Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή
ΤύποςΠολυμερής συμφωνία για το περιβάλλον
Προσχέδιο9 Μαΐου 1992 (1992-05-09)
Υπογραφή4–14 Ιουνίου 1992
20 Ιουνίου 1992 – 19 Ιουνίου 1993
ΤοποθεσίαΡίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Σε ισχύ21 Μαρτίου 1994 (1994-03-21)
Υπογράφοντες165
Γλώσσες
United Nations Framework Convention on Climate Change στη Βικιθήκη

Η Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, το πρώτο διεθνές μέτρο με το οποίο επιδιώχθηκε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, συνήφθη το Μάιο του 1992 και άρχισε να ισχύει το Μάρτιο του 1994.[1][2] Επιβάλλει σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη την υποχρέωση να θεσπίσουν εθνικά προγράμματα για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να υποβάλλουν τακτικές εκθέσεις, ενώ απαιτεί από τις βιομηχανικές συνυπογράφουσες χώρες, σε αντιδιαστολή με τις αναπτυσσόμενες, να επιτύχουν τη σταθεροποίηση των δικών τους εκπομπών αερίων του φαινόμενου του θερμοκηπίου στα επίπεδα του 1990, μέχρι το έτος 2000. Ο στόχος αυτός, ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικός.

Με τη διάκριση ανάμεσα στις βιομηχανικές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, η Σύμβαση –πλαίσιο αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι βιομηχανικές χώρες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του φαινόμενου του θερμοκηπίου και ότι διαθέτουν επίσης τη θεσμική και χρηματοοικονομική ικανότητα να τις περιορίσουν. Τα συμβαλλόμενα μέρη συναντώνται ετησίως για μία επισκόπηση της προόδου και για τη συζήτηση νέων μέτρων, ενώ έχουν θέσει σε εφαρμογή ορισμένους μηχανισμούς πλανητικής παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων, ώστε να καταγράφονται οι εκπομπές αερίων του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Το 1994, ήταν ήδη παραδεκτό ότι οι αρχικές δεσμεύσεις βάσει της Σύμβασης –πλαίσιο δεν επρόκειτο να επαρκέσουν για να αναχαιτιστεί η παγκόσμια αύξηση των εκπομπών αερίων του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Στις 11 Δεκεμβρίου 1997, οι κυβερνήσεις προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο, εγκρίνοντας πρωτόκολλο της Σύμβασης –πλαίσιο στην ιαπωνική πόλη του Κιότο.

Στη Σύμβαση –πλαίσιο, οι συνολικά 186 χώρες που ήταν συμβαλλόμενα μέρη υποδιαιρούνται σε δύο κύριες ομάδες:

  • Μέρη του Παραρτήματος Ι: πρόκειται για 40 συνολικά βιομηχανικές χώρες [σε αυτές συγκαταλέγονται οι 24 σχετικά εύπορες βιομηχανικές χώρες που ήταν μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 1992, τα (τότε) 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 11 χώρες με οικονομίες που διέρχονται φάση μετάβασης προς την οικονομία της αγοράς, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι Βαλτικές χώρες και ορισμένα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης] και έναν περιφερειακό οργανισμό οικονομικής ανάπτυξης.
  • Μέρη εκτός του Παραρτήματος Ι: πρόκειται για τις υπόλοιπες 146 αναπτυσσόμενες – κυρίως – χώρες που δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι [σε αυτές περιλαμβάνονται χώρες που είναι ευάλωτες είτε λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος (όπως για παράδειγμα οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας ή από την ερημοποίηση και την ξηρασία), είτε λόγω των δυνητικών επιπτώσεων στην οικονομία τους εξαιτίας της λήψης μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής από τρίτες χώρες (όπως για παράδειγμα οι χώρες που το εισόδημά τους βασίζεται κυρίως στην παραγωγή και το εμπόριο ορυκτών καυσίμων)]. Αναφέρεται ότι η Σύμβαση δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνες τις 48 χώρες που χαρακτηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη ως λιγότερο αναπτυγμένες εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων τους να αντιδράσουν στην κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούν στις αρνητικές επιπτώσεις της. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι θα πρέπει να προβλεφθούν ορισμένα μέσα (όπως για παράδειγμα, η χρηματοδότηση και η μεταφορά τεχνογνωσίας) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

Εκτός από τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες υπάρχει και η ομάδα των μερών του Παραρτήματος ΙΙ. Η ομάδα αυτή είναι υποσύνολο της ομάδας των μερών του Παραρτήματος Ι. Συγκεκριμένα, αποτελείται από εκείνα τα μέρη του Παραρτήματος Ι που είναι μέλη του ΟΟΣΑ, αλλά όχι από τα μέρη με μεταβατική οικονομία. Τα μέρη του Παραρτήματος ΙΙ οφείλουν να παρέχουν οικονομικούς πόρους στα αναπτυσσόμενα κράτη προκειμένου να τα βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών τους και να προσαρμοστούν στις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Επιπρόσθετα, τα μέρη του Παραρτήματος ΙΙ οφείλουν να παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικών τεχνολογιών τόσο στις χώρες με μεταβατική οικονομία, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η προβλεπόμενη παροχή της οικονομικής βοήθειας πραγματοποιείται μέσω ειδικού ταμείου, όπως αυτό προβλέπεται από τους οικονομικούς μηχανισμούς της Σύμβασης.

Μέρη του Παραρτήματος Ι
Μέρη που ανήκουν και στο Παράρτημα ΙΙ Μέρη με μεταβατική οικονομία
Flag of Australia.svg Αυστραλία Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία
Flag of Austria.svg Αυστρία Εσθονία Εσθονία
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Flag of Latvia.svg Λετονία
Flag of France.svg Γαλλία Flag of Belarus.svg Λευκορωσία
Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Lithuania.svg Λιθουανία
Flag of Denmark.svg Δανία Flag of Hungary.svg Ουγγαρία
Ελβετία Ελβετία Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
Flag of Greece.svg Ελλάδα Flag of Poland.svg Πολωνία
Flag of the United States.svg ΗΠΑ Flag of Romania.svg Ρουμανία
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Flag of Russian Federation.svg Ρωσία
Ιαπωνία Ιαπωνία
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Μέρη που προστέθηκαν στην 3η COP[3]
Ισραήλ Ισλανδία Κροατία Κροατία[4]
Flag of Spain.svg Ισπανία Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν
Flag of Italy.svg Ιταλία Μονακό Μονακό
Flag of Canada.svg Καναδάς Flag of Slovakia.svg Σλοβακία[4]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of Slovenia.svg Σλοβενία[4]
Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία[4]
Νορβηγία Νορβηγία
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Περιφερειακοί Οργανισμοί Οικονομικής Ολοκλήρωσης
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Ευρωπαϊκή Ένωση[5]
Flag of Sweden.svg Σουηδία Μέρη που δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη
Flag of Finland.svg Φινλανδία Flag of Turkey.svg Τουρκία
  • Το Πρωτόκολλο του Κιότο αποτελεί τη συνέχεια της Σύμβασης – πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Σημειώνεται ότι τόσο η Σύμβαση-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή, όσο και το Πρωτόκολλο του Κιότο, αποτελούν συμφωνίες μεταξύ συμβαλλομένων μερών τα οποία, με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι όλα κυρίαρχα κράτη.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σύμβαση - Πλαίσιο των Η.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή -». Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2021. 
  2. «EUR-Lex - 52009DC0667 - EN - EUR-Lex». eur-lex.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2021. 
  3. COP (Conference of Parties - Διάσκεψη των Μερών): είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο της Σύμβασης - Πλαίσιο
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Μέρη με μεταβατική οικονομία
  5. Μέρη που ανήκουν και στο Παράρτημα ΙΙ