Συμμετοχή της Νορβηγίας στη Eurovision 2021

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2021
Χώρα Νορβηγία
Εθνική επιλογή
Διαδικασία επιλογήςMelodi Grand Prix 2021
Ημερομηνία επιλογήςΗμιτελικοί:
16 Ιανουαρίου 2021
23 Ιανουαρίου 2021
30 Ιανουαρίου 2021
6 Φεβρουαρίου 2021
13 Φεβρουαρίου 2021
Δεύτερη Ευκαιρία:
15 Φεβρουαρίου 2021
Τελικός:
20 Φεβρουαρίου 2021
Επιλεγμένος συμμετέχωνTIX
Επιλεγμένο τραγούδι"Fallen Angel"
Επιλεγμένος τραγουδοποιόςΆντρεας Χάουκελαντ
Έμελι Χόλοου
Ματίας Χάουκελαντ
Τελική απόδοση
Αποτέλεσμα ημιτελικούΠροκρίθηκε (10η, 115 βαθμοί)
Αποτέλεσμα τελικού18η, 75 βαθμοί
Συμμετοχή της Νορβηγίας στη Eurovision
202020212022

Η Νορβηγία συμμετείχε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2021 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Ο νορβηγικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, Norsk rikskringkasting (NRK), χρησιμοποίησε την εθνική επιλογή Melodi Grand Prix 2021 για να αποφασίσει τον εκπρόσωπό του.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από το διαγωνισμό του 2021, η Νορβηγία είχε συμμετάσχει στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision πενήντα εννέα φορές από την πρώτη τους συμμετοχή το 1960.[1] Η Νορβηγία έχει κερδίσει το διαγωνισμό σε τρεις περιπτώσεις: το 1985 με το τραγούδι "La det swinge" που ερμήνευσαν οι Bobbysocks!, το 1995 με το τραγούδι "Nocturne" από τους Secret Garden και το 2009 με το τραγούδι "Fairytale" από τον Αλεξάντερ Ρίμπακ. Η Νορβηγία είχε επίσης τις δύο αμφίβολες διακρίσεις ότι τερμάτισε τελευταία στον τελικό της Eurovision περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και επειδή είχε τους περισσότερους "μηδέν βαθμούς" στο διαγωνισμό, με το τελευταίο να είναι ένα ρεκόρ που το κατέχει από κοινού με την Αυστρία. Η χώρα έχει τερματίσει τελευταία έντεκα φορές και έχει αποτύχει να συγκεντρώσει βαθμούς σε τέσσερις διαγωνισμούς. Μετά την εισαγωγή των ημιτελικών το 2004, η Νορβηγία δεν κατάφερε να προκριθεί μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Το 2019, η Νορβηγία εκπροσωπήθηκε από τους KEiiNO με το τραγούδι "Spirit in the Sky". Η χώρα κατέλαβε την 6η θέση στον τελικό με 331 βαθμούς. Το 2020, η Ουλρίκε Μπράντστορπ ήταν έτοιμη να εκπροσωπήσει τη Νορβηγία με το τραγούδι "Attention" πριν από την ακύρωση του διαγωνισμού.

Ο νορβηγικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, Norsk rikskringkasting (NRK), μεταδίδει την εκδήλωση στη Νορβηγία και οργανώνει τη διαδικασία επιλογής για τη συμμετοχή του έθνους. Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός έχει παραδοσιακά διοργανώσει τον εθνικό τελικό Melodi Grand Prix, το οποίο επιλέγει τη νορβηγική συμμετοχή για το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision κάθε χρονιά, εκτός από μία.

Πριν τη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Melodi Grand Prix 2021[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Melodi Grand Prix 2021

Το Melodi Grand Prix 2021 ήταν η 59η έκδοση του νορβηγικού εθνικού τελικού Melodi Grand Prix και επέλεξε τη συμμετοχή της Νορβηγίας για το διαγωνισμό του 2021. Ο διαγωνισμός αποτελούταν από πέντε ημιτελικούς που βασίζονται στις πέντε περιοχές της Νορβηγίας μεταξύ 16 Ιανουαρίου και 13 Φεβρουαρίου, έναν γύρο δεύτερης ευκαιρίας στις 15 Φεβρουαρίου και έναν τελικό στις 20 Φεβρουαρίου 2021.[2] Οι πέντε ημιτελικοί παρουσιάστηκαν από τους Κόρε Μάγκνους Μπεργκ, Ίνγκριντ Γκιέσινγκ Λίνχαβε και Ρόνι Μπρέντε Άασε, ενώ ο γύρος της δεύτερης ευκαιρίας και ο τελικός παρουσιάστηκαν από τους Κόρε Μάγκνους Μπεργκ, Ίνγκριντ Γκιέσινγκ Λίνχαβε και Σίλιε Νόρντνες. Ο εθνικός τελικός μεταδώθηκαν στο NRK1, στο NRK TV, σε ραδιοφωνική μετάδοση μέσω του NRK P1, καθώς και διαδικτυακά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του NRK, το nrk.no.

Ημιτελικοί και Γύρος Δεύτερης Ευκαιρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο πρώτος ημιτελικός διεξήχθη στις 16 Ιανουαρίου 2021. Το "Let Loose" σε ερμηνεία των Blåsemafian feat. Hazel προκρίθηκε στον τελικό.
  • Ο δεύτερος ημιτελικός διεξήχθη στις 23 Ιανουαρίου 2021. Το "Hero" σε ερμηνεία της Ρέιλι προκρίθηκε στον τελικό.
  • Ο τρίτος ημιτελικός διεξήχθη στις 30 Ιανουαρίου 2021. Το "Witch Woods" σε ερμηνεία της Emmy προκρίθηκε στον τελικό.
  • Ο τέταρτος ημιτελικός διεξήχθη στις 6 Φεβρουαρίου 2021. Το "My Lonely Voice" σε ερμηνεία του Kiim προκρίθηκε στον τελικό.
  • Ο πέμπτος ημιτελικός διεξήχθη στις 13 Φεβρουαρίου 2021. Το "I Can't Escape" σε ερμηνεία της Imerika προκρίθηκε στον τελικό.
  • Ο γύρος της δεύτερης ευκαιρίας διεξήχθη στις 15 Φεβρουαρίου 2021. Το "Faith Bloody Faith" σε ερμηνεία του Γιορν προκρίθηκε στον τελικό.

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δώδεκα τραγούδια τα οποία αποτελούνται από τους έξι φιναλίστ των ημιτελικών και του γύρου Δεύτερης Ευκαιρίας μαζί με τα ήδη έξι πρoκρινόμενα τραγούδια συμμετείχαν στον τελικό στις 20 Φεβρουαρίου 2021 στην H3 Arena στο Φορνέμπου. Ο νικητής επιλέχθηκε μέσω τριών γύρων διαδικτυακής ψηφοφορίας. Στον πρώτο γύρο, οι κορυφαίες τέσσερις συμμετοχές ("Let Loose" σε ερμηνεία των Blåsemafian feat. Hazel, "Fallen Angel" σε ερμηνεία του Tix, "Monument" σε ερμηνεία των KEiiNO και "Faith Bloody Faith" σε ερμηνεία του Γιορν) επιλέχθηκαν να συνεχίσουν για τον δεύτερο γύρο, τον Χρυσό Τελικό. Στον Χρυσό Τελικό, οι κορυφαίες δύο συμμετοχές ("Fallen Angel" σε ερμηνεία του Tix και "Monument" σε ερμηνεία των KEiiNO) επιλέχθηκαν να συνεχίσουν για τον τρίτο γύρο, τη Χρυσή Δυάδα. Στη Χρυσή Δυάδα, τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας αποκαλύφθηκαν σύμφωνα με τις πέντε περιοχές της Νορβηγίας και αυτό οδήγησε στη νίκη του "Fallen Angel" σε ερμηνεία του Tix με συνολικά 380,033 ψήφους.

Τελικός – 20 Φεβρουαρίου 2021[3]
Σειρά Καλλιτέχνης Τραγούδι Συνθέτες/Στιχουργοί Αποτέλεσμα
1 Έϊτλε Πέτερσεν "World on Fire" Έϊτλε Πέτερσεν, Γιέσπερ Μπόργκεν, Μάγκνους Κλάουσεν, Αλεξάντερ Στάνταλ Πάβελιτς, Πέτερ Ντάνιελ Νιούμαν Αποκλείστηκε
2 Ρέιλι "Hero" Άντρεας Στόουν Γιόχανσον, Άντερζ Ρέιθον, Λόρελ Μπάρκερ, Θόμας Στένγκααρντ, Φράζερ Μακ Αποκλείστηκε
3 Stavangerkameratene "Who I Am"[α] Τόμι Φρέντβανγκ, Λαρς Χορν Λάβικ, Ρόμπιν Σάρμα, Γκλεν Λάισε Αποκλείστηκε
4 KiiM "My Lonely Voice" Κιμ Ρούνε Χέιγκεν, Έσπεν Άντρεας Φίελντ, Βέμπγιερν Γιέρνμπεργκ, Νίκλας Ροστρέμ Αποκλείστηκε
5 Blåsemafian feat. Hazel "Let Loose" Γιούργκεν Λουντ Κάρλσεν, Σίγκουρντ Ίβενσεν, Στιγκ Έσπεν Χούντσνες, Μπένιαμιν Σέφρινγκ, Καρολίν Τέιγκεν Χρυσός Τελικός
6 Έμι "Witch Woods" Όλι Έκρες, Έλσα Σούλεσβικ, Μόρτεν Φρανκ Αποκλείστηκε
7 TIX "Fallen Angel"[β] Άντρεας Χάουκελαντ Χρυσός Τελικός
8 Κάχα Ρόντε "Feel Again" Μάγκνους Μάρτινσεν, Μίριαμ Γιοχάνε Ομντάλ, Άντρεας Γκιόρνε, Έρικα Ντάλεν Αποκλείστηκε
9 Ρέιν Αλεξάντερ "Eyes Wide Open" Ρέιν Αλεξάντερ Κόρσαμν, Κρίστιαν Ινγκεμπρίγκτσεν, Κιέτιλ Μόρλαντ Αποκλείστηκε
10 IMERIKA "I Can't Escape" Έρικα Ντάλεν, Μπιέρν Όλαβ Έντβαρντσεν, Μόρτεν Φρανκ, Μπεν Άνταμς Αποκλείστηκε
11 KEiiNO "Monument" Τομ Ούγκο Έρμανσεν, Αλεξάντερ Νίμποργκ Όλσον, Φρεντ Μπούλιγιο, Αλεξάντρα Ροτάν, Ρόντιγκερ Σραμ Χρυσός Τελικός
12 Γιορν "Faith Bloody Faith" Όγκε Στεν Νίλσεν, Γιορν Λάντε, Έιρικ Ρέντον, Κιέλ Όγκε Κάρλσεν Χρυσός Τελικός
Χρυσός Τελικός
Σειρά Καλλιτέχνης Τραγούδι Αποτέλεσμα
1 Blåsemafian feat. Hazel "Let Loose" Αποκλείστηκε
2 Tix "Fallen Angel" Χρυσή Δυάδα
3 KEiiNO "Monument" Χρυσή Δυάδα
4 Γιορν "Faith Bloody Faith" Αποκλείστηκε
Χρυσή Δυάδα
Σειρά Καλλιτέχνης Τραγούδι Νότια
Νορβηγία
Κεντρική
Νορβηγία
Βόρεια
Νορβηγία
Δυτική
Νορβηγία
Ανατολική
Νορβηγία
Σύνολο Θέση
1 KEiiNO "Monument" 27,666 38,850 42,437 58,942 113,148 281,043 2
2 Tix "Fallen Angel" 36,966 45,937 28,105 82,891 185,104 380,033 1

Στη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2021 πραγματοποιήθηκε στο Rotterdam Ahoy στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και αποτελούταν από δύο ημιτελικούς που πραγματοποιήθηκαν στις 18 και 20 Μαΐου, και τον μεγάλο τελικό στις 22 Μαΐου 2021.[6] Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Εurovision, κάθε συμμετέχουσα χώρα, εκτός από τη διοργανώτρια χώρα και τις "Μεγάλες Πέντε", που αποτελούνται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να προκριθεί από έναν από τους δύο ημιτελικούς για να διαγωνιστεί στον τελικό.[7] Οι πρώτες δέκα χώρες από κάθε ημιτελικό προκρίνονται στον μεγάλο τελικό. Στις 17 Νοεμβρίου 2020, η EBU επιβεβαίωσε ότι η ημιτελική κλήρωση κατανομής για το διαγωνισμό του 2021 δεν θα πραγματοποιηθεί. Αντ' αυτού, οι ημιτελικοί θα έχουν την ίδια σύνθεση χωρών όπως καθορίστηκε από την κλήρωση για τους ημιτελικούς του διαγωνισμού του 2020 που ακυρώθηκαν, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020 στο Δημαρχείο του Ρότερνταμ, που σημαίνει ότι η Νορβηγία κλήθηκε να συμμετάσχει στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιτελικού.[8]

Ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόλις κυκλοφόρησαν όλα τα διαγωνιστικά τραγούδια για το διαγωνισμό του 2021, η σειρά εμφάνισης για τους ημιτελικούς αποφασίστηκε από τους παραγωγούς των σόου και όχι μέσω άλλης κλήρωσης, έτσι ώστε παρόμοια τραγούδια να μην τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο. Η Νορβηγία αποφασίστηκε να εμφανιστεί στη θέση 9, μετά τη συμμετοχή της Κύπρου και πριν από τη συμμετοχή της Κροατίας.

Στις 18 Μαΐου, την ημέρα που πραγματοποιήθηκε ο ημιτελικός, η Νορβηγία προκρίθηκε στον Μεγάλο Τελικό, που διεξήχθη στις 22 Μαΐου.

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νορβηγία εμφανίστηκε 22η στον μεγάλο τελικό στις 22 Μαΐου 2021, μετά το Αζερμπαϊτζάν και πριν την Ολλανδία.

Ψηφοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ψηφοφορία κατά τη διάρκεια των τριών εκδηλώσεων αφορούσε κάθε χώρα που απονέμει δύο ομάδες από 1-8, 10 και 12 βαθμούς: μία από την επαγγελματική τους κριτική επιτροπή και η άλλη από την τηλεψηφοφορία. Η κριτική επιτροπή κάθε έθνους απαρτίζεται από πέντε επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας που είναι πολίτες της χώρας που εκπροσωπούν, με τα ονόματά τους να δημοσιεύονται πριν από τον διαγωνισμό για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια.[9] Αυτή η κριτική επιτροπή έκρινε κάθε εγγραφή με βάση: φωνητική ικανότητα, την απόδοση στη σκηνή, τη σύνθεση και την πρωτοτυπία του τραγουδιού και τη συνολική εντύπωση από την πράξη. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται σε κανένα μέλος εθνικής κριτικής επιτροπής να συνδέεται κατά κανένα τρόπο με κάποια από τις ανταγωνιστικές πράξεις κατά τρόπον ώστε να μην μπορούν να ψηφίσουν με αμεροληψία και ανεξαρτησία.[10] Οι ατομικές κατατάξεις κάθε μέλους της κριτικής επιτροπής καθώς και τα αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας του έθνους γίνονται γνωστά λίγο μετά τον μεγάλο τελικό.[11][12]

Βαθμοί που δόθηκαν στη Νορβηγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαθμοί που δόθηκαν στη Νορβηγία (Ημιτελικός 1)[13]
Τηλεψηφοφορία
12 βαθμοί 10 βαθμοί 8 βαθμοί 7 βαθμοί 6 βαθμοί
5 βαθμοί 4 βαθμοί 3 βαθμοί 2 βαθμοί 1 βαθμός
Επιτροπές
12 βαθμοί 10 βαθμοί 8 βαθμοί 7 βαθμοί 6 βαθμοί
5 βαθμοί 4 βαθμοί 3 βαθμοί 2 βαθμοί 1 βαθμός
Βαθμοί που δόθηκαν στη Νορβηγία (Τελικός)[14]
Τηλεψηφοφορία
12 βαθμοί 10 βαθμοί 8 βαθμοί 7 βαθμοί 6 βαθμοί
5 βαθμοί 4 βαθμοί 3 βαθμοί 2 βαθμοί 1 βαθμός
Επιτροπή
12 βαθμοί 10 βαθμοί 8 βαθμοί 7 βαθμοί 6 βαθμοί
5 βαθμοί 4 βαθμοί 3 βαθμοί 2 βαθμοί 1 βαθμός

Βαθμοί που δόθηκαν από τη Νορβηγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλυτικά αποτελέσματα ψηφοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ακόλουθα μέλη αποτελούσαν τη Νορβηγική κριτική επιτροπή:[11][12]

  • Κέιτ Γκούλμπαντσεν
  • Άννα-Λίσα Κουμότζι
  • Ρολφ Λέναρντ Στένσο
  • Vilde
  • Αλεξάντερ Βάλμαν
Αναλυτικά αποτελέσματα ψηφοφορίας από τη Νορβηγία (Ημιτελικός 1)[13]
Σειρά Χώρα Επιτροπή Κοινό
Κριτής A Κριτής B Κριτής C Κριτής D Κριτής E Μ/Ο Βαθμοί Θέση Βαθμοί
01 Λιθουανία 15 8 9 14 11 13 1 12
02 Σλοβενία 7 6 6 7 13 7 4 14
03 Ρωσία 4 11 4 13 12 8 3 7 4
04 Σουηδία 2 1 7 1 2 2 10 2 10
05 Αυστραλία 14 9 13 12 9 14 15
06 Βόρεια Μακεδονία 13 10 10 15 14 15 12
07 Ιρλανδία 12 5 14 9 5 10 1 13
08 Κύπρος 8 3 8 6 6 6 5 8 3
09 Νορβηγία
10 Κροατία 11 15 12 11 7 12 10 1
11 Βέλγιο 9 12 11 8 15 11 9 2
12 Ισραήλ 3 7 3 3 8 3 8 6 5
13 Ρουμανία 10 13 15 4 4 9 2 11
14 Αζερμπαϊτζάν 5 4 5 5 10 5 6 5 6
15 Ουκρανία 6 14 2 10 3 4 7 4 7
16 Μάλτα 1 2 1 2 1 1 12 3 8
Αναλυτικά αποτελέσματα ψηφοφορίας από τη Νορβηγία (Τελικός)[14]
Σειρά Χώρα Επιτροπή Κοινό
Κριτής A Κριτής B Κριτής C Κριτής D Κριτής E Μ/Ο Βαθμοί Θέση Βαθμοί
01 Κύπρος 12 8 23 9 17 15 13
02 Αλβανία 13 18 11 22 20 19 21
03 Ισραήλ 2 5 3 3 13 3 8 18
04 Βέλγιο 21 19 18 18 22 22 22
05 Ρωσία 9 12 8 23 18 16 11
06 Μάλτα 1 2 1 4 2 1 12 8 3
07 Πορτογαλία 14 15 14 10 11 17 12
08 Σερβία 19 25 22 20 24 24 15
09 Ηνωμένο Βασίλειο 20 9 7 13 12 14 24
10 Ελλάδα 10 7 13 5 23 10 1 19
11 Ελβετία 18 3 5 2 5 4 7 9 2
12 Ισλανδία 4 13 15 14 7 9 2 2 10
13 Ισπανία 22 23 20 19 14 21 23
14 Μολδαβία 17 24 25 25 19 23 25
15 Γερμανία 24 22 24 24 25 25 14
16 Φινλανδία 16 16 4 15 9 13 5 6
17 Βουλγαρία 23 4 19 7 1 5 6 16
18 Λιθουανία 25 14 10 16 15 18 1 12
19 Ουκρανία 5 21 2 21 10 8 3 6 5
20 Γαλλία 6 6 9 8 8 7 4 7 4
21 Αζερμπαϊτζάν 8 11 6 11 16 11 10 1
22 Νορβηγία
23 Ολλανδία 11 10 16 17 4 12 20
24 Ιταλία 7 20 12 6 3 6 5 4 7
25 Σουηδία 3 1 17 1 6 2 10 3 8
26 Άγιος Μαρίνος 15 17 21 12 21 20 17

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το "Barndomsgater", η Νορβηγική έκδοση του "Who I Am" κατατέθηκε αρχικά στο διαγωνισμό και ερμηνεύτηκε στο δεύτερο ημιτελικό. Το τραγούδι άλλαξε αργότερα στην Αγγλική έκδοση.[4]
  2. Το "Ut av mørket", η Νορβηγική έκδοση του "Fallen Angel" κατατέθηκε αρχικά στο διαγωνισμό και ερμηνεύτηκε στον πρώτο ημιτελικό. Το τραγούδι άλλαξε αργότερα στην Αγγλική έκδοση.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Norway Country Profile». EBU. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2014. 
  2. Gallagher, Robyn (12 Οκτωβρίου 2020). «Save the date! Norway's Melodi Grand Prix 2021 final set for February 20». Wiwibloggs. 
  3. Smith, David (16 Φεβρουαρίου 2021). «Norway: Melodi Grand Prix 2021 running order published…all 12 songs will be in English». Wiwibloggs. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2021. 
  4. Adams, Oliver (29 Ιανουαρίου 2021). «Stavangerkameratene will perform "Who I Am" — the English version of "Barndomsgater" — during MGP 2021 final in Norway». Wiwibloggs. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2021. 
  5. James, Washak (13 Φεβρουαρίου 2021). «Norway: Tix to Perform "Ut av mørket" in English at the MGP Final». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2021. 
  6. «Eurovision Song Contest–Rotterdam 2021». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. 
  7. «Rules–Eurovision Song Contest». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. 
  8. Groot, Evert (17 Νοεμβρίου 2020). «2020 Semi-Final line-up to stay for 2021». eurovision.tv. Eurovision Song Contest. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  9. «Voting–Eurovision Song Contest». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2021. 
  10. «Fairness–Eurovision Song Contest». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2021. 
  11. 11,0 11,1 «Juries in the First Semi-Final of Rotterdam 2021». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2021. 
  12. 12,0 12,1 «Juries in the Grand Final of Rotterdam 2021». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2021. 
  13. 13,0 13,1 13,2 «Results of the First Semi-Final of Rotterdam 2021». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2021. 
  14. 14,0 14,1 14,2 «Results of the Grand Final of Rotterdam 2021». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]