Φαέθων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτό το λήμμα αφορά το μυθικό πρόσωπο. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Φαέθων (αποσαφήνιση).
Φαέθων
Palazzo Comunale, coat of arms (Crespino).jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Φαέθων (Αρχαία Ελληνικά)
Αιτία θανάτουαστραπή
Οικογένεια
ΣύντροφοςΑφροδίτη
Cycnus
ΤέκναEretrieus
ΓονείςΉλιος και Κλύμενος και Κλυμένη και Μερόπη[1]
ΑδέλφιαΦαέθουσα
Μερόπη[1]
Astris
Λαμπετίη
Αιγιάλη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φαέθων, στη δημοτική Φαέθοντας, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν γιος του Ήλιου και της Κλυμένης.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«ΦΑΕΘΩΝ» < φαέθων μτχ. τοῦ φαέθω = λάμπω, φωτίζω, στίλβω. Ὑπήρχε η φράση<: «πάννυχα καὶ φαέθοντα» = νύχτα-μέρα, νυχθημερόν. [«Φάος» εἶναι ὁ ἀσυναίρετος τύπος τῆς λέξης «φῶς», ἐξ οὗ: φαεινός, φαεσφόρος, φαείνω > φαίνω > φαίνομαι] αντίστοιχο θηλυκό: φαέθουσα (απὸ τη μετοχή) / φαεθοντίς (ποιητικά).

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια μέρα, ο πατέρας του τον άφησε να οδηγήσει το άρμα του. Όμως ο Φαέθων δεν στάθηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης του πατέρα του. Σύμφωνα με την μυθολογική εκδοχή, μόλις ο Φαέθων, που οδηγούσε το άρμα του Ήλιου, είδε το φοβερό Σκορπιό στον ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε έχασε την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να ελέγξει τα ηνία του άρματος του πατέρα του. Επακολούθησε το αφήνιασμα των αλόγων, που είχε ως αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνει ο Ήλιος, απειλώντας με καταστροφή τη Γη. Τελικώς μάλιστα, τα άλογα έφεραν το άρμα τόσο χαμηλά και κοντά στη γη, ώστε άρχισε να καίγεται και τα ποτάμια άρχισαν να ξεραίνονται από την εκπεμπόμενη θερμότητα. Ο Δίας, θέλοντας να προλάβει χειρότερες καταστροφές, τον γκρέμισε με ένα κεραυνό στον Ηριδανό ποταμό, σκοτώνοντάς τον.

Οι Ηλιάδες, οι αδελφές του Φαέθοντα, απαρηγόρητες για τον θάνατο του αδερφού τους, μεταμορφώθηκαν από τους θεούς σε λεύκες.

Η πιο διαδεδομένη μορφή του μύθου μας παραδίδεται από τον Οβίδιο στις Μεταμορφώσεις του (Βιβλίο ΙΙ). Αλλά και ο Δάντης αναφέρεται στο συγκεκριμένο μύθο στη Θεία Κωμωδία του. (Canto XVII).

Φαέθων πλανήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Έλληνες για μεγάλες χρονικές περιόδους ονομάζουν με το όνομα Φαέθων και τον πλανήτη Δία, επειδή είναι πολύ φωτεινός..

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αστεροειδής 3200 Φαέθων (3200 Phaethon), που ανακαλύφθηκε το 1983 και πλησιάζει πολύ τον Ήλιο, πήρε το όνομά του από τον μυθικό αυτό γιο του Ηλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]