασμένα Αρτάβανος Ε΄, παρθικά: 𐭍𐭐𐭕𐭓 Ardawān)[1], ήταν βασιλιάς των Πάρθων από το 216 ως το 224. Ήταν ο νεώτερος γιος του Πάρθου βασιλιά Βολογήση Ε' και ο τελευταίος Πέρσης βασιλιάς από τη δυναστεία των Αρσακιδών. Εξεγέρθηκε εναντίον του αδελφού του Βολογήση ΣΤ' και πήρε σύντομα το πάνω χέρι επιτρέποντας του να κρατήσει μονάχα ένα τμήμα της Βαβυλώνας ως το 228. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλλας εκμεταλλεύτηκε τον εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στα δύο αδέλφια αποφασίζοντας την κατάκτηση της Παρθίας (216). Διέσχισε τον Τίγρη αφήνοντας πίσω του ερείπια αλλά όταν ο Αρτάβανος ανέλαβε επικεφαλής του στρατού του αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει. Ο Καράκαλλας δολοφονήθηκε στη συνέχεια από τον Ιούλιο Μαρτιάλη, έναν από τους ακολούθους του σε έναν δρόμο κοντά στη Χαρράν το 217. Ο Αρτάβανος νίκησε τον διάδοχο του Καράκαλλα, Μακρίνο ο οποίος αναγκάστηκε να κλείσει ειρήνη σύμφωνα με την οποία αναγκάστηκε να επιστρέψει τον Αρτάβανο όλες τις κατακτήσεις του, τα λάφυρα και να του πληρώσει αποζημίωση. Το 224 ο υποτελής βασιλιάς της πόλης του Δαρέμπ Αρδασίρ εγγονός του Σασσάν Ζωροάστρη ιερέα εξεγέρθηκε, και ο Αρτάβανος έστειλε τον υποτελή του βασιλιά του Χουζεστάν να τον αντιμετωπίσει. Ύστερα από τρεις μάχες μέσα σε έναν χρόνο ο Αρτάβανος γνώρισε τελικά συντριπτική ήττα από τον Αρδασίρ και σκοτώθηκε.

Η πτώση της δυναστείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δυναστεία των Αρσακιδών ανατράπηκε ύστερα από 400 χρόνια βασιλείας στην Παρθία και την Περσία γενικότερα. Νέος βασιλιάς θα γίνει ο Αρδασίρ Α' ιδρυτής της δυναστείας των Σασσανιδών η οποία θα κυβερνήσει την Περσία για άλλα 400 περίπου χρόνια, οι Σασσανίδες θα εγκαταλείψουν πλήρως τον φιλελληνισμό των Πάρθων επαναφέροντας την Περσία στην αρχαία δόξα της εποχής των Αχαιμενιδών. Η Περσική αυτοκρατορία των Σασσανιδών θα καταλυθεί τελικά τον 7ο αιώνα μ.χ. από την νέα ανερχόμενη δύναμη των μουσουλμάνων Αράβων, αμέσως μετά τον θάνατο του Μωάμεθ.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Artabanus V (of Parthia) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).