Συζήτηση χρήστη:FilipposTrains
Καλώς ήρθες!
(en) Welcome
(eo) Bonvenon
(es) Bienvenido
(fr) Bienvenue
(it) Benvenuto
(pt) Βem-vindo
(ru) Добро пожаловать
FilipposTrains, καλώς όρισες στη Βικιπαίδεια! Αυτοί είναι μερικοί σύνδεσμοι που θα σου φανούν χρήσιμοι:
- Εισαγωγή και συχνές ερωτήσεις
- Οι 5 πυλώνες της Βικιπαίδειας και κάποιοι απλοί κανόνες
- Βασική πολιτική (ουδετερότητα, επαληθευσιμότητα, όχι πρωτότυπη έρευνα)
- Εγκυκλοπαιδικότητα (κριτήρια συμπερίληψης θεμάτων)
- Wikidata, (διασύνδεση λημμάτων με την γνωσιακή βάση δεδομένων wikidata)
- Βοήθεια
- Οδηγός χρήσης κώδικα μορφοποίησης
- Οδηγός χρήσης του οπτικού επεξεργαστή κειμένων
- Πρόχειρο (σελίδα για πειραματισμούς στην επεξεργασία σελίδων)
- Οδηγός δημιουργίας νέου λήμματος
- Οδηγός συνεισφοράς για χρήστες κινητών
Μπορείς να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης γράφοντας ~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής (). Για οποιαδήποτε βοήθεια ή απορία, μπορείς να απευθυνθείς στην Αγορά. Καλή συνέχεια!
Αναίρεση τεκμηριωμένων στοιχείων
[επεξεργασία κώδικα]Αγαπητέ, σε κάποια λήμματα που επεξεργάζεστε αφαιρείτε -κακώς- τεκμηριωμένα στοιχεία. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέτετε το πινακάκι πληθυσμού κάτω από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, αλλά μην αφαιρείτε τα προηγούμενα. Μπορούμε όλοι να συνυπάρξουμε. Ευχαριστώ! Verbarius (συζήτηση) 11:04, 2 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Καλησπέρα. Αφαιρώ τους υπάρχοντες πίνακες πληθυσμού γιατί καλύπτονται απο τον πίνακα που προσθέτω εγώ (το πρότυπο historical populations). Πιστεύω πως θα έπρεπε να υπάρχει μία τυποποίηση (όπως σε άλλες γλώσσες) σε ότι αφορά τους πίνακες πληθυσμού για να μην χανόμαστε. Δεν μπορώ λοιπόν να κρατήσω τους παλιούς πίνακες γιατί δεν υπάρχει νόημα. Καταλαβαίνω πως έχετε ξοδέψει χρόνο δημιουργόντας τους αλλά δεν υπάρχει νόημα να υπάρχουν δύο πίνακες στην ίδια σελίδα που να γράφουν τις ίδιες πληροφορίες. Η μόνη διαφορά είναι πως κάνετε διάκριση μεταξύ του πραγματικού πληθυσμού και του μόνιμου πληθυσμού ενώ εγώ εμφανίζω τον πραγματικό πληθυσμό μέχρι το 1991 και έπειτα τον μόνιμο πληθυσμό. Αυτό μόνο σύγχυση θα δημιουργήσει στον επισκέπτη, ο οποίος θα θέλει να δεί περιληπτικά την εξέλιξη του πληθυσμού στον χρόνο, τις τάσεις (αύξηση-μείωση) και τις πηγές (στην προκειμένη οι απογραφές). Οι δικοί σας πίνακες εξάλλου δεν καλύπτουν μεγάλο χρονικό φάσμα ενώ η νότια Ελλάδα καλύπτεται απο απογραφές ήδη απο το 1879 για όλους τους οικισμούς και απο το 1861 για πρωτεύουσες πρώην δήμων (υπάρχει και η απογραφή του 1835 για μερικούς νομούς μάλιστα). Στην Αγία Τριάδα (Μέρμπακας), π.χ. που αναιρέσατε την δική μου δουλειά, κάλυπτα τις απογραφές απο το 1879 μέχρι και σήμερα ενώ οι δικοί σας πίνακες δείχνουν μόνο απο το 1961. Ο οικισμός μετονομάστηκε το 1954 αλλά υπήρχε απο την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Όπως καταλαβαίνετε η αναίρεση σας απέκρυψε απο τον χρήστη αυτές τις πληροφορίες.
- Προσωπικά δεν θεωρώ πως η δική μου μέθοδος είναι ανώτερη απλώς προσπαθώ να ακολουθήσω αντίστοιχες μεθόδους άλλων γλωσσών που έχουν πιο ολοκληρωμένες σελίδες οικισμών (κάτι στο οποίο υπολείπεται σημαντικά η Ελληνική έκδοση). Χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο πρότυπο γιατί είναι τυποποιημένο, υπάρχει σε άλλες εκδόσεις, υπολογίζει αυτόματα την αύξηση/μείωση πληθυσμού και δίνει άμεσα τις πληροφορίες στον χρήστη. Μόνο μειονέκτημα βρίσκω πως πρέπει σε λήμματα με λίγες πληροφορίες να το βάζω αριστερά αντί για δεξιά όπως είναι κανονικά και φαίνεται περίεργο. Γενικά θα πρέπει να υπάρξει κάποια τυποποίηση στην Ελληνική βικιπαίδεια γιατί μέχρι στιγμής έχω δεί πάρα πολλές παραλλαγές διαγραμμάτων πληθυσμών και ο χρήστης μπερδεύεται. Εξάλλου οι σελίδες στην βικιπαίδεια δεν ανήκουν σε κάποιον και οποιοσδήποτε μπορεί να τις επεξεργαστεί αν φυσικά πρόκειται για μία τεκμηριωμένη και βελτιωτική δουλειά, όπως πιστεύω πως ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αν έσεις κάνατε επεξεργασίες σε σελίδες που έχω δημιουργήσει εγώ δεν θα σας τις αναιρούσα. Πάντως αν έχετε κάποια καλύτερη πρόταση ως προς τα διαγράμματα πληθυσμού ευχαρίστως να την ακούσω. Τέλος καλό θα ήταν να σέβεστε την δουλειά των άλλων χρηστών και να μην προβαίνετε σε αναιρέσεις προτού τους ενημερώσετε και βρείτε κάποια συμβιβαστική λύση. Ευχαριστώ. FilipposTrains (συζήτηση) 23:31, 2 Μαρτίου 2022 (UTC)
Αγαπητοί, από την μία είναι ορθό ότι είναι χρήσιμο να υπάρχει τυποποίηση. Από την άλλη, δύσκολα θα πούμε ότι υπάρχει πράγματι τυποποίηση αφού το πρότυπο (που είναι μεν χρήσιμο) χρησιμοποιείται μόνο σε ~390 λήμματα. Επισημαίνω ότι υπάρχουν κάποια αρνητικά στη χρήση του προτύπου: α) Είναι προς το παρόν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει η χρήση του μέσα από τον οπτικό επεξεργαστή (χρειάζεται TemplateData). β) τελευταία φορά που το είδα πρέπει να είχε κάποιες δυσλειτουργίες ως προς την εμφάνιση και υπολογισμό των ποσοστών. Το θετικό είναι η στάνταρ μορφοποίηση [π.χ. η στοίχιση των αριθμών δεξιά (που βέβαια γίνεται και με άλλες μεθόδους (Αετορράχη Λάρισας#Απογραφές πληθυσμού)]. Και πάλι στοιχεία μορφής χρειάζονται διόρθωση, αλλά όντως το ότι πρόκειται για πρότυπο κάνει πιο εύκολη τη διόρθωση (αντί π.χ. να επεξεργαζόμασταν λήμμα-λήμμα. Πέρα από αυτό: Συμφωνώ ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δυο φορές τα ίδια δεδομένα (Αγία Τριάδα Αργολίδος#Πληθυσμός). Προτείνω να μην προστίθεται το πρότυπο μέχρι να βελτιωθεί λιγάκι. Πρακτικά, η μη χρήση του προτύπου (έστω προσωρινά) δεν εμποδίζει από την προσθήκη των ετών που λείπουν στον υπάρχοντα πίνακα. --— Geraki (συζήτηση) 10:19, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Το πρότυπο χρησιμοποιείται μία χαρά με τον οπτικό επεξεργαστή (αυτόν χρησιμοποιώ) απλώς αφού χρησιμοποιηθεί με αυτόν μετά δεν μπορεί να το επεξεργαστεί κανείς με κώδικο γιατί χαλάει (δεν ξέρω γιατί). Τώρα σε ότι αφορά τους υπολογισμούς μεταβολών δεν μπορώ να πώ πως έχω προσέξει μαθηματικά λάθη αλλά βέβαια δεν έχω υπολογίσει κάθε μεταβολή ξεχωριστά οπότε πιθανό να υπάρχουν. Σίγουρα πάντως χρειάζεται κάποια βελτίωση. Σε άλλες βικιπαίδιες έχω προσέξει πως χρησιμοποιούν και διαγράμματα (π.χ. Ιταλική και Ισπανική) απλώς δεν νομίζω πως δείχνουν ωραία σε σελίδες πολύ μικρών οικισμών όταν υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες γι'αυτούς. Για μεγαλύτερους οικισμούς πάντως είναι χρήσιμα. Ευχαριστώ. FilipposTrains (συζήτηση) 10:32, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Όταν το προσθέσει ένας χρήστης έχει μια φόρμα με απλώς αριθμημένες παραμέτρους που δεν γνωρίζει τι κάνουν https://i.imgur.com/9jK6cJC.png και παραμένει πρόβλημα ακόμη και αν το δει συμπληρωμένο μόνο δια μαντείας μπορεί να καταλάβει ότι μονοί=έτη και ζυγοί=πληθυσμός.
- Με πρώτη ματιά, η παράμετρος
percentages
δεν λειτουργεί καθόλου (ούτε το off, ούτε το pagr). - Κατά τα άλλα, τα th χρειάζονται scope, κλπ. Θα το δω αργότερα. — Geraki (συζήτηση) 11:00, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Αν μπορείτε να το βελτιώσετε θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο. Το πρότυπο το έχω χρησιμοποιήσει σε σχεδόν όλα τα λήμματα οικισμών που αφορούν την Αργολίδα (και μερικά έκτος όπως στους νομούς της Πελοποννήσου και σε μερικούς οικισμούς της Τροιζήνας) οπότε τώρα θα μου ήταν λίγο δύσκολο να το αλλάξω σε πίνακα ή κάτι άλλο... FilipposTrains (συζήτηση) 11:06, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Αυτό είναι το διαχρονικό θέμα, δεν είστε οι πρώτοι χρήστες που διαφωνείτε επειδή ο ένας χρησιμοποιούσε «τον δικό του τρόπο» και ο άλλος «τον δικό του». Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν πρότυπα που κάνουν την ίδια δουλειά ασύμβατα μεταξύ τους, φτιαγμένα από διαφορετικούς χρήστες, απλωμένα σε δεκάδες ή εκατοντάδες λήμματα. 🙄
- Στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να τα αλλάξεις σε πίνακα (τα καλά του VisualEditor!). Από την ανάγνωση του λήμματος, επιλογή του πίνακα που παρήχθει από το πρότυπο, επεξεργασία, επικόλληση, και έγινε πίνακας! https://vimeo.com/684202893 😎 — Geraki (συζήτηση) 12:17, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Εσείς ποια μέθοδο προτείνετε λοιπόν να εφαρμώσω έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα; Αυτή του πίνακα; FilipposTrains (συζήτηση) 12:19, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Αν υπάρχει ήδη πίνακας σε ένα λήμμα, να συμπληρωθεί ο πίνακας. Αν δεν υπάρχει, τότε το πρότυπο.
- Θεωρώ σημαντικότερο όμως, αντί να ξοδευτεί κόπος να προστεθούν χειροκίνητα στο λήμμα, να προστεθούν οι πληθυσμοί στα σχετικά αντικείμενα Wikidata, με βάση τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν αυτόματα πίνακες και διαγράμματα. Π.χ. στο Θεσσαλονίκη#Πληθυσμός το διάγραμμα δημιουργείται αυτόματα, και θα ανανεωθεί εντός δευτερολέπτου προσθέτοντας στα wikidata μια τιμή από την τρέχουσα απογραφή ή μια παλιότερη. Ομοίως όλοι οι οικισμοί της Κύπρου έχουν πίνακες δημιουργούμενους αυτόματα. Το μέλλον είναι τα Wikidata για ότι αφορά αυτό το είδος πληροφορίας. — Geraki (συζήτηση) 12:42, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Δεν το γνώριζα ότι το Wikidata μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό. Θα μπορούσε τότε το πρότυπο να διασυνδεθεί με το wikidata έτσι ώστε να ανανεώνεται αυτόματα όπως τα διαγράμματα και οι πίνακες τότε; FilipposTrains (συζήτηση) 12:44, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Πολύ χρήσιμη η συζήτηση που είχατε. Αφορά μέσες-άκρες και δικά μου λήμματα. Μιας και έγινε -σωστότατα- αναφορά στο wikidata ως το μέλλον, θα παρακαλούσα να διαβάσετε αυτό που πόσταρα σε άλλο χρήστη και αν σας βρίσκει σύμφωνους να ακολουθήσετε την προτυποποίηση που προτείνω και σε αυτά τα κομμάτια. Pinging και τον @Verbarius:. Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια. Αρκάς (συζήτηση) 11:05, 26 Μαΐου 2022 (UTC)
- Βασικά δημιούργησα ένα πρότυπο βασισμένο στο αντίστοιχο της Κύπρου (ελπίζω να μην θεωρηθεί κλέψιμο) και ψιλολειτουργεί. Προφανώς χρειάζεται προσαρμογή στα δικά μας στοιχεία. Μπορείτε να το βρείτε στο Πρότυπο:Ιστορικός πληθυσμός Ελλάδα . FilipposTrains (συζήτηση) 13:20, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Δεν το γνώριζα ότι το Wikidata μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό. Θα μπορούσε τότε το πρότυπο να διασυνδεθεί με το wikidata έτσι ώστε να ανανεώνεται αυτόματα όπως τα διαγράμματα και οι πίνακες τότε; FilipposTrains (συζήτηση) 12:44, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Εσείς ποια μέθοδο προτείνετε λοιπόν να εφαρμώσω έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα; Αυτή του πίνακα; FilipposTrains (συζήτηση) 12:19, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Αν μπορείτε να το βελτιώσετε θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο. Το πρότυπο το έχω χρησιμοποιήσει σε σχεδόν όλα τα λήμματα οικισμών που αφορούν την Αργολίδα (και μερικά έκτος όπως στους νομούς της Πελοποννήσου και σε μερικούς οικισμούς της Τροιζήνας) οπότε τώρα θα μου ήταν λίγο δύσκολο να το αλλάξω σε πίνακα ή κάτι άλλο... FilipposTrains (συζήτηση) 11:06, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
Αττική?
[επεξεργασία κώδικα]Από-πότε τα Μέθανα σχετίζονται με την Αττική;--Kalogeropoulos (συζήτηση) 19:00, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Καλησπέρα. Τα Μέθανα ανήκαν στον νομό Αττικής παλιότερα, μέχρι το 2010, και σήμερα ανήκουν στην περιφερειακή ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής (και παλιότερα ακόμη στον νομό Αργολιδοκορινθίας απ'όπου και αποσπάστηκαν). Απλώς ακολουθώ τον τον τύπο εισαγωγής που έχω ακολουθήσει σε άλλα λήμματα. Αν πιστεύετε πως κάτι τέτοιο μπερδεύει τον αναγνώστη ευχαρίστως να το αλλάξετε. FilipposTrains (συζήτηση) 19:04, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Ας το συγκεκριμενοποιήσουμε λοιπόν. Περιφέρεια Αττικής--Kalogeropoulos (συζήτηση) 19:06, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Όντως ο νομός Αττικής δεν υφίσταται εδώ και δεκαετίες οπότε η Περιφέρεια Αττικής ταιριάζει καλύτερα. Εγώ απλώς ακολουθώ τον τύπο εισαγωγής που είχα βρεί στους οικισμούς της Αργολίδας όπου αναφέρεται ο νομός. Είναι αλήθεια πως εδώ ταιριάζει καλύτερα η αναφορά στην Περιφέρεια.FilipposTrains (συζήτηση) 19:11, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Ας το συγκεκριμενοποιήσουμε λοιπόν. Περιφέρεια Αττικής--Kalogeropoulos (συζήτηση) 19:06, 3 Μαρτίου 2022 (UTC)
Πίνακες πληθυσμού
[επεξεργασία κώδικα]Καλημέρα. Δημιούργησα το λήμμα Αδάμι Αργολίδας. Επειδή βλέπω ότι ενδιαφέρεστε για τον νομό ειδικότερα, άφησα επίτηδες κενή την παράγραφο ‘’Πληθυσμός’’, κάτω από την ‘’Τοπική κοινότητα’’, για να τοποθετήσετε τον Πίνακα Ιστορικής Εξέλιξης Πληθυσμού, ώστε να μην υπάρχουν δύο πίνακες. Verbarius (συζήτηση) 10:06, 14 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Καλημέρα. Ευχαριστώ που αφήσατε το κενό και θα προσθέσω την εξέλιξη πληθυσμού εντός ολίγου. FilipposTrains (συζήτηση) 10:21, 14 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Καλημέρα. Η νέα σελίδα Αηδόνια Κορινθίας, αναμένει τον πίνακα εξέλιξης πληθυσμού.
- Verbarius (συζήτηση) 09:03, 18 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Καλησπέρα. Προσθέτω τον πίνακα τώρα. FilipposTrains (συζήτηση) 15:44, 19 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Άκοβα Αργολίδας, έτοιμο
- Verbarius (συζήτηση) 08:49, 23 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Έγινε. FilipposTrains (συζήτηση) 18:38, 24 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Αλαμάννος Κορινθίας, έτοιμο
- Verbarius (συζήτηση) 15:40, 27 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Έγινε και αυτό. FilipposTrains (συζήτηση) 16:06, 27 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Αλμυρός Αργολίδας, έτοιμο
- Verbarius (συζήτηση) 06:25, 31 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Έγινε. FilipposTrains (συζήτηση) 11:32, 31 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Αμαριανός Αργολίδας, έτοιμο
- Verbarius (συζήτηση) 17:54, 8 Απριλίου 2022 (UTC)
- Έγινε και αυτό. FilipposTrains (συζήτηση) 19:13, 12 Απριλίου 2022 (UTC)
- Αμυγδαλιά Κορινθίας, έτοιμο
- Verbarius (συζήτηση) 07:42, 17 Απριλίου 2022 (UTC)
- Έγινε.FilipposTrains (συζήτηση) 13:44, 17 Απριλίου 2022 (UTC)
- Αμυγδαλίτσα Αργολίδας, έτοιμο
- Verbarius (συζήτηση) 13:49, 17 Απριλίου 2022 (UTC)
- Έγινε. FilipposTrains (συζήτηση) 10:31, 18 Απριλίου 2022 (UTC)
- Αμφιθέα Κορινθίας, έτοιμο
- Verbarius (συζήτηση) 13:04, 18 Απριλίου 2022 (UTC)
- Ανύφι Αργολίδας, έτοιμο
- Verbarius (συζήτηση) 08:37, 7 Μαΐου 2022 (UTC)
- Έγινε. FilipposTrains (συζήτηση) 10:31, 18 Απριλίου 2022 (UTC)
- Έγινε.FilipposTrains (συζήτηση) 13:44, 17 Απριλίου 2022 (UTC)
- Έγινε και αυτό. FilipposTrains (συζήτηση) 19:13, 12 Απριλίου 2022 (UTC)
- Έγινε. FilipposTrains (συζήτηση) 11:32, 31 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Έγινε και αυτό. FilipposTrains (συζήτηση) 16:06, 27 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Έγινε. FilipposTrains (συζήτηση) 18:38, 24 Μαρτίου 2022 (UTC)
- Καλησπέρα. Προσθέτω τον πίνακα τώρα. FilipposTrains (συζήτηση) 15:44, 19 Μαρτίου 2022 (UTC)
Αυξομειώσεις πληθυσμών
[επεξεργασία κώδικα]Καλησπέρα σε. Απλά συζήτηση να γίνεται, γιατί καιρό τώρα που παρακολουθώ πληθυσμιακά δεδομένα, παρατηρώ ότι το 2001 σε αρκετά μέρη της Ελλάδος υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις και το 2011 αισθητές μειώσεις. Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ το θεωρώ ύποπτο. Δεν έχω ψάξει για σχολιασμούς επί των αποτελεσμάτων των απογραφών αυτών, αλλά πιστεύω ότι μια μικρή έρευνα θα δείξει ότι κάτι δεν πήγε καλά στην απογραφή του 2001. Κάτι τέτοιο με κάνει να αμφισβητώ τον χαρακτηρισμό π.χ. στην Νέα Κίο που έγραψες "μέχρι και το 2011 κατέγραφε συνεχώς αύξηση πληθυσμού αλλά το 2011 ο πληθυσμός μειώθηκε αισθητά". Δεν γίνεται ξαφνικά μέσα σε μια δεκαετία να αυξήθηκε ο πληθυσμός κατά 1000 και να έπεσε μετά κατά 800. Ακόμη και τους γύφτους να λαμβάνουν υπόψη to 2001, τόσες εκατοντάδες εκεί κοντά δεν παίζει να είναι :p --jimkats (συζήτηση) 01:17, 1 Ιουνίου 2022 (UTC)
- Καλημέρα. Έχεις απόλυτο δίκιο! Γενικά όχι μόνο το 2001 αλλά και σε άλλες απογραφές εμφανίζονται πληθυσμιακά στοιχεία που δεν συμβαδίζουν στην πραγματικότητα. Πιστεύω πως αφενός ο πληθυσμός διογκώνεται απο πολλούς απόδημους που απογράφονται στα χωριά τους αντί στα αστικά κέντρα (πρακτική που εξηγεί τους μη-ρεαλιστικούς πληθυσμούς ορεινών κυρίως οικισμών) και αφετέρου σίγουρα θα πρέπει να έγιναν πολλά λάθη απο απογραφείς (ξέρω προσωπικά πως στην φετινή που θα έπρεπε να είναι περσινή απογραφή έγιναν). Το 2011 υπήρξαν πολλές αναφορές για παραπτώματα αλλά για το 2001 δεν μπόρεσα να βρώ κάτι. Πάντως το 2001 εμφανίστηκε σημαντική αύξηση σε αρκετά χωριά του κάμπου και εκτός Αργολίδας (Μύλοι Αργολίδας 20%, Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας 23%), οπότε αύξηση πρέπει να υπήρξε, απλώς όχι 44% όπως αναφέρεται επίσημα αφού τέτοια νούμερα αντιστοιχούν στην χώρα μας μόνο σε προαστιακούς οικισμούς μεγάλων αστικών κέντρων (όπως για παράδειγμα η Βόχα στην Κορινθία που έγινε προάστιο της Αθήνας με τον προαστιακό) ή σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Κανένας οικισμός βασιζόμενος στην αγροτική παραγωγή δεν βλέπει τέτοια νούμερα αύξησης κατά την εμπειρία μου. Τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο με το ποσοστό γεννήσεων της Ελλάδος.
- Γενικά οι απογραφές στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα με ευθύνες κατα εμένα να βαραίνουν και το κράτος και τους ίδιους τους κατοίκους. Τουλάχιστον ελπίζω παρά τα χιλιάδες προβλήματα οργάνωσης της φετινής απογραφής να λάβουμε επιτέλους πραγματικά πληθυσμιακά στοιχεία και να σταματήσουμε να βλέπουμε καταστάσεις όπως χωριά με ένα μόνο κατοικημένο σπίτι τον χειμώνα (κατά δική μου επίσκεψη) όπως είναι η Φρουσιούνα Αργολίδας να απογράφονται με 70 κατοίκους. Το να κρύβεται η δημογραφική αφαίμαξη δεν βοηθάει ιδιαίτερα. FilipposTrains (συζήτηση) 10:05, 1 Ιουνίου 2022 (UTC)
Αργολικό Αργολίδας
[επεξεργασία κώδικα]Το Αργολικό Αργολίδας είναι έτοιμο, εάν θέλετε να προσθέσετε τον πίνακα πληθυσμού
Verbarius (συζήτηση) 07:42, 8 Ιουλίου 2022 (UTC)
Πληθυσμιακή εξέλιξη των Καλαβρύτων
[επεξεργασία κώδικα]Ο πίνακας πληθυσμιακών μεταβολών που πρόσθεσες στο λήμμα για τα Καλάβρυτα θα χρειαστεί μερικές μικρές διορθώσεις. Εφόσον γίνεται σύγκριση πληθυσμιακών στοιχείων αυτά θα πρέπει να ανήκουν στη ίδια κατηγορία. Εσύ εδώ αναγράφεις μέχρι το 1981 σωστά τον πραγματικό πληθυσμό του οικισμού και μετά αναγράφεις τον μόνιμο πληθυσμό, πότε η σύγκριση είναι λανθασμένη. Λογικά θα πρέπει να αναγράφεται στον πίνακα μόνο ο πραγματικός πληθυσμός όλων των απογραφών για να είναι σωστή η σύγκριση. Τα Καλάβρυτα το 1991 είχαν πραγματικό πληθυσμό 2111 κατοίκους, οπότε είχαμε αύξηση και όχι μείωση του πληθυσμού. Το 2001 οι κάτοικοι μειώθηκαν σε 1747 και το 2011 σε 1649.
Και μια συμβουλή. Βλέπω ότι σε πολλά λήμματα έχεις κάνει επικαιροποίηση πληθυσμιακών στοιχείων με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι πρόκειται για προσωρινά αποτελέσματα που συνήθως είναι διαφορετικά από τα τελικά. Καλύτερα λοιπόν είναι να περιμένεις να βγουν τα τελικά για να μην χρειαστεί να τα διορθώσεις στη συνέχεια.--Erasinos (συζήτηση) 20:26, 23 Ιουλίου 2022 (UTC)
- Καλησπέρα. Τα αποτελέσματα πραγματικού πληθυσμού δεν είναι έγκυρα αφού, ιδίως σε περιπτώσεις ορεινών οικισμών όπως τα Καλάβρυτα, καταγράφουν κατοίκους που στην πραγματικότητα δεν είναι κάτοικοι των οικισμών αλλά αστικών κέντρων. Πριν απο το 1991 χρησιμοποιώ τον πραγματικό πληθυσμό διότι πολύ απλά η ΕΛΣΤΑΤ δεν κατέγραφε τον μόνιμο πληθυσμό. Πάντος σε γενικές γραμμές ο πληθυσμός προ-1961 είναι ο ίδιος με τον μόνιμο και απ'ότι φαίνεται στην απογραφή του 2021 η ΕΛΣΤΑΤ δεν θα παίρνει υπόψιν τον πραγματικό πληθυσμό αλλά τον μόνιμο, οπότε δεν βλέπω προσωπικά λόγο να κάνω διαφορετικούς πίνακες όπως κάνουν μερικοί χρήστες για να ξεχωρίσω τον μόνιμο απο τον πραγματικό πληθυσμό. Ούτε θεωρώ σωστό να χρησιμοποιώ στις πρόσφατες απογραφές που έχουμε στοιχεία μόνιμου πληθυσμού τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού γιατί είναι παραπλανητικά. Επειδή ζούμε στο 2022 και όχι στο 1981 πιο χρήσιμα μας είναι τα στοιχεία μόνιμου πληθυσμού, έστω και αν δεν συμβαδίζουν απόλυτα με την προ-1991 κατάσταση. Το ότι δεν είναι τέλεια σύγκριση δεν νομίζω πως χρειάζεται να μας ανησυχεί εκτός και αν είμαστε μαθηματικοί. Εξάλλου καμία απογραφή δεν καταγράφει στο 100% στον πληθυσμό και μπορούμε να δούμε πολύ πιο σοβαρές αναντιστοιχίες στις περιπτώσεις οικισμών με διπλοκατοικίες όπου ανάλογα με την εποχή έχουμε πλήρη ή πολύ μικρό πληθυσμό (π.χ. στα Τρίκαλα Κορινθίας). Μπορείτε ωστόσο να επισημάνετε τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού στο κείμενο ώστε να δωθεί μία πιο πλήρης εικόνας της δημογραφικής κατάστασης του οικισμού.
- Σε ότι αφορά την απογραφή του 2021 το γνωρίζω πως τα αποτελέσματα θα αλλάξουν σε λίγους μήνες που υποτίθεται θα βγουν τα μόνιμα αποτελέσματα αλλα σε οποιαδήποτε περίπτωση θεωρώ πως έστω και τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής αποτυπώνουν πολύ καλύτερα την δημογραφική κατάσταση της χώρας απο την απογραφή του 2011 δεδομένου των τεραστίων αλλαγών που έχουμε βιώσει απο τότε. Όταν βγούν τα τελικά αποτελέσματα θα το αλλάξω, δεν με πειράζει προσωπικά. Έτσι και αλλιώς περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα για τον πληθυσμό των οικισμών που είναι και η μεγαλύτερη δουλειά. FilipposTrains (συζήτηση) 20:51, 23 Ιουλίου 2022 (UTC)
- Το ότι αμφισβητείς τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας δεν αφορά της Wikipedia. Αυτό που ενδιαφέρει τους αναγνώστες των λημμάτων είναι να αποτυπώνεται στο κάθε λήμμα αυτό που έχει καταγραφεί επίσημα από την ΕΛΣΤΑΤ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση (όπως και σε άλλες) οι περισσότεροι αναγνώστες που δεν γνωρίζουν καν της διάκριση μεταξύ πραγματικού και μόνιμου πληθυσμού οδηγούνται σε λάθος συμπεράσματα, οπότε και οφείλουμε να παρέμβουμε. Γι’ αυτό και θα κάνω κάποιες διορθώσεις.--Erasinos (συζήτηση) 11:10, 24 Ιουλίου 2022 (UTC)
- Δεν αμφισβητώ εγώ τα στοιχεία και ούτε παραθέτω στοιχεία που δεν ανήκουν στις επίσημες απογραφές στους πίνακες (αν υπάρχουν εκτιμήσεις προ 1856 μπαίνουν μόνο ως κείμενο). Η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ τα αμφισβητεί εξού και απο το 2021 καταγράφεται μόνο ο μόνιμος πληθυσμός (και για τον ίδιο λόγο απο το 1991 καταγράφεται ο μόνιμος πληθυσμός). Έχω ακολουθήσει την ίδια μεθοδολογία στους πίνακες πληθυσμού σε εκατοντάδες οικισμούς που έχω κάνει και είστε ο μόνος που θεωρεί λάθος να βάζουμε τον μόνιμο πληθυσμό μαζί με τον πραγματικό. Μην ξεχνάμε πως και η ίδια η ΒΠ χρησιμοποιεί, άσχετα απο το ιστορικό πληθυσμού, τα στοιχεία μόνιμου πληθυσμού και όχι αυτά του πραγματικού. Είτε μας αρέσει είτε όχι τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού δεν είναι έγκυρα και δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Σας συνιστώ να διαβάσετε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη απο το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είτε κάνουμε δύο διακριτούς πίνακες για τα στοιχεία μόνιμου πληθυσμού και πραγματικού, ή συνδυάζουμε τα στοιχεία με τις προ-1991 απογραφές να είναι πραγματικός πληθυσμός και οι μετά-1991 απογραφές να είναι ο μόνιμος. Προσωπικά επέλεξα το δεύτερο γιατί αφενώς παίρνει πολύ λιγότερο χώρο και αφετέρου όπως είπατε ο μέσος αναγνώστης δεν γνωρίζει την διαφορά μεταξύ μόνιμου και πραγματικού πληθυσμού.
- Τέλος να αναφέρω πως η δουλεία της ΒΠ δεν είναι να καταγράφει κάθε δημοσίευση της ΕΛΣΤΑΤ αλλα να αποτυπώνει την πραγματικότητα με την σωστή βιβλιογραφία και παραπομπές. Το ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει βγάλει στοιχεία για μόνιμο, νόμιμο και πραγματικό πληθυσμό δεν σημαίνει πως εμείς πρέπει να τα παραθέτουμε όλα σε κάθε οικισμό. Εμάς μας ενδιαφέρει να καταγράψουμε την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα είναι προ-1991 πραγματικός πληθυσμός (που και αυτός όπως ανέφερα είναι προβληματικός αλλά δεν υπάρχει καλύτερη πηγή) και μετά-1991 μόνιμος πληθυσμός. Υπάρχουν διάφορες μελέτες όπως η παραπάνω που τεκμηριώνουν πως τα στοιχεία του μόνιμου πληθυσμού είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα απ'ότι αυτά του πραγματικού. Ειδικά η πρώην επαρχία Καλαβρύτων βρίσκεται στους πρωταθλητές της ασυμμετρίας μεταξύ μόνιμου και πραγματικού πληθυσμού με το 1991, για παράδειγμα, να καταγράφονται 17.178 κάτοικοι σε πραγματικό πληθυσμό και 14.392 κάτοικοι σε μόνιμο πληθυσμό, μία απόκλιση 16,2%! FilipposTrains (συζήτηση) 19:58, 27 Ιουλίου 2022 (UTC)
- Ισχυρίστηκε κανείς ότι παραθέτεις στοιχεία που δεν ανήκουν στις επίσημες απογραφές; Εσύ δεν έγραψες πιο πάνω ότι τα στοιχεία του πραγματικού πληθυσμού δεν είναι έγκυρα και τώρα μας ζητάς και τα ρέστα; Για να μην τρελαθούμε τελείως. Άλλο πράγμα είναι μα λέμε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι έγκυρα και άλλο ότι δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Έτσι όπως είχε φτιάξει τον πίνακα θεωρείς ότι αποτύπωνε καλύτερα την πραγματικότητα; Εκεί, αλλά και στο μάλλον περιττό γράφημα που έφτιαξες, έβαλες χωρίς καμία διευκρίνηση τον πραγματικό μαζί με τον μόνιμο πληθυσμό και επιπλέον υπολόγισες (αν είναι δυνατόν) και την ποσοστιαία μεταβολή μεταξύ των δύο διαφορετικών αυτών ειδών. Ποια πραγματικότητα αποτύπωνες όταν έγραφες ότι η αύξηση του πληθυσμού μεταξύ των ετών 1981 -1991 ήταν 2,6 % αφού τα πληθυσμιακά στοιχεία για το 1981 αφορούν τον πραγματικό πληθυσμό ενώ για το 1991 το μόνιμο; Βασική αρχή στη στατιστική επιστήμης είναι οι οποιεσδήποτε συγκρίσεις να γίνονται πάντα μεταξύ ομοειδών στοιχείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έντυπο στο οποίο με παρέπεμψες και που θα έπρεπε να συμβουλευτείς. Στις συγκρίσεις που υπάρχουν εκεί γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ πραγματικού και μόνιμου πληθυσμού και μάλιστα σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα (σελίδα 21) με τον συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας από το 1951 μέχρι 2001 καταγράφεται μόνο ο πραγματικός πληθυσμός ακόμα και για τις απογραφές του 1991 και του 2001 για τις οποίες εσύ εξανίστασαι. Προφανώς οι συντάκτες του εντύπου που τυγχάνει να είναι και καθηγητές πανεπιστημίου κάτι παραπάνω θα ξέρουν για να μην αναμιγνύουν πραγματικό και μόνιμο πληθυσμό στον ίδιο πίνακα……
- Και για να τελειώνουμε, όπως και να έχει η τροποποίηση που έκανα εγώ στο λήμμα αποτυπώνει καλύτερα την πληθυσμιακή εξέλιξη των Καλαβρύτων και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες σε αντίθεση με τη δική σου. Το ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποιος άλλος χρήστης που να θεωρεί λάθος τον τρόπο με τον οποίο καταγράφεις την πληθυσμιακή εξέλιξη των οικισμών δεν θα έπρεπε να σου προκαλεί εντύπωση αφού συμφωνείς μαζί μου ότι ελάχιστοι από αυτούς γνωρίζουν τη διάκριση μεταξύ πραγματικού και μόνιμου πληθυσμού. Πόσο μάλλον να μπουν και στον κόπο να ελέγξουν αν τα στοιχεία που αποτυπώνονται στα λήμματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Καλή συνέχεια και ελπίζω οι μελλοντικές σου αναρτήσεις να μην αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.--Erasinos (συζήτηση) 19:15, 28 Ιουλίου 2022 (UTC)
- Καλό θα ήταν να μην επιτίθεστε σε χρήστες που συνεισφέρουν με τον ελεύθερο τους χρόνο στην ΒΠ και να προσπαθείτε να καταλάβετε τι λένε οι άλλοι. Τα υπόλοιπα θα τα παραθέσω στην κοινότητα ώστε να συμφωνήσουμε σε μία κοινή πολιτική σχετικά με την χρήση των απογραφών. Καλό βράδυ. FilipposTrains (συζήτηση) 20:29, 28 Ιουλίου 2022 (UTC)
- Το ότι αμφισβητείς τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας δεν αφορά της Wikipedia. Αυτό που ενδιαφέρει τους αναγνώστες των λημμάτων είναι να αποτυπώνεται στο κάθε λήμμα αυτό που έχει καταγραφεί επίσημα από την ΕΛΣΤΑΤ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση (όπως και σε άλλες) οι περισσότεροι αναγνώστες που δεν γνωρίζουν καν της διάκριση μεταξύ πραγματικού και μόνιμου πληθυσμού οδηγούνται σε λάθος συμπεράσματα, οπότε και οφείλουμε να παρέμβουμε. Γι’ αυτό και θα κάνω κάποιες διορθώσεις.--Erasinos (συζήτηση) 11:10, 24 Ιουλίου 2022 (UTC)
Πρότυπο «Κωμόπολη χωριό»
[επεξεργασία κώδικα]Καλησπέρα,
Μια παρατήρηση για το πρότυπο «Κωμόπολη χωριό»: Αν το πεδίο «κοινότητα» γράφεται με κεφαλαίο Κ, τότε αυτό δεν εμφανίζεται καθόλου στο λήμμα, καθώς τα πεδία είναι case sensitive. Οπότε πρέπει να ξεκινάει με μικρό.
Ευχαριστώ. Αρκάς (συζήτηση) 13:21, 28 Σεπτεμβρίου 2022 (UTC)
Πίνακας πληθυσμού
[επεξεργασία κώδικα]Αν θέλετε βάλτε και σε αυτό το παλαιό λήμμα τον πίνακα πληθυσμού https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE_%CE%91%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82