Βαλτικά κράτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βαλτικές Δημοκρατίες)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η θέση των Βαλτικών Δημοκρατιών στο χάρτη, από Β προς Ν: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία.

Βαλτικά κράτη ή Βαλτικές χώρες είναι μια περιληπτική ονομασία που περιγράφει τρία μικρά κράτη της ανατολικής Βαλτικής Θάλασσας, τις Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Μολονότι διαφορετικής εθνικής καταγωγής (οι Εσθονοί είναι Φίνοι, ενώ οι Λετονοί και Λιθουανοί είναι Βάλτες), αυτοί οι τρεις λαοί έχουν κοινή ιστορική διαδρομή:

  • Το 18ο αιώνα προσαρτώνται στη Ρωσική Αυτοκρατορία, η οποία εισάγει πρώτη τον όρο «Χώρες της Εγγύoς Βαλτικής» (Прибалтийские страны).
  • Ανεξαρτητοποιούνται το 1918 με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και για πρώτη φορά τα τρία κράτη αποκτούν τη σημερινή μορφή τους.
  • Το 1939 δέχονται επίθεση από το σοβιετικό στρατό σε εφαρμογή του Συμφώνου Μολότοβ - Ρίμπεντροπ. Ακολουθεί το 1941 η Βέρμαχτ, την οποία μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αντιμετωπίζει ως απελευθερωτή από τους σοβιετικούς - η υποστήριξη στους ναζί και η εθελοντική κατάταξη πολλών στα SS αποτελεί ένα ιστορικό στίγμα που ακόμα κατατρέχει τη φήμη τους.
  • Με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1945) κατακυρώνονται στη Σοβιετική Ένωση ως Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες.