Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παντοδαπή ιστορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σελίδα από την αρμενική μετάφραση του έργου
Τμήμα χειρογράφου του 9ου αιώνα της λατινικής μετάφρασης του έργου

Η Παντοδαπή ιστορία είναι ιστορικό έργο των αρχών του 4ου αιώνα από τον εκκλησιαστικό συγγραφέα Ευσέβιο της Καισαρείας, στο οποίο παρατίθενται γεγονότα σε μορφή χρονολογίου από τα βιβλικά έτη έως τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α´ το 325 π.Χ.[1].

Θεωρείται πως γράφτηκε πριν την Εκκλησιαστική ιστορία του Ευσέβιου. Το αρχικό ελληνικό κείμενο δεν διασώζεται πλέον, παρά μόνο κάποια αποσπάσματα μέσω παράθεσης τους σε γραπτά άλλων συγγραφέων, και τα συνολικά περιεχόμενα του έργου είναι γνωστά μέσω των αρμενικών και λατινικών μεταφράσεων του. Διακρίνεται σε 2 τμήματα, την Χρονογραφία στην οποία παρατίθενται ιστορικές περιγραφές και μαρτυρίες από παλαιότερους συγγραφείς ως περίληψη της παγκόσμιας ιστορίας, και τον Χρονικό Κανόνα όπου γίνεται συγκριτική παράθεση των ιστορικών γεγονότων σε μορφή πινάκων. Πολλές από τις πληροφορίες του έργου έχουν περιληφθεί στα έργα μεταγενέστερων Βυζαντινών χρονογράφων, ιδιαίτερα του Γεωργίου Συγγέλου και του Γεωργίου Κεδρινού.[1][2]

Εντός του έργου περιέχεται ο μεγαλύτερος γνωστός κατάλογος αρχαίων ολυμπιονικών από το 776 π.Χ. έως το 277 μ.Χ., με τις πληροφορίες αυτές να έχουν αντληθεί από παλαιότερο έργο του Ιουλίου Αφρικανού το οποίο δεν διασώζεται.[3]

Πρόκειται για διαφορετικό έργο από την Παντοδαπή ιστορία του Φαβωρίνου, φιλοσόφου του 2ου αιώνα.

  1. 1,0 1,1 «CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: Chronicle of Eusebius». www.newadvent.org. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2017. 
  2. Σχοινάς, Κωνσταντίνος Δημήτριος (1 Ιανουαρίου 1845). Ἰστορία τῶν ἀρχαίων ἐθνών: Βιβλίον πρῶτον περιέχων τά Ἀσιανά καί τά Λυβικά. Αθήνα: Εκ τυπογραφείου Μνημοσύνης. σελ. 10. 
  3. Africanus, Sextus Julius (1 Ιανουαρίου 2007). Chronographiae: The Extant Fragments. Walter de Gruyter. σελ. 193. ISBN 9783110194937. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]