Φιλίνος ο Κώος (αθλητής)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φιλίνος ο Κώος (αθλητής)
Γέννηση 282 π.Χ.
Κως
Θάνατος άγνωστη τιμή
Ιδιότητα αθλητής του στίβου
Βραβεύσεις Νεμεονίκης, Πυθιονίκης, Ισθμιονίκης, Ολυμπιονίκης (αρχαίοι Ολυμπιακοί) και Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου
Ημίδραχμο της Ολυμπίας, χρονολογούμενο μεταξύ 135ης (256 π.Χ.) και 131ης (240 π.Χ.) διοργάνωσης των αγώνων

O Φιλίνος ο Κώος, γιος του Ηγέπολη, ήταν Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου (192 μέτρα) και του διαύλου (δύο στάδια).

Την πρώτη του νίκη κατέκτησε στην 128η Ολυμπιάδα το 268 π.Χ. σε ηλικία περίπου 14 ετών στον δρόμο του σταδίου. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς (268 π.Χ.) κερδίζει στον Ισθμό στο ίδιο αγώνισμα. Στην 129η Ολυμπιάδα το 264 π.Χ. νικά πάλι και στεφανώνεται Ολυμπιονίκης στο στάδιο και στο δίαυλο. Στην 130η Ολυμπιάδα το 260 π.Χ. ήταν πάλι νικητής και Ολυμπιονίκης στο στάδιο και στο δίαυλο.

Στα Ίσθμια αγωνίζεται και στεφανώνεται νικητής συνολικά 11 φορές. Στεφανώνεται 4 φορές νικητής στα Πύθια με την δάφνη του διαυλοδρόμου στους ιερούς αγώνες προς τιμή του Απόλλωνα και άλλες 4 φορές νικητής στα Νέμεα στο αγώνισμα του σταδίου. Όπως αναφέρει και ο Παυσανίας:

Φιλίνον δε οι Κώοι δόξης ένεκα ανέθεσαν εν μέν γε Ολυμπία δρόμου γεγόνασιν αυτω νίκαι πέντε, τέσσερις δε Πυθοι και ίσαι Νεμείων, εν δε Ισθμω μια επί ταις δέκα

— Παυσανίας, Βιβλίο ΣΤ', κεφ. 17

Συνολικά κατέκτησε 24 νίκες:

Για τις νίκες του εκείνη την εποχή τιμήθηκε από τους Κώους συμπολίτες του με ανδριάντα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πληροφορίες για όλους τους αρχαίους Ολυμπιονίκες