Φιλισταίοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Φιλισταίος (επίθετο) Το άτομο το οποίο είναι αδιάφορο ή εχθρικό προς την πνευματική καλλιέργεια και τις τέχνες.

Φιλισταίος (συνώνυμα) Βάρβαρος, άξεστος

Η κατά προσέγγιση επικράτεια των Φιλισταίων (κόκκινο χρώμα)

Οι Φιλισταίοι ήταν λαός που κατοικούσε στη γη της Παλαιστίνης. Έδωσαν το όνομά τους στην ομώνυμη περιοχή και θεωρούνται οι μακρινοί πρόγονοι των σημερινών Παλαιστινίων[εκκρεμεί παραπομπή]. Ανήκαν στους Λαούς της Θάλασσας.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το όνομά τους δεν υπάρχει εξακριβωμένη ετυμολογία. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, μεταξύ των οποίων και ότι το όνομα προέρχεται από την σημιτική ρίζα p-l-sh, που σχετίζεται με την έννοια του μετανάστη ή του εισβολέα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλική αφήγηση προσδιορίζει την Πεντάπολη των Φιλισταίών: Αζωτος, Ασκάλων, Γάζα, Γαθ, Εκρών

Οι Φιλισταίοι ήταν ένας απο τους Λαούς της θάλασσας. Περίπου το 1180 π.Χ κυριάρχησαν στην περιοχή της Χαναάν. Σε επιγραφές αιγυπτιακής ιερογλυφικής γραφής αναφέρεται το όνομα Πε-λε-σετ ανάμεσα στα άλλα φύλα των Λαών της θάλασσας και ταυτίζεται με τους Φιλισταίους.

Οι Φιλισταίοι κατείχαν τις πόλεις Ασκάλων, Γάζα, Αζωτο, Εκρών και Γαθ. Στη Βίβλο, μέσα απο τις ιστορίες του Σαμψών του Σαμουήλ και του Δαυίδ μαθαίνουμε για τις συγκρούσεις τους με τους Ισραηλίτες. Επίσης εικάζεται ότι κατείχαν το μονοπώλιο της επεξεργασίας σιδήρου, κατι που φαίνεται και απο την περιγραφή της πανοπλίας του Γολιάθ[εκκρεμεί παραπομπή].

Οι πόλεις τους είχαν απο έναν βασιλιά (σερανίμ, στην εβραϊκή γλώσσα) και λειτουργούσαν αυτόνομα. Ωστόσο, σε πολέμους με τους Ισραηλίτες, συμμαχούσαν μεταξύ τους. Από το 732 π.Χ. τέθηκαν υπο την κυριαρχία των Ασσυρίων και στη συνέχεια όλων των υπόλοιπων λαών που κυριάρχησαν στην περιοχή.

Το όνομα Παλαιστίνη θεωρείται ότι προέρχεται από τους Φιλισταίους.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα είναι γενικά αποδεκτό ότι οι Φιλισταίοι δεν ήταν αυτόχθων λαός της περιοχής. Αυτό βασίζεται σε αρχαιολογικά ευρήματα και σε γενετική έρευνα. Ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οι Φιλισταίοι ανήκαν στον συνασπισμό των Λαών της θάλασσας και ότι εγκαταστάθηκαν στη Χαναάν προερχόμενοι από την ανατολική Μεσόγειο. Έρευνα σε υλικό 10 σκελετών της ύστερης Εποχής του Χαλκού έως πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, που βρέθηκαν στο Άσκελον, δείχνει ότι τα άτομα αυτά συγγενεύουν με πληθυσμούς της Νότιας Ευρώπης.[1]

Η γλώσσα τους πιθανότατα ανήκε στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια. Έχουν προταθεί ινδοευρωπαϊκές ετυμολογίες για το όνομα του πιο γνωστού Φιλισταίου, του Γολιάθ, σύμφωνα με ευρήματα στην πόλη Γκάθ όπως το λυδικό Αλυάττης ή το ελληνικό Καλλιάδης.[εκκρεμεί παραπομπή].

Παλαιστίνιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε στην Αθήνα, στις 15 Δεκεμβρίου 1981:

«Εμείς οι Παλαιστίνιοι καταγόμαστε από την Κρήτη. Φύγαμε από την Κρήτη και πήγαμε στην Παλαιστίνη. Ξαναγυρίσαμε στην Κρήτη και ξαναφύγαμε από την Κρήτη και ξαναπήγαμε και εγκατασταθήκαμε μονίμως στην Παλαιστίνη…»

Λοιπά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα οι Φιλισταίοι αναφέρονται ως Φυλιστιείμ.[2]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Trude Dothan und Moshe Dothan: Die Philister. Zivilisation und Kultur eines Seevolkes, Diederichs, München 1995. ISBN 3-424-01233-5
  • Edward Noort: Die Seevölker in Palästina (Kampen, Kok Pharos 1994), Palaestina antiqua 8.
  • Jürgen Spanuth: Die Philister, das unbekannte Volk : Lehrmeister und Widersacher der Israeliten, Osnabrück : Zeller, 1980. ISBN 3-7648-2806-4 (Warnhinweis: Dieses Buch gilt allgemein als Pseudohistorik!)
  • Carl Stephan Ehrlich: The Philistines in transition: a history from ca. 1000-730 B.C.E, Leiden, E.J. Brill 1996
  • Ann E. Killebrew: Biblical peoples and ethnicity, an archaeological study of Egyptians, Canaanites, Philistines, and early Israel, 1300-1100 B.C.E., Atlanta, Society of Biblical Literature 2005

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]