Τέμενος Μιχριμάχ Σουλτάν (Εντιρνέ Καπού)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τέμενος Μιχριμάχ)

Συντεταγμένες: 41°01′45″N 28°56′09″E / 41.02917°N 28.93583°E / 41.02917; 28.93583

Αυτό το λήμμα αφορά το τέμενος στη συνοικία Εντιρνέ Καπού της Κωνσταντινούπολης. Για το τέμενος στην συνοικία Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης, δείτε: Τέμενος Μιχριμάχ Σουλτάν (Ουσκουντάρ).


Τέμενος Μιχριμάχ
Το τέμενος Μιχριμάχ Σουλτάν
Χάρτης
ΕίδοςΚουλιγιέ και Τέμενος της Παρασκευής[1]
ΑρχιτεκτονικήΟθωμανική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°1′45″N 28°56′9″E
Διοικητική υπαγωγήΕντιρνέ Καπού και Κωνσταντινούπολη
ΧώραΤουρκία[2]
Έναρξη κατασκευής1562
Υλικάγρανίτης
ΑρχιτέκτοναςΜιμάρ Σινάν
Commons page Πολυμέσα

Το Τέμενος Μιχριμάχ Σουλτάν (τούρκικα: Mihrimah Sultan Camii) είναι ένα οθωμανικό τέμενος που βρίσκεται στην συνοικία Εντιρνέ Καπού και είναι χτισμένο στον έκτο, και πιο ψηλό, λόφο της Κωνσταντινούπολης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τέμενος Μιχριμάχ χτίστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν για την κόρη του Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπούς, Μιχριμάχ. Η κατασκευή του διήρκεσε 3 χρόνια (1562 - 1565). Το συγκρότημα του τεμένους καταστράφηκε πολλές φορές από σεισμούς όπως το 1719, το 1766, το 1814, το 1894. Κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1894, η οροφή του τεμένους κατέρρευσε. Η τελευταία καταστροφή έγινε το 1999, κατά τον μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης, οπότε και κατέρρευσε ένα μέρος του μιναρέ. Σήμερα γίνεται αναστήλωση του τεμένους προκειμένου να μην καταστραφεί ξανά.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τζαμί βρίσκεται σε ύψωμα και έχει θέα στον κεντρικό δρόμο. Έξω από το τέμενος υπάρχει μία μεγάλη αυλή της οποίας η εσωτερική στοά χωρίζεται σε μεμονωμένα κομμάτια που σχηματίζουν έναν μεντρεσέ γύρω από το τέμενος. Στο κέντρο της αυλής υπάρχει ένα συντριβάνι. Η είσοδος του τζαμιού είναι μία εντυπωσιακή πύλη, με επτά τρούλους που αποτελούνται από μάρμαρο, ενώ οι κίονες από γρανίτη. Το ίδιο το τζαμί είναι ένας κύβος που συμπληρώνεται από ημισφαίρια με συμμετρικές πολυπλαισιωμένες καμάρες σε καθεμία από τις τέσσερις πλευρές. Ο τρούλος στηρίζεται σε τέσσερις πεσσούς, έναν σε κάθε γωνία. Ο μοναδικός μιναρές είναι λεπτός και ψηλός.

Εσωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσωτερικό του τζαμιού έχει σχήμα κύβου, κάτω από τρούλο με ύψος 20 μέτρα και διάμετρο 37 μέτρα. Στη βόρεια και τη νότια πλευρά, τρίκλινες στοές που στηρίζονται από γρανιτένιες στήλες, ανοίγουν σε τριπλούς πλευρικούς διαδρόμους. Ένα μεγάλο μέρος του τζαμιού είναι καλυμμένο με παράθυρα που καθιστούν το εσωτερικό ένα από τα φωτεινότερα, όσον αφορά έργα του Μιμάρ Σινάν. Κάποια παράθυρα περιέχουν βιτρώ. Οι εσωτερικές διακοσμήσεις είναι σύγχρονες. Ωστόσο το μινμπάρ είναι φτιαγμένο από μάρμαρο και προέρχεται από την αρχική κατασκευή.

Συγκρότημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκρότημα του τζαμιού εκτός από μεντρεσέ περιλαμβάνει 2 χαμάμ και έναν τουρμπέ (μαυσωλείο). Γύρω από το τζαμί υπάρχουν μικρότερα καταστήματα που είχαν σκοπό να στηρίξουν οικονομικά το τζαμί. Στο τέμενος δεν περιλαμβάνεται ο τουρμπές της Μιχριμάχ (γιατί έχει ταφεί στο Τέμενος Σουλεϊμανιέ), αλλά υπάρχει ο τουρμπές του Μεγάλου Βεζίρη Σεμίζ Αλή Πασά, καθώς και πολλών ακόμη μελών της οικογένειάς της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 76002. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουλίου 2019.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 76002. Ανακτήθηκε στις 1  Αυγούστου 2018.