Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά
ΣκηνοθεσίαΚρις Κολόμπους
ΠαραγωγήWarner Bros.
ΣενάριοΤζ. Κ. Ρόουλινγκ
(μυθιστόρημα)
Στιβ Κλόουβς
(σενάριο)
Βασισμένο σεΟ Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά
ΠρωταγωνιστέςΝτάνιελ Ράντκλιφ
Έμμα Γουάτσον
Ρούπερτ Γκριντ
Ρόμπι Κολτρέιν
Ρίτσαρντ Χάρις
Μάγκι Σμιθ
Άλαν Ρίκμαν
Κένεθ Μπράνα
Τζέισον Άιζακς
ΜουσικήΤζον Γουίλιαμς
ΦωτογραφίαΡότζερ Πρατ
ΜοντάζPeter Honess
ΕνδυματολόγοςLindy Hemming
Εταιρεία παραγωγήςHeyday Films, 1492 Pictures και Warner Bros.
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 15 Νοεμβρίου 2002
Country flag 15 Νοεμβρίου 2002
Country flag 29 Νοεμβρίου 2002
Διάρκεια161 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο[1] και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2]
Γλώσσααγγλικά
ΠροηγείταιΟ Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
ΈπεταιΟ Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν

Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (αγγλικά: Harry Potter and the Chamber of Secrets) είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία φαντασίας παραγωγής 2002, σε σκηνοθεσία Κρις Κολόμπους και σε σενάριο Στιβ Κλόουβς. Βασίζεται στο δεύτερο ομότιτλο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ, γραμμένη από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και η ιστορία ακολουθεί τον Χάρι Πότερ στη δεύτερη σχολική χρονιά στο Χόγκουαρτς όπου ο Διάδοχος του Σαλαζάρ Σλίθεριν ανοίγει την Κάμαρα με τα Μυστικά, ελευθερώνοντας ένα φονικό τέρας που πετρώνει τους μαθητές της σχολής. Όλοι οι ηθοποιοί από την πρώτη ταινία Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, Ρίτσαρντ Χάρις, Μάγκι Σμιθ, Ρόμπι Κολτρέιν, Τζούλι Γουόλτερς και Άλαν Ρίκμαν επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους ενώ στο καστ προστίθενται οι Κένεθ Μπράνα και Τζέισον Άιζακς.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών στις 15 Νοεμβρίου 2002. Έλαβε μικτά προς θετικά σχόλια από τους κριτικούς[3] αλλά έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 925 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[4] Μέχρι σήμερα καταλαμβάνει την 68η θέση στις λίστα με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών[4] και την 7η θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της σειράς.[5]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρι περνάει το καλοκαίρι στο σπίτι των θείων του, όταν θα τον επισκεφτεί ο Ντόμπυ, ένα ξωτικό και θα τον προειδοποιήσει να μην επιστρέψει στο Χόγκουαρτς. Ο Χάρι αρνείται. Αργότερα έρχεται ο Ρον με τα δίδυμα αδέρφια του Τζορτζ και Φρεντ, με το ιπτάμενο αμάξι του πατέρα τους να τον πάρουν μαζί τους. Όλοι μαζί πηγαίνουν στο σπίτι των Ουέσλι. Εκεί ο Χάρι θα συναντήσει την αδερφή του Ρον, την Τζίνι, η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μαθήματα στη Σχολή Μάγων. Επίσης γνωρίζει τον πατέρα του Ρον, τον Άρθουρ. Λίγο αργότερα ο Χάρι με τους Ουέσλι θα πάνε στη Διαγώνιος Αλέα. Κατά λάθος ο Χάρι θα βρεθεί στην Αδιέξοδος Αλέα. Ευτυχώς, θα βρει εκεί τον Χάγκριντ που θα τον πάει να βρει τους Ουέσλι και την Ερμιόνη. Καθώς ψωνίζουν, ο Χάρι γνωρίζει το Γκιλντρόι Λόκχαρτ, ένα διάσημο μάγο και συγγραφέα και αργότερα συναντά το Ντρέικο Μαλφόι με τον πατέρα του Λούσιους, που θαυμάζει τον Βόλντεμορτ και απεχθάνεται το Χάρι, την Ερμιόνη και τους Ουέσλι.

Στο σταθμό του τρένου, ενώ όλοι επιβιβάζονται, ο Χάρι και ο Ρον δυσκολεύονται και έτσι χάνουν το τρένο. Οι δυο τους καταφέρνουν να φτάσουν στο Χόγκουαρτς με το ιπτάμενο αμάξι. Όταν μπαίνουν μέσα στη σχολή, ο επιστάτης Φλιτς τους λέει ότι θα αποβληθούν αλλά οι καθηγητές Μαγκόναγκαλ και Ντάμπλντορ τους λένε ότι θα τιμωρηθούν αντί να αποβληθούν.

Λίγο μετά αφού άρχισαν τα μαθήματα, ο Χάρι αρχίζει να ακούει μια απειλητική φωνή που κανένας άλλος δεν ακούει. Τότε οι Χάρι, Ρον και Ερμιόνη βρίσκουν το μήνυμα "Η Κάμαρα των Μυστικών έχει ανοίξει. Εχθροί του διαδόχου, έχετε το νου σας", γραμμένα με αίμα στον τοίχο του κάστρου και ανακαλύπτουν τη γάτα του επιστάτη Φλιτς να έχει μαρμαρώσει. Ο θρύλος λέει ότι η Κάμαρα με τα Μυστικά μπορεί να ανοιχτεί μόνο από το διάδοχο του Σλίθεριν. Ο Χάρι υποψιάζεται το Μαλφόι. Για να μάθουν τι κρύβει, οι τρεις τους θα πιουν πολυχημικό φίλτρο και θα μεταμφιεστούν στους φίλους του Ντρέικο, Κραμπ και Γκόιλ. Μαθαίνουν ότι ο Μαλφόι δεν είναι ο διάδοχος και ότι δεν ξέρει ποιος είναι.

Ο Γκιλντρόι Λόκχαρτ, προσλαμβάνεται να διδάξει στη σχολή ως καθηγητής άμυνας κατά των σκοτεινών δυνάμεων. Στο μάθημά του, ο Ντρέικο καλεί ένα φίδι, με το οποίο ο Χάρι μπορεί να μιλήσει. Η Ερμιόνη εξηγεί ότι μίλησε ερπετικά, κάτι που κάνει όλο το σχολείο να πιστεύει ότι ο Χάρι είναι ο διάδοχος.

Στο μπάνιο, ο Χάρι βρίσκει ένα βιβλίο με άδειες σελίδες που κάποτε ανήκε σε κάποιον με το όνομα Τομ Μάρβολο Ριντλ. Μέσα από το βιβλίο, ο Χάρι βλέπει τι έγινε πριν 50 χρόνια, όταν ο Τομ ήταν μαθητής. Οι αναμνήσεις του Τομ ενοχοποιούν το Χάγκριντ ως το διάδοχο.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς και άλλοι μαθητές βρίσκονται μαρμαρωμένοι, ανάμεσά του και η Ερμιόνη, και το βιβλίο του Τομ Ριντλ χάνεται. Ο Χάρι και ο Ρον ανακαλύπτουν από ένα χαρτί στο πετρωμένο χέρι της Ερμιόνης, ότι το τέρας που είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις είναι ο Βασιλίσκος. Στην πορεία βρίσκουν και άλλο μήνυμα από το διάδοχο και οι καθηγητές λένε ότι η Τζίνι βρίσκεται στην Κάμαρα. Στέλνουν τον Λόκχαρτ να βρει και να σώσει την Τζίνι, αλλά αντιθέτως αυτός προσπαθεί να δραπετεύσει όταν ο Χάρι και ο Ρον τον πιάνουν. Ανακαλύπτουν ότι ο Λόκχαρτ είναι απάτη. Χρησιμοποιούσε το ξόρκι σβησίματος μνήμης πάνω σε μάγους και έπαιρνε αυτός τα εύσημα των κατορθωμάτων τους.

Οι τρεις τους βρίσκουν την είσοδο της Κάμαρας στο μπάνιο της Κλαίουσας Μυρτιάς και μπαίνουν μέσα και βρίσκουν ένα τεράστιο δέρμα φιδιού. Ο Λόκχαρτ προσπαθεί να σταματήσει τους Χάρι και Ρον χρησιμοποιώντας το ξόρκι μνήμης. Το ξόρκι όμως πηγαίνει πάνω του και έτσι χάνεται η δική του μνήμη. Τότε ένα μέρος της Κάμαρας καταρρέει και χωρίζει το Χάρι από τους άλλους. Τότε συνεχίζει μόνος του και βρίσκει την Τζίνι. Ξαφνικά εμφανίζεται ο Τομ Ριντλ, εξηγώντας ότι είναι μια μνήμη που διατηρείται στο βιβλίο για πενήντα χρόνια. Συνεχίζει λέγοντας ότι θα πάρει την ψυχή της Τζίνι ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Ο Χάρι μαθαίνει ότι ο Τομ είναι ο διάδοχος του Σλίθεριν και στην πραγματικότητα είναι ο Λορδος Βόλντεμορτ στην εφηβική ηλικία. Ο Ριντλ στέλνει το Βασιλίσκο να σκοτώσει το Χάρι. Τότε έρχεται ο Φωκς, ο φοίνικας του Νταμπλντορ, και δίνει στο Χάρι το Καπέλο, το οποίο μέσα κρύβει το Ξίφος του Γκόντρικ Γκρίφιντορ. Μετά από μια τρομακτική μάχη, ο Χάρι σκοτώνει τον Βασιλίσκο, μαχαιρώνοντάς τον στο στόμα. Δυστυχώς όμως ένα δόντι του τρυπάει το χέρι του Χάρι.

Καθώς πεθαίνει από το δηλητήριο του Βασιλίσκου, ο Χάρι καταστρέφει τον Τομ Ριντλ, τρυπώντας το βιβλίο του με το δόντι. Τότε η Τζίνι ανακτά τις αισθήσεις της και βρίσκει το Χάρι πληγωμένο, αλλά ο Φωκς τον γιατρεύει με τα δάκρυά του. Αργότερα όταν ο Χάρι ομολογεί στο Ντάμπλντορ τη φοβία του ότι είναι κακός, ο Ντάμπλντορ τον καθησυχάζει λέγοντάς ότι του μόνο ένα γνήσιο μέλος του Γκρίφιντορ θα μπορούσε να επικαλεστεί του Ξίφους.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραγωγή της ταινίας Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου 2001, μόλις τρεις μέρες μετά την προβολή της πρώτης ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην Αγγλία και η παραγωγή της τελείωσε το καλοκαίρι του 2002. Η γρήγορη παραγωγή της ταινίας έκανε τους φανατικούς να πιστεύουν πως κάθε ταινία θα έβγαινε με διαφορά ενός έτους από την προηγούμενη (παραδίδοντας το τέλος της σειράς Χάρι Πότερ στο κοινό το 2007). Ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο και με την τρίτη ταινία που βγήκε στις αίθουσες έναν χρόνο και οχτώ μήνες αργότερα από τη δεύτερη.

Κατά τη διάρκεια της παραγωγή της ταινίας αποκαλύφθηκε πως είναι η τελευταία ταινία Χάρι Πότερ που θα σκηνοθετήσει ο Κρις Κολόμπους, ενώ αποτελεί και την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Ρίτσαρντ Χάρις στο ρόλο του Άλμπους Ντάμπλντορ, ο οποίος πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 2002, λίγες εβδομάδας πριν την κυκλοφορία της ταινίας.[6]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 100.000.000 δολάρια[4], 25 εκατομμύρια λιγότερα από την πρώτη ταινία, το Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 88,3 εκατομμύρια δολάρια.[4] Στην Αμερική απέφερε συνολικά 262,6 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο 662,4 εκατομμύρια δολάρια.[4] Παγκοσμίως οι συνολικές εισπράξεις έφτασαν τα 925 εκατομμύρια δολάρια.[4] Η ταινία αν και εισπρακτικός θρίαμβος, απέδωσε λιγότερο από την πρώτη ταινία. Ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική το 2002 και η δεύτερη παγκοσμίως.[4] Μέχρι σήμερα καταλαμβάνει την 68η θέση των μεγαλύτερων εισπρακτικών επιτυχιών όλων των εποχών[4] και την 7η ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της σειράς.[5]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
BAFTA[7] Σχεδιασμός Παραγωγής Στιούαρτ Κρεγκ Υποψηφιότητα
Ήχος Ράντι Τομ, Ντένις Λέοναρντ, Τζον Μίντγκλεϊ, Ρέι Μέριν, Γκράχαμ Ντάνιελ & Ρικ Κλάιν Υποψηφιότητα
Ειδικά Εφέ Τζιμ Μίτσελ, Νικ Ντέιβις, Τζον Ρίτσαρντσον, Μπιλ Τζορτζ & Νικ Ντάντμαν Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. uflix.me/movie/25487-harry-potter-and-the-chamber-of-secrets.
  2. www.rottentomatoes.com/m/harry_potter_and_the_chamber_of_secrets/trailers/11104139.
  3. «Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2013. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 «Harry Potter and the Chamber of Secrets στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2010. 
  5. 5,0 5,1 «Franchises Harry Potter». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2013. 
  6. Guylaine Cadorette (25 Οκτωβρίου 2002). «Richard Harris, Beloved Dumbledore in "Harry Potter," Dies». hollywood.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2013. 
  7. «BAFTA Awards». bafta.org. IMDb. 23 Φεβρουαρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]