Ιωάννης ο Ευαγγελιστής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης ο Θεολόγος
Maria Schutz (Freiburg) 03.jpg
Απόστολος, Ευαγγελιστής, Άγιος
Γέννηση Γαλιλαία
Εορτασμός 8 Μαΐου μνήμη Ευαγγελιστή Ιωάννη
26 Σεπτεμβρίου Μετάσταση
Τμήμα μιας σειράς λημμάτων
Οι Δώδεκα Απόστολοι
Last Supper by Theophanes the Cretan.jpg
Οι πρώτοι δώδεκα μαθητές του Χριστού
π  σ  ε
Τμήμα μιας σειράς λημμάτων
Οι τέσσερις Ευαγγελιστές
IMG 6019 - Milano - Sant'Eustorgio - Affreschi della Cappella Visconti - I 4 evengelisti - Foto Giovanni Dall'Orto -2-Mar-2007.jpg
Κύρια λήμματα
Σχετικά λήμματα
 • Ευαγγέλιο
 • Συνοπτικά Ευαγγέλια
 • π  σ  ε

  Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ή Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ήταν κατά την παράδοση ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού.

  Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Ο Ιωάννης γεννήθηκε στη Γαλιλαία, ο αδελφός του ήταν ο Ιάκωβος και ο πατέρας του ο Ζεβεδαίος. Ήταν φτωχική οικογένεια και ζούσαν από το ψάρεμα. Τόσο αυτός, όσο κι ο αδελφός του δεν απέκτησαν επίσημη μόρφωση καθώς από παιδιά βοηθούσαν τον πατέρα τους. Από νεαρός ήταν πνευματικό κι ανήσυχο άτομο και ακολούθησε τον Χριστό, όντας από τους πρώτους μαθητές του. Ο Ιωάννης έγραψε το τέταρτο Ευαγγέλιο, το οποίο και χαρακτηρίστηκε "Πνευματικό Ευαγγέλιο" και γι' αυτό αποκαλείται "Θεολόγος". Δίδαξε στην Μικρά Ασία και στην Ελλάδα. Πέθανε στην Πάτμο, όπου και εξορίστηκε μαζί με άλλους χριστιανούς επί αυτοκράτορα Δομητιανού. Στο νησί αυτό έγραψε και την περίφημη Αποκάλυψη. Αν και κατά το Απόκρυφο έργο ο Ποιμήν του Ερμά διακρίνει τον Ευαγγελιστή από τον συγγραφέα της Αποκάλυψης. Ο πρώτος χειρίζεται πολύ καλύτερα την ελληνική γλώσσα ενώ ο δεύτερος διακρίνεται από ανατολικές επιρροές.

  Ο Ιωάννης θεωρείται ως ο Άγιος Προστάτης της καρδιάς και των καρδιοπαθών. Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Μαΐου και η Μετάσταση του στις 26 Σεπτεμβρίου.

  Εικόνα του Αγίου Ιωάννη σε εκκλησία της Κρήτης

  Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Ευσέβιος Καισαρείας, Εκκλησιαστική Ιστορία, βιβλίο ΙΙ.

  • Μάρκος Σιώτης, «Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης εις Πάτμον», Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής Αθηνών Τόμος ΙΘ΄(1972), σελ. 101-134

  Απόστολε Χριστώ τώ Θεώ ηγαπημένε επιτάνχυνον ρήσε λαόν αναπολόγητον, δέχεται σε προσπίπτοντα ο επιπεσόντι τώ στήθει καταδεξάμενος ον ήκετευε Θεολόγε και επιμονον νέφος εθνών διασκεδάσε, αιτούμενων υμών ειρήνη και το μέγα έλεος.

  Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]