Φερδινάνδος Δ΄ μέγας δούκας της Τοσκάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φερδινάνδος Δ΄ μέγας δούκας της Τοσκάνης

Ο Φερδινάνδος Δ΄ μέγας δούκας της Τοσκάνης (Φλωρεντία 10 Ιουνίου 1835 - Σάλτσμπουργκ 17 Ιανουαρίου 1908) ήταν μέγας δούκας της Τοσκάνης (1859-1860), μεγαλύτερος γιος του Λεοπόλδου Β΄, μέγα δούκα της Τοσκάνης και της δευτέρας συζύγου του Μαρίας - Αντουανέτας των δύο Σικελιών. Αναγκάστηκε με την οικογένεια του να εγκαταλείψει την Φλωρεντία στις 27 Απριλίου 1859 με την έκρηξη επανάστασης λόγω του πολέμου της Γαλλίας και της Σαρδηνίας εναντίον της Αυστρίας, η οικογένεια κατέφυγε στην Αυστρία. Μετά το τέλος του πολέμου ο πατέρας του Λεοπόλδος καθαιρέθηκε στις 21 Ιουλίου και ο Φερδινάνδος τον διαδέχθηκε ως μέγας δούκας, αλλά στάθηκε ανίκανος να επιστρέψει στην Φλωρεντία γιατί το εθνικό συμβούλιο της Τοσκάνης τον καθαίρεσε μόλις έναν μήνα αργότερα.

Διατήρησε τις ελπίδες να ανακτήσει τον θρόνο του κάτι που του είχαν υποσχεθεί η Γαλλία και η Αυστρία αλλά τελείωσαν οριστικά μετά την ενσωμάτωση της Τοσκάνης στο βασίλειο της Σαρδηνίας στις 22 Μαρτίου/1860,πέρασε την υπόλοιπη ζωή του σε εξορία στην Αυστρία.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Με την πρώτη σύζυγο του Άννα Μαρία Μαξιμιλιανή Στεφανία της Σαξονίας (1836 - 1859) κόρη του βασιλιά Ιωάννη Α΄ της Σαξωνίας απέκτησε την Μαρία Αντουανέττα Λεοπολδίνα (1858 - 1883) που έγινε μοναχός στο μοναστήρι της Θηρεσίας στην Πράγα.
  • Με την δεύτερη σύζυγο του Αλίκη της Πάρμας (1849 - 1935) κόρη του Καρόλου Γ΄ της Πάρμας απέκτησε:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ferdinand IV, Grand Duke of Tuscany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).