Αλίκη της Μαγιόρκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλίκη της Μαγιόρκας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1341
Κύπρος
Θάνατος1376
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΦερδινάνδος της Μαγιόρκας και Εσίβ των Λουζινιάν

Η Αλίκη, ισπαν. Alicia en Mallorca (1341 - μετά το 1376) από τον Οίκο της Βαρκελώνης ήταν κόρη του υποκόμη της Ωμελά και με τον γάμο της έγινε σύζυγος του σενεσάλη της Κύπρου και ερωμένη του ναυάρχου της Κύπρου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο του Φερδινάνδου υποκόμη της Ωμελά, γιου του Φερδινάνδου πρίγκιπα της Μαγιόρκας (γιου του Ιακώβου Β΄ της Μαγιόρκας) και της Ισαβέλλας των Ιμπελέν, κόρης του Φιλίππου σενεσάλη της Κύπρου. Μητέρα της ήταν η Εσίβα των Πουατιέ-Λουζινιάν, κόρης του Ούγου Δ΄ της Κύπρου και της Αλίκης των Ιμπελέν.

Γεννήθηκε στην Κύπρο και έλαβε το όνομα της μάμμης της Αλίκης των Ιμεπλέν. Όταν γεννήθηκε, η Εσίβα ήταν αιχμάλωτη του Ούγου Δ΄, ως αποτέλεσμα της σφοδρής διαφωνίας του Ούγου Δ΄ με τον Φερδινάνδο της Ωμελά, ο οποίος απελάθηκε από το βασίλειο. Ο βασιλιάς είχε κατηγορήσει τη μητέρα εκείνου Ισαβέλλα των Ιμπελέν για άσκηση μαγείας. Ο πατέρας της απεβίωσε στην Ωμελά το διάστημα 1341-47, έτσι η Αλίκη δεν τον γνώρισε ποτέ.

Ο γάμος της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1355 παντρεύτηκε, ως 2η σύζυγος, έναν συγγενή της, τον Φίλιππο των Ιμπελέν, γιο του Μπαλιάν. Καθώς ο βαθμός συγγένειας απαγόρευε τον γάμο, χρειάστηκε παπική άδεια για να παντρευτούν. Ο θείος της Πέτρος Α΄ της Κύπρου, που είχε διαδεχθεί από το 1358 τον πατέρα του Ούγο Δ΄, είχε δυσαρεστηθεί με τον γάμο, καθώς η Αλίκη ήταν στενό μέλος της βασιλικής οικογένειας της Κύπρου. Ο βασιλιάς, σε αντίποινα για την υπερβολική τόλμη του Φιλίππου να νυμφευτεί την Αλίκη, τον εξόρισε από το βασίλειο. Η Αλίκη κρατήθηκε με τη βία στο νησί, αφού της απαγορεύτηκε να τον ακολουθήσει· δεν είναι γνωστό αν είχε παιδιά από τον Φίλιππο.

Η μητέρα της απεβίωσε το 1363 κατά το ξεκίνημα ενός λοιμού. Τέσσερα έτη μετά ο Φίλιππος επέστρεψε στην Κύπρο και το 1369 ανέλαβε την ηγεσία μίας εξέγερσης εναντίον του Πέτρου Α΄ και μίας ομάδας βαρόνων, που στη συνέχεια τον φόνευσαν. Έπειτα από αυτό, βασιλιάς έγινε ο γιος του Πέτρος Β΄, που ήταν 12 ετών, έτσι έγιναν αντιβασιλείς η μητέρα του Ελεονώρα της Αραγωνίας μαζί με τους θείους του Ιωάννη και Ιάκωβο (Α΄). Όμως η Ελεονώρα υποπτευόταν τους Ιωάννη και Ιάκωβο (Α΄) ως συμμέτοχους στη συνωμοσία. Ο Φίλιππος έγινε αμέσως σενεσάλης της Κύπρου, ωστόσο μετά τη Γενουατική εισβολή (που η Ελεονώρα είχε μυστικά κανονίσει) φυλακίστηκε πρώτα στη Φαμαγκούστα και μετά στη Γένουα, όπου αποκεφαλίστηκε περί το 1375.

Σχέσεις με εραστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1370, σύμφωνα με τον Ρουντ-Κόλενμπεργκ, η Αλίκη έγινε ερωμένη του Ζαν ντε Μουστρύ, μεγάλου ναυάρχου της Κύπρου. Δεν έχουν καταγραφεί τέκνα από τη σχέση αυτή.

Υπήρχε επίσης η φήμη ότι είχε σχέση με τον Γενουάτη ναύαρχο Πιέτρο ντι Κάμπιο Φρεγκόζα, που είχε συνεργαστεί στον θάνατο του συζύγου της. Το Χρονικό του Αμάντι αναφέρει ότι η Αλίκη ήταν τόσο ερωτευμένη με τον Γενουάτη ναύαρχο, που αμέλησε να παρέμβει υπέρ του Φιλίππου και να τον σώσει από την εκτέλεση. Αυτή απεβίωσε μετά το 1376.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1355 τον Φίλιππο των Ιμπελέν σενεσάλη της Κύπρου (απεβ. π.1375), γιο του Μπαλιάν, γιου του Ιωάννη, γιου του Μπαλιάν Δ΄ κυρίου του Αρσούφ. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, Jerusalem, Nobility, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy