Λούνα Λάβγκουντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λούνα Λάβγκουντ

Η Εβάνα Λιντς ως Λούνα Λάβγκουντ στην ταινία Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα.
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Luna Lovegood (Αγγλικά)
Γέννηση13  Φεβρουαρίου 1981
ΚατοικίαLovegood House
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΧόγκουαρτς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταmagizoologist
φοιτήτρια
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡολφ Σκάμαντερ
ΓονείςΞενοφίλιος Λάβγκουντ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςBattle of the Astronomy Tower
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λούνα Λάβγκουντ (αγγλικά: Luna Lovegood) είναι φανταστικός χαρακτήρας της σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα, το πέμπτο βιβλίο της σειράς. Περιγράφεται να έχει πολύ μεγάλα και γουρλωτά μάτια, που της προσδίδουν μια έκφραση μόνιμης έκπληξης, να έχει το ραβδί της στερεωμένο πίσω από το αριστερό της αφτί για να το φυλάει, να φοράει ένα κολιέ από καπάκια βουτυρόμπυρας[1] και να φοράει σκουλαρίκια από πορτοκαλιά ραπανάκια (Dirigible Plums).[2]

Η Ρόουλινγκ έχει πολλές φορές χαρακτηρίσει τη Λούνα ως το αντίθετο της Ερμιόνης, αφού πιστεύει πολλά πράγματα τα οποία δεν είναι επιβεβαιωμένα, ενώ η Ερμιόνη στηρίζει τις απόψεις της σε γεγονότα και στη λογική.[3] Αν και πολλές φορές η Ερμιόνη προσπαθεί να πείσει τη Λούνα ότι οι απόψεις της είναι λανθασμένες, οι προσπάθειές της πάνε χαμένες. Η Ερμιόνη θεωρεί τη Λούνα αφελή, ενώ η Λούνα την Ερμιόνη στενόμυαλη. Παρά τις διαφορετικές τους απόψεις όμως, η Λούνα υποστηρίζει την Ερμιόνη στο Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ, όταν την κοροϊδεύει ο Ρον.

Παρά την πολλές φορές περίεργη συμπεριφορά της, η Λούνα φαίνεται να είναι πολύ καλή ψυχολόγος της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Έχει επίσης σε μεγάλη εκτίμηση τους φίλους της, κάτι που ο Χάρι καταλαβαίνει όταν επισκέπτεται το σπίτι της και βλέπει τα πορτρέτα των φίλων της (του ιδίου, του Ρον, της Ερμιόνης, της Τζίνι και του Νέβιλ) να διακοσμούν την οροφή του δωματίου της, με τα πορτρέτα να συνδέονται με ζωγραφισμένες χρυσές αλυσίδες που γράφουν «φίλοι» ξανά και ξανά.[4]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γονείς της Λούνας είναι και οι δύο μάγοι. Ο πατέρας της, ο Ξενοφίλιος Λάβγκουντ, είναι ο εκδότης του περιοδικού «Ο Σοφιστής», στο οποίο σύμφωνα με τη Λούνα «δημοσιεύει σημαντικά πράγματα, που θεωρεί ότι πρέπει να τα μάθει ο κόσμος».[5] Η μητέρα της ήταν, σύμφωνα με τη Λούνα, μια εξαιρετική μάγισσα, η οποία πέθανε όταν ένα ξόρκι με το οποίο πειραματιζόταν πήγε στραβά (η Λούνα ήταν τότε 9 χρονών).[6] Το σπίτι των Λάβγκουντ βρίσκεται κοντά στο Ότερι Σεν Κάτσπολ,[7] ένα μικρό χωριό στη νότια ακτή της Αγγλίας, όπου βρίσκεται και το το Μπάροου, το σπίτι της οικογένειας Ουέσλι.[7] [8] Δεν αναφέρεται πουθενά στα βιβλία αν η Λούνα έχει αδέλφια.

Ζωή μετά τη σειρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη συνέντευξη της μετά την έκδοση του έβδομου βιβλίου της σειράς, η Ρόουλινγκ αποκάλυψε μερικές πτυχές της ζωής της Λούνας μετά το Χόγκουαρτς. Η Λούνα διατηρεί τον εκκεντρικό της χαρακτήρα και ακολουθεί μια καριέρα στο επάγγελμα του «μαγικού αντιστοίχου» του Φυσιοδίφης.[9]

Αργότερα, σε ένα web chat στην επίσημη ιστοσελίδα του Bloomsbury, η Ρόουλινγκ εξήγησε ότι η Λούνα ανακάλυψε πολλά νέα είδη και έγινε αρκετά διάσημη για τη δουλειά της, αν και στο τέλος κατέληξε ότι οι στραβοκέρατοι φυσητήρες (Crumple-Horned Snorkacks) δεν υπάρχουν. Η Λούνα παντρεύτηκε τον Ρολφ, ένα συνάδελφο φυσιοδίφη και εγγονό του διάσημου Νιούτ Σκάμαντερ. [10]

Απεικόνιση στις ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πέμπτη ταινία, Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα, τη Λούνα υποδύεται η ηθοποιός Εβάνα Λιντς,[11] την οποία η Ρόουλινγκ χαρακτήρισε στην ιστοσελίδα της ως «ιδανική» για το ρόλο.[12] [13] Η ηθοποιός χρειάστηκε να βάψει τα μαλλιά της πιο ξανθά για να ταιριάζει με το ρόλο.[14] Η Εβάνα Λιντς έχει υποδυθεί τη Λούνα και στην έκτη ταινία, Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ.[15], καθώς και στην έβδομη και όγδοη ταινία, Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου Μέρος Α΄ και Μέρος Β΄.

Στην πέμπτη ταινία, η Λούνα καλεί ένα προστάτη με τη μορφή λαγού, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των Σίγμα-Νι.[16] Αυτό αργότερα επιβεβαιώνεται όταν η Λούνα καλεί τον ίδιο προστάτη στο έβδομο βιβλίο, Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου.[17]

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ μόλις είδε την Εβάνα Λιντς είπε μόνο μία λέξη: Τέλεια.[18]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ρόουλινγκ, Τζ. Κ. (2003). Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα. Ψυχογιός. σελ. 176. 
  2. Ρόουλινγκ, Τζ. Κ. (2003). Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα. Ψυχογιός. σελ. 245. τα σκουλαρίκια που φορούσε η Λούνα έμοιαζαν με πορτοκαλιά ραπανάκια (Dirigible Plums). 
  3. «Συνέντευξη της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με τον Stephen Fry στο Royal Albert Hall». accio-quote.org. 26 Ιουνίου 2003. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2007. 
  4. Ρόουλινγκ, Τζ. Κ. (2007). Harry Potter and the Deathly Hallows. Bloomsbury. σελίδες 338–339. 
  5. Ρόουλινγκ, Τζ. Κ. (2003). Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα. Ψυχογιός. σελ. 520. 
  6. Ρόουλινγκ, Τζ. Κ. (2003). Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα. Ψυχογιός. σελ. 789. 
  7. 7,0 7,1 Ρόουλινγκ, Τζ. Κ. (2007). Harry Potter and the Deathly Hallows. Bloomsbury. σελ. 321. 
  8. Ρόουλινγκ, Τζ. Κ. (1999). Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά. Ψυχογιός. σελ. 45. 
  9. «Finished 'Potter'? Rowling tells what happens next». MSNBC. 26 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2007. 
  10. «Webchat with J.K. Rowling». Bloomsbury.com. 30 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2007. 
  11. «Luna Lovegood role has been cast». CBBC. 2 Φεβρουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2007. 
  12. «Rowling: "Evanna is perfect"». HPANA. 5 Απριλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2007. 
  13. «jkrowling.com's diary entry on 05/04/2006». Harry Potter Lexicon. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2007. 
  14. «Lizo's interview with Luna Lovegood». CBBC. 20 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2007. 
  15. «Irish Harry Potter star 'wouldn't like to make a career of acting'». The Belfast Telegraph. 8 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2007. 
  16. «First Review of Order of the Phoenix, from Chicago Screening». The Leaky Cauldron. 4 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2007. 
  17. Ρόουλινγκ, Τζ. Κ. (2007). Harry Potter and the Deathly Hallows. Bloomsbury. σελ. 521. 
  18. cite web http//:www.mugglenet.com

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]