Συζήτηση χρήστη:Tie teiath

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γεια σου Tie teiath, καλώς ήρθες στη Βικιπαίδεια![επεξεργασία κώδικα]

   Τα Πέντε Θεμέλια
   Συχνές Ερωτήσεις
   Βοήθεια
   Εγκυκλοπαιδικότητα
   Πολιτική
   Αμμοδοχείο
   Εικόνες & Πολυμέσα

Χαιρόμαστε να σε έχουμε στην παρέα μας και ελπίζουμε να βρεις ευχάριστο το χρόνο που περνάς εδώ. Η λειτουργία της Βικιπαίδειας είναι εξαιρετικά εύκολη και τα κύρια προσόντα που πρέπει να διαθέτει κανείς για να γράψει είναι η αγάπη για τη γνώση, το πνεύμα συνεργασίας και το μεράκι. Εξέφρασε τη διάθεσή σου για τη διάδοση της γνώσης με θάρρος και κέφι. Ακολουθούν λίγες χρήσιμες συμβουλές.

Ξεκινώντας τις συνεισφορές:[επεξεργασία κώδικα]

  • Κάθε λήμμα περιλαμβάνει στην κορυφή το σύνδεσμο «Επεξεργασία». Προτού αρχίσεις να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι άρθρα, επισκέψου αρκετές σελίδες, κάνε κλικ στο «Επεξεργασία» και πάρε πολύτιμες ιδέες για το πώς γίνεται τι. Πολύ χρήσιμοι θα φανούν οι οδηγοί για Νέους Χρήστες και Επεξεργασίας Άρθρων.
  • Μπορείς να πειραματιστείς άφοβα στο Αμμοδοχείο χωρίς καμία απολύτως επίπτωση. Ακόμη όμως κι αν κάνεις κάτι λανθασμένα στις «επίσημες σελίδες», υπάρχει πρόνοια για την αποθήκευση παλιών εκδόσεων που πολύ εύκολα μπορούν να επανέλθουν όταν χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να διστάζεις.
  • Αναζήτησε στην Βοήθεια την απάντηση σε ό,τι απορία έχεις, καθώς και στην Κατηγορία:Βικιπαίδεια. Αν δεν σε καλύψει αυτό μην διστάσεις να απευθυνθείς στην Αγορά της κοινότητας, ή και σε κάποιον άλλον χρήστη προσωπικά, αφήνοντας μήνυμα στην προσωπική σελίδα συζήτησής του.
  • Για ενστάσεις, απορίες και προτάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο κάποιας σελίδας μπορείς να αφήσεις μήνυμα στη «Συζήτησή» του, κάνοντας κλικ στο σχετικό σύνδεσμο ψηλά στη σελίδα. Μπορείς να υπογράφεις τις παρατηρήσεις σου χρησιμοποιώντας τρεις περισπωμένες, έτσι: ~~~. Αν βάλεις τέσσερις θα προστεθεί και η ημερομηνία και ώρα. Πάντα να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης, ποτέ μην υπογράφεις στα άρθρα, η συνεισφορά σου σε κάθε άρθρο θα φαίνεται στο ιστορικό του.
  • Όταν νιώσεις ετοιμότητα για να δημιουργήσεις ένα λήμμα από το μηδέν, ακολούθησε τις οδηγίες του σχετικού οδηγού. Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση από τα Προτεινόμενα Θέματα. Αν δεν σε ενδιαφέρει κάτι από εκεί, είσαι ελεύθερος να ασχοληθείς με το θέμα που επιθυμείς.
  • Ρόλος των διαχειριστών της Βικιπαίδειας είναι η επόπτευση της εύρυθμης λειτουργίας του εγχειρήματος, η διαφύλαξη της πολιτικής και η προστασία από βανδαλισμούς. Η σελίδα τους θα είναι το μέρος που θα καταφεύγεις σε περιπτώσεις όπου η βοήθεια της Αγοράς υπήρξε ανεπαρκής, ή για πολύ τεχνικά ζητήματα. Οι διαχειριστές, βάσει των καθηκόντων τους καλούνται να λάβουν πολλές δύσκολες αποφάσεις τη μέρα, π.χ. φραγή βάνδαλων χρηστών, διαγραφή σελίδων που δεν καλύπτουν τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας σε συμφωνία με την Πολιτική του εγχειρήματος.

Τρεις σημαντικοί κανόνες:[επεξεργασία κώδικα]

(de) Willkommen
(en) Welcome
(es) Bienvenido
(fr) Bienvenue
(ru) Добро пожаловать

Καθολικός Λογαριασμός
Single User Login

Ακολουθούν τρεις πολύ σημαντικοί κανόνες στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη προσοχή:

  • Κάθε νέο λήμμα ή επεξεργασία πρέπει να τεκμηριώνεται αναφέροντας τις Πηγές των πληροφοριών που προστέθηκαν. Αυτό συμβάλλει στην αξιοπιστία του εγχειρήματος και διευκολύνει την περαιτέρω έρευνα των αναγνωστών.
  • Διαγράφονται άμεσα λήμματα που αποτελούν πιστή αντιγραφή ή ελαφρά παράφραση περιεχομένου άλλων ιστοσελίδων, βιβλίων και άλλων εντύπων. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο ίδιος ο κάτοχος της ιστοσελίδας-πηγής διαθέσει το περιεχόμενό της προς κοινή χρήση ή ενημερώσει τους διαχειριστές με e-mail. Ωστόσο επιτρέπεται ελεύθερα η μετάφραση κειμένων από ξενόγλωσσα άρθρα της Βικιπαίδειας (με σχετική αναφορά της πηγής στο τέλος).
  • Τα καινούρια άρθρα πρέπει να καλύπτουν κάποια ελάχιστα κριτήρια Εγκυκλοπαιδικότητας. Αυτά είναι προϊόν συζήτησης της ελληνόφωνης Βικιπαίδειας, επιδέχονται αμφισβήτηση με ώριμη συζήτηση στη σελίδα τους ή στην Αγορά και δεν συνάδουν πάντα με εκείνα της αγγλόφωνης ή άλλης βικιπαίδειας. Την εγκυκλοπαιδικότητα των άρθρων ενισχύει η παράθεση έγκριτων πηγών. Άρθρα που κρίνονται μη-εγκυκλοπαιδικά τίθονται σε συζήτηση για Διαγραφή.

Μετά από αυτή την εισαγωγή σου εύχομαι καλές συνεισφορές! Φιλικά, Atlantia talk 07:35, 14 Μαρτίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Aγγειίτιδα Wegener[επεξεργασία κώδικα]

Η κοκκιωματώδη αγγειίτιδα Wegener (WG) είναι μία σπάνιας συστηματική αγγειίτιδα των μικρού μεγέθους αγγείων του αίματος π.χ. φλεβίδια, αρτηρίδια και τριχοειδή. Προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (μύτη, στόμα, φάρυγγα, λάρυγγα, τραχεία, βρόγχοι), το κατώτερο αναπνευστικό (πνεύμονες, νεφρούς) καθώς επίσης και άλλα όργανα. Διακρίνεται σε δύο τύπους ανάλογα με την προσβολή και την εξάπλωση τους στον οργανισμό [1, 3].

Επιδημιολογία[επεξεργασία κώδικα]

Η αγγειίτιδα Wegener μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας. Συνηθέστερη ηλικία είναι η 4η και 5η δεκαετία της ζωής. Το 82% των παιδιών που πάσχουν από αγγειίτιδα Wegener και νεφρική νόσο τελικού σταδίου ανήκουν στη λευκή φυλή. Παγκοσμίως η αναλογία ανδρών και γυναικών είναι 1:1 [2].

Κλινικές εκδηλώσεις[επεξεργασία κώδικα]

Η αγγειίτιδα Wegener μπορεί να εκδηλωθεί σαν κλασικό πλήρες σύνδρομο (γενικευμένη) αλλά και σαν ατελές ή εντοπισμένη αγγειίτιδα Wegener όταν δεν προσβάλλει τους νεφρούς [6].

Γενικευμένη αγγειίτιδα[επεξεργασία κώδικα]

Η γενικευμένη αγγειίτιδα Wegener προσβάλει τόσο όργανα του ανώτερου αναπνευστικού, πνεύμονες αλλά και νεφρούς, μπορεί όμως να επεκταθεί και σε άλλα τμήματα του οργανισμού και να προσβάλλει δέρμα, αρθρώσεις, περιφερικά νεύρα, μυϊκό σύστημα, κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), καρδιά και οφθαλμούς. Το 50% των εκδηλώσεων της γενικευμένης νόσου ξεκινάει ως κοκκιωματώδη αγγειίτιδα όπου αρχικά προσβάλλεται το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί άμεσα σε γενικευμένη νόσο ή να εξελιχθεί αργά και αθόρυβα για μήνες ή χρόνια και στη συνέχεια να προκαλέσει την εμφάνιση αγγειιτιδικών συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένης και της σπειραματονεφρίτιδας. Μπορεί όμως να ξεκινήσει και αντίστροφα. Δηλαδή να εκδηλωθεί αμέσως ως γενικευμένη αγγειίτιδα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (φάρυγγας, τραχεία, παραρρινικοί κόλποι), αυτιά και οφθαλμούς χωρίς να έχει προηγηθεί κοκκιωματώδη εκδήλωση. Και στις δύο περιπτώσεις η διάγνωση τίθεται από τα κλινικά συμπτώματα, την εμφάνιση χαρακτηριστικών κοκκιωμάτων, την βιοψία ιστολογικού παρασκευάσματος και την ανίχνευση αυτοαντισωμάτων c-ANCA και PR3-ANCA στον ορό του ασθενούς.

Εντοπισμένη αγγειίτιδα[επεξεργασία κώδικα]

Η «εντοπισμένη» αγγειίτιδα Wegener περιορίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και τους πνεύμονες με ελάχιστες εκδηλώσεις αγγειίτιδας. Αυτός ο τύπος απαντάται στο ¼ περίπου των περιπτώσεων. Τα κοκκιώματα εμφανίζονται ακόμα στο δέρμα, στην καρδιά, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο ενδοθηλιακό σύστημα, και στις αρθρώσεις όπου προκαλεί σοβαρές και θανατηφόρες επιπλοκές.

Αιτιολογικοί παράγοντες[επεξεργασία κώδικα]

Η αγειίτιδα Wegener εμφανίζεται εξαιτίας αυτοάνοσων ή αλλεργικών αντιδράσεων ή αντιδράσεων υπερευαισθησίας σε άγνωστα αντιγόνα και ευαισθητοποίησης του αναπνευστικού συστήματος σε βακτηριδιακά παθογόνα. Με τη λοίμωξη παράγονται οι κυτταροκίνες TNF-a και IL-6 οι οποίες διεγείρουν τα πολυμορφοπύρηνα ουδετερόφιλα για να εκφράσουν τα αυτο-αντισώματα ANCA, τα οποία υπάρχουν φυσιολογικά στην επιφάνεια κυτταροπλασματικών δικτύων και αυξάνουν τα μόρια προσκόλλησης με αποτέλεσμα να προσκολληθούν στα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα.

Με τεχνικές έμμεσου ανοσοφθορισμού μπορούν να διακριθούν τρείς τύποι αντισωμάτων ANCA:

  • Τα c-ANCA (κυτταροπλασματικός ανοσοφθορισμός).
  • Τα p-ANCA (πυρηνικός φθορισμός).
  • Τα άτυπα/atypical ANCA (ούτε κυτταροπλασματικός, ούτε πυρηνικός φθορισμός).

Τα c-ANCA αντισώματα είναι υπεύθυνα για τη Wegener (95% των ασθενών αυτών έχουν c-ANCA) όμως σχετίζονται και με άλλες παθήσεις. Τα ANCA συνδέονται στα πολυμορφοπύρηνα ουδετερόφιλα οδηγώντας τα σε αποκοκκίωση και ενεργοποίηση ριζών οξυγόνου οι οποίες προκαλούν βλάβη στο ενδοθήλιο. Σε αυτό το μηχανισμό συμμετέχουν και οι υποτροπιάσεις της Wegener από αναπνευστικές λοιμώξεις κυρίως από τον σταφυλόκοκκο τον χρυσίζων [5, 6].

Εργαστηριακός έλεγχος[επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που να θέτουν με βεβαιότητα τη διάγνωση της αγγειίτιδας αγειίτιδα Wegener [4].

Γενική Αίματος Αναιμία, Λευκοκυττάρωση λόγω λοίμωξης ή Λευκοπενία λόγω θεραπείας, Ηωσινοφιλία
Τ.Κ.Ε. Παρουσία φλεγμονής και αυξημένη σε αγγειίτιδα Wegener
Γενική Ούρων Αιματουρία/πρωτεϊνουρία -> υποδηλώνει φλεγμονή στο νεφρό


Διαφορική διάγνωση [4,5,6][επεξεργασία κώδικα]

Λοιμώξεις Ενδοκαρδίτιδα, Κοκκιωματώδης νόσοι HCV/HBV/HIV, Παρβοϊός
Νεοπλασίες Λέμφωμα, Λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων, Μυελοδιπλασία, Μεταστατικοί όγκοι
Αποφρακτικές αγγειακές παθήσεις Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο TTP,Σύνδρομο Buerger, Σύνδρομο εμβολής από χοληστερόλη
Αυτοάνοσες λοιπές παθήσεις Σαρκοειδή Υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο, Συστηματικός ερυθυματώδης λύκος - Nόσος Still- Σύνδρομο Behcet, Μύξωμα κόλπου



Η διάγνωση τίθεται με βιοψία ιστού από την άνω αεροφόρο οδό, σε περιπτώσεις κοκκιωματώδους φλεγμονής με νέκρωση ή και χωρίς αγγειίτιδα. Σε υποψία νεκρωτικής κοκκιωματώδους αγγειίτιδας συνιστάται η βιοψία πνεύμονα [4].

Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα συνηθέστερα είναι τα κορτικοειδή. Τα κορτικοειδή βελτιώνουν τις οφθαλμικές και δερματικές αλλοιώσεις σε αντίθεση με τους νεφρούς και τους πνεύμονες. Η κυκλοφωσφαμίδη σε μακροχρόνια θεραπεία αποδίδει σταδιακά την κλινική εκδήλωση. Υποχωρεί ο πυρετός, τα δερματικά εξανθήματα, σταθεροποιούνται οι πνευμονικές αλλοιώσεις, βελτιώνεται η νεφρική λειτουργία, μειώνονται τα ANCA και η Τ.Κ.Ε και τέλος διατηρείται ο αριθμός των λευκών > 3000 mm3. Λόγω όμως της έντονης τοξικότητας της χορηγείται αζαθειοπρίνη και πρεδνιζολόνη [4].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]

1.http://www.elire.gr/info_det.php?di=13
2.http://www.rheuma.gr/ebook.pdf
3.http://www.labtestsonline.gr/condition/vasculitis.html
4.http://www.ioanninamed.gr/index.php?option=com_content&task=view&view=article&id=155&lang=el&showall=1
5.http://www.e-rheumatology.gr/scientific-articles/kokkiomatosi-Wegener
6.http://www.eyepathology.gr/eye-diseases/newsid829/119

Εξωτερικοί σύνδεσμοι εικόνων[επεξεργασία κώδικα]

1.Γεράσιμος Ι. Μπαμιχάς, Νεφρολόγος http://www.ethorax.gr/assets/files/synedriaseis/2010_11/1_1/Parousiasi%20Mpamihas.pdf

Το Αρχείο:Πυκνόμετρο.jpeg είναι υποψήφιο προς διαγραφή[επεξεργασία κώδικα]

Μια εικόνα ή αρχείο πολυμέσων το οποίο επιφόρτωσες ή τροποποίησες, το Αρχείο:Πυκνόμετρο.jpeg, έχει σημανθεί ότι δεν περιλαμβάνει στοιχεία για τον δημιουργό ή την πηγή του. Είναι απαραίτητο να αναφέρεις τον δημιουργό και κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του αρχείου ώστε να ώστε να επιβεβαιωθεί πως δεν παραβιάζονται πνευματικά δικαιώματα καθώς και για να αναγνωρίζεται η πατρότητα του έργου. Αν ενδιαφέρεσαι για την διατήρησή του συμπλήρωσε τα στοιχεία πριν διαγραφεί. Οδηγίες και παραδείγματα συμπλήρωσης υπάρχουν σε αυτή τη σελίδα. Ευχαριστώ.—Atlantia talk 16:45, 5 Απριλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Ομοίως και το Αρχείο:Συσκευή ηλεκτροφόρησης.jpeg. Ευχαριστώ, Atlantia talk 16:46, 5 Απριλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Γιατί δημιούργησες ξανά το λήμμα Ψωριασική αρθρίτιδα, το οποίο είχες γράψει εσύ στο παρελθόν, αλλά με άλλο τίτλο ψωριακή αρθρίτιδα; Έχω προτείνει το νεότερο για διαγραφή. --C Messier 16:53, 20 Ιουνίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Άδειες εικόνων[επεξεργασία κώδικα]

Συγχαρητήρια για την συνεισφορά σου! Πρέπει όμως να έχεις υπόψη ότι η Βικιπαίδεια διαθέτει το υλικό της σε αυτή με συγκεκριμένη άδεια ( CC-BY-SA) και ως εκ τούτου, δεν είναι όλες οι εικόνες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο με άδειες συμβατές με την Βικιπαίδεια (πχ. η all rights reserved απαγορεύει την οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή αλλαγή χωρίς την άδεια του δημιουργού). Αν δεν αναφέρεται κάπου ότι το περιέχομενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα για οποιαδήποτε χρήση και να μπορεί να τροποποιηθεί ελεύθερα, τότε δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εδώ. Μην απογοητεύεσαι όμως. Υπάρχει ένα αποθετήριο εικόνων και άλλων πολυμέσων άμεσα προσβάσιμα από τη Βικιπαίδεια, τα Commons, τα οποία περιλαμβάνουν πάνω από 17 εκατομμύρια αρχεία. Μπορείς να ψάξεις εκεί για εικόνες. --C Messier 10:56, 21 Ιουνίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Αμά μια εικόνα υπάρχει είδη στα Commons δεν χρειάζεται να την ανεβάσεις τοπικά. Πολύ απλά, θα γράψεις το όνομα του αρχείου με το τίτλο που είναι εκεί (στα Commons) και εμφανίζεται και εδώ. --C Messier 13:28, 6 Ιουλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Όλες οι εικόνες σχετικά με τον χαλκό που είχες ανεβάσει (εκτός από αυτές που ήδη υπάρχουν στα Κοινά) παραβίαζαν σαφέστατα πνευματικά δικαιώματα και δεν διανέμονταν ελεύθερα, όπως είχες αναγράψει στις αντίστοιχες περιγραφές τους. "Περιεχόμενο που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα θα διαγράφεται.", αναφέρει η οδηγία της ΒΠ. Συνεπώς όλες οι εικόνες διαγράφηκαν. Παρακαλώ να είσαι πολύ πιο προσεκτικός όταν ανεβάζεις εικόνες από άλλα sites, ειδικότερα όταν αναγράφεις παραπλανητική άδεια χρήσης τους. --Ttzavarasσυζήτηση 15:22, 6 Ιουλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Το Αρχείο:Γεωγραφική γλώσσα.png είναι υποψήφιο προς διαγραφή[επεξεργασία κώδικα]

Μια εικόνα ή αρχείο πολυμέσων το οποίο επιφόρτωσες ή τροποποίησες, το Αρχείο:Γεωγραφική γλώσσα.png, έχει σημανθεί ότι δεν περιλαμβάνει στοιχεία για τον δημιουργό ή την πηγή του. Είναι απαραίτητο να αναφέρεις τον δημιουργό και κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του αρχείου ώστε να ώστε να επιβεβαιωθεί πως δεν παραβιάζονται πνευματικά δικαιώματα καθώς και για να αναγνωρίζεται η πατρότητα του έργου. Αν ενδιαφέρεσαι για την διατήρησή του συμπλήρωσε τα στοιχεία πριν διαγραφεί. Οδηγίες και παραδείγματα συμπλήρωσης υπάρχουν σε αυτή τη σελίδα. Ευχαριστώ.—MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 14:34, 19 Ιουλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

You have been a medical translators within Wikipedia. We have recently relaunched our efforts and invite you to join the new process. Let me know if you have questions. Best Doc James (talk · contribs · email) 12:34, 6 August 2023 (UTC)