Χάρι Πότερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζωρτζ Ουέσλι)
Αυτό το λήμμα αφορά τη σειρά βιβλίων με ήρωα τον Γιώργο Πότερ. Για τον χαρακτήρα με το όνομα Χάρι Πότερ, δείτε: Χάρι Πότερ (χαρακτήρας).
Χάρι Πότερ


ΣυγγραφέαςΤζ. Κ. Ρόουλινγκ
Επιμέλεια εξώφυλλουΜέρι ΓκρανΠρέ
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά
GenreΦαντασία
ΕκδότηςBloomsbury Publishing
(Ηνωμένο Βασίλειο)
Εκδόθηκε26 Ιουνίου 1997 – 21 Ιουλίου 2007
(αρχική δημοσίευση)
Αρ. βιβλίων7
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Ο Χάρρυ Πόττερ (αγγλικά: Harry Potter) είναι σειρά επτά μυθιστορημάτων φαντασίας από τη Βρετανίδα συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Η σειρά αυτή περιγράφει έναν κόσμο μάγων με βασικό χαρακτήρα ένα νεαρό αγόρι με το όνομα Χάρι Πότερ. Η κεντρική ιστορία των βιβλίων περιγράφει τον αγώνα του Χάρι Πότερ εναντίον του κακού μάγου Βόλντεμορτ, ο οποίος θέλει να κατακτήσει τον κόσμο των μάγων. Το πρώτο μυθιστόρημα, Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1997 και στα ελληνικά τον Νοέμβριο του 1998. Και τα επτά βιβλία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Ο τίτλος του έβδομου βιβλίου της σειράς, ο οποίος ανακοινώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2006 στην προσωπική ιστοσελίδα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, είναι Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου και κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου 2007 το οποίο σύμφωνα με τους εκδότες έσπασε όλα τα ρεκόρ, αφού η πρώτη έκδοση πούλησε 12 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Αμερική. Τα βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ είναι εξαιρετικά δημοφιλή με πωλήσεις που μέχρι τον Απρίλιο του 2008 υπερβαίνουν τα 375 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Εντούτοις, έχουν δεχτεί οξεία κριτική από κάποιες ομάδες. Τα βιβλία εκδίδονται από την Bloomsbury Publishing Plc στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τη Scholastic Press στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Raincoast Books στον Καναδά και από την Ψυχογιός στην Ελλάδα. Και τα επτά βιβλία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τη Warner Bros., με το τελευταίο μέρος της τελευταίας ταινίας, να κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 13 Ιουλίου του 2011, ενώ η πρεμιέρα στην Αμερική και σε άλλες χώρες έγινε στις 15 Ιουλίου του ίδιου έτους.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μυθιστορήματα περιστρέφονται γύρω από τον Χάρι Πότερ, ένα ορφανό που ανακαλύπτει στην ηλικία των έντεκα ότι είναι μάγος, αν και ζει στον συνηθισμένο κόσμο των μη-μάγων (Μαγκλ). Ο κόσμος των μάγων συνυπάρχει κρυφά με τον κόσμο των Μαγκλ. Η μαγική ικανότητα του Χάρι είναι έμφυτη, και τα παιδιά με τέτοιες ικανότητες καλούνται να παραστούν στη Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια, το σχολείο των μάγων στη Σκωτία, όπου διδάσκονται τις απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχία στον κόσμο των μάγων. Ο Χάρι γίνεται μαθητής στη Σχολή Χόγκουαρτς και εκεί είναι το μέρος όπου λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα από τα γεγονότα στη σειρά. Όπως ο Χάρι αναπτύσσεται μέσα από την εφηβεία του, μαθαίνει να ξεπερνάει τα προβλήματα που βρίσκει μπροστά του: μαγικά, κοινωνικά και συναισθηματικά, όπως τη φιλία, τις ρομαντικές σχέσεις, τις σχολικές εξετάσεις, το άγχος, τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση του πραγματικού κόσμου που βρίσκεται έξω από το Χόγκουαρτς, καθώς θα πάρει μέρος στον δεύτερο και πιο βίαιο πόλεμο των μάγων της Βρετανίας, μετά την επιστροφή του σκοτεινού άρχοντα Βόλντεμορτ.

Κάθε μυθιστόρημα εξιστορεί ένα έτος στη ζωή του Χάρι κατά τη διάρκεια της περιόδου της 1991-1998. Τα βιβλία περιέχουν επίσης πολλές αναδρομές στο παρελθόν, καθώς η Κιβωτός των Στοχασμών επιτρέπει στον Χάρι να δει τις μνήμες των άλλων χαρακτήρων.

Δομή και ύφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μυθιστορήματα Harry Potter απευθύνονται κυρίως σε νεανικό κοινό ενηλίκων που αποτελούν αναγνώστες μεσαίας βαθμίδας, σε παιδιά ή και σε μεγαλύτερους ενήλικες. Τα μυθιστορήματα εμπίπτουν στο είδος της λογοτεχνίας φαντασίας, και πληρούν τις προϋποθέσεις ως ένα μοναδικό είδος της φαντασίας που ονομάζεται "αστική φαντασία",[1] "σύγχρονη φαντασία",[2] ή "χαμηλή φαντασία". Πρόκειται κυρίως για δράματα και διατηρούν έναν αρκετά σοβαρό και σκοτεινό τόνο παντού, αν και περιέχουν κάποιες αξιοσημείωτες κωμικοτραγικές περιπτώσεις και μαύρο χιούμορ. Από πολλές απόψεις, είναι επίσης παραδείγματα μυθιστορημάτων ενηλικίωσης[3][4] και περιέχουν στοιχεία μυστηρίου, περιπέτειας, τρόμου, θρίλερ και ρομαντικών ειδυλλίων.

Στη μέση του κάθε βιβλίου, ο Χάρι έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα προβλήματα και συχνά αναγκάζεται να παραβιάσει κάποιους κανόνες του σχολείου. Αν οι μαθητές πιαστούν να παραβιάζουν τους κανόνες, τότε συχνά τιμωρούνται από τους καθηγητές του Χόγκουαρτς. Ωστόσο, οι ιστορίες φτάνουν στο αποκορύφωμά τους το εαρινό εξάμηνο, κοντά ή λίγο μετά τις τελικές εξετάσεις, όταν τα γεγονότα κλιμακώνονται πολύ πέρα από τις σχολικές διαμάχες, και ο Χάρι πρέπει να αντιμετωπίσει είτε τον Βόλντεμορτ ή κάποιον από τους οπαδούς του, τους Θανατοφάγους. Καθώς εξελίσσεται η σειρά, ένας ή περισσότεροι χαρακτήρες σκοτώνονται σε κάθε ένα από τα τελευταία τέσσερα βιβλία.[5] Αυτοί οι θάνατοι έχουν ιδιαίτερο απόηχο στον Χάρι, ο οποίος μαθαίνει σημαντικά μαθήματα μέσα από τις συζητήσεις του με τον διευθυντή του Χόγκουαρτς Άλμπους Ντάμπλντορ. Στο τελευταίο μυθιστόρημα, Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, ο Χάρι και οι φίλοι του περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μακριά από το Χόγκουαρτς και επιστρέφουν εκεί μόνο όταν έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσουν τον Βόλντεμορτ στο φινάλε.

Ιστορικό έκδοσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βιβλία έχουν αναγνώστες όλων των ηλικιών. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δήλωσε πως δεν είχε καμία ηλικιακή ομάδα στο νου της όταν ξεκίνησε να γράφει τον Χάρι Πότερ, οι εκδότες της όμως, αρχικά είχαν εστιάσει την πώληση των βιβλίων στο αναγνωστικό κοινό μεταξύ 8 και 15 ετών. Πρόσφατα τα βιβλία ξεκίνησαν να τυπώνονται σε δύο εκδόσεις, μία με το πρωτότυπο "παιδικό" εξώφυλλο, και μία με εξώφυλλο που στοχεύει σε αναγνωστικό κοινό μεγαλύτερων ηλικιών. Επιπλέον, καθώς η σειρά προχωρά, η γραφή της Ρόουλινγκ εξελίσσεται και το περιεχόμενο των βιβλίων ωριμάζει καθώς ο βασικός χαρακτήρας, ο Χάρι Πότερ, μεγαλώνει. Για παράδειγμα, σε μεταγενέστερα βιβλία, διαπραγματεύονται οι σχέσεις ως ζήτημα της ζωής ενός εφήβου. Έτσι, τo αναγνωστικό κοινό των βιβλίων μεγαλώνει σε ηλικία καθώς η σειρά προχωράει.

Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Bloomsbury Publishing Plc, μία σχετικά μικρή εκδοτική εταιρία, τον Ιούλιο του 1997. Η αρχική του επιτυχία βασίστηκε σε μερικές καλές κριτικές και σε "από στόμα σε στόμα διαφήμιση". Σε όλα τα πρώτα τρία βιβλία, Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά και Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν, απονεμήθηκε το βραβείο Nestlé Smarties Book Prize για το αναγνωστικό κοινό ηλικίας μεταξύ 9 και 11 ετών. Μέχρι την έκδοση του τέταρτου βιβλίου Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς, το 2000, η σειρά είχε γίνει πολύ δημοφιλής και είχε αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα από τον τύπο, ασυνήθιστη για νέα βιβλία. Περίπου την ίδια εποχή η Warner Brothers ξεκίνησε να εργάζεται σε σειρά ταινιών που βασίζεται στα βιβλία. Το γεγονός ότι μία τόσο μεγάλη κοινοπραξία παραγωγής ταινιών ασχολήθηκε με τη σειρά, μεγιστοποίησε την αξία πώλησης των προϊόντων που σχετίζονταν με τον Χάρι Πότερ. Η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε το 2001 και συνοδεύτηκε από βιντεοπαιχνίδια και άλλα προϊόντα που φέρουν λογότυπα και αναγνωριστικά της.

Η προβολή και έμμεση διαφήμιση κλιμακώθηκε με την έκδοση των δύο επόμενων βιβλίων της σειράς Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα και Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ, με μεσονύκτια πάρτυ έκδοσης σε εκατοντάδες βιβλιοπωλεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ταυτόχρονες εκδηλώσεις πρώτης παρουσίασης σε περιοχές του αγγλόφωνου κόσμου και μαζικό ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που οδήγησαν σε πρωτοφανείς πωλήσεις για την πρώτη ημέρα έκδοσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Η.Π.Α. και αλλού. Η σειρά είναι το ίδιο δημοφιλής στον μη-αγγλόφωνο κόσμο μέσω των μεταφράσεών της. Η επιθυμία ανάγνωσης των βιβλίων τη μέρα κυκλοφορίας τους έγινε τόσο μεγάλη από μερικούς αναγνώστες της σειράς, σε σημείο ώστε η αγγλική έκδοση του Τάγματος του Φοίνικα έγινε το πρώτο βιβλίο στα αγγλικά που έφτασε στην κορυφή των πωλήσεων βιβλίων στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, ο βασικός χαρακτήρας Χάρι Πότερ προέκυψε σαν ιδέα καθώς βρισκόταν σε ένα τρένο και ταξίδευε από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο το 1991. Τμήματα των βιβλίων λέγεται ότι έχουν γραφτεί σε καφέ στο Εδιμβούργο. Οι πωλήσεις από τα βιβλία, τα δικαιώματα από τις ταινίες και τα επίσημα προϊόντα, έχουν κάνει τη Ρόουλινγκ δισεκατομμυριούχο και τον 620ό πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο.[6]

Κάθε βιβλίο καταγράφει περίπου έναν χρόνο της ζωής του Χάρι Πότερ στη Σχολή Χόγκουαρτς, όπου μαθαίνει τη χρήση μαγείας και την παρασκευή μαγικών φίλτρων. Ο Χάρι Πότερ επίσης αναγκάζεται να υπερπηδήσει εμπόδια — τόσο σε ζητήματα που αφορούν τις μαγικές ικανότητες, όσο σε κοινωνικά και συναισθηματικά ζητήματα — καθώς προχωρά από την εφηβεία στην ενηλικίωση.

Η Ρόουλινγκ ανακοίνωσε πως έχει σχεδιάσει την έκδοση εφτά βιβλίων, το καθένα εκ των οποίων θα είναι λίγο πιο "σκοτεινό" από το προηγούμενό του καθώς ο Χάρι Πότερ μεγαλώνει και το αντίπαλο δέος του, ο Βόλντεμορτ, αποκτά επιπλέον δυνάμεις. Μέχρι το 2005 έξι βιβλία είχαν εκδοθεί. Το έκτο, Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ, εκδόθηκε στην αγγλική του έκδοση στις 16 Ιουλίου του 2005 και στα ελληνικά στις 25 Νοεμβρίου του 2005. Το έβδομο, Harry Potter and the Deathly Hallows, εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου του 2007 στην αγγλική γλώσσα, ενώ στα ελληνικά κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου, με τον τίτλο Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου.

Μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997)
  2. Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Chamber of Secrets, 1998)
  3. Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 1999)
  4. Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000)
  5. Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003)
  6. Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Half-Blood Prince, 2005)
  7. Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Deathly Hallows, 2007)

Τα επτά βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ πούλησαν περίπου 450 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς. Μάλιστα, το τελευταίο βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2007, πούλησε 11 εκατομμύρια αντίτυπα μόλις στο πρώτο 24ωρο διάθεσής του.[7] Τα βιβλία είναι αρκετά δημοφιλή και ως αποτέλεσμα πολλά βιβλιοπωλεία παγκοσμίως οργάνωναν "πάρτυ κυκλοφορίας" ("release party") την ημέρα κυκλοφορίας των βιβλίων της σειράς.

Τα βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ έχουν μεταφραστεί σε 73 γλώσσες μεταξύ των οποίων και δύο "νεκρές" γλώσσες, η αρχαία ελληνική και η λατινική. Για την αγγλική γλώσσα υπάρχει μία έκδοση που έχει προσαρμοστεί στα αμερικανικά αγγλικά, με αλλαγές λέξεων όπως το "philosopher's" σε "sorcerer's", to "football" σε "soccer", "video recorder" σε "VCR", "do his nut" σε "go ballistic" και το "rubbish bin" σε "trash can".

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν βιβλία Χάρι Πότερ μετά το έβδομο, η Ρόουλινγκ είχε αναφέρει πως μπορεί ενδεχομένως να γράψει ένα όγδοο βιβλίο το οποίο, αν γραφτεί, θα είναι ένα είδος εγκυκλοπαίδειας του κόσμου των μάγων όπως αυτός παρουσιάζεται στη σειρά και θα ασχολείται με θέματα που δεν σχετίζονταν άμεσα με τη μυθιστορία των βιβλίων. Τελικά, η συγγραφέας αποφάσισε να εκδώσει σε βιβλίο το σενάριο του θεατρικού έργου Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί[8] αλλά η ίδια ξεκαθάρισε ότι "δεν είναι το όγδοο μυθιστόρημα Χάρι Πότερ ούτε προοίμιο" (prequel)".[9] Επίσης η συγγραφέας έχει αναφέρει πως δεν θα γράψει κάποιο "εισαγωγικό βιβλίο" (prequel) για τη σειρά. Ακόμη παραμένει άγνωστο το αν θα επιτραπεί σε άλλους συγγραφείς να γράψουν σχετικά με τον κόσμο του Χάρι Πότερ χωρίς συμμετοχή του Χάρι Πότερ.

Συμπληρωματικά βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001 εκδόθηκαν στα αγγλικά δύο μικρά βιβλία με τα ονόματα Φανταστικά Ζώα και πού Βρίσκονται (τίτλος πρωτοτύπου: Fantastic Beasts and Where to Find Them) του Newt Scamander και Το Κουίντιτς ανά τους αιώνες (τίτλος πρωτοτύπου: Quidditch Through the Ages) της Kennilworthy Whisp. Αυτά τα βιβλία υποτίθεται πως είναι αναπαραγωγή δύο βιβλίων του Χόγκουαρτς που ανήκουν στον Χάρι Πότερ, διανθισμένα με σημειώσεις στα περιθώρια από τον ίδιο και τους συμμαθητές του. Τα βιβλία έχουν γραφτεί από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με έσοδα που διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω του οργανισμού Comic Relief. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2007, μετά τη δημοσίευση του Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έγραψε το βιβλίο Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου, το οποίο δημοπρατήθηκε[10] ενώ εκδόθηκε για το κοινό το 2008.

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρωταγωνιστές των ταινιών Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ρούπερτ Γκριντ και Έμμα Γουάτσον.
  1. Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Philisopher's Stone - διεθνώς Harry Potter and the Sorcerer's Stone)
    • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 16 Νοεμβρίου 2001 (Ηνωμένο Βασίλειο), 30 Νοεμβρίου 2001 (Ελλάδα)[11]
    • Σκηνοθέτης: Κρις Κολόμπους
  2. Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (Harry Potter and the Chamber of Secrets)
    • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 3 Νοεμβρίου 2002 (Ηνωμένο Βασίλειο), 29 Νοεμβρίου 2002 (Ελλάδα)[12]
    • Σκηνοθέτης: Κρις Κολόμπους
  3. Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
    • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 31 Μαΐου 2004 (Ηνωμένο Βασίλειο), 8 Σεπτεμβρίου 2004 (Ελλάδα)[13]
    • Σκηνοθέτης: Αλφόνσο Κουαρόν
  4. Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (Harry Potter and the Goblet of Fire)
    • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 6 Νοεμβρίου 2005 (Ηνωμένο Βασίλειο), 24 Νοεμβρίου 2005 (Ελλάδα)[14]
    • Σκηνοθέτης: Μάικ Νιούελ
  5. Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (Harry Potter and the Order of the Phoenix)
    • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 3 Ιουλίου 2007 (Ηνωμένο Βασίλειο), 21 Αυγούστου 2007 (Ελλάδα)[15]
    • Σκηνοθέτης: Ντέιβιντ Γέιτς
  6. Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ (Harry Potter and the Half-Blood Prince)
    • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 7 Ιουλίου 2009 (Ηνωμένο Βασίλειο), 25 Αυγούστου 2009 (Ελλάδα)[16]
    • Σκηνοθέτης: Ντέιβιντ Γέιτς
  7. Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1)
    • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 11 Νοεμβρίου 2010 (Ηνωμένο Βασίλειο), 18 Νοεμβρίου 2010 (Ελλάδα)[17]
    • Σκηνοθέτης: Ντέιβιντ Γέιτς
  8. Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2)
    • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 7 Ιουλίου 2011 (Ηνωμένο Βασίλειο), 14 Ιουλίου 2011 (Ελλάδα)[18]
    • Σκηνοθέτης: Ντέιβιντ Γέιτς

Οι πρώτες τρεις ταινίες έφτασαν στην 1η,[19] 2η,[20] και 2η θέση[21] αντίστοιχα στις παγκόσμιες πωλήσεις εισιτηρίων ("box office") για τις χρονιές που προβλήθηκαν. Τη μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσε η τελευταία ταινία της σειράς, Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 2,[22] αφού απέφερε κέρδος $1.341.511.219 παγκοσμίως, ενώ ολόκληρη η σειρά ταινιών απέφερε $7.727.156.777 παγκοσμίως.[23]

Μετά τη ολοηλήρωση της σειράς Χάρι Πότερ στον κινηματογράφο, ακολούθησαν μερικές πρίκουελ ταινίες που διαδραματίζονται χρονικά πριν απο τα γεγονότα της πρώτης σειράς Χάρι Πότερ.[24] Η σερά αυτή ονομάζεται Φανταστικά Ζώα (Fantastic Beasts), με την πρώτη ταινία της σειράς αυτής το Φανταστικά Ζώα και πού Βρίσκονται να κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους το 2016. Επακολούθησαν άλλες δυο ταινίες μέχρι στιγμής: μια το 2018, και μια το 2022. Αναμένεται να κυκλοφορήσουν κι άλλες δυο ταινίες.

Βιντεοπαιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι βιντεοπαιχνιδιών της σειράς Harry Potter[25]
Έτος Τίτλος Πλατφόρμες
Κονσόλα Η/Υ Φορητή κονσόλα
2001 Harry Potter and the Philosopher's Stone
  • PlayStation 1
  • PlayStation 2
  • Xbox
  • GameCube
  • Microsoft Windows
  • Mac OS X
  • Game Boy Color
  • Game Boy Advance
2002 Harry Potter and the Chamber of Secrets
  • PS1
  • PS2
  • Xbox
  • GameCube
  • Windows
  • Mac OS X
  • Game Boy Color
  • Game Boy Advance
2003 Harry Potter: Quidditch World Cup
  • PlayStation 2
  • Xbox
  • GameCube
  • Windows
  • Game Boy Advance
2004 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
  • PlayStation 2
  • Xbox
  • GameCube
  • Windows
  • Game Boy Advance
2005 Harry Potter and the Goblet of Fire
  • PlayStation 2
  • Xbox
  • GameCube
  • Windows
  • Game Boy Advance
  • Nintendo DS
  • PlayStation Portable
2007 Harry Potter and the Order of the Phoenix
  • PlayStation 2
  • PlayStation 3
  • Xbox 360
  • Wii
  • Windows
  • Mac OS X
  • Game Boy Advance
  • Nintendo DS
  • PlayStation Portable
2009 Harry Potter and the Half-Blood Prince
  • PlayStation 2
  • PlayStation 3
  • Xbox 360
  • Wii
  • Windows
  • Mac OS X
  • Nintendo DS
  • PlayStation Portable
  • Smartphone
2010 Lego Harry Potter: Years 1–4
  • PlayStation 3
  • Xbox 360
  • Wii
  • Windows
  • Mac OS X
  • Nintendo DS
  • PlayStation Portable
Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1
  • PlayStation 3
  • Xbox 360
  • Wii
  • Windows
  • Nintendo DS
2011 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
  • PlayStation 3
  • Xbox 360
  • Wii
  • Windows
  • Nintendo DS
Lego Harry Potter: Years 5–7
  • PlayStation 3
  • Xbox 360
  • Wii
  • Windows
  • Mac OS X
  • Nintendo DS
  • PlayStation Portable
  • 3DS
  • PlayStation Vita
Harry Potter for Kinect
  • Xbox 360


2012 Book of Spells
  • PlayStation 3


2013 Book of Potions
  • PlayStation 3


Pottermore[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ εγκαινίασε μια νέα ιστοσελίδα ανακοινώνοντας έτσι το Pottermore. Το Pottermore άνοιξε για το κοινό στις 14 Απριλίου 2012. Αρχικά, επέτρεπε στους χρήστες να καταταχθούν σε κοιτώνες, να επιλέξουν το μαγικό ραβδί τους και να παίξουν διάφορα παιχνίδια. Ο κύριος σκοπός της ιστοσελίδας είναι να επιτρέψει στο χρήστη να ταξιδέψει στον κόσμο του Χάρι Πότερ, έχοντας για πρώτη φορά πρόσβαση σε περιεχόμενο που δεν είχε αποκαλυφθεί από τη Ρόουλινγκ προηγουμένως. Τον Σεπτέμβριο του 2015, η ιστοσελίδα αναθεωρήθηκε εντελώς και τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά αφαιρέθηκαν.[26] Το Pottermore έχει επανασχεδιαστεί και επικεντρώνεται κυρίως στις πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες, παρά στην εξερεύνηση.

Θεατρικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Cursed Child) είναι θεατρικό έργο σε δύο μέρη που γράφτηκε από τον Τζακ Θορν και βασίζεται σε μια ιστορία από τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Σκηνοθέτης του έργου είναι ο John Tiffany. Το έργο αυτό έχει έκανε πρεμιέρα στις 31 Ιουλίου 2016 στο Palace Theatre στο Λονδίνο (31 Ιουλίου είναι τα γενέθλια του πρωταγωνιστικού ήρωα. Το βιβλίο με το σενάριο κυκλοφόρησε στις 31 Ιουλίου 2016 και είναι το όγδοο σε σειρά επίσημο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ.[27] Η ιστορία τοποθετείται χρονικά δεκαεννέα χρόνια μετά το τέλος του Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου και αφορά τον Χάρι Πότερ, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Υπουργείο Μαγείας, και τον νεότερο γιο του, Άλμπους Σέβερους Πότερ.

Ατραξιόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάστρο του Χόγκουαρτς στο The Wizarding World of Harry Potter.

Μετά την επιτυχία των ταινιών και βιβλίων της σειράς Χάρι Πότερ, η Universal και η Warner Bros. ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργηθεί θεματικό πάρκο The Wizarding World of Harry Potter στο πάρκο περιπέτειας του Universal Orlando Resort στη Φλόριντα. Αυτό άνοιξε επίσημα για το κοινό το καλοκαίρι του 2010.

Τον Μάρτιο του 2011, η Warner Bros. ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα τουριστικό αξιοθέατο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επιδείξει τη σειρά ταινιών Χάρι Πότερ. Το Warner Bros. Studio Tour London είναι μια περιήγηση με τα πόδια πίσω από τις σκηνές στα αυθεντικά σκηνικά και τα κοστούμια από τη σειρά ταινιών. Η ατραξιόν βρίσκεται στα Warner Bros. Studios Leavesden, όπου γυρίστηκαν και οι οκτώ ταινίες Χάρι Πότερ.[28]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Urban Fantasy Book Lists». www.goodreads.com. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. 
  2. «Popular Contemporary Fantasy Books». www.goodreads.com. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. 
  3. «Popular Coming Of Age Books». www.goodreads.com. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. 
  4. «Harry Potter: A Coming of Age Story - MuggleNet» (στα αγγλικά). MuggleNet. 2012-03-06. http://www.mugglenet.com/2012/03/harry-potter-a-coming-of-age-story/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-23. 
  5. «CBC.ca Arts - Two characters to die in last 'Harry Potter' book: J.K. Rowling». 2 Μαρτίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. «Forbes.com: Forbes World's Richest People 2005». www.forbes.com. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018.  line feed character in |title= at position 13 (βοήθεια)
  7. Α.Ε., tovima.gr — Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. «tovima.gr - Η επιστροφή του Χάρι Πότερ». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. 
  8. «Harry Potter Book 8 Is Coming, Confirms J.K. Rowling» (στα αγγλικά). NDTV Gadgets360.com. http://www.gadgets360.com/others/news/harry-potter-book-8-is-coming-confirms-jk-rowling-800978. Ανακτήθηκε στις 2018-04-23. 
  9. «JK Rowling wants you to know she is not writing an eighth Harry Potter novel» (στα αγγλικά). The Independent. 2016-02-11. http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/jk-rowling-harry-potter-and-the-cursed-child-eighth-novel-prequel-sequel-a6867116.html. Ανακτήθηκε στις 2018-04-23. 
  10. [https://web.archive.org/web/20071217031800/http://www.amazon.co.uk/gp/feature.html?docId=1000137983 «J.K. Rowling�s The Tales of Beedle the Bard»]. 17 Δεκεμβρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018.  replacement character in |title= at position 13 (βοήθεια)CS1 maint: Unfit url (link)
  11. Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001), http://www.imdb.com/title/tt0241527/releaseinfo, ανακτήθηκε στις 2018-04-23 
  12. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002), http://www.imdb.com/title/tt0295297/releaseinfo, ανακτήθηκε στις 2018-04-23 
  13. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004), http://www.imdb.com/title/tt0304141/releaseinfo, ανακτήθηκε στις 2018-04-23 
  14. Harry Potter and the Goblet of Fire (2005), http://www.imdb.com/title/tt0330373/releaseinfo, ανακτήθηκε στις 2018-04-23 
  15. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007), http://www.imdb.com/title/tt0373889/releaseinfo, ανακτήθηκε στις 2018-04-23 
  16. Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009), http://www.imdb.com/title/tt0417741/releaseinfo, ανακτήθηκε στις 2018-04-23 
  17. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010), http://www.imdb.com/title/tt0926084/releaseinfo, ανακτήθηκε στις 2018-04-23 
  18. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011), http://www.imdb.com/title/tt1201607/releaseinfo, ανακτήθηκε στις 2018-04-23 
  19. «2001 Yearly Box Office Results - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. 
  20. «2002 Yearly Box Office Results - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. 
  21. «2004 Yearly Box Office Results - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. 
  22. «Harry Potter Movies at the Box Office - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. 
  23. «Harry Potter Franchise Box Office History - The Numbers». www.the-numbers.com. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. 
  24. «Fantastic Beasts: JK Rowling confirms there will be five films in Harry Potter spin-off series». Independent.co.uk. 14 Οκτωβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2017. 
  25. «Ranking Every Harry Potter Videogame» (στα αγγλικά). pastemagazine.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-04-22. https://web.archive.org/web/20160422175249/http://www.pastemagazine.com/articles/2016/02/ranking-every-harry-potter-videogame.html. Ανακτήθηκε στις 2018-04-23. 
  26. «Pottermore unveils its plans for major relaunch: New site, new logo, and new content» (στα αγγλικά). Hypable. 2015-09-11. http://www.hypable.com/pottermore-relaunch-details/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-23. 
  27. «"Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί": Βγαίνει και σε βιβλίο!». News.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. 
  28. «Home». www.wbstudiotour.co.uk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]