Φιλίνος ο Κώος (αθλητής)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για τον ιατρό του 3ου αιώνα π.Χ., δείτε: Φιλίνος ο Κώος (ιατρός).
Φιλίνος ο Κώος (αθλητής)
Προσωπικές Πληροφορίες
Γέννηση282 π.Χ.
Κως
Άθλημα
ΑγώνισμαΔίαυλος

Ο Φιλίνος ο Κώος, γιος του Ηγέπολη, ήταν Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου (192 μέτρα) και του διαύλου (δύο στάδια).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την πρώτη του νίκη κατέκτησε στην 128η Ολυμπιάδα το 268 π.Χ. σε ηλικία περίπου 14 ετών στον δρόμο του σταδίου. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς (268 π.Χ.) κερδίζει στον Ισθμό στο ίδιο αγώνισμα. Στην 129η Ολυμπιάδα το 264 π.Χ. νικά πάλι και στεφανώνεται Ολυμπιονίκης στο στάδιο και στο δίαυλο. Στην 130η Ολυμπιάδα το 260 π.Χ. ήταν πάλι νικητής και Ολυμπιονίκης στο στάδιο και στο δίαυλο.

Στα Ίσθμια αγωνίζεται και στεφανώνεται νικητής συνολικά 11 φορές. Στεφανώνεται 4 φορές νικητής στα Πύθια με την δάφνη του διαυλοδρόμου στους ιερούς αγώνες προς τιμή του Απόλλωνα και άλλες 4 φορές νικητής στα Νέμεα στο αγώνισμα του σταδίου:
Συνολικά κατέκτησε 24 νίκες[1] · [2] · [3] · [4]:

Για τις νίκες του εκείνη την εποχή τιμήθηκε από τους Κώους συμπολίτες του με ανδριάντα.

Ιστορικές μαρτυρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[17.2] Κλαζομενίου δὲ Ἡροδότου καὶ Φιλίνου τοῦ Ἡγεπόλιδος Κῴου ἀνέθεσαν τὰς εἰκόνας αἱ πόλεις, Κλαζομένιοι μὲν ὅτι ἐν Ὀλυμπίᾳ Κλαζομενίων πρῶτος ἀνηγορεύθη νικῶν Ἡρόδοτος, ἡ δέ οἱ νίκη σταδίου γέγονεν ἐν παισί, Φιλῖνον δὲ οἱ Κῷοι δόξης ἕνεκα ἀνέθεσαν: ἐν μέν γε Ὀλυμπίᾳ δρόμου γεγόνασιν αὐτῷ νῖκαι πέντε, τέσσαρες δὲ Πυθοῖ καὶ ἴσαι Νεμείων, ἐν δὲ Ἰσθμῷ μία ἐπὶ ταῖς δέκα. ' [5]

2. Οι ανδριάντες του Ηροδότου από τις Κλαζομενές και του Φιλίνου, γιου του Ηγέπολη από την Κω, είναι αφιέρωμα των συμπολιτών τους. Οι Κλαζομένιοι αφιέρωσαν τον Ηρόδοτο, επειδή ήταν ο πρώτος συμπολίτης τους που νίκησε στο στάδιο παίδων στην Ολυμπία, και οι Κώοι τον ανδριάντα του Φιλίνου για τη μεγάλη φήμη που απέκτησε μετά από πέντε νίκες σε αγώνες δρόμου στην Ολυμπία, τέσσερις στα Πύθια, άλλες τόσες στα Νέμεια και έντεκα στα 'Ισθμια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυμα Μείζον Ελληνισμού