ΥΚΚ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όμιλος ΥΚΚ (YKK Group)
Νομική μορφήΙδιωτική εταιρεία Kabushiki kaisha
Ίδρυσητον Ιανουάριο του 1934, ως San-es Shokai
ΙδρυτήςTadao Yoshida
ΈδραIzumichō, Chiyoda, Tokyo, Chiyoda-ku, Tokyo 101-8642, Ιαπωνία
ΠροϊόνταΠροϊόντα στερέωσης, Παράθυρα και πόρτες, Κατασκευή βιτρινών, Κατασκευή μηχανημάτων
Κύκλος εργασιώνJPY 721,03 δις (Οικον. έτος 2014)
(US$ 6,10 δις (Οικον. έτος 2014))
Καθαρά έσοδαJPY 46,90 δις (Οικον. έτος 2014)
(US$ 390,80 εκατομ. (Οικον. έτος 2014))
Υπάλληλοι42.154 (στοιχεία 31 Μαρτίου 2015)
Θυγατρικές109 θυγατρικές εταιρείες σε 71 χώρες
Ιστότοποςwww.ykk.com/english/
Υποσημειώσεις/παραπομπές:
[1][2][3]
Commons page Πολυμέσα

Ο Όμιλος ΥΚΚ (YKK Group) ή απλώς ΥΚΚ (YKK Waikeikei Gurūpu), είναι μια Ιαπωνική Ομάδα από κατασκευαστικές εταιρείες. Ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φερμουάρ παγκοσμίως, ο Όμιλος ΥΚΚ έχει γίνει διάσημος από την κατασκευή των φερμουάρ· Ωστόσο, κατασκευάζει επίσης και άλλα προϊόντα στερέωσης, αρχιτεκτονικά προϊόντα και βιομηχανικά μηχανήματα.

Το αρχικά ΥΚΚ, προέρχονται από την Yoshida Kōgyō Kabushiki gaisha (Γιαπωνέζικα: 吉田工業株式会社), που σημαίνουν "Yoshida Manufacturing Shareholding Company" (Βιομηχανική Συμμετοχική Εταιρεία Yoshida). Η ΥΚΚ παράγει στερεωτικά και αρχιτεκτονικά προϊόντα σε 109 ΥΚΚ εταιρείες σε 71 χώρες σε όλο τον κόσμο.[4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό που θα γινόταν αργότερα ΥΚΚ, αρχικά λειτούργησε ως San-es Shokai και ιδρύθηκε από τον Tadao Yoshida τον Ιανουάριο του 1934, στο Higashi Nihonbashi, στο Τόκιο. Η εταιρεία ειδικεύονταν στην εμπορία των προϊόντων στερέωσης. Τον Φεβρουάριο του 1938, η San-es Shokai μετονομάστηκε σε Yoshida Kogyosho. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν σε εξέλιξη από το 1939 και η επόμενη σημαντική εταιρική εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 1942.[5]

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 1946, η επιχείρηση καταχώρησε το εμπορικό σήμα ΥΚΚ. Μια σημαντική τεχνολογική αλλαγή ήρθε το 1950, όταν η εταιρεία αγόρασε από τις ΗΠΑ, μια αυτοματοποιημένη αλυσίδα παραγωγής (chain machine), η οποία επέτρεπε την αυτοματοποίηση της διαδικασίας κατασκευής φερμουάρ. Παλαιότερα, τα φερμουάρ ΥΚΚ κατασκευάζονταν χειρωνακτικά και ως εκ τούτου ήσαν κατώτερης ποιότητος, εν αντιθέσει των αυτοματοποιημένων φερμουάρ του εξωτερικού.

Τον Μάρτιο του 1951, η ΥΚΚ μετεγκατέστησε τα κεντρικά της γραφεία στο Chūō, Τόκιο. Το Μάιο του 1955, ένα νέο εργοστάσιο ξεκίνησε να λειτουργεί στο Kurobe, Toyama. Τον Αύγουστο του 1958, τα κεντρικά της γραφεία μετεγκατεστάθηκαν και πάλι στο Taitō, Τόκιο. Το ίδιο έτος, η εταιρεία επίσης συνέστησε τη νέα της μάρκα «Conceal» («Απόκρυψη»), στην οποία δεν φαίνονται τα δόντια του φερμουάρ. Ένα άλλο σημαντικό βήμα έγινε το Νοέμβριο του 1959, με το άνοιγμα της πρώτης τοποθεσίας στο εξωτερικό, η οποία παρήγαγε φερμουάρ ΥΚΚ στη Νέα Ζηλανδία. Το πρώτο γραφείο της ΥΚΚ στις ΗΠΑ, άνοιξε στη Νέα Υόρκη το 1960 και τώρα είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της χώρας σε φερμουάρ και λοιπά μέσα στερέωσης όπως σούστες (snaps)[Σημ. 1] και κουμπιά. Καθώς μεγάλωνε η εταιρεία, εισήγαγε στο εσωτερικό της, το κάθε βήμα της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της τήξης ορειχάλκου και της βαφής υφασμάτων.[6]

Διαφοροποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοντινό πλάνο του φερμουάρ ΥΚΚ στο μπλε τζιν.

Τον Νοέμβριο του 1961, η σειρά προϊόντων διαφοροποιήθηκε ώστε να περιλαμβάνονται και προϊόντα αλουμινίου για κτίρια. Τον Ιούνιο του 1963 η εταιρεία ξανά μετέφερε και πάλι την έδρα της στη Chiyoda, Τόκιο, την τρέχουσα θέση της εταιρείας. Το 1966, εισήχθη ένα νέο προϊόν το YZip, ένα πρόσθετα ισχυρό και ανθεκτικό φερμουάρ για τα τζιν. Η εξέλιξη της της μηχανής η οποία θα περιελάμβανε αυτομάτως το φερμουάρ YZip στη διαδικασία ραψίματος του τζιν, αύξησε περαιτέρω τις πωλήσεις, ειδικότερα στις ΗΠΑ. Το 1968 η ΥΚΚ άνοιξε το πρώτο της υποκατάστημα στον Καναδά. Η Καναδική της έδρα, επί του παρόντος είναι στο Μοντρεάλ, Κεμπέκ. Υπήρξε περαιτέρω επέκταση στη δεκαετία του 1970, με το άνοιγμα τριών νέων εγκαταστάσεων στο Utazu, Kagawa τον Απρίλιο του 1972, στο Sanbongi, Miyagi τον Ιούνιο του 1974 και στο Yatsushiro, Kumamoto το Φεβρουάριο του 1975. Η ΥΚΚ, επίσης άνοιξε ένα εργοστάσιο κατασκευής στερεωτικών στο Εσουατίνι, το οποίο αναπτύχθηκε για να προμηθεύει το σύνολο της περιοχής νοτίως της Σαχάρας, συμπεριλαμβανομένων της Μαδαγασκάρης και του Μαυρικίου.

Περισσότερες σειρές προϊόντων έγιναν διαθέσιμες τον Δεκέμβριο του 1981, με τα στερεωτικά της Quicklon (μερικές φορές αποκαλούμενη Cosmolon). Η επέκταση διεθνώς όπως και των προϊόντων, συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του 1980, με μια κτηματομεσητική εταιρεία στη Σιγκαπούρη τον Δεκέμβριο του 1984, με μια γεωργική επιχείρηση στη Βραζιλία τον Ιανουάριο του 1985 και ενός εργοστασίου στην Ινδονησία τον Σεπτέμβριο του 1986, για την παραγωγή φερμουάρ και εξαρτημάτων αλουμινίου για τα κτήρια. Η εταιρεία τελικά μετονομάστηκε σε ΥΚΚ, τον Αύγουστο του 1994.

Η νέα χιλιετία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2000, η εταιρεία που είχε συσταθεί, η ΥΚΚ Newmax Co, Ltd, ειδικευόμενη στην παραγωγή σουστών και κουμπιών. Τον Δεκέμβριο του 2002, μια εταιρεία μηχανημάτων, ιδρύθηκε στο Σουτσόου, Κίνα. Μια εταιρεία με ειδίκευση στις πωλήσεις, η YKK Fastening Products Sales Inc. συνεστήθη τον Φεβρουάριο του 2003. Η YKK AP Inc. ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2003, με ειδίκευση στα προϊόντα αρχιτεκτονικής.

Συνολικά, ο οργανισμός διαχειρίζεται περισσότερες από 109 θυγατρικές εταιρείες σε 71 χώρες, με 40.708 υπαλλήλους.[4]

Καθορισμός των τιμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επέβαλε στην ΥΚΚ πρόστιμο 150,3 εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση των παγκόσμιων καρτέλ καθορισμού τιμών και τον διαμοιρασμό των αγορών με τους κατασκευαστές φερμουάρ Prym και Coats. Στη Coats Βρετανίας και Prym Γερμανίας, λόγω της συμμετοχής τους σε καρτέλ, επεβλήθησαν πρόστιμα ύψους 122,4 εκατομμυρίων και 40,5 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοίχως.[7] Η ΥΚΚ στις 27 Ιουνίου 2012, έχασε την έφεση στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.[8][9] Στη συνέχεια άσκησε έφεση προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 5 Σεπτεμβρίου 2012,[10] η οποία ήταν εν μέρει επιτυχής.

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προϊόντα στερέωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα προϊόντα στερέωσης, είναι τα πρώτα και εξακολουθούν να είναι το σημαντικότερο προϊόν της ΥΚΚ. Εσωτερικά, η εταιρεία ΥΚΚ, διακρίνεται μεταξύ του Τομέα Πλαγίας Στερέωσης, του Τομέα Υφασμάτων και Πλαστικών Προϊόντων και του Τομέα Στερεωτικών Σουστών και Κομβίων.

  • Φερμουάρ
  • Πρότυπο μεταλλικό
    • YZiP: Μεταλλικό φερμουάρ, εξαιρετικά ανθεκτικό για τα τζιν
    • EverBright: Μεταλλικό φερμουάρ, γυαλισμένο για οπτική αισθητική και ανθεκτικό στη διάβρωση
    • Excella: Μεταλλικό φερμουάρ, γυαλισμένο και επιστρωμένο για οπτική αισθητική, επίσης, σε διαφορετικά χρώματα. [Διατίθεται σε ασημί, χρυσό και αντικέ φινίρισμα.]
    • Standard Coil
    • Conceal: Πλαστικό σπειροειδές φερμουάρ, με κρυφά στοιχεία (χωρίς εμφανή δόντια)
    • Vislon: Πρότυπο - ανθεκτικό πλαστικό φερμουάρ
  • Προϊόντα άγκιστρου και θηλιάς, περισσότερο γνωστά ως Velcro, την εμπορική ονομασία του ανταγωνιστή.
  • Πλαστικά μέρη, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων στερεωτικών και πόρπες
  • Σούστες και κουμπιά, συμπεριλαμβανομένων στερεωτικές σούστες και κουμπιά τζιν

Στις 26 Αυγούστου 2013, η Επιχείρηση ΥΚΚ, κατέθεσε καταγγελία για προσβολή διπλώματος ευρεσιτεχνίας στη Middle District της Γεωργίας, κατά της Velcro USA Inc. στο Μάντσεστερ, Νιου Χάμσαϊρ σχετικά με μια λωρίδα στερέωσης που χρησιμοποιείται σε μορφοποιημένα προϊόντα αφρού, ως σώμα μαξιλαριού το οποίο χρησιμοποιείται σαν κάθισμα αυτοκινήτου.[11]

Προϊόντα αρχιτεκτονικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρχιτεκτονικά προϊόντα αλουμινίου, περιλαμβάνουν συστήματα υαλοπινάκων για εξωτερικούς χώρους από γυαλί· εισόδους για εμπορικές και θεσμικές διαρθρώσεις· αλεξήλια αλουμινίου και οικιστικά παράθυρα. Έχει τη βάση της στο Austell, Γεωργίας, ΗΠΑ.

Η YKK AP America Inc. κατασκευάζει εισόδους, βιτρίνες, αυλαίες τοίχων, παράθυρα τοίχου, αλεξήλια, παράθυρα και συρόμενες πόρτες για κτίρια γραφείων, κατοικιών πολυόροφα κτίρια, σχολεία, γήπεδα, εμπορικά κέντρα και θεσμικές δομές.[12]

Μηχανήματα και μηχανολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όμιλος Μηχανημάτων και Μηχανολογίας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την παραγωγή μηχανημάτων, τον εξοπλισμό, τις χρωστικές βαφές και στην εξυπηρέτηση του Ομίλου ΥΚΚ με τον Τομέα Αποκλειστικών Μηχανημάτων, Τομέα Βιομηχανικών Μηχανημάτων και τον Τομέα Χρωστικών.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΥΚΚ διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις σε 71 χώρες.[4] Η ΥΚΚ έχει ένα μεγάλο κέντρο παραγωγής, το οποίο βρίσκεται στο Μαίηκον (Τζόρτζια), ΗΠΑ.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ζευγάρι μεταλλικών (ή και πλαστικών κουμπιών), το οποίο έχει κοιλότητα με ελατήριο, ενώ το άλλο είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε, όταν πατηθεί στο πρώτο, να εφαρμόσει εντελώς. Συνήθως, απαντάται στα μπουφάν ή και πανταλόνια τζιν, τα αδιάβροχα, τα χειμερινά μπουφάν, τα πουκάμισα κλπ. [Παρ. Σημ. 1]
Παραπομπές σημειώσεων
  1. Εμμ. Κριαράς (1995). «Σούστα». Νέο Ελληνικό Λεξικό, Λεξικό της σύγχρονης Ελληνικής Δημοτικής γλώσσας. Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών. σελ. 1249. ISBN 960-213-326-0. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Corporate Profile». YKK Corporation. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015. 
  2. «Company Overview». Bloomberg L.P. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015. 
  3. «Financial Highlights». YKK Corporation. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2015. 
  4. 4,0 4,1 4,2 «YKK Corporate Profile». YKK Corporation. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2013. 
  5. «HISTORY : YKK GROUP». Ykk Corporation. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2014. 
  6. Stevenson, Seth (30 Απριλίου 2012). «Why YKK?». Slate. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2014. 
  7. Schomberg, William (19 Σεπτεμβρίου 2007). «EU fines zip-makers over 328 mln Euros for cartel». Reuters. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2014. 
  8. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2016. 
  9. White, Aoife (27 Ιουνίου 2012). «Coats and YKK Lose EU Court Challenges Over Antitrust Fines». Businessweek. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2013. 
  10. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2016. 
  11. Womble Carlyle Sandridge & Rice, PLLC (October 10, 2013). «YKK Corporation Files Patent Infringement Action Against Competitor Velcro USA». The National Law Review. http://www.natlawreview.com/article/ykk-corporation-files-patent-infringement-action-against-competitor-velcro-usa. Ανακτήθηκε στις November 25, 2014. 
  12. «YKK AP Wins Design Award: YKK AP Wins International Design Excellence Award With Aid Of Agency Video». Freebairn & Company. 21 Αυγούστου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2014. 


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]