Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
Harry Potter and the Philosopher's Stone.jpg
Εξώφυλλο της διεθνούς έκδοσης, που κυκλοφόρησε σε Αυστραλία, Καναδά, Ινδία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Μετάφραση Μάια Ρούτσου
Εικονογράφηση Thomas Taylor
Χώρα Αγγλία
Γλώσσα Αγγλικά
Είδος Νουβέλα Φαντασίας
Εκδότης Bloomsbury Publishing PLC
  Ψυχογιός (GR)
Ημερομηνία έκδοσης 30 Ιουνίου 1997
Προηγείται του Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Philosopher's Stone) είναι το πρώτο από τα επτά βιβλία της επιτυχημένης και δημοφιλούς σειράς μυθιστορημάτων Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με ήρωα τον νεαρό μάγο Χάρι Πότερ. Το βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά στα Αγγλικά στις 30 Ιουνίου 1997 από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury Publishing Plc στο Λονδίνο και μεταφέρθηκε σε ταινία με το ίδιο όνομα.

Ο τίτλος του βιβλίου στα Αγγλικά είναι "Harry Potter and the Philosopher's Stone". Τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία κυκλοφόρησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τον τίτλο "Harry Potter and the Sorcerer's Stone", επειδή ο εκδότης σε αυτήν τη χώρα εξέφρασε ανησυχία για το αν ο τίτλος εκφρασμένος με Βρετανικά Αγγλικά θα έκανε στο αμερικάνικο κοινό εμφανή τη σχέση του βιβλίου με το φανταστικό και τη μαγεία.

Η σειρά Χάρι Πότερ είναι πολύ δημοφιλής και κάθε βιβλίο σημειώνει μεγάλους αριθμούς πωλήσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει έως σήμερα στην κυκλοφορία οχτώ ταινιών που βασίστηκαν στα αντίστοιχα στα βιβλία.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρι Πότερ σύμφωνα με τη συγγραφέα γεννήθηκε 31 Ιουλίου 1980 και έμεινε ορφανός 31 Οκτωβρίου 1981, όταν ο σκοτεινός μάγος Βόλντεμορτ σκότωσε τους γονείς του, Τζέιμς και Λίλι Πότερ που ήταν και αυτοί μάγοι. Η μητέρα του Χάρι πέθανε προσπαθώντας να σώσει τον γιο της και η αυτοθυσία της προκάλεσε τη δολοφονική κατάρα Αβάντα Κεντάβρα, να γυρίσει πίσω στον Βόλντεμορτ. Αντί να σκοτώσει τον Χάρι, δημιούργησε έναν μαγικό δεσμό μεταξύ των δύο, μεταφέροντας μερικές από τις μαγικές δυνάμεις του Βόλντεμορτ στον Χάρι και σχεδόν σκοτώνοντας τον Βόλντεμορτ. Ο Χάρι απέκτησε από τότε μία ουλή σε σχήμα αστραπής στο μέτωπό του και ο Βόλντεμορτ εξαφανίστηκε. Η αγάπη της μητέρας του Χάρι Πότερ καθώς και οι δυνάμεις του Βόλντεμορτ εφοδίασαν τον Χάρι με κάποια μαγική προστασία ενάντια σε μελλοντικές επιθέσεις του Βόλντεμορτ.

Ο Χάρι σώζεται από το μισοκατεστραμμέμο σπίτι των γονιών του από τον μισό γίγαντα Ρούμπεους Χάγκριντ, ο οποίος δουλεύει στη Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια κάτω από τις επιταγές του διευθυντή και ισχυρού μάγου Άλμπους Ντάμπλντορ. Τοποθετείται τότε υπό την κηδεμονία των Μαγκλ (χωρίς μαγικές ικανότητες) συγγενών του, Πετούνια Ντάρσλι (αδερφή της μητέρας του Χάρι) και του συζύγου της, Βέρνον Ντάρσλι. Ο Χάρι ζει με τους θείους του και τον κακομαθημένο εξάδελφο του Ντάντλι, στο Little Whinging, ένα προάστιο του Surrey. Οι Ντάρσλι αντιπαθούν τη μαγεία και αποκρύπτουν από τον Χάρι κάθε γνώση τους για τις μαγικές του ικανότητες. Αντίθετα του λένε πως οι γονείς του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο οποίο ο ίδιος απέκτησε την ουλή στο μέτωπό του. Οι Ντάρσλι κακομεταχειρίζονται τον Χάρι, του οποίου η κρεβατοκάμαρα είναι μία ντουλάπα κάτω από τις σκάλες, γεμάτη με αράχνες. Αργότερα στη σειρά αποκαλύπτεται πως ο Ντάμπλντορ έθεσε τον Χάρι υπό την κηδεμονία των τελευταίων εναπομεινάντων εξ αίματος συγγενών του με σκοπό η αρχαία μαγεία του αίματος και της αγάπης να τον προστατεύσουν μέχρι να ενηλικιωθεί (στα δεκαεφτά).

Μια εβδομάδα πριν τα ενδέκατα γενέθλια του, ο Χάρι αρχίζει να λαμβάνει μυστηριώδεις επιστολές τις οποίες οι Ντάρσλι καταστρέφουν και δεν τον αφήνουν να διαβάσει. Οι επιστολές όμως συνεχίζουν να έρχονται. Οι Ντάρσλι προσπαθώντας να αποτρέψουν το Χάρι από το να διαβάσει τις επιστολές καταφεύγουν τελικά σε ένα μικρό νησί στη θάλασσα. Εντούτοις, ο Χάγκριντ τους βρίσκει και αποκαλύπτει στον Χάρι ότι είναι μάγος και του λέει για τους γονείς του. Του δίνει μια επιστολή και σε αυτήν ο Χάρι διαβάζει ότι έχει μια θέση στο Χόγκουαρτς, με σκοπό να εκπαιδευτεί στη μαγεία. Την επόμενη μέρα τον οδηγεί στη Διαγώνιο Αλέα όπου αγοράζει τα εφόδια που θα χρειαστεί για τη μαγική σχολή. Ο Χάγκριντ επιστρέφει τον Χάρι στους Ντάρσλι με ένα εισιτήριο για το τρένο του Χόγκουαρτς που αναχωρεί από την Πλατφόρμα 9¾ στον σταθμό King's Cross στο Λονδίνο.

Όλοι οι νέοι μαθητές που φτάνουν στο Χόγκουαρτς, ταξινομούνται σε έναν από τους τέσσερις κοιτώνες του σχολείου, Γκρίφιντορ, Χάφλπαφλ, Ράβενκλοου και Σλίθεριν φορώντας ένα αρχαίο καπέλο που μιλά, το οποίο κάποτε ανήκε σε έναν εκ των ιδρυτών της σχολής, τον Γκόντρικ Γκρίφιντορ. Κάθε κοιτώνας έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Ο Σλίθεριν αποτελείται από φιλόδοξους, πανούργους μάγους και μάγισσες που θα χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο για να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους. Ο Ράβενκλοου είναι ο οίκος των πιο ευφυών μαθητών. Στον κοιτώνα Γκρίφιντορ κατατάσσονται οι γενναιότεροι και ο Χάφλπαφλ χαρακτηρίζεται από αφοσίωση, τιμιότητα και ειλικρίνεια. Όταν ο Χάρι καλείται να ταξινομηθεί, όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα. Ο Χάρι νοερά δηλώνει πως δεν θέλει να γίνει μέλος του Σλίθεριν. Το καπέλο του απαντά λέγοντάς του ότι στον Σλίθεριν θα μεγαλουργήσει, όταν όμως βλέπει το πόσο αποφασισμένος είναι ο Χάρι ενάντια στον Σλίθεριν, τον κατατάσσει στον Γκρίφιντορ. Δύο άλλα μέλη του ίδιου κοιτώνα, ο Ρον Oυέσλι και η Ερμιόνη Γκρέιντζερ γίνονται οι πιο στενοί φίλοι του Χάρι ενώ ο Ντράκο Μαλφόι, που ανήκει στον Σλίθεριν, γίνεται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του.

Κατά τη διάρκεια του έτους, ο Χάρι μαθαίνει για τον κόσμο των μαγισσών και των μάγων. Λαμβάνει ένα μυστηριώδες χριστουγεννιάτικο δώρο, έναν μανδύα που κάνει αόρατο όποιον τον φοράει, ο οποίος κάποτε ανήκε στον πατέρα του και το χρησιμοποιεί για να κινείται απαρατήρητος στο κάστρο. Κάποια στιγμή ανακαλύπτει τον καθρέφτη του Έριζεντ, που του επιτρέπει να δει τους γονείς του. Μαθαίνει για το Κουίντιτς, στο οποίο παίζει στη θέση του ανιχνευτή, το αγαπημένο άθλημα των μάγων, το οποίο παίζεται σε ιπτάμενες σκούπες. Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ο Χάρι Πότερ κινδυνεύει από κάποιον που καταριέται τη σκούπα του.

Ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη ανακαλύπτουν ένα σκύλο με τρία κεφάλια που καλείται Φλάφι από τον Χάγκριντ, και σκοπός της ύπαρξης του είναι να φυλάει μία καταπακτή σε έναν απαγορευμένο διάδρομο στο Χόγκουαρτς. Οι τρεις μαθητές κάνουν υποθέσεις για το τι φυλάει ο κέρβερος και καταλήγουν στο ότι κατά πάσα πιθανότητα φυλάει τη θρυλική Φιλοσοφική Λίθο. Οι τρεις φίλοι πιστεύουν ότι ο Σέβερους Σνέιπ, ο σκοτεινός καθηγητής φίλτρων, πρόκειται να κλέψει τη λίθο με σκοπό να επαναφέρει τον Βόλντεμορτ στο σώμα του.

Πιστεύοντας πως η κλοπή της Λίθου επίκειται σύντομα, Ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη περνούν την καταπακτή για να φτάσουν στη Λίθο πρώτοι. Προσπερνώντας το σύστημα ασφαλείας που έχει τοποθετηθεί από το προσωπικό του σχολείου, ανακαλύπτουν ότι ο καθηγητής Κουΐρέλ και όχι ο Σνέιπ, προσπαθεί να κλέψει τη Φιλοσοφική Λίθο, ενώ ο Σνέιπ προσπαθούσε από την αρχή να προστατέψει τον Χάρι. Ο Χάρι αντιμετωπίζει τον Κουϊρέλ και επιβιώνει μια δεύτερη επαφή με τον Βόλντεμορτ, ο οποίος ζούσε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του Κουϊρελ. Ο τελευταίος σκοτώνεται κατά τη σύγκρουση και ο Βόλντεμορτ διαφεύγει. Ο Ντάμπλντορ συμφωνεί με τον Νίκολας Φλαμέλ, αυτόν που επινόησε τη Φιλοσοφική Λίθο, ότι αυτή θα πρέπει να καταστραφεί με σκοπό να αποτρέψει μελλοντικές απόπειρες του Βόλντεμορτ να την αποκτήσει.

Περικοπές στο κείμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και με το Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ, η αμερικάνικη έκδοση του βιβλίου έχει κείμενο το οποίο δεν είναι ακριβώς ίδιο με αυτό στη βρετανική έκδοση. Σύμφωνα με την προσωπική ιστοσελίδα της συγγραφέως:

"Όποιος έχει διαβάσει και την Αμερικάνικη και τη Βρετανική έκδοση της 'Φιλοσοφικής Λίθου' θα προσέξει πως η εμφάνιση του Ντην Τόμας δεν αναφέρεται στο Βρετανικό βιβλίο, ενώ στην Αμερικάνικη έκδοση υπάρχει μία γραμμή κειμένου που τον περιγράφει (στο κεφάλαιο με το 'καπέλο ταξινόμησης').
Υπάρχει μία εκδοτική αποκοπή στην Βρετανική έκδοση, ο εκδότης μου σκέφτηκε ότι το κεφάλαιο ήταν πολύ μεγάλο και περιόρισε οτιδήποτε πίστευε πως ήταν πλεονασμός στις απαιτήσεις της ιστορίας."[1]


Επιπλέον κάθε αναφορά στη Φιλοσοφική Λίθο ("Philosopher's Stone") στην αμερικάνικη έκδοση αποδίδεται ως "Sorcerer's Stone".

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. J.K.Rowling Official Site από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.